ΤΕΝΙΣ

Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς

Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε για πέμπτη φορά το Αυστραλιανό Όπεν. Ο Σέρβος Νο1 νίκησε για τρίτη φορά στον τελικό τον Άντι Μάρεϊ και πλέον έχει 8 Grand Slam τίτλους (videos).

Πριν από επτά χρόνια ξεκίνησε η σχέση αγάπης του Νόβακ Τζόκοβιτς με τη Μελβούρνη. Όταν απέκλεισε τον Ρότζερ Φέντερερ στα ημιτελικά και σήκωσε για πρώτη φορά το τρόπαιο που είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο τενίστα Νόρμαν Μπρουκς στον τελικό με αντίπαλο τον Τζο-Βίλφριντ Τσόνγκα.

Το όνειρο του Σέρβου από όταν ήταν μικρός ήταν να κατακτήσει το Γουίμπλεντον που έχει δύο τίτλους πλέον, το απωθημένο του παραμένει το Ρολάν Γκαρός, αλλά το Αυστραλιανό Όπεν είναι η... σταθερά στην καριέρα του και ο... Νόρμαν ο αχώριστος φίλος του.

Ο Τζόκοβιτς κατέκτησε για πέμπτη φορά το πρώτο Grand Slam της χρονιάς και έχει πλέον οκτώ Grand Slam τίτλους. Είναι ο πολυνίκης του Αυστραλιανού στο επαγγελματικό τένις (σ.σ. ο Ρόι Έμερσον έχει έξι από το 1961 μέχρι το 1967). Ο Νο1 τενίστας στον κόσμο νίκησε 7-6 (7-5), 6-7 (4-7), 6-3, 6-0 τον Άντι Μάρεϊ στον τελικό. Είναι η τέταρτη ήττα του Σκωτσέζου στο παιχνίδι τίτλου στο Αυστραλιανό Όπεν, οι τρεις εξ αυτών έχουν έρθει με αντίπαλο τον Τζόκοβιτς.

Θυμηθείτε πως καλύψαμε LIVE τον τελικό

Ο Μάρεϊ μπήκε στον τελικό με μεγάλες προσδοκίες. Με αρκετές αλλαγές στο παιχνίδι του που έχουν γίνει με την παρέμβαση της προπονήτριας του και νικήτριας το 2006 στη Μελβούρνη, Αμελί Μορεσμό ήταν καθηλωτικός στον ημιτελικό με τον Τόμας Μπέρντιχ την Πέμπτη (29/1). Αντίθετα ο Τζόκοβιτς που πήγαινε φορτσάτος μέχρι τα ημιτελικά, έκανε κακό παιχνίδι και ας νίκησε τον εξίσου κακό Σταν Βαβρίνκα στα ημιτελικά την Παρασκευή (30/1).

Εντυπωσιακή ποικιλία χτυπημάτων στο πρώτο σετ από τους δύο φιναλίστ με τον Μάρεϊ να έχει τον έλεγχο, αλλά τον Τζόκοβιτς να παίρνει τους μεγάλους πόντους. Αυτό το είδαμε σε ολόκληρο τον αγώνα. Στο πρώτο σετ πάντως ο Σέρβος προηγήθηκε με 4-1. Ο Μάρεϊ πίεσε και εκμεταλλεύτηκε την έκτη ευκαιρία για break διαμορφώνοντας το 5-3 μετά από ριψοκίνδυνο φόρχαντ στη διαγώνιο. Ο Τζόκοβιτς έτρεξε να βγάλει την άμυνα και γλίστρησε, χτυπώντας τον αντίχειρα του.

Η πτώση αποσυντόνισε τον Τζόκοβιτς που είδε ανήμπορος τον Μάρεϊ να πραγματοποιεί σερί 3-0 (5-5). Το σετ κρίθηκε στο τάι μπρέικ με τον Μάρεϊ να χαρίζει το σετ στον αντίπαλο του με βολέ άουτ. Με 7 πόντους έναντι 5 του Μάρεϊ ο Τζόκοβιτς κατέκτησε το πρώτο σετ.

Και το δεύτερο σετ κρίθηκε στο τάι μπρέικ με τον Μάρεϊ νικητή αυτή τη φορά με 7-4. Ήταν ένα "τρελό" σετ με τον Μάρεϊ να χάνει 13 πόντους στη σειρά ή αν θέλετε να κερδίζει 13 πόντους στη σειρά ο Τζόκοβιτς με τον Σκωτσέζο να μειώνει σε 4-3. Η εισβολή δύο θεατών στον αγωνιστικό χώρο αιφνιδίασε τους παίκτες και τους διοργανωτές, ο τελικός διεκόπη για να απομακρυνθούν οι εισβολείς.

"Υπνωτισμένος" ο Τζόκοβιτς με ενοχλήσεις στα πόδια του έβλεπε ανενόχλητος τον Μάρεϊ να παίρνει τους 12 από τους 14 πόντους και να περνάει μπροστά με 5-4. Ο Μάρεϊ είχε τριπλή ευκαιρία να σπάσει το σερβίς του αντιπάλου του, σπατάλησε κάθε μπάλα και έχασε και τον πόντο για το σετ. Αντ'αυτού ο Τζόκοβιτς ισοφάρισε (5-5), δεν κατάφερε να φτάσει στο break (5-6) και με love γκέιμ έστειλε και το δεύτερο σετ στο τάι μπρέικ. Καλύτερος ο Μάρεϊ ισοφάρισε και ξαναμπήκε στον τελικό.

Στο τρίτο σετ ο Μάρεϊ προηγήθηκε με 2-0. Έριχνε βλέμματα στην άλλη πλευρά του φιλέ και στον Τζόκοβιτς που φαινόταν να έχει πόνους. Παραδέχθηκε μετά το τέλος του αγώνα πως " δεν πιστεύω πως ο Νόβακ προσποιούνταν τον τραυματία. Είμαι εκνευρισμένος με τον εαυτό μου που άφησα αυτή την κατάσταση να με επηρεάσει". Το 3-3 έγινε γρήγορα 6-3 υπέρ του Τζόκοβιτς που επέστρεψε στο ματς, πατούσε καλά. Η εξέλιξη του τελικού είχε την ίδια εξέλιξη με τον αγώνα το 2013: Από ένα σετ στο τάι μπρέικ για τους φιναλίστ και 6-3 ο Τζόκοβιτς στο τρίτο.

Ο Σέρβος είχε τον έλεγχο του αγώνα και με εννιά γκέιμ στη σειρά πήρε το τέταρτο σετ με 6-0 και φυσικά τον τίτλο στη δεύτερη ευκαιρία του.

Η χειραψία των δύο παιδικών φίλων ήταν χλιαρή στο φιλέ. Ο Τζόκοβιτς πέταξε τη ρακέτα του στην κερκίδα, έσφιξε το χέρι του Μπόρις Μπέκερ. Αποκάλυψε πως ο λόγος που δεν είχε ισορροπία στο τρίτο σετ ήταν διότι " δεν είχα δύναμη στους μηρούς μου".

Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
Η Μελβούρνη ανήκει στον Τζόκοβιτς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ