ΣΤΙΒΟΣ

Λονδίνο 2017: Συνεχίζεται η κόντρα Μακβάλα και IAAF

Botswana's Isaac Makwala reacts after winning his heat of the Men's 400 meters during the World Athletics Championships in London Sunday, Aug. 6, 2017. (AP Photo/Martin Meissner)
Μακβάλα (AP Photo/Martin Meissner) AP

Τόσο ο Ισάακ Μακβάλα όσο και η IAAF τοποθετήθηκαν δημόσια για τη μη συμμετοχή του σπρίντερ από την Μποτσουάνα στον τελικό των 400μ.

Η μη συμμετοχή του Ισάακ Μακβάλα στον τελικό των 400μ. έχει σηκώσει "θύελλα" αντιδράσεων. Το βίντεο που δείχνει την απαγόρευση εισόδου του στο στάδιο του Λονδίνου έγινε viral και ανάγκασε την IAAF να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Σε αυτή τονίζεται ότι ο 30χρονος σπρίντερ είχε ειδοποιηθεί να παραμείνει σε καραντίνα για 48 ώρες και ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση ήταν η μη εξάπλωση του νοροϊού που έχει προσβάλει τους αθλητές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Υπενθυμίζουμε ότι περίπου 30 αθλητές και μέλη των ομάδων έχουν παρουσιάσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μέχρι σχεδόν από την πρώτη στιγμή είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης με τους γιατρούς να καταλήγουν ότι πρόκειται για έναν νοροϊό ο οποίος είναι ιδιαίτερα κολλητικός.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της IAAF: "Όπως ορίζεται από τους κανονισμούς υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ζητήθηκε από τον Μακβάλα να παραμείνει στο δωμάτιο του για 48ώρες. Η συγκεκριμένη περίοδος ολοκληρωνόταν στις 2μ.μ. της Τετάρτης 9 Αυγούστου.

Αυτές οι οδηγίες δόθηκαν από τον τομέα Δημόσιας Ιατρικής της Αγγλίας και αναλύθηκαν σε όλες τις ομάδες γραπτώς την Κυριακή 6 Αυγούστου και κατ ιδίαν στους ανθρώπους της ομάδας της Μποτσουάνα. Μάλιστα, ένας αντιπρόσωπος βρέθηκε μαζί με άλλους εκπροσώπους από όλες της χώρες στη συνάντηση που έγινε την Κυριακή στο ξενοδοχείο "Guoman Tower".

Η απόφαση του αποκλεισμού του τόσο από τον προκριματικό των 200μ. όσο και από τον τελικό των 400μ. έγινε ύστερα από εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο προθέρμανσης από γιατρό τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και έχει καταγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του πρωταθλήματος. Ένα αντίγραφο των αποτελεσμάτων της εξέτασης έχει δοθεί σε μέλος της ιατρικής ομάδας της Μποτσουάνα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της.

Ο γιατρός της ομάδας, ο αρχηγός και φυσιοθεραπευτής ενημερώθηκαν μετά την εξέταση ότι ο αθλητής θα έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα για 48 ώρες και έτσι θα έχανε τον τελικό των 400μ. της Τρίτης.

Η IAAF λυπάται που η σκληρή δουλειά και το ταλέντο του Ισάακ Μακβάλα δεν εμφανίστηκε στον τελικό των 400μ. ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε το καλό όλων των αθλητών"

Δεν με εξέτασε κανείς

Πάμε τώρα όμως και στο τι ισχυρίζονται τόσο ο ίδιος ο αθλητής όσο και οι υπεύθυνοι της αποστολής της Μποτσουάνα. Ο Μακβάλα με δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Τρίτης (08/08) διαψεύδει ουσιαστικά τα όσα ισχυρίζεται στην παραπάνω ανακοίνωση η IAAF.

Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων: "Δεν με εξέτασε κανείς. Λένε ότι έχω υποστεί τροφική δηλητηρίαση αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο". Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο γιατρός της εθνικής ομάδας της Μποτσουάνα. "Δεν έγιναν καθόλου εξετάσεις. Πρόκειται απλά για γενικευμένες υποθέσεις λόγω της έξαρσης που παρουσίασε ο ιός. Ο Ισάακ έχει μόλις ένα από τα συμπτώματα. Είναι καλά και είχε προετοιμαστεί να τρέξει και η IAAF δεν του το επέτρεψε".

Photo credits: AP Photo/Martin Meissner

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ