MMA

Είναι πιο ασφαλείς οι πυγμάχοι χωρίς κάσκα;

Είναι πιο ασφαλείς οι πυγμάχοι χωρίς κάσκα;

Το γεγονός ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες θα αγωνιστούν και επαγγελματίες πυγμάχοι χωρίς κάσκα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Το fighsports.gr αναλύει..

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεσπάσει γύρω από την απόφαση της AIBA, παγκόσμια ομοσπονδίας για την ερασιτεχνική πυγμαχία (και όχι μόνο) να αφαιρέσει τις προστατευτικές κάσκες από τους πυγμάχους και να επιτρέψει σε επαγγελματίες να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το δεύτερο είναι θέμα συζήτησης για άλλη στιγμή όμως το πρώτο κουβαλάει μαζί του και τις πολύ σοβαρές διαπιστώσεις των ανθρώπων της AIBA, ότι οι πυγμάχοι είναι πιο ασφαλείς χωρίς την προστατευτική κάσκα, κάτι που αν και σε πρώτη όψη μοιάζει περίεργο (την λένε προστατευτική για κάποιο λόγο ε) ίσως έχει σοβαρή βάση.

Αυτός ο νέος κανονισμός, πρωτοεφαρμόστηκε δοκιμαστικά από την AIBA το 2013, για τους άνδρες πυγμάχους που έπαιζαν σε υψηλό επίπεδο και διεθνής διοργανώσεις, γιατί σύμφωνα με στοιχεία της AIBA, η κάσκα μάλλον έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, στον πυγμάχο, όσον αφορά τα εγκεφαλικά τραύματα. Οι λόγοι ήταν ότι με την κάσκα, ο πυγμάχος δεν νοιαζόταν τόσο για τα χτυπήματα στο κεφάλι αφού ένοιωθε πιο ασφαλής ενώ η κάσκα εμπόδιζε αρκετά την οπτική γωνία του πυγμάχου στα πλάγια, με αποτέλεσμα να μην βλέπει χτυπήματα που έρχονται από δεξιά και αριστερά, τα οποία χωρίς κάσκα θα μπορούσε να τα αποφύγει. Μια άλλη παρατήρηση ήταν ότι σε ενδεχόμενο χτύπημα, ο εγκέφαλος τρανταζόταν περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα μέσα στην κάσκα με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζημιά.

Ο Πλασάρης κόβει κιλά σαν άρχοντας

Εκείνη την εποχή, οCharles Butler, πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της AIBA είχε δηλώσει ότι όλα τα παραπάνω υποστηρίζοντας και από επίσημη έρευνα που είχε κάνει ο ίδιος. Κοίταξε σε έρευνες πάνω σε 15.000 πυγμάχους, οι μισοί από τους οποίους έπαιζαν με κάσκα, οι άλλοι μισοί χωρίς. Βρήκε ότι στους 7.352 γύρους που έπαιξαν οι πυγμάχοι μεκάσκα, η συχνότητα των διασείσεων ήταν 0.38% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό χωρίς κάσκα είναι μόλις 0,17% ,

Αν και παραδέχονται ότι χωρίς την κάσκα υπάρχει ο κίνδυνος για επιφανειακά κοψίματα και τραυματισμούς, τονίζουν ότι καλύτερα ένα κόψιμο που επουλώνει γρήγορα και χωρίς κατάλοιπα, παρά να φτάσεις στα 50-60 και να μην αναγνωρίζεις τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου.

Σήμερα λοιπόν, ή μάλλον πριν από λίγες μέρες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να σεβαστή και να εφαρμόσει αυτή την πολιτική και στους Ολυμπιακούς αγώνες του ΡΙΟ για πρώτη φορά. Η αιτίαση τους ήταν ότι με βάση τα αναλυτικά στοιχεία από τις έρευνες που έχει κάνει η AIBA δείχνουν ότι οι κάσκες όχι μόνο δεν βοηθάει την προστασία του εγκεφάλου αλλά μάλλον την επιβαρύνουν κι όλας. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνει και μια δεύτερη έρευνα από τo British Journal of Medicineπου καταλήγει στο ότι "Δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία ότι η κάσκα προστατεύει από τις διασείσεις και παραδόξως, μπορεί και να κάνουν τους αθλητές να παίρνουν περισσότερα ρίσκα".

Εξάλλου η εφαρμογή της κάσκας πάει πίσω περίπου 30 χρόνια, όταν σοκαρισμένος ο κόσμος με τον θάνατο του Kim Dook Ku και κάποια πολύ μονόπλευρα παιχνίδια όπως τοHolmes vs. Cobb, ζήτησε μέχρι και την απαγόρευση της πυγμαχίας και οι υπεύθυνοι, με βάση μόνο την λογική και χωρίς κάποια σοβαρή έρευνα, επέβαλαν την κάσκα ως μέτρο για να ικανοποιήσουν τον κόσμο και να κάνουν το άθλημα να φαίνεται πιο ασφαλές.

Βόμβα έτοιμη να σκάσει το υπερβολικό κόψιμο βάρους των μαχητών!

Πάντως για να κάνουμε και τον δικηγόρο του διαβόλου είναι ακόμη πολύ νωρίς για τελεσίδικες αποφάσεις, οι έρευνες υπάρχουν αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι δείχνουν όλη την εικόνα (δείτε το βίντεο του John Oliver για τις μελέτες στο τέλος του άρθρου), χρειάζεται μελέτη για πολλά χρόνια και αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας των μελετών, κάτι που η AIBA δεν έχει κάνει ακόμη. Το καλό είναι ότι και στην πυγμαχία και στο ΜΜΑ και στο Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, σιγά σιγά όλο και αυξάνονται οι μελέτες για την ασφάλεια των αθλητών είτε από τα χτυπήματα, είτε από το Weight cutting, είτε από... ουσίες.

Διαβάστε ακόμη στο fightsports.gr

Οι Night Wolves του Πούτιν: Ποιοι είναι και πως εκπαιδεύονται (ΒΙΝΤΕΟ)
Είναι 83 νίκησε τον καρκίνο και παίζει μποξάκι...(ΒΙΝΤΕΟ)
Φοβερός πιτσιρικάς σταματάει bullying σαν άλλος... Anderson Silva (ΒΙΝΤΕΟ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ