ΣΤΙΒΟΣ

"Θρύλος" σε λιγότερο από 4 λεπτά

"Θρύλος" σε λιγότερο από 4 λεπτά

Σαν σήμερα μια βροχερή ημέρα το 1954 στην Οξφόρδη ο Βρετανός Ρότζερ Μπάνιστερ έτρεξε ένα μίλι σε χρόνο ρεκόρ, ξυπνώντας το πάθος για τον στίβο. 85 χρονών σήμερα δεν το θεωρεί σπουδαίο επίτευγμα (video).

Μια αποτυχία μπορεί να καταρρακώσει έναν αθλητή. Να τον... τελειώσει όσο σπουδαίος κι αν είναι. Ο 19χρονος Ρότζερ Μπάνιστερ απέτυχε παταγωδώς να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500 μέτρα για το Ηνωμένο Βασίλειο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952.

Η αποτυχία τροφοδότησε το κίνητρο του και μολονότι ολοκλήρωσε την καριέρα του δίχως ένα ολυμπιακό μετάλλιο, κατέρριψε ένα από τα σπουδαιότερα ρεκόρ στον αθλητισμό.

Ακριβώς σαν σήμερα (6/5) ο Μπάνιστερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε ένα μίλι (1.6χλμ.) σε χρόνο κάτω από τα τέσσερα λεπτά. Ο χρόνος του στο στάδιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν τρία λεπτά και 59.4 δευτερόλεπτα.

Ήταν ένας στόχος που είχαν βάλει και δεν είχαν πραγματοποιήσει σπουδαίοι αθλητές πριν από εκείνον και σύμφωνα με τους Βρετανούς ιστορικούς αναζωπύρωσε το πάθος της χώρας για τον αθλητισμό στα δύσκολα εκείνα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο ίδιος ο Μπάνιστερ που μένει λίγα χιλιόμετρα μακριά σήμερα εξακολουθεί να πιστεύει πως έκανε σημαντικότερα πράγματα στην 40χρονη καριέρα του ως νευρολόγος.

" Αυτή είναι μεγαλύτερη πηγή ικανοποίησης για μένα από το γεγονός πως κατάφερα να κινήσω το σώμα μου σε συγκεκριμένη ταχύτητα για ορισμένες στιγμές το 1954", δήλωσε πρόσφατα, ανακοινώνοντας παράλληλα πως πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον από το 2011.

Η 6η Μαΐου του 1954 είχε κυλήσει, σύμφωνα με τον 85χρονο σήμερα καθηγητή νευρολογίας, όπως όλες τις άλλες μέρες. Είχε ολοκληρώσει τη βάρδια του σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ακόνισε τα spikes του σε έναν τροχό στο εργαστήριο και πήγε τρέχοντας για να πάρει το τρένο για την Οξφόρδη.

Η συνάντηση του με έναν γνωστό του στο τρένο τον έβαλε σε σκέψεις; Θα μπορούσε να κάνει το ρεκόρ στον αγώνα; Ο Αυστριακός Φραντς Σταμπφλ, πρώην ακοντιστής και σκιέρ, που είχε βρει καταφύγιο στην Αγγλία μετά τη φυγή του από τη ναζιστική Γερμανία του είπε "ξέρεις Ρότζερ, νομίζω πως έχεις πιθανότητες να τρέξεις σε χρόνο κάτω από τα τρία λεπτά και 56 λεπτά. Ακόμα κι αν ο καιρός είναι άσχημος, πρέπει να το επιχειρήσεις".

Λίγο πριν από την εκκίνηση ο Μπάνιστερ πρόσεξε τη σημαία με το σταυρό του Αγίου Γεωργίου να κυματίζει και αποφάσισε πως είχε έρθει η μεγάλη στιγμή. Τα κατάφερε. Με προπόνηση τριάντα λεπτών κάθε μέρα. " Νομίζω πως η τέχνη στο να καταρρίπτεις ρεκόρ είναι να βγάζεις από το σώμα σου περισσότερα από όσα μπορεί να σου δώσει".

Με πίστη, με καλά γονίδια, με σωστή διατροφή και δίχως να βγάλει καθόλου χρήματα από τον αθλητισμό. Τον Αύγουστο του 1954 μετά από ένα δεύτερο αγώνα κάτω από τα τέσσερα λεπτά, αποχώρησε από την ενεργό δράση.

Το 1970 ως μέλος του αθλητικού συμβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας πίεσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να υιοθετήσει ελέγχους ντόπινγκ και εκτός αγώνων. Ο ίδιος πιστεύει πως ο αθλητής δίχως καμιά βοήθεια δεν μπορεί να κάνει στο μίλι χρόνο κάτω από τα τρία λεπτά και τα τριάντα δευτερόλεπτα.

Το παγκόσμιο ρεκόρ διατηρεί από το 1999 ο μεγάλος Μαροκινός Χίκαμ Ελ Γκερούζ με 3:43.13. Πριν από εκείνον ο Αλγερινός Νουρεντίν Μορσελί, οι δύο Βρετανοί ο Σεμπάστιαν Κόε και ο Στιβ Όβετ είχαν βελτιώσει το ρεκόρ στο μίλι. Κανένας αθλητής δεν κερδίζει μετάλλια στο μίλι, αλλά χάρη στον Μπάνιστερ είναι μια θρυλική απόσταση.

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ