ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Δυο χρόνια αποκλεισμός στον Κονταδόρ

Δυο χρόνια αποκλεισμός στον Κονταδόρ

Δυο χρόνια αποκλεισμός από την ενεργό δράση ήταν τελικά η ποινή που επέβαλλε το CAS στον Αλμπέρτο Κονταδόρ για την υπόθεση της κλεμπουτερόλης. Ο Ισπανός ποδηλάτης έχασε έτσι τον Γύρο της Γαλλίας του 2010 και τον Γύρο της Ιταλίας του 2011, ενώ η τιμωρία του λήγει στις 5 Αυγούστου του 2012.

Μετά από 565 μέρες αγωνίας και αναμονής, το CAS εδέησε τελικά να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση ντόπινγκ του Αλμπέρτο Κονταδόρ.

Ο Ισπανός ποδηλάτης τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού 2 χρόνων από όλες τις διοργανώσεις.

«Είναι προφανές ότι κάποιοι θέλουν να σκοτώσουν τον Κονταδόρ και την ποδηλασία. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση του CAS», ήταν τα πρώτα λόγια του θρύλου Έντι Μερξ, όταν πληροφορήθηκε την τιμωρία που επέβαλλε στον Ισπανό ποδηλάτη το Ανώτατο Διαιτητικό Όργανο αθλητικών υποθέσεων. Και ο «κανίβαλος» συνέχισε: «Το πράγμα έχει παρατραβήξει, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Κονταδόρ έχει αποδείξει ποιος είναι και με καμία λογική δεν του άξιζε κάτι τέτοιο».

Όταν ο μεγαλύτερος ποδηλάτης όλων των εποχών σχολιάζει με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση του CAS, τότε πραγματικά όλος ο κόσμος του αθλήματος αρχίζει να αναρωτιέται τι συνέβη. Και τα ερωτήματα είναι ατελείωτα. Και δυστυχώς αναπάντητα. Πώς είναι δυνατόν να τιμωρείς έναν αθλητή που στον οργανισμό του βρέθηκε αμελητέα ποσότητα της ουσίας clembuterol (μόλις 50 μικρογραμμάρια), τη στιγμή που στο σκεπτικό της απόφασης παραδέχεσαι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδειχτεί ότι η παρουσία της ουσίας οφείλεται σε ντόπινγκ?

Πώς είναι δυνατόν να έχουν περάσει 565 ολόκληρες μέρες από τη στιγμή που βρέθηκε η κλεμπουτερόλη στον Κονταδόρ και να ταλαιπωρούνται τόσο ο αθλητής όσο και το ίδιο το άθλημα για πάνω από ενάμιση χρόνο, θύματα της υποκρισίας της WADA, που ενώ δε δίστασε να εφεσιβάλλει την αθωωτική απόφαση της Ισπανικής ποδηλατικής Ομοσπονδίας τον περασμένο Φεβρουάριο, την ίδια στιγμή δεν έπραξε το ίδιο για την αντίστοιχη – αθωωτική – απόφαση της FIFA να απαλλάξει 109 (!) θετικούς στην ίδια ουσία ποδοσφαιριστές στο περασμένο Μουντιάλ U17;

Στη δεύτερη περίπτωση η WADA δέχτηκε ότι η παρουσία της ουσίας οφείλεται σε κατανάλωση μολυσμένου κρέατος, όχι όμως και στην πρώτη, παρά το γεγονός ότι η ποσότητα που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό του Κονταδόρ ήταν κατά πολύ μικρότερη από αυτή των ποδοσφαιριστών....

Δυο χρόνια αποκλεισμός στον Κονταδόρ

Ο Αλμπέρτο Κονταδόρ στο Challenge της Μαγιόρκα, τον τελευταίο αγώνα στον οποίο πήρε μέρος πριν την ανακοίνωση της τιμωρίας του (5-2-2012)

Οι συνεχόμενες – και χωρίς την παραμικρή λογική νομιμοποίηση – αναβολές, αρχικά της ακροαματικής διαδικασίας και στη συνέχεια της έκδοσης της απόφασης, ορίζουν από μόνες τους τον – προφανή πλέον – στόχο των Φαρισαίων του παγκόσμιου αθλητισμού. UCI, WADA, CAS και Tour de France ήθελαν – και θέλουν – να καταστρέψουν τον Αλμπέρτο Κονταδόρ. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.

Είναι μάλλον ειρωνική σύμπτωση το ότι δυο μέρες πριν, την περασμένη Παρασκευή, ο Λανς Άρμστρονγκ είχε «εξαγνιστεί» στη διεθνή κοινή γνώμη, όταν οι δικαστές του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η υπόθεση του Αμερικανού επτά φορές νικητή του Γύρου της Γαλλίας σχετικά με τις κατηγορίες για ντόπινγκ από πρώην συναθλητές του, έκλεινε οριστικά και έμπαινε στο αρχείο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Και η αναφορά στον Τεξανό πρωταθλητή δεν γίνεται γιατί υπονοούμε κάτι για το παρελθόν του, αλλά επειδή με την ίδια «έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων», το CAS έκανε στην ουσία το χατήρι – και τίποτε άλλο – της UCI, της WADA και της ASO (διοργανώτριας του Γύρου της Γαλλίας). Όχι μόνο «έπρεπε» να τιμωρηθεί ο Κονταδόρ, αλλά το CAS έπρεπε να σιγουρευτεί ότι και ημερολογιακά ο Ισπανός δεν θα ήταν σε θέση να αποδείξει με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει την αθωότητά του.

Δυο χρόνια αποκλεισμός στον Κονταδόρ

Το βάθρο του Γύρου της Γαλλίας του 2010. Ο Κονταδόρ χάνει την πρώτη θέση και νικητής θεωρείται πλέον ο Άντι Σλεκ (αριστερά).

Τι εννοούμε; Ότι εντελώς αδικαιολόγητα, από αναβολή σε αναβολή, το έφτιαξαν έτσι το πράγμα, ώστε η ποινή όχι μόνο να ισχύσει αναδρομικά (παρά το γεγονός ότι πέρυσι ο Κονταδόρ έτρεχε νόμιμα), αλλά και να του είναι αδύνατο να πάρει μέρος στον φετινό Γύρο Γαλλίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι λοιπόν, μετά τη σημερινή απόφαση, αφαιρέθηκαν από τον Ισπανό όλες οι νίκες από τον Ιούλιο του 2010 και μετά (ανάμεσά τους το Tour του 2010 και το Giro του 2011).

Η υπόθεση είναι της πλάκας. Στοχεύει στην εξόντωση του Κονταδόρ, τουλάχιστον την ψυχολογική, γιατί ο Ισπανός στα 29 του, έχει ακόμα πολλά χρόνια καριέρας μπροστά του. Το CAS έγινε υποχείριο της αλλοπρόσαλλης WADA, θυσιάζοντας ψυχρά στον βωμό ενός τελείως μονόπλευρου και μερικές φορές αστείου πολέμου εναντίον του ντόπινγκ, τον πλέον χαρισματικό αθλητή της γενιάς του, μην υπολογίζοντας ούτε καν το κόστος για το ίδιο το άθλημα της ποδηλασίας που για μια φορά ακόμα βρέθηκε – κυλισμένο στη λάσπη της αμφισβήτησης – στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου.

Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι η πρώτη θέση του Γύρου της Γαλλίας του 2010 περνάει στον Άντι Σλεκ, ενώ η πρώτη θέση του Γύρου της Ιταλίας του 2011 στον Μικέλε Σκαρπόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ