ΤΕΝΙΣ

Δεν ακούει, δεν τον νοιάζει

Δεν ακούει, δεν τον νοιάζει

Ο 16χρονος Ντακ Χι Λι ονειρεύεται να γίνει ο πρώτος επιτυχημένος Κορεάτης τενίστας. Ασήμαντη λεπτομέρεια για εκείνον, σημαντική για εμάς, είναι κωφός (video).

Η Νότια Κορέα έχει σπουδαία αθλητική παράδοση, όχι όμως στο τένις. Αυτό φαίνεται πως αλλάζει, αφού μετά τα τουρνουά που φιλοξενούνται στην ασιατική χώρα στις επαγγελματικές ενώσεις ανδρών και γυναικών, υπάρχει κινητικότητα στις νεότερες ηλικίες.

Τρεις Κορεάτες τενίστες βρίσκονται στην πρώτη 10άδα των τζούνιορ. Ο τελευταίος, στο Νο10, είναι μια σπουδαία περίπτωση αθλητή. Ο Ντακ Χι Λι είναι κωφός.

Κανονικά θα αποτελούσε εμπόδιο για όλους τους άλλους, όχι όμως για εκείνον. Δεκαέξι χρονών και εννιά μηνών φιγουράρει στο Νο468 της παγκόσμιας κατάταξης, ο δεύτερος νεαρότερος τενίστας στην ATP.

Ο Λι γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1998 στη Γετσεόν, 150 νοτιοανατολικά της Σεούλ. Οι γιατροί διέγνωσαν σχετικά νωρίς το πρόβλημα, όταν ο Λι παραπονέθηκε για προβλήματα ακοής στη δευτέρα δημοτικού.

Ο νεαρότερος τενίστας που κέρδισε βαθμό στην ATP στα 15 του χρόνια το 2013 βρίσκεται απομονωμένος στο δικό του κόσμο στο κορτ. Δεν ακούει τις υποδείξεις του διαιτητή, ούτε τον ήχο που κάνει η μπάλα όταν χτυπάει τη ρακέτα του αντιπάλου του.

Δεν ακούει, δεν τον νοιάζει

" Το ότι είμαι κωφός είναι μια πρόκληση για μένα, μου δημιουργεί προβλήματα. Το ότι δεν ακούω τον κόσμο, δεν με παρασύρει η κερκίδα με βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση μου τόσο στους αγώνες, όσο και στην προπόνηση", εξηγεί ο Λι που ξεκίνησε να παίζει τένις, όταν τον ανάγκασαν οι γονείς του.

Ο πατέρας του βρίσκεται πάντοτε μαζί του στα τουρνουά, αλλά δεν επεμβαίνει στη δουλειά του προπονητή. Εκείνος που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο είναι ο Ισπανός Χοσέ Λουίς Λόπεθ. Η επικοινωνία είναι δύσκολη, προσπαθεί ο ένας να διαβάσει τα χείλη του άλλου. Με νοήματα, ζωγραφίζοντας στον Λι, δείχνοντας του με τη ρακέτα, ακόμα και προβάλλοντας σχετικά videos στο tablet.

Δεν ακούει, δεν τον νοιάζει
DAVE WINTER / ICON SPORT

Ευτυχώς, στο ανδρικό τένις ο προπονητής δεν έχει ρόλο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Λι είναι μόνος του και πιστεύει πως " μπορώ να παίξω καλύτερα γιατί μπορώ να συγκεντρωθώ περισσότερο από τους αντιπάλους μου".

Στα τζούνιορ του Αυστραλιανού Όπεν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, το ίδιο αποτέλεσμα είχε και στο Όπεν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά τη διάρκεια του Ρολάν Γκαρός γνώρισε τον Ράφα Ναδάλ με τον απόλυτο "βασιλιά" του τουρνουά να κάνει διάσημο τον Λι με μια αναφορά του στο Twitter. Ναι και ο Ράφα είναι μεγάλος θαυμαστής του και τον είχε καλέσει να προπονηθούν μαζί στο Γουίμπλεντον. Ακολούθησε ο Άντι Μάρεϊ. Όλοι θέλουν να μάθουν πως κάνει κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο.

Δεν ακούει, δεν τον νοιάζει

Ο Λι ζει μια μοναχική ζωή στα τουρνουά, αφού δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσει με άλλους παίκτες. Είναι προσηλωμένος στο στόχο του.

χω υπομονή γιατί γνωρίζω πως οι προσπάθειες μου θα με οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα. Ονειρεύομαι να γίνω Νο1 στον κόσμο και πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω. Δεν θα τα παρατήσω και θα συνεχίσω να δουλεύω για να πραγματοποιήσω το στόχο μου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ