ΤΕΝΙΣ

"Κερδίζοντας άσχημα"

"Κερδίζοντας άσχημα"

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα είναι ο αντίπαλος του Άντι Μάρεϊ στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν την Κυριακή (1/2). Ο Σέρβος νίκησε τον Σταν Βαβρίνκα σε ένα παιχνίδι που δεν θα θέλουν να θυμούνται (videos).

Ο Μπραντ Γκίλμπερτ έδωσε αυτό τον τίτλο στην αυτοβιογραφία του. Τον δανειζόμαστε για να περιγράψουμε τη νίκη του Νόβακ Τζόκοβιτς επί του Σταν Βαβρίνκα με 7-6 (7-1), 3-6, 6-4, 4-6, 6-0 στον πολυαναμενόμενο ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν.

Όταν συναντιούνται οι δύο παίκτες στα Grand Slam, δημιουργούν "μαγεία" στο κορτ. Αυτή τη φορά ωστόσο, στην τρίτη συνεχόμενη αναμέτρηση τους στο Αυστραλιανό Όπεν, σπάνια συναντήθηκαν.

Ακόμα και έτσι ο Τζόκοβιτς πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό. Θα επιχειρήσει να γίνει ο πρώτος τενίστας με πέντε τίτλους στη Μελβούρνη στην ιστορία του επαγγελματικού τένις. Στον πέμπτο του παιχνίδι τίτλου στη Rod Laver Arena θα αναμετρηθεί με έναν παίκτη που έχει νικήσει δύο από τις τέσσερις φορές που έχει σηκώσει το τρόπαιο, τον Άντι Μάρεϊ. Ο Σκωτσέζος είχε προκριθεί την Πέμπτη (29/1) εις βάρος του Τόμας Μπέρντιχ.

Θυμηθείτε πως καλύψαμε LIVE τον αγώνα

Ο Τζόκοβιτς, 27 χρονών, έδωσε συγχαρητήρια στον Βαβρίνκα, τον περσινό νικητή, για τη "μάχη" που έδωσαν, αλλά παραδέχθηκε πως " σε αρκετά διαστήματα του ματς ήμουν αδρανής, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό όταν παίζεις με αντίπαλο τον Σταν".

"Κερδίζοντας άσχημα"

Ο Σέρβος που έχασε τα πρώτα του δύο σετ στο τουρνουά στον ημιτελικό εννοεί μεταξύ άλλων το προβάδισμα με 3-0 που είχε στο τρίτο σετ και την ευκαιρία που είχε για να διαμορφώσει το 4-0, ένα σετ το οποίο κέρδισε τελικά. Στο πέμπτο σετ δεν άφησε να γίνει το ίδιο και το πήρε με 6-0. Ο Βαβρίνκα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τους βαθμούς του νικητή που είχε κερδίσει πέρυσι και θα πέσει στο Νο9 της παγκόσμιας κατάταξης.

"Κερδίζοντας άσχημα"

Ο Βαβρίνκα ήταν ο πρώτος που έκανε break στο ματς, στο έβδομο γκέιμ (3-4) του πρώτου σετ. Ο Ελβετός χρησιμοποίησε την ανάπαυλα για να ρίξει κολλύριο στο μάτι του που τον ενοχλούσε και ο Σέρβος για να ξεσπάσει στη ρακέτα του. Ο Τζόκοβιτς απελευθερώθηκε από τα νεύρα και ισοφάρισε αμέσως (4-4). Στο 5-5 ο Τζόκοβιτς είχε δύο ευκαιρίες για να πάρει το σετ στο σερβίς του αντιπάλου του. Τελικώς το πρώτο σετ κρίθηκε στο τάι μπρέικ με νικητή τον Τζόκοβιτς με 7 πόντους έναντι 1 του Βαβρίνκα. Ανάμεσα τους και ήταν μια γλυκιά λόμπα-σήμα κατατεθέν του Σέρβου:

Στο δεύτερο σετ το άψογο μπάκχαντ του Βαβρίνκα έπιασε δουλειά και ο κάτοχος του τίτλου πήρε το σετ με 6-3 σε ένα παιχνίδι που είχε ήδη αποκτήσει απρόβλεπτο χαρακτήρα. Λίγα ήταν τα καλά ράλι στο ματς με τον Τζόκοβιτς να έχει τον τελευταίο λόγο στο καλύτερο:

"Βουνό" έγιναν τα αβίαστα λάθη του Βαβρίνκα στο ξεκίνημα του τρίτου σετ. Ο Τζόκοβιτς άλλο που δεν ήθελε να πάρει μεγάλο προβάδισμα, προηγήθηκε με 3-0, είχε ευκαιρία για το 4-0, αλλά έκανε ριψοκίνδυνες επιλογές και άνοιξε την πόρτα στον Ελβετό που ισοφάρισε σε 3-3 με τον Τζόκοβιτς να ξεσπά πάλι στη ρακέτα του. Με τρία γρήγορα γκέιμ ο Τζόκοβιτς προηγήθηκε με 5-4 και έκανε το 6-4, ανοίγοντας το γήπεδο όπως κάνει ίσως καλύτερα από όλους. Πάνω στη θολούρα του δεν κατάλαβε πως είχε τελειώσει το σετ.

Στο τέταρτο σετ όλα έδειχναν πως τελείωσε το ματς για τον Βαβρίνκα. Ο Ελβετός ωστόσο που αποφάσισε να αλλάξει την καριέρα του μετά από μια ήττα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Όπεν το 2013, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια των τελευταίων ετών, γύρισε το σετ από 0-2 που έχανε και προηγήθηκε με 5-3 χάρη στο αποτελεσματικό πρώτο σερβίς και το αλάνθαστο μπάκχαντ στην ευθεία. Πήρε το σετ με 6-4 και οδήγησε τον ημιτελικό στο πέμπτο σετ.

Εκεί τελείωσε η τύχη του. Δεν κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι μετά το 0-2 και κοιτάζει ήδη προς τα επόμενα τουρνουά, εκείνα που τον δυσκόλεψαν μετά το θρίαμβο του το 2014 με αντίπαλο τον Ράφα Ναδάλ. Ο Τζόκοβιτς πάλι έχει ραντεβού με την ιστορία.

"Κερδίζοντας άσχημα"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ