ΤΕΝΙΣ

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Μέχρι και τη Σουηδέζα γυναίκα του εγκατέλειψε ο Στάνισλας Βαβρίνκα για χάρη του τένις. Για να έρθει τελικά ένας άλλος Σουηδός και να αλλάξει την καριέρα του.

Δύο πρόσωπα ακούστηκαν πολύ σε αυτό το Αυστραλιανό Όπεν, ο Στάνισλας Βαβρίνκα και ο Σάμιουελ Μπέκετ. Ο νικητής στο πρώτο Grand Slam της χρονιάς δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον από τον Ιρλανδό συγγραφέα, λόγια του οποίου "χτύπησε" τατουάζ στο μπράτσο τον Μάρτιο του 2013 σε μια δύσκολη στιγμή για τον ίδιο.

Δεν αποκλείεται το τατουάζ του Βαβρίνκα να το δούμε να φιγουράρει σε καμιά έντυπη διαφήμιση, όπως όταν είχε χρησιμοποιήσει η FILA τον Μέγα Αλέξανδρο στο χέρι του Μαρκ Φιλιππούση.

" Είχα αυτά τα λόγια στο κεφάλι μου για αρκετό καιρό. Ήταν κομμάτι της ζωής μου, πως έβλεπα τη ζωή μου και ειδικά τη ζωή στο τένις", είπε σχετικά για το περίφημο "Ever tried. Ever Failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better". Τον Μπέκετ δεν τον γνώριζε. Αλλά απέτυχε στο να αποτύχει.

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Το περίφημο τατουάζ

Παραφράζοντας λοιπόν το διασημότερο έργο του Μπέκετ, το οποίο έχει ανέβει αρκετές φορές στην ελληνική θεατρική σκηνή, ο Γκοντό δεν εμφανίστηκε, αλλά εμφανίστηκε επιτέλους ο Βαβρίνκα.

Στα χρόνια κυριαρχίας του Ρότζερ Φέντερερ, του Ράφα Ναδάλ, του Νόβακ Τζόκοβιτς και του Άντι Μάρεϊ ειδικά στον αγγλόφωνο Τύπο δεν υπήρχε χώρος για τους υπόλοιπους, εκτός κι αν έκαναν κάτι το αξιοσημείωτο.

Ο Βαβρίνκα μπήκε φέτος στον 12ο χρόνο που παίζει επαγγελματικά. Οι φίλοι του σπορ που παρακολουθούν κάθε ενδιαφέροντα παίκτη τον περίμεναν από το 2007 να δημιουργήσει αίσθηση. Αυτό το μπάκχαντ δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

Για τους υπόλοιπους ο Βαβρίνκα είναι ο τύπος που αγκάλιασε ο Ρότζερ Φέντερερ όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Λες και ο Φέντερερ έπαιζε μόνος του.

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Ο πανηγυρισμός στο Πεκίνο

Στις φλέβες του ρέει ελβετικό, τσέχικο και πολωνικό αίμα. Η γυναίκα του είναι Σουηδή, όπως και ο προπονητής του (Μάγκνους Νόρμαν) και ο βασικός του χορηγός από την Ιαπωνία (Yonex).

Εν αντιθέσει με τον Φέντερερ ή τη Μαρτίνα Χίνγκις και την Πάτι Σνίντερ προέρχεται από το γαλλόφωνο κομμάτι της Ελβετίας σαν τον Μαρκ Ροσέ. Μεγαλωμένος στη Λοζάνη, δεν μιλάει καλά γερμανικά. Οι γονείς του διατηρούν φάρμα με οργανικά (βιολογικά) προϊόντα και δίνουν εργασία σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι ίδιοι δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό, ωστόσο έσπρωξαν όλα τους τα παιδιά προς τα εκεί.

Ο Βαβρίνκα τον οποίο φωνάζουν οι περισσότεροι Σταν κι όχι Στάνισλας, ορισμένοι Στάνλεϊ και αρκετοί πλέον Stanimal (!) κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στα τζούνιορ το 2003, λίγους μήνες νωρίτερα είχε γίνει επαγγελματίας.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του τον συνόδευε ο πρώτος προπονητής του, Ντιμίτρι Ζαβιάλοφ. Ήταν παρών στην καριέρα του μέχρι το καλοκαίρι του 2010 όταν ο Σταν αποφάσισε να αλλάξει την καριέρα του, προσλαμβάνοντας τον Σουηδό Πέτερ Λούντγκρεν.

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Το μπάκχαντ ξεχώριζε πάντα

Όσοι παρακολουθούν την καριέρα του Φέντερερ γνωρίζουν πως ο Λούντγκρεν διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του πιο επιτυχημένου τενίστα στην ιστορία των Grand Slams. Ο Λούντγκρεν, ο οποίος αργότερα ανέλαβε τον Μάρατ Σάφιν και τον οδήγησε στην κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν το 2005 και εν συνεχεία τον στενό φίλο του Βαβρίνκα, Μάρκο Παγδατή, έχει τη φήμη σκληρού προπονητή.

Δημιούργησε αμέσως διαφορά στο παιχνίδι του Βαβρίνκα με τον Ελβετό να προκρίνεται στα προημιτελικά του US Open το 2010, αποκλείοντας και τον Άντι Μάρεϊ. Μαζί έφτασαν και στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν το 2011.

Κράτησε τον προπονητή, "απέλυσε" τη γυναίκα του!

Τον Ιανουάριο του 2011 ο ελβετικός Τύπος έγραψε για το χωρισμό του με τη γυναίκα του, την τηλεπαρουσιάστρια και πρώην μοντέλο, Ίλχαμ. Ούτε ένας χρόνος δεν είχε συμπληρωθεί από τη γέννηση της μικρής Αλέξια και η Ίλχαμ επιβεβαίωσε πως ο Σταν εγκατέλειψε το σπίτι και πήγε να μείνει σε ξενοδοχείο για να αφοσιωθεί στην καριέρα του. Έκρινε πως δεν είχε πολλά χρόνια μπροστά του για να δημιουργήσει αίσθηση στο τένις.

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Ο Σταν και η Ίλχαμ σε καλύτερες στιγμές

Από ότι φαίνεται δεν συζήτησε καν με τη γυναίκα του, μάζεψε τα πράγματα του και έφυγε. Ένα χρόνο μετά τη συνεργασία του με τον Λούντγκρεν, ανακοίνωνε και δεύτερο διαζύγιο τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Συνέχισε χωρίς προπονητή, έχοντας σύμβουλο τον προπονητή της ελβετικής ομάδας Davis Cup, Σέβεριν Λούτι, ο οποίος δούλευε και συνεχίζει να δουλεύει με τον Φέντερερ.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2013 έπαιζε δίχως προπονητή. Ό,τι κι αν έκανε, τα πήγαινε σχετικά καλά. Η άρνηση του Φέντερερ να κρατήσει πάλι τη σημαία της Ελβετίας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, έδωσε την ευκαιρία στον Βαβρίνκα να το κάνει. Όπως φάνηκε από τα λόγια του Βαβρίνκα στο Αυστραλιανό Όπεν, ο Φέντερερ πρωταγωνιστεί στην καριέρα του.

ΧΡΟΝΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΣ

Έχοντας ήδη επιστρέψει στο σπίτι με την Ίλχαμ και την Αλέξια, κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση στο Twitter, ξεκίνησε δυνατά την περσινή χρονιά με εμφάνιση στους "8" του Αυστραλιανού Όπεν. Εκεί ηττήθηκε από τον Τζόκοβιτς σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σεζόν και έκτοτε συνέχιζε να ανεβαίνει. Στο Masters της Μαδρίτης έπαιξε στον τελικό με τον Ναδάλ και μολονότι έχασε, επέστρεψε στο Top10.

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Ο Σταν, η Ίλχαμ και η Αλέξια μετά την επανασύνδεση

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε ξεκινήσει δοκιμαστικά να συνεργάζεται με τον Σουηδό πρώην Νο2, Μάγκνους Νόρμαν. Το 2000 είχε αγωνιστεί στον τελικό του Ρολάν Γκαρός και είχε γνωρίσει την ήττα από τον Γκουστάβο Κουέρτεν. Η καριέρα του έδυσε στο τέλος εκείνης της χρονιάς και εγκατέλειψε εξαιτίας τραυματισμών το 2004.

Έχοντας ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια του ως προπονητής του Ρόμπιν Σόντερλινγκ το 2009 όταν απέκλεισε τον Ναδάλ στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός, συνεργάστηκε για λίγους μήνες με τον Βούλγαρο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ και από τον Απρίλιο του 2013 δουλεύει με τον Βαβρίνκα.

Ένας καλός προπονητής αλλάζει τη νοοτροπία του αθλητή και αν ο τελευταίος είναι ταλαντούχος, η αλλαγή είναι ραγδαία. Εκεί έρχεται και ο Μπέκετ, ο Βαβρίνκα συνέχισε να χάνει από τα μεγάλα ονόματα, ωστόσο παρουσιαζόταν κάθε φορά βελτιωμένος. Τις δύο τελευταίες φορές που έπαιξε με τον Ναδάλ τον περασμένο χειμώνα, δεν ήταν τόσο μακριά από την κατάκτηση του σετ.

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Ο μάνατζερ, ο Λούτι, ο Σταν και ο Νόρμαν

" Ο Σταν πιστεύει στον εαυτό του τώρα. Ο Μάγκνους τον έκανε να καταλάβει πως υπάρχει άλλο ένα επίπεδο, μια άλλη ταχύτητα στο παιχνίδι του. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική στον αθλητισμό και ο Σταν αισθάνεται άνετα πλέον τη δεύτερη εβδομάδα ενός Grand Slam, όταν υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι στα αποδυτήρια. Ανήκει στους πρωταγωνιστές", σχολίασε ο μάνατζερ του, Λόρενς Φρανκοπάν.

Λίγο μετά την άφιξη του στη Μελβούρνη από την Ινδία όπου κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, ενημερώθηκε πως ψηφίστηκε καλύτερος αθλητής της Ελβετίας το 2013. Νίκησε τον Τζόκοβιτς μετά από 14 συνεχόμενες ήττες, τον Ναδάλ μετά από δώδεκα συνεχόμενες. Τον πρώτο Grand Slam τίτλο στην πρώτη προσπάθεια και πλέον είναι ο καλύτερος Ελβετός τενίστας και ο τρίτος στον κόσμο.

Περιμένοντας τον... Βαβρίνκα

Με το Norman Brookes

Δέκα χρόνια μετά τη Μαρία Σαραπόβα (στο Γουίμπλεντον) έγινε ο δεύτερος τενίστας που βγάζει κινητό στο κορτ. Ήθελε να μιλήσει με τη γυναίκα του και το παιδί του. Η οικογένεια του δεν τον ακολουθεί στα τουρνουά και κρατούν επαφή μέσω Skype. Σε ένα 48ωρο θα βρίσκεται κοντά τους και θα τύχει θερμής υποδοχής από τους Ελβετούς. Στο τέλος του μήνα θα ταξιδέψει στο Νόβισαντ για το Davis Cup και τη σειρά αγώνων με τους Σέρβους που θα παίξουν δίχως τον Τζόκοβιτς.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτές οι δύο εβδομάδες ήταν το... ταβάνι της καριέρας του Στάνισλας Βαβρίνκα. Ή έχει να βγάλει κι άλλους άσσους από το μανίκι σαν τον αγαπημένο του ήρωα, τον Τζέιμς Μποντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ