ΣΤΙΒΟΣ

Νέο σκάνδαλο ντόπινγκ στο στίβο

Νέο σκάνδαλο ντόπινγκ στο στίβο

Το γερμανικό κανάλι ARD και οι Times του Λονδίνου καταγγέλλουν πως ένας στους τρεις νικητές στις μεγάλες αποστάσεις από το 2001 μπορεί να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Οι Times του Λονδίνου στο κυριακάτικο φύλλο και το γερμανικό κανάλι ARD μέσω ενός καινούργιου ντοκιμαντέρ αναφέρουν, πως περισσότεροι από 800 αθλητές στίβου έχουν υποβληθεί σε αιματολογικούς ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων τους καθιστούν ύποπτους για ντόπινγκ.

Τα δύο μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν στα χέρια τους στοιχεία από κρυφή βάση δεδομένων της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF). Πρόκειται για 12.359 αιματολογικά τεστ σε 5.000 αθλητές τα τελευταία 11 χρόνια.

Η υποψία στρέφεται προς τους αθλητές μεγάλων αποστάσεων (από τα 800 μέτρα μέχρι και το μαραθώνιο). Αναφέρεται πως το 1/3 των μεταλλίων (146 εκ των οποίων τα 55 είναι χρυσά) στις μεγάλες αποστάσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα από το 2001 μέχρι το 2012 έχουν κατακτηθεί από αθλητές που έχουν δώσει τέτοια δείγματα. Κανένας εξ αυτών δεν έχει χάσει το μετάλλιο του.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου δέκα αθλητές που κέρδισαν μετάλλια σε διάφορα αγωνίσματα έχουν δώσει δείγμα, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Οι αθλητές κάνουν μετάγγιση αίματος και μικρές δόσεις ερυθροποιητίνης (EPO).

Φυσικά, αυτά τα ασταθή αποτελέσματα στο βιολογικό διαβατήριο κάθε αθλητή, δεν μπορούν να λογιστούν ως απόδειξη πως έχει γίνει ντόπινγκ. Τα βρετανικά ΜΜΕ γράφουν πως η κάρτα των Μο Φάρα και Γιουσέιν Μπολτ είναι "καθαρή". Ο προπονητής του Φάρα, ο Αλμπέρτο Σαλαζαρ, κατηγορήθηκε για συμμετοχή του σε σκάνδαλο απαγορευμένων ουσιών από το BBC, ο Φάρα παρέμεινε στο πλευρό του προπονητή του και αθωώθηκε από τη βρετανική ομοσπονδία σε σχετική έρευνα που ακολούθησε.

Ο Μπολτ πάλι μπορεί να χαρακτηριστεί πρεσβευτής στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, πρεσβευτής του "καθαρού" αθλητισμού. Κατά τη συμμετοχή του στο Diamond League του Λονδίνου έδωσε συνεντεύξεις στα βρετανικά μέσα, λέγοντας πως θέλει να αποκαταστήσει την εικόνα του στίβου μεσούσης όλων των σκανδάλων ντόπινγκ.

Ο πρόεδρος της WADA, Γκρεγκ Ρίντι είπε πως " ο παγκόσμιος οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ είναι ενοχλημένος από αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες θα ταρακουνήσουν το καθεστώς των καθαρών αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο".

Οι καταγγελίες έρχονται πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο (22-30/8) και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην IAAF. Ο Καμερουνέζος πρόεδρος Λαμίν Ντιάκ αποχωρεί από τη θέση του λόγω ηλικίας με τον Σεμπάστιαν Κόου και τον Σεργκέι Μπούμπκα να διεκδικούν τη θέση του με τον πρώτο, χρυσό Ολυμπιονίκη στα 800 και στα 1.500 μέτρα να φαίνεται πως θα τον διαδεχθεί.

Η IAAF ανακοίνωσε πως ετοιμάζει την απάντηση της προς τα δύο μέσα που δημοσίευσαν ιδιωτικά στοιχεία δίχως να έχουν πάρει την απαραίτητη άδεια και απειλεί πως θα πάρει μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα της ομοσπονδίας και των αθλητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ