ΤΕΝΙΣ

Ντοπέ η Μαρία Σαραπόβα!

Ντοπέ η Μαρία Σαραπόβα!

Σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό! Η Μαρία Σαραπόβα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, ανακοίνωσε πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ.

Μία αναπάντεχη είδηση έκρυβε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Μαρία Σαραπόβα, η οποία ανακοίνωσε πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ! Η διάσημη Ρωσίδα τενίστρια αποκάλυψε πως επί 10 χρόνια έπαιρνε ένα φάρμακο που της είχε συστήσει ο γιατρός της, το οποίο δεν βρισκόταν μέσα στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες.

Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2016, το συγκεκριμένο φάρμακο θεωρείται πλέον απαγορευμένο, κάτι που η Σαραπόβα δεν γνώριζε. Συγκεκριμένα η Ρωσίδα βρέθηκε θετική στη χρήση της ουσίας "Meldonium" η οποία χρησιμοποιείται σε αντι-ισχαιμικά φάρμακα κυρίως στη Ρωσία, την Λετονία και τη Λιθουανία. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε την έγκριση των Ρωσικών Αρχών, αλλά πλέον θεωρείται απαγορευμένο.

Από το 2015 η WADA έχει ξεκινήσει τους ελέγχους πάνω στο συγκεκριμένο φάρμακο και έκρινε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών. Για αυτό το λόγο το έβαλε στη νέα λίστα με τα απαγορευμένα σκευάσματα που εξέδωσε το 2016.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Βιοχημείας - Κέντρο Προληπτικής Ντόπινγκ Έρευνας ντόπινγκ του Πανεπιστήμιου της Κολωνίας: "Το αντι-ισχαιμικό φάρμακο Mildronate βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης και της αντοχής των αθλητών, στη βελτίωση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, την προστασία κατά του στρες, ενώ ενισχύει την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ)".

"Βρέθηκα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη. Τα τελευταία 10χρόνια έπαιρνα ένα φάρμακο το οποίο ονομάζεται "mildronate" από τον γιατρό μου και πριν μερικές ημέρες έλαβα ένα γράμμα από τη διεθνή ομοσπονδία του τένις και ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες ονομασίες του "meldonium" τις οποίες δεν γνώριζα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό το φάρμακο για δέκα χρόνια δεν ήταν μέσα στη λίστα των απαγορευμένων της WADA και το λάμβανα νόμιμα για τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Από την 1η Ιανουαρίου άλλαξε η λίστα και το "meldonium" μπήκε μέσα στη λίστα των απαγορευμένων και δεν το γνώριζα. Πήρα ένα email στις 22 Δεκεμβρίου από την WADA σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών και σκευασμάτων και δεν πάτησα πάνω στο σχετικό link.

Γνωρίζω πως θα υπάρξουν συνέπειες και δεν θέλω να τελειώσει η καριέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ. Έκανα ένα μεγάλο λάθος. Απογοήτευσα τους υποστηρικτές μου και το σπορ το οποίο αγαπώ και ασχολούμαι με αυτό από την ηλικία των τεσσάρων ετών", δήλωσε η Ρωσίδα.

Μετά το ματς με την Σερένα το δείγμα

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου της Σαραπόβα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από την ITF. Σύμφωνα με αυτή το θετικό δείγμα της Ρωσίδας τενίστριας πάρθηκε στις 26 Ιανουαρίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα η Σαραπόβα έπαιζε στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν κόντρα στη Σερένα Γουίλιαμς.

Εκείνο που δεν έχει διαλευκανθεί αφορά το χρόνο της τιμωρίας της. Η ανακοίνωση της ITF κάνει λόγο για προσωρινή αποβολή μέχρι να παρθεί απόφαση αφού δεν προβλέπεται συγκεκριμένη ποινή για αυτή την ουσία με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τιμωρία από δύο μέχρι τέσσερα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Μετά τη δήλωση της Μαρία Σαράποβα η ITF επιβεβαιώνει τα ακόλουθα:

1) Στις 26 Ιανουαρίου η κ. Σαραπόβα πέρασε από έλεγχο ντόμπινγκ κατά τη διάρκεια του Αυστραλιανού Όπεν.

2) Το δείγμα εξετάστηκε από τα εργαστήρια της WADA και βρέθηκε θετικό στην "meldonium" η οποία θεωρείται ως απαγορευμένη ουσία σύμφωνα με τον κώδικα της WADA.

3) Στις 2 Μαρτίου έγινε γνωστό στην κ. Σαραπόβα ότι κατηγορείται πως παρενέβη τους κανονισμούς του ντόπινγκ.

4) Η κ. Σαραπόβα αποδέχτηκε τη χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος στις 26 Ιανουαρίου.

5) Αφού δεν προβλέπεται συγκεκριμένη τιμωρία για την ουσία "meldonium" η κ. Σαραπόβα αποβάλλεται προσωρινά από τις 12 Μαρτίου μέχρι να παρθεί απόφαση για την υπόθεση".

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση της Σαραπόβα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ