ΤΕΝΙΣ

"Μαμά, μπαμπά έχουμε τίτλο"

"Μαμά, μπαμπά έχουμε τίτλο"

Η εντυπωσιακή Τσβετάνα Πιρόνκοβα δεν κατέκτησε μονάχα τον πρώτο τίτλο της καριέρας της στο Σίδνεϊ, αλλά έγινε υπολογίσιμη στη σκληρή επιφάνεια. To Sport24.gr έχει την ιστορία της.

Το όνομα της Τσβετάνα Πιρόνκοβα αναφέρεται μια φορά το χρόνο. Συγκεκριμένα πριν από το Γουίμπλεντον. Βλέπετε το παιχνίδι της 26χρονης Βουλγάρας είναι κομμένο και ραμμένο για τα γήπεδα με χορτάρι.

Να όμως που η τενίστρια στο #107 της παγκόσμιας κατάταξης κυριαρχεί στα νέα πριν από το Αυστραλιανό Όπεν. Νίκησε την Αντζελίκ Κέρμπερ στον τελικό του Σίδνεϊ για τον πρώτο τίτλο στην καριέρα της. Και όχι το κορτ δεν ήταν στρωμένο με χλοοτάπητα.

" Μαμά, μπαμπά έχουμε τίτλο", δήλωσε συγκινημένη στην απονομή. Η μητέρα της, παλιά κολυμβήτρια στην εθνική ομάδα και ο πατέρας της, προπονητής τένις, υποστήριξαν την καριέρα της από την αρχή, πούλησαν την περιουσία τους για να μπορεί να συνεχίσει να ταξιδεύει και να παίζει σε τουρνουά. Αφήστε δε που κοιμόντουσαν μαζί της στα αεροδρόμια.

Η εντυπωσιακή μελαχρινή ήταν συχνά διαγωνιζόμενη στα τουρνουά Futures που διεξάγονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ερχόταν με το λεωφορείο από το Πλόβντιβ, τη γενέτειρα της. Στις συνεντεύξεις της μιλάει συχνά για το πόσο όμορφη είναι η χώρα μας, την οποία γνώρισε στα ταξίδια της. Στο βιογραφικό της αναφέρονται νίκες στο Βόλο και στην Ορεστιάδα.

"Μαμά, μπαμπά έχουμε τίτλο"

Στην απονομή

Ήταν οι πρώτοι που θυμήθηκε στην απονομή του βαρύτιμου τροπαίου. Και φυσικά τον διάσημο παππού της από την πλευρά του πατέρα της. Ο Έντσο Πιρόνκοβ είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή ζωγράφος της χώρας. Με τη δική του συγκατάθεση βγήκαν στο σφυρί χωράφια και πίνακες που είχε κληροδοτήσει στο γιο του.

Πλέον η οικογένεια δεν διαθέτει πια κανένα έργο του και η εγγονή του δεν έχει κερδίσει (ακόμα) αρκετά χρήματα για να αγοράσει πίσω τους πίνακες.

"Μαμά, μπαμπά έχουμε τίτλο"

Ένα διάσημο έργο του Έντσο Πιρόνκοβ

Κι αν η περσινή χρονιά ήταν κριτήριο η εντυπωσιακή Βουλγάρα δεν θα είχε καμιά ελπίδα να τα καταφέρει. Μόλις έντεκα νίκες έκανε το 2013, έκλαιγε, έσπαγε ρακέτες, δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. Η εμφάνιση στο Γουίμπλεντον της έδωσε κουράγιο. Έφτασε μέχρι τον 4ο γύρο δηλαδή στις "16", χάνοντας από την Πολωνή φιναλίστ το 2012, Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα.

Το Γουίμπλεντον ήταν το τουρνουά που... πρόσθεσε το όνομα της στον χάρτη του τένις. Το 2010 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας την πέντε φορές νικήτρια, Βένους Γουίλιαμς. Πολύ εύκολη νίκη για την Πιρόνκοβα, ίσως η χειρότερη ήττα της Βένους στο χορτάρι.

Η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα της

Την επόμενη χρονιά έπαιξε ξανά στη δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά του "All England Club". Στα προημιτελικά λύγισε απέναντι στην Πέτρα Κβίτοβα. Η Τσέχα αριστερόχειρας προχώρησε και έφτασε μέχρι τον τίτλο.

Φέτος στο Σίδνεϊ η Κβίτοβα ήταν η παίκτρια που νίκησε στα ημιτελικά. Είχε προηγηθεί η επικράτηση με αντίπαλο τη Σάρα Εράνι. Αν προσθέσουμε και την Κέρμπερ είναι τρεις παίκτριες του Top10.

Και τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ για την Πιρόνκοβα, αφού έγινε η πρώτη παίκτρια από τα προκριματικά που φτάνει στον τελικό του σπουδαίου τουρνουά, προπομπό παλιότερα για την κατάληξη του Αυστραλιανού Όπεν στις γυναίκες. Έδωσε οκτώ αγώνες σε οκτώ μέρες.

"Μαμά, μπαμπά έχουμε τίτλο"

Ιδιαίτερα δημοφιλής στην πατρίδα της

Πέτυχε δηλαδή μια νίκη περισσότερη από όσες χρειάζεται για να κατακτήσει ένα Grand Slam τουρνουά, με την προϋπόθεση πως θα αγωνιστεί στο κυρίως ταμπλό. Κατέκτησε το δικό της Grand Slam. Αν το Αυστραλιανό Όπεν παιζόταν ακόμα στο χορτάρι, τότε η δεσποινίς Πιρόνκοβα θα είχε μεγάλες πιθανότητες.

Στον 1ο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν κληρώθηκε με αντίπαλο την Ισπανίδα Σίλβια Σολέρ-Εσπινόσα. Στον 2ο γύρο ίσως παίξει με τη Σαμ Στόσουρ. Βρίσκεται στην ίδια πλευρά του ταμπλό με τη Σερένα Γουίλιαμς.

Δείτε στιγμιότυπα από τον τελικό:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ