ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To squash κατακτά και την Ελλάδα

To squash κατακτά και την Ελλάδα

Το squash δεν είναι ολυμπιακό άθλημα, έχει όμως τεράστια διάδοση και θεωρείται ξαδελφάκι του τένις, αφού το υποκατέστησε στη φυλακή Fleet, εκεί όπου οιοικονομικοί οφειλέτες δεν είχαν το χώρο για το πρωτότυπο και αρκέσθηκαν να χτυπούν την μπάλαστους 4 τοίχους.

Όπως και στο τένις, υπήρχαν ρακέτες και μπάλες, μόνο που οι παίχτες δεν χτυπούσαν πάνω από ένα φιλέ, δεν ήταν απέναντι και χρησιμοποιούσαν σκληρές μπάλες.

Υπήρχε μια παραλλαγή του παιχνιδιού «ρακέτες» το οποίο οδήγησε στη διαμόρφωση του squash, ονομαζόταν fives και ήταν παρόμοιο με το handball.

Δεν υπήρχαν όμως ρακέτες και η μπάλα χτυπιόταν με τα χέρια. Αυτά τα παιχνίδια απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα στα σχολεία και το squash το ίδιο αναπτύχθηκε στο Harrow School στην Αγγλία, στο σχολείο που ιδρύθηκε το 1572 και μερικοί διάσημοι μαθητές του ήταν οι Winston Churchill και ο Lord Byron ενώ τα ιστορικά του κτίρια έχουν χρησιμοποιηθεί για ταινίες, όπως ο Άγιος, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, ντοκιμαντέρ του BBC, διαφημίσεις περιοδικών και μεγάλων εταιρειών όπως η Adidas και η Polaroid.

Στην Αγγλία εμφανίστηκε η Tennis and Rackets Association από το 1908 μέχρι που οργανώθηκε η Squash Rackets Association το 1928. Από τότε εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και σε όλο τον κόσμο. Σημαντικοί παίχτες εμφανίστηκαν σε όλες τις περιόδους βοηθώντας στην ανάπτυξη του αθλήματος. Ο Αιγύπτιος F.D. Amr Bey, κέρδισε το πρώτο από τα πέντε του British Open Championships ακολούθησε ο M.A. Karim πάλι από την Αίγυπτο ενώ στη συνέχεια είχαμε τη δυναστεία Khan από το Πακιστάν. Ένας από αυτούς, ο Αmanat, ανιψιός του διάσημου παγκόσμιου πρωταθλητή και κορυφαίου στην ιστορία του αθλήματος Jahangir (κατέκτησε 10 British Open) ήρθε το 1993 στην Ελλάδα προσκεκλημένος των Γιάννη Βαρδινογιάννη (Τζίγκερ), Γιώργου Γουλανδρή, ως προπονητής στο All Sports Club και το άθλημα εκτινάχθηκε.

Στη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε το 1938 και, παρά τη μεγάλη του ζήτηση -κυρίως από Έλληνες που έπαιζαν στο εξωτερικό-, άργησε να διαδοθεί και να αποκτήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Το 1947 πάντως πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Squash Ανδρών, ενώ το 1982 στα πρωταθλήματα άρχισαν να λαμβάνουν μέρος και οι γυναίκες.

To squash κατακτά και την Ελλάδα

Επίσημα υπάγεται στην Ομοσπονδία Τένις (ΕΦΟΑ), υπάρχουν περίπου 20 σύλλογοι σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδο, Κέρκυρα, Πάτρα, Μύκονο, φέτος ξεκίνησε ανεπίσημα το διασυλλογικό πρωτάθλημα το οποίο διοργανώνει η ΠΕΦΤ (Πανελλήνια 'Ένωση Φίλων Τοιχοσφαίρισης) και τα έξοδα καλύπτονται από τους ίδιους τους αθλητές. Υπάρχουν περίπου 300 στο πανελλήνιο ranking, άλλοι τόσοι εκτός λίστας και από αυτούς συγκροτείται η Εθνική. Στους άνδρες παίζουν οι Φαμπιάν Καλαϊτζής, Πέτρος Τζαμαλούκας, Κώστας Καργιώτης και στις γυναίκες οι Ελίζα Καργιώτη, Ζέτα Τζαμαλούκα, Νικόλ Ποζίδη.

Στη χώρα μας εκδίδεται ένα περιοδικό για το άθλημα, το in squash, ενώ υπάρχουν και δυο sites, το insquash.gr και το squash.gr.

Κορυφαίες διοργανώσεις ανά τον κόσμο, το παγκόσμιο πρωτάθλημα και το British Open, αφού το άθλημα αναπτύχθηκε και διαδόθηκε στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Μεγάλη δύναμη το Πακιστάν, αλλά τα τελευταία χρόνια το διαδέχθηκε η Αίγυπτος που είναι πρώτη στον κόσμο στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες κυριαρχεί η Μαλαισία.

Πρόσφατα τo Holmes Place Maroussi, διοργάνωσε τουρνουά στις εγκαταστάσεις του Club, το Holmes Place Members’ Squash Tournament 2012, με μεγάλο χορηγό την Τράπεζα HSBC. Οι δύο πρώτοι νικητές Α’ κατηγορίας ανδρών και γυναικών κέρδισαν από μία ετήσια συνδρομή, ενώ οι νικητές Β’ και Γ’ κατηγορίας κέρδισαν πολλά και πλούσια δώρα, τα οποία προσέφεραν οι υποστηρικτές των αγώνων: ASICS, COCO-MAT, Travel Plan, Selestina Boutique Hotel, Yes! Hotels, Abovo Restaurant, Pasaji Restaurant-Bar και Coffee Link.

To squash κατακτά και την Ελλάδα

Οι Νικητές του τουρνουά:

Men’s Grade A’ Winner: Μουστρούφης Νίκος

Men’s Grade A’ Runner Up: Χιωτάκης Αντρέας

Men’s Grade A’ 3rd Place: Κονταρούδης Νίκος

Men’s Grade B’ Winner: Κουτσολιούτσος Αλφρέδος

Men’s Grade B’ Runner Up: Παπαλουκάς Μάριος

Men’s Grade B’ 3rd Place: Σαραϊντάρης Γιάννης

Men’s Grade C’ Winner: Κουτσούπης Βαγγέλης

Men’s Grade C’ Runner Up: Σταθόπουλος Διονύσης

Men’s Grade C’ 3rd Place: Οικονόμου Παναγιώτης

Ladies Event Winner: Κοντίδου Βάλλυ

Ladies Event Runner Up: Larsen Charlotte

Ladies Event 3rd Place: Ζαχαράκη Μαρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ