ΠΥΓΜΑΧΙΑ

Sugar Ρέι Ρόμπινσον, απλά ο κορυφαίος

Sugar Ρέι Ρόμπινσον, απλά ο κορυφαίος

Πριν από 23 χρόνια ακριβώς (12/04/1989), έφυγε από τη ζωή ο σπουδαιότερος πυγμάχος όλων των εποχών, ο Sugar Ρέι Ρόμπινσον. Διαβάστε για το εκπληκτικό ρεκόρ του και το είδωλο του Μοχάμεντ Άλι. (pics+vids)

Τα επιτεύγματα του Sugar Ρέι Ρόμπινσον μέσα στα ρινγκ είναι πραγματικά ασύλληπτα. Ο γεννημένος ως Ουόκερ Σμιθ Τζούνιορ στο Έιλι της Τζόρτζια κατάφερε ως ερασιτέχνης ακόμα να κάνει τους φίλους της επαγγελματικής πυγμαχίας στις ΗΠΑ να παραμιλούν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι προτού καν γίνει επαγγελματίας ήταν αήττητος με 85 νίκες, 69 εκ των οποίων με νοκ-άουτ.

Με την επαγγελματική πυγμαχία ασχολήθηκε μόλις στα 19 του χρόνια, το 1940, αντιμετωπίζοντας στον πρώτο του αγώνα τον Τζόε Ετσεβαρία από το Πουέρτο Ρίκο στο θρυλικό "Madison Square Garden" της Νέας Υόρκης. Ο Sugar δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, φτάνοντας στη νίκη με τεχνικό νοκ-άουτ.

Στον τρίτο του αγώνα, βρέθηκε στο δρόμο του στο "New York Coliseum" ο Έλληνας Μήτσος Γρίσπος, ο οποίος αντιστάθηκε σθεναρά, αλλά τελικά ηττήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση των κριτών. Το γεγονός ότι απέφυγε το νοκ-άουτ κόντρα στον Ρόμπινσον ήταν σπουδαία επιτυχία για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας.

Κυριαρχία στα welterweight

Κι αυτό γιατί στα δύο πρώτα χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του (1940-42), ο Ρόμπινσον παρέμεινε αήττητος, μετρώντας 40 νίκες, 29 εκ των οποίων με νοκ-άουτ. Η πρώτη ήττα ήρθε το 1943 από τον Τζέικ ΛαΜότα, ενώ μέχρι να έρθει η επόμενη μεσολάβησαν 8 χρόνια!

Και μέσα σε αυτά τα χρόνια μεσολάβησαν ακόμα περισσότερα. Το 1946 νίκησε τον Τόμι Μπελ για να κατακτήσει για πρώτη φορά τον τίτλο στην κατηγορία welterweight, τον οποίο διατήρησε για πέντε χρόνια, μέχρι το 1951, νικώντας κατά σειρά τους Τζίμι Ντόιλ, Τσακ Τέιλορ, Μπέρναρντ Ντόκιουσεν, Κιντ Γκαβιλάν και Τσάρλι Φουσάρι.

Middleweight, light heavyweight και προσωρινό φινάλε

Sugar Ρέι Ρόμπινσον, απλά ο κορυφαίος

Με αντίπαλο τον Τζέικ ΛαΜότα

Και κάπου εκεί πήρε την απόφαση να μεταπηδήσει στην κατηγορία middleweight, όπου με το... καλημέρα συνάντησε και πάλι τον Τζέικ ΛαΜότα, τον οποίο και νίκησε με νοκ-άουτ για να κατακτήσει τον τίτλο. Η δεύτερη ήττα του ήρθε αργότερα εκείνη τη χρονιά από τον Βρετανό Ράντι Τέρπιν στο Λονδίνο, με συνέπεια να χάσει τον τίτλο, αλλά τον ξαναπήρε δύο μήνες μετά, αντιμετωπίζοντας και πάλι τον Βρετανό, αυτή τη φορά εντός έδρας, στη Νέα Υόρκη.

Τον τίτλο του διεκδίκησαν το 1952 δύο σπουδαίοι πυγμάχοι, ο Μπόμπο Όλσον και ο Ρόκι Γκρατσιάνο, αλλά ηττήθηκαν αμφότεροι, με τον Sugar να αποδεικνύει πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα middleweight. Αυτό τον ώθησε να δοκιμάσει την τύχη του στην κατηγορία light heavyweght, όπου αργότερα την ίδια χρονιά διεκδίκησε τον τίτλο απέναντι στον Τζόι Μάξιμ.

Στο συγκεκριμένο αγώνα γνώρισε τη μοναδική ήττα με νοκ-άουτ σε ολόκληρη την επαγγελματική καριέρα του, που συνολικά περιελάμβανε 200 αγώνες. Μετά το σοκ στα light heavyweight, ο Ρόμπινσον πήρε την απόφαση να σταματήσει την καριέρα του.

Επανάκαμψη με τίτλους και παρακμή

Ωστόσο, 2,5 χρόνια μετά, επέστρεψε δριμύτερος και φυσικά στην κατηγορία middleweight, καθώς τα light heavyweight έμοιαζαν απαγορευμένα για τα κιλά του. Μέσα σε 11 μήνες διεκδίκησε και πάλι τον τίτλο, με τον Μπόμπο Όλσον να είναι εκ νέου το θύμα του, κάτι που συνέβη και πέντε μήνες αργότερα, όταν ο Όλσον δεν έβαλε μυαλό.

Ακολούθησαν τέσσερις αξιομνημόνευτοι αγώνες, δύο με τον Τζιν Φούλμερ και δύο με τον Κάρμεν Μπαζίλιο, όπου αρχικά ηττήθηκε και από τους δύο, χάνοντας τον τίτλο του, αλλά εν συνεχεία τους ξαναπροκάλεσε αμφότερους, παίρνοντας πίσω τη ζώνη.

Έχοντας φτάσει πια 39 ετών, το 1960 ηττήθηκε από τον Πολ Πέντερ, χάνοντας και πάλι τον τίτλο του. Λίγους μήνες αργότερα προσπάθησε να τον επανακτήσει, αλλά ο Πέντερ ήταν και πάλι ο νικητής, στον τελευταίο αγώνα τίτλου στην καριέρα του Ρόμπινσον. Ακολούθησαν 46 αγώνες, εκ των οποίων μόνο οι 30 ήταν νικηφόροι.

Επιτεύγματα και αριθμοί

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, επέλεξε να δώσει πολλούς αγώνες στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός ΗΠΑ, όπως η Τζαμάικα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και το Τρίνινταντ & Τομπάγκο.

Σε σύνολο 200 επαγγελματικών αγώνων, σημείωσε 173 νίκες, 108 εκ των οποίων με νοκ-άουτ, και μόλις 19 ήττες, εκ των οποίων οι 15 μετά την ηλικία των 36 ετών. Όπως είναι φυσικό, το 1990, δηλαδή ένα χρόνο μετά το θάνατό του, έγινε μέλος του International Boxing Hall of Fame. Επίσης, δύο από τα πιο έγκριτα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως, το Associated Press και το ESPN, έχουν χαρακτηρίσει τον Sugar ως τον κορυφαίο πυγμάχο όλων των εποχών.

Το είδωλο του Μοχάμεντ Άλι

Ίσως η σημαντικότερη απόδειξη του πόσο σπουδαίος πυγμάχος ήταν, είναι τα λόγια που είχε πει ο Μοχάμεντ Άλι, ότι ο Ρόμπινσον ήταν το είδωλό του και ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών. Και αυτές οι κουβέντες αποκτούν τεράστια βαρύτητα όταν λέγονται από έναν άνθρωπο, που πάντα θεωρούσε τον εαυτό του ως τον κορυφαίο.

Sugar Ρέι Ρόμπινσον, απλά ο κορυφαίος

Ανάμεσα στους επίσης κορυφαίους πυγμάχους, Μοχάμεντ Άλι και Τζο Λούις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ