ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

98ο Tour de France – Παρουσίαση

98ο Tour de France – Παρουσίαση

Διαβάστε στο Sport24.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον 98ο Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας. Τα φαβορί, η διαδρομή, οι ομάδες, οι φανέλες, οι αριθμοί. Εκκίνηση σήμερα στο Passage du Gois της Γαλλίας (videos)

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του 98ου Tour de France, αγωνιστικά και μη, στη διαδρομή προς το Παρίσι.

Εκκίνηση σήμερα στο Passage du Gois και τερματισμός στις 24 Ιουλίου με μεγάλο έπαθλο το «Άγιο Δισκοπότηρο» της ποδηλασίας, την κίτρινη φανέλα του νικητή.

Αρχίζει σήμερα ο 98ος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, ο σημαντικότερος αγώνας της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου, αλλά και το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Στις 23 ημέρες της διάρκειάς του, εκατομμύρια φίλοι του αθλήματος θα βρεθούν σε όλα τα σημεία της διαδρομής για να χειροκροτήσουν από κοντά τους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου, ενώ πάνω από δυο δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους τα 21 ετάπ που θα αναδείξουν τον μεγάλο νικητή στα Ηλύσια Πεδία της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΓΚΑΛΙΜΠΙΕΡ

Ο φετινός Γύρος της Γαλλίας είναι αφιερωμένος στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη φορά που ο σημαντικότερος ποδηλατικός αγώνας ανέβηκε στο Γκαλιμπιέρ, μια από τις επιβλητικότερες κορυφές στην ιστορία της ποδηλασίας. Ένα μόλις χρόνο μετά την «ανακάλυψη» των Πυρηναίων με το Ομπίσκ και το Τουρμαλέ, ο εμπνευστής του Tour de France, Ανρί Ντεγκράνζ, συνέχισε τη μεγάλη περιπέτεια του αθλήματος, αυτή τη φορά στην άλλη μεγάλη οροσειρά της Γαλλίας, τις Άλπεις.

Στις 10 Ιουλίου του 1911 οι ποδηλάτες ξεκίνησαν το πέμπτο ετάπ από το Chamonix στην Grenoble, συνολικού μήκους 366 χιλιομέτρων! Αφού πέρασαν κατά σειρά το Arabis (1487 μ.) και το Lautaret (2058 μ.), έφτασαν στους πρόποδες του Col du Galibier, την πιο ψηλή, πιο δύσκολη και πιο παγωμένη ανάβαση που είχαν αντιμετωπίσει μέχρι τότε. Μετά από 34 χιλιόμετρα ανηφόρας, περνώντας πρώτα από το Telegraphe (1566 μ.), ο Γάλλος Emile Georget έφτασε πρώτος στην κορυφή του Γκαλιμπιέρ (2556 μ.), εξασφαλίζοντας μια θέση στην αιωνιότητα.

«Ήταν σαν να σε ξυλοφορτώνουν έξι μαζί», ήταν το σχόλιό του στους δημοσιογράφους στον τερματισμό! Ο ίδιος ο Ντεγκράνζ, εντυπωσιασμένος από τη δυσκολία της ανάβασης, έγραψε την επόμενη μέρα στην εφημερίδα του, L’Auto: «Ω Τουρμαλέ! Πώς μπορώ να πω στον κόσμο ότι σε σύγκριση με το Γκαλιμπιέρ φαντάζεις σαν μια ασήμαντη, συνηθισμένη μπύρα; Το μόνο που μπορώ να κάνω μπροστά σε αυτόν γίγαντα, είναι να βγάλω το καπέλο μου και να υποκλιθώ!».

Από τότε, ο Γύρος της Γαλλίας έχει επισκεφθεί 57 φορές το Γκαλιμπιέρ, καθιστώντας το τη δεύτερη πιο συχνή ανάβαση στην ιστορία του αγώνα, πίσω μόνο από το Τουρμαλέ. Το 1976, όταν έκλεισε το τούνελ που οδηγούσε στην κορυφή, κατασκευάστηκε καινούργιος δρόμος, ο οποίος μεγάλωσε την ανάβαση, φτάνοντας τον τερματισμό σε υψόμετρο 2645 μέτρων. Μυθικά ονόματα της ποδηλασίας έχουν «κατακτήσει» το Γκαλιμπιέρ, ανάμεσα σε άλλους οι Τζίνο Μπάρταλι (1937), Φάουστο Κόπι (1952), Φεντερίκο Μπααμόντες (1954 & 1964), Έντι Μερξ (1969) και Μάρκο Παντάνι (1998). Από το 1949, στη νότια είσοδο του τούνελ, έχει ανεγερθεί ένα μνημείο προς τιμήν του εμπνευστή και πρώτου διευθυντή του Tour de France, Ανρί Ντεγκράνζ. Κάθε φορά που ο Γύρος της Γαλλίας ανεβαίνει το Γκαλιμπιέρ, στο μνημείο τοποθετείται ένα στεφάνι.

ΤΟ ΓΚΑΛΙΜΠΙΕΡ ΣΗΜΕΡΑ

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της παρουσίας του Γκαλιμπιέρ στον μεγαλύτερο ποδηλατικό αγώνα στον κόσμο, ο Γύρος της Γαλλίας θα τιμήσει την ιστορική αυτή κορυφή με μια διπλή ανάβαση. Στο 18ο ετάπ, οι ποδηλάτες θα το ανέβουν από τη νότια μεριά της Μπριανσόν μέσω του Col du Lautaret (22.8 χλμ με μέση κλίση 4.9%).

Σε αυτό το ετάπ, το Γκαλιμπιέρ θα είναι ανηφόρα τερματισμού, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στον Γύρο της Γαλλίας, καθιστώντας το αυτόματα το υψηλότερο σημείο στο οποίο ολοκληρώνεται ετάπ στην ιστορία του Tour de France. Στο 19ο ετάπ, η ανάβαση θα γίνει από τη βόρεια μεριά της Σεν Μισέλ ντε Μοριέν μέσω του Col du Telegraphe (16.7 χλμ με μέση κλίση 6.8%).

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Βίντεο: Η διαδρομή του 98ου Tour de France

Οι πρώτες 11 ημέρες – Ευθείες και λόφοι

Ο φετινός Γύρος της Γαλλίας ξεκινάει από την κεντροδυτική ακτή του Ατλαντικού και τις πρώτες μέρες ανεβαίνει μέχρι τη Βρετάνη, με τα πρώτα ετάπ ευθείας, όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι σπρίντερ. Highlight αναμένεται να είναι ο «τοίχος της Βρετάνης», η ανηφόρα τερματισμού δηλαδή στο 4ο ετάπ. Δυο χιλιόμετρα με μέση κλίση 6.9% και ράμπες που φτάνουν στο 15%, το Mur de Bretagne, γνωστό και ως «Αλπ ντ’Ουέζ της Βρετάνης», θα είναι το πρώτο – μικρό – πεδίο μάχης ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί.

Θα έχει προηγηθεί στο δεύτερο ετάπ η ομαδική χρονομέτρηση των 23 χιλιομέτρων, εκεί όπου θα δημιουργηθούν οι πρώτες διαφορές ανάμεσα στους βασικούς διεκδικητές της κίτρινης φανέλας. Η πρώτη εβδομάδα του αγώνα θα ολοκληρωθεί με το ετάπ που θα ξεκινήσει από το θρυλικό Λε Μαν, δίνοντας κατεύθυνση προς το κέντρο της Γαλλίας. Τέσσερα ετάπ, δυο μέτριας δυσκολίας και δυο ευθείας, με την πρώτη μέρα ξεκούρασης ανάμεσά τους, θα φέρουν το πελοτόν στους πρόποδες των Πυρηναίων.

Τα Πυρηναία – Το πρώτο ξεκαθάρισμα

Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας η οροσειρά των Πυρηναίων κάνει την εμφάνισή της με τρία συνεχόμενα ετάπ βουνών, ξεκινώντας με το 12ο, εκεί όπου οι ποδηλάτες θα ανέβουν τους κολοσσούς του Tourmalet και του Luz Ardiden, όπου και θα τερματίσουν. Την επόμενη ημέρα, το πελοτόν θα κινηθεί ανάμεσα στο Πω και την Λούρδη, ανεβαίνοντας ενδιάμεσα το Col d’Aubisque, η κορυφή του οποίου βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα πριν την ολοκλήρωση του ετάπ. Το τριήμερο των Πυρηναίων θα συμπληρωθεί με το 14ο ετάπ, όπου οι αθλητές θα περάσουν από 6 συνολικά σπριντ ανάβασης με τελευταία ανηφόρα τερματισμού το Plateau de Beille (16 χλμ με μέση κλίση το 8%!).

Οι Άλπεις – Η τελική μάχη

Δυο μεταβατικά ετάπ θα φέρουν το πελοτόν από τα Πυρηναία στους πρόποδες των Άλπεων, εκεί όπου θα δοθεί η τελική μάχη του φετινού Tour de France. Μέσα σε 5 ημέρες θα κριθούν τα πάντα σε όλες τις κατηγορίες των βαθμολογιών και των κατατάξεων. Το 17ο ετάπ θα είναι το «ζέσταμα» για όσα επακολουθήσουν. Οι ποδηλάτες θα ανέβουν το Sestrieres, περνώντας σε ιταλικό έδαφος για να τερματίσουν στο Πινερόλο της επαρχίας του Τορίνο.

Την επόμενη ημέρα η δράση κορυφώνεται με το 18ο ετάπ και τους τρεις «κολοσσούς», Agnel, Izoard και φυσικά το Galibier, ανηφόρα τερματισμού για πρώτη φορά στην ιστορία του Γύρου της Γαλλίας. Τα συνολικά 60 χιλιόμετρα ανηφόρας θα κρίνουν πολλά στην εξέλιξη της γενικής κατάταξης και της κίτρινης φανέλας. Μετά τη δεύτερη ημέρα ξεκούρασης, το πελοτόν θα αντιμετωπίσει έναν ακόμα «Γολγοθά». Οι «επιζώντες» του αγώνα θα κληθούν να ανέβουν ξανά το Γκαλιμπιέρ, αυτή τη φορά από τη βόρεια, πιο δύσκολη μεριά του και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο θρύλος του Tour de France, το Alpe d’Huez.

Τα 14 χιλιόμετρα με τη μέση κλίση στο 8% και οι 21 φουρκέτες που καθηλώνουν ποδηλάτες και κοινό, θα είναι η τελική και πιθανώς η μεγαλύτερη μάχη του φετινού Γύρου της Γαλλίας. Η ανηφόρα αναμένεται να κατακλυστεί από εκατομμύρια φίλους της ποδηλασίας και το θέαμα είναι δεδομένο σε μια από τις απαιτητικότερες αναβάσεις στον κόσμο. Και σα να μην είναι αρκετό αυτό, την επόμενη μέρα ακολουθεί το ατομικό χρονόμετρο με τα 42.5 χιλιόμετρα στη Γκρενόμπλ. Μόλις τερματίσει και ο τελευταίος, θα γνωρίζουμε τον μεγάλο νικητή του 98ου Tour de France, αφού την τελευταία μέρα, οι ποδηλάτες θα κάνουν την καθιερωμένη «παρέλαση» στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, τερματίζοντας τον αγώνα στα Ηλύσια Πεδία.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ

- Alberto Contador (Team Saxo Bank)

98ο Tour de France – Παρουσίαση

Ο περσινός νικητής του Γύρου της Γαλλίας είναι και φέτος το μεγαλύτερο φαβορί για να ανέβει για τέταρτη (και τρίτη συνεχόμενη) φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο 28χρονος Ισπανός πέρασε δύσκολες στιγμές όταν πέρυσι η UCI ανακοίνωσε ότι είχε βρεθεί θετικός στην απαγορευμένη ουσία κλενμπουτερόλη σε έλεγχο που του είχε γίνει στις 21 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας.

Ο Κονταδόρ απέδωσε την παρουσία της ουσίας στον οργανισμό του σε τροφική δηλητηρίαση από κατανάλωση μολυσμένου κρέατος και υποστήριξε ότι είναι αθώος. Η ποσότητα της ουσίας, 50 πικογραμμάρια, ήταν τουλάχιστον 40 φορές μικρότερη ποσότητα από αυτήν που θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιδόσεις του, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της UCI, η οποία παρέπεμψε το θέμα για επίλυση στην Ισπανική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Οι Ισπανοί επέβαλλαν ποινή αποκλεισμού ενός χρόνου, όμως ο Κονταδόρ άσκησε έφεση και αθωώθηκε από το δευτεροβάθμιο όργανο της Ομοσπανδίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, άσκησαν με τη σειρά τους έφεση στην αθωωτική απόφαση, τόσο η UCI όσο και η WADA και η υπόθεση έχει φτάσει πλέον στο CAS, το οποίο και θα βγάλει την τελεσίδικη απόφαση. Μέχρι τότε (1-3 Αυγούστου θα εξεταστεί το θέμα) ο Κονταδόρ είναι ελεύθερος να αγωνίζεται χωρίς κανέναν περιορισμό. Ο Ισπανός κέρδισε πριν λίγες εβδομάδες δια περιπάτου τον Γύρο της Ιταλίας, δείχνοντας ότι βρίσκεται ίσως στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Πιο ώριμος από ποτέ, ξεκινάει και φέτος με τον τίτλο του μεγάλου φαβορί και «εφόδια» μια καλή ομάδα (Saxo Bank) και έναν τετραπέρατο μάνατζερ (Μπιάρνε Ρίις). Μοναδικό «πλην» στην προσπάθειά του, θα είναι η κούραση από το Giro d’Italia.

- Andy Schleck (Leopard Trek)

98ο Tour de France – Παρουσίαση

Ο μικρός Schleck, δεύτερος πέρυσι πίσω από τον Contador (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τον Ισπανό. Στα 26 του αρχίζει πλέον να συνδυάζει ταλέντο και ικανότητες με την απαραίτητη εμπειρία. Πέρυσι βρέθηκε πολύ κοντά στο όνειρο της πρώτης θέσης, όμως η αδυναμία του να εκμεταλλευτεί την κακή κατάσταση του Κονταδόρ στο τελευταίο χρονόμετρο, τον άφησε ξανά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η ατομική χρονομέτρηση παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα του Άντι, είναι «υποχρεωμένος» να παρουσιαστεί – πραγματικά – βελτιωμένος, αν θέλει να φτάσει νικητής στα Ηλύσια Πεδία.

Φέτος προετοιμάστηκε και πάλι ειδικά για το Tour, δεν πήρε μέρος σε πολλούς αγώνες και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, είναι – όπως και πέρυσι – ένα ερωτηματικό. Ήταν εκπληκτικός στο Liege-Bastogne-Liege τον περασμένο Απρίλιο (τερμάτισε τρίτος, πίσω από τον Ζιλμπέρ και τον αδερφό του, Φρανκ), όμως από εκεί και μετά οι εμφανίσεις του προβλημάτισαν. Ήρθε 8ος στον Γύρο της Καλιφόρνιας και 19ος στον Γύρο της Ελβετίας, όπου ναι μεν κέρδισε τη βαθμολογία των βουνών, χωρίς όμως να πείσει ιδιαίτερα.

Το μεγαλύτερο ατού του Andy, εκτός από την φοβερή του ικανότητα να ανεβαίνει τα βουνά, είναι η ομάδα του. Η καινούργια Leopard Trek κατεβαίνει στο φετινό Tour με μια φοβερή σύνθεση, στην οποία ξεχωρίζουν ο Franck, μεγάλος αδερφός του Andy, που και φέτος βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ο Fabian Cancellara, παγκόσμιος πρωταθλητής στο χρονόμετρο. Ελπίζουν να μην έχουν τις περσινές ατυχίες, όπως η εγκατάλειψη του Φρανκ ύστερα από πτώση στα πρώτα ετάπ του Tour και η βγαλμένη αλυσίδα του Άντι που του αφαίρεσε την κίτρινη φανέλα στην ανηφόρα του Port de Bales. Το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμα χρονιά, Άντι και Leopard Trek, θα αποτελέσουν τον μεγάλο αντίπαλο του Κονταδόρ.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΦΑΒΟΡΙ

- Ivan Basso (Liquigas Cannondale): Ο νικητής του περσινού Γύρου της Ιταλίας θα βρεθεί στην αφετηρία του Tour, όμως το αν θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό. Φέτος δεν πήρε μέρος στο Giro κρατώντας δυνάμεις για το Tour και ήρθε 4ος στο Tirreno Adriatico και 7ος στον Γύρο της Καταλωνίας. Η προετοιμασία του πήγε αρκετά πίσω με τον τραυματισμό του στα μέσα Μαΐου, όταν χρειάστηκε 15 ράμματα στο πρόσωπο μετά από μια άσχημη πτώση στην κατάβαση της Αίτνας. Στο Dauphine πάντως, παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε συντηρητικά, έδειξε να ανακτά τις δυνάμεις του, κυρίως στα ετάπ των βουνών.

- Cadel Evans (BMC Racing Team): Ο Αυστραλός είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες των τελευταίων χρόνων, το αποδεικνύουν άλλωστε οι επιτυχίες του (στο Tour 2ος το 2008 και το 2007, στην Vuelta 3ος το 2009 και 4ος το 2007, στο Giro 5ος το 2010). Όμως τα χρόνια περνάνε και ο Evans δείχνει ότι δεν έχει αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να κερδίσει έναν μεγάλο Γύρο. Στα 34 του θα κάνει ακόμα μια προσπάθεια στη Γαλλία, όμως πολύ δύσκολα θα μπορέσει να «σπάσει» το δίδυμο Κονταδόρ – Σλεκ. Φέτος έχει προετοιμαστεί αποκλειστικά για το Tour με πολύ καλά αποτελέσματα, αφού ήρθε 1ος στο Tirreno Adriatico, 1ος στον Γύρο της Ρομανδίας και 2ος στο Dauphine.

- Levi Leipheimer (Team RadioShack): Πολύ κοντά στα 38 του χρόνια, ο Λιβάι ζει μια δεύτερη νιότη. Με μεγάλα αποτελέσματα μέσα στη χρονιά (2ος στην Καλιφόρνια, 3ος στην Ανδαλουσία και 1ος στο Γύρο της Ελβετίας) ο Αμερικανός θέλει να πρωταγωνιστήσει και στο Tour, όπου πέρυσι ήταν 13ος. Απαλλαγμένος από την παρουσία του Άρμστρονγκ, θα έχει στη διάθεσή του όλους τους «πραιτοριανούς» του Τεξανού (Κλόντεν, Πόποβιτς, Θουμπελδία) για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατόν. Ίσως και το βάθρο, όπως στο όχι και τόσο μακρινό 2007, όταν είχε τερματίσει 3ος.

- Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi): Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου στον δρόμο, μπορεί να μην πρωταγωνίστησε στο πρόσφατο Dauphine, όμως για μια ακόμα χρονιά είναι σε καλή κατάσταση και έτοιμος να προσφέρει θέαμα στα βουνά. Πέρυσι ήταν 4ος στη γενική και φέτος θέλει να κάνει το μικρό άλμα που τον χωρίζει από το βάθρο. Έχει στη διάθεσή του τους φοβερούς και τρομερούς Βάσκους της Euskaltel, που συνηθίζουν να κάνουν άνω κάτω τον αγώνα, όταν ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει. Φέτος κέρδισε το GP Miguel Indurain, ήρθε 3ος στο Fleche Wallonne, 5ος στο Παρίσι – Νίκαια και 6ος στον Γύρο της Χώρας των Βάσκων όπου κέρδισε και ένα ετάπ.

- Bradley Wiggins (Team Sky): Η μεγάλη έκπληξη του Γύρου της Γαλλίας το 2009 (4ος), βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο 31χρονος Βρετανός ετοιμάστηκε αποκλειστικά για το Tour και πριν λίγες εβδομάδες κέρδισε το Dauphine με δυο καταπληκτικά χρονόμετρα και πολύ καλές εμφανίσεις στα βουνά. Ήταν 3ος στο Παρίσι – Νίκαια, ενώ νίκησε τον Κανσελάρα στο χρονόμετρο του Bayern Rundfahrt. Πέρα από τη γενική, θα παλέψει με τον Ελβετό για τη νίκη στο ετάπ της Γκρενόμπλ.

- Franck Schleck (Leopard Trek): Ο μεγάλος Schleck βρίσκεται και φέτος σε καλή κατάσταση, ελπίζοντας να έχει την τύχη με το μέρος του, αφού πέρυσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά την πτώση του στο παβέ των πρώτων ετάπ του Tour. Λογικά θα βοηθήσει τον αδερφό του, αλλά ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα και αν του δοθεί η ευκαιρία, σίγουρα θα την εκμεταλλευτεί. Ανεβαίνει πολύ καλά, αλλά χάνει πολύ χρόνο στα χρονόμετρα. Στόχος του θα είναι η πρώτη 5άδα, όμως δεν θα διστάσει για μια ακόμα χρονιά να θυσιάσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες αν και όποτε τον χρειαστεί ο Andy. Στη φετινή σεζόν κέρδισε το Criterium International και ήρθε δεύτερος στο Liege-Bastogne-Liege.

- Robert Gesink (Rabobank): Σε διαρκή άνοδο ο Ολλανδός της Rabobank είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της νέας γενιάς (μαζί φυσικά με τον μικρό Σλεκ) στο πελοτόν. Ανεβαίνει πολύ καλά, ενώ έχει βελτιωθεί πολύ και στο χρονόμετρο, όπως αποδεικνύουν οι φετινές του νίκες στις ατομικές χρονομετρήσεις στο Ομάν και στο Tirreno Adriatico. Θα είναι το πρώτο φαβορί για τη λευκή φανέλα (αφού ο 3 φορές νικητής Άντι Σλεκ είναι πλέον 26), όμως ο μεγάλος του στόχος θα είναι το βάθρο της γενικής. Πέρυσι, στη δεύτερη συμμετοχή του, τερμάτισε στην 6η θέση. Φέτος κέρδισε το Ομάν, ήταν 2ος στο Tirreno Adriatico και 3ος στη Χώρα των Βάσκων.

- Alexander Vinokourov (Astana): Ο μεγάλος Καζάκος στην τελευταία του χρονιά στην επαγγελματική ποδηλασία, θα οδηγήσει την Astana στο Tour από τη θέση που του αξίζει, αυτή του αρχηγού. Πέρυσι ήταν υπό τις διαταγές του Κονταδόρ, στον οποίο – παρά τα όσα ακούστηκαν – πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια, κερδίζοντας παράλληλα και ένα ετάπ. Ο σχεδόν 38χρονος «Βίνο» γνωρίζει το Tour όσο λίγοι στο πελοτόν και η εμπειρία του αυτή μπορεί να τον βοηθήσει να μπει στην πρώτη δεκάδα. Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει κερδίσει 1 ετάπ στη Χώρα των Βάσκων, 1 ετάπ στο Γύρο της Ρομανδίας, ενώ στο πρόσφατο Dauphine ήταν τρίτος στη γενική.

2010 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ TOUR DE FRANCE

98ο Tour de France – Παρουσίαση

- Γενική κατάταξη

1. Alberto Contador (Astana) 91h 58’ 48”

2. Andy Schleck (Team Saxo Bank) +39”

3. Denis Menchov (Rabobank) +2’01”

4. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) +3’40”

5. Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma Lotto) +6’54”

6. Robert Gesink (Rabobank) +9’31”

7. Ryder Hesjedal (Garmin Transitions) +10’15”

8. Joaquim Rodriguez (Team Katusha) +11’37”

9. Roman Kreuziger (Liquigas) +11’54”

10. Chris Horner (Team RadioShack) +12’02”

- Βαθμολογία πόντων: Alessandro Petacchi (Lampre Farnese)

- Βαθμολογία σπριντ ανάβασης: Anthony Charteau (Bbox Bouygues Telecom)

- Καλύτερος νέος αθλητής: Andy Schleck (Team Saxo Bank)

- Καλύτερη ομάδα: Team RadioShack (276h 02’ 03”)

ΤΟ TOUR DE FRANCE ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

98ο Tour de France – Παρουσίαση

Το Tour de France ξεκινάει στις 2 Ιουλίου από το Passage du Gois στη δυτική ακτή της Γαλλίας και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου με την καθιερωμένη «παρέλαση» των ποδηλατών στο Παρίσι. Το προφίλ των 21 ετάπ έχει ως εξής:

- 10 ετάπ ευθείας

- 6 ετάπ βουνών

- 3 ετάπ μέσης δυσκολίας

- 1 ετάπ ατομικής χρονομέτρησης

- 1 ετάπ ομαδικής χρονομέτρησης

Άλλα χαρακτηριστικά του αγώνα

- 3.430,5 χιλιόμετρα συνολικά.

- 4 ετάπ με τερματισμό σε ανηφόρα (12, 14, 18 & 19).

- 2 ημέρες ξεκούρασης για τους αθλητές (11 & 18 Ιουλίου).

- 42.5 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.

- 23 χλμ ομαδικής χρονομέτρησης.

- 51 συνολικά σπριντ ανάβασης 4ης, 3ης, 2ης, 1ης κατηγορίας και HC (εκτός κατηγορίας).

- Αναλυτικά, 9 ανηφόρες HC (εκτός κατηγορίας), 5 ανηφόρες 1ης κατηγορίας, 9 ανηφόρες 2ης κατηγορίας, 14 ανηφόρες 3ης κατηγορίας και 14 ανηφόρες 4ης κατηγορίας.

- 2 φορές ανάβαση στο Col du Galibier (18ο & 19ο ετάπ).

- 15 καινούργιες πόλεις σε αφετηρίες και τερματισμούς ετάπ.

- 2 κράτη θα φιλοξενήσουν στο έδαφός τους ετάπ του φετινού Tour de France. Εκτός από τη Γαλλία, οι ποδηλάτες θα περάσουν από την Ιταλία (17ο & 18ο ετάπ).

- 3.200.000 ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί στα διάφορα χρηματικά έπαθλα. Ο νικητής του Tour de France θα πάρει τις 450.000 από αυτά.

- Δεν θα υπάρξουν μπόνους δευτερόλεπτα στα ενδιάμεσα σπριντ και στον τερματισμό των ετάπ. Η μοναδική αναφορά θα είναι οι επίσημοι χρόνοι του κάθε αθλητή.

- 100 χρόνια από την πρώτη φορά που ο Γύρος της Γαλλίας ανέβηκε το Γκαλιμπιέρ στις Άλπεις.

Η κάλυψη του 98ου Tour de France

- 121 τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν τον αγώνα σε 186 χώρες

- 60 τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν τον αγώνα ζωντανά

- 260 διαπιστευμένοι cameramen

- 72 διαπιστευμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί

- 70 διαπιστευμένα φωτογραφικά πρακτορεία

- 240 διαπιστευμένοι φωτογράφοι

- 2500 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι

- 450 θέσεις εργασίας στην αίθουσα Τύπου

- 650 διαπιστευμένα μέσα (εφημερίδες, περιοδικά, πρακτορεία ειδήσεων και ηλεκτρονικός τύπος)

- 1800 τεχνικοί και οδηγοί

Το διαφημιστικό καραβάνι του Tour de France

98ο Tour de France – Παρουσίαση

- 81 χρόνια συμπληρώνει φέτος το διαφημιστικό καραβάνι, το οποίο προηγείται πάντοτε των ποδηλατών στη διαδρομή κάθε ετάπ

- 39% των θεατών του αγώνα προσέρχονται στον αγώνα με προτεραιότητα να δουν το διαφημιστικό καραβάνι

- 20 χλμ καλύπτει το διαφημιστικό καραβάνι

- 160 πολύχρωμα και διακοσμημένα οχήματα

- 600 άτομα συνοδείας

- 33 εταιρείες διαφημίζονται στο καραβάνι

- 16 εκατομμύρια δώρα μοιράζονται στις 23 ημέρες του αγώνα

- 45 λεπτά διαρκεί το πέρασμα του καραβανιού

- 12 μέλη της Προεδρικής Φρουράς συνοδεύουν το καραβάνι

- 3 ασθενοφόρα ακολουθούν το καραβάνι για παν ενδεχόμενο

- Από 200.000 έως 500.000 ευρώ επενδύει στο καραβάνι καθεμία από τις 33 διαφημιζόμενες εταιρείες

2011 TOUR DE FRANCE – ΤΑ 21 ΕΤΑΠ

98ο Tour de France – Παρουσίαση

01. (2/7) Passage du Gois – Mont des Alouettes, 191.5 km (ευθεία)

02. (3/7) Les Essarts – Les Essarts, 23 km (ομαδική χρονομέτρηση)

03. (4/7) Olonne sur Mer – Redon, 198 km (ευθεία)

04. (5/7) Lorient – Mur de Bretagne, 172.5 km (ευθεία)

05. (6/7) Carhaix – Cap Frehel, 164.5 km (ευθεία)

06. (7/7) Dinan – Lisieux, 226.5 km (ευθεία)

07. (8/7) Le Mans – Chateauroux, 218 km (ευθεία)

08. (9/7) Aigurande – Super Besse, 189 km (βουνά μέτριας δυσκολίας)

09. (10/7) Issoire – Saint Flour, 208 km (βουνά μέτριας δυσκολίας)

- Δευτέρα 11 Ιουλίου – πρώτη ημέρα ξεκούρασης

10. (12/7) Aurillac – Carmaux, 158 km (ευθεία)

11. (13/7) Blaye les Mines – Lavaur, 167.5 km (ευθεία)

12. (14/7) Cugnaux – Luz Ardiden, 211 km (ετάπ βουνών)

13. (15/7) Pau – Lourdes, 152.5 km (ετάπ βουνών)

14. (16/7) Saint Gaudens – Plateau de Beille, 168.5 km (ετάπ βουνών)

15. (17/7) Limoux – Montpellier, 192.5 km (ευθεία)

- Δευτέρα 18 Ιουλίου – δεύτερη ημέρα ξεκούρασης

16. (19/7) Saint Paul Trois Chateaux – Gap, 162.5 km (βουνά μέτριας δυσκολίας)

17. (20/7) Gap – Pinerolo, 179 km (ετάπ βουνών)

18. (21/7) Pinerolo – Col du Galibier, 200.5 km (ετάπ βουνών)

19. (22/7) Modane – L’Alpe d’Huez, 109.5 km (ετάπ βουνών)

20. (23/7) Grenoble – Grenoble, 42.5 km (ατομική χρονομέτρηση)

21. (24/7) Creteil – Paris (Champs Elysees), 95 km (ευθεία)

ΟΙ 22 ΟΜΑΔΕΣ

Η οργανωτική επιτροπή του Tour de France έχει προσκαλέσει 22 ομάδες για να συμμετάσχουν στον φετινό αγώνα. Θα είναι παρούσες και οι 18 επαγγελματικές ομάδες της UCI Pro Tour, ενώ την 22άδα συμπληρώνουν 4 Professional Continental Teams, όλες γαλλικές (Cofidis, FDJ, Europcar και Saur Sojasun).

Η κάθε ομάδα αποτελείται από 9 αθλητές, άρα στην εκκίνηση του αγώνα θα βρεθούν 198 ποδηλάτες. Τη μερίδα του λέοντος στις συμμετοχές έχουν η Γαλλία (5 ομάδες) και οι ΗΠΑ (4 ομάδες). Ακολουθούν η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο με 2 και τέλος το Καζακστάν, η Ρωσία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Μεγάλη Βρετανία με μονή εκπροσώπηση. Αναλυτικά οι 22 ομάδες:

1. Ag2r – La Mondiale (Γαλλία)

2. Astana (Καζακστάν)

3. BMC Racing Team (ΗΠΑ)

4. Cofidis (Γαλλία)

5. Europcar (Γαλλία)

6. Euskaltel Euskadi (Ισπανία)

7. FDJ (Γαλλία)

8. Garmin Cervelo (ΗΠΑ)

9. Lampre ISD (Ιταλία)

10. Liquigas Cannondale (Ιταλία)

11. Omega Pharma Lotto (Βέλγιο)

12. Quick Step (Βέλγιο)

13. Rabobank (Ολλανδία)

14. Saur Sojasun (Γαλλία)

15. HTC Highroad (ΗΠΑ)

16. Team Katusha (Ρωσία)

17. Leopard Trek (Λουξεμβούργο)

18. Team Movistar (Ισπανία)

19. Team Radioshack (ΗΠΑ)

20. Saxo Bank SunGard (Δανία)

21. Team Sky (Μεγάλη Βρετανία)

22. Vacansoleil DCM (Ολλανδία)

ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

98ο Tour de France – Παρουσίαση

α) Γενική κατάταξη – η κίτρινη φανέλα

Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κίτρινη φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές.

Την τελευταία μέρα του Γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 21 ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής. Η φανέλα είναι κίτρινη γιατί οι σελίδες του αθλητικού γαλλικού περιοδικού «L’Auto», πρόγονου της «L’Equipe», (ο διευθυντής του οποίου, Ανρί Ντεγκράνζ, είχε την ιδέα για την διοργάνωση του πρώτου Tour de France το 1903), ήταν επίσης κίτρινου χρώματος. Η κίτρινη φανέλα πρωτοφορέθηκε στο Γύρο του 1919.

β) Βαθμολογία πόντων – η πράσινη φανέλα

98ο Tour de France – Παρουσίαση

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν κυρίως οι σπρίντερ. Πρόκειται για τους πόντους που παίρνουν οι αθλητές ανάλογα με τη θέση που θα

τερματίσουν σε κάθε ετάπ. Μέχρι πέρυσι υπήρχαν τρία ενδιάμεσα σπριντ ευθείας σε κάθε ετάπ, τα οποία έδιναν 6, 4 και 2 πόντους στους τρεις πρώτους. Φέτος όμως θα υπάρχει μόνο ένα ενδιάμεσο σπριντ ευθείας σε κάθε ετάπ, το οποίο θα δίνει 20 πόντους στον πρώτο, ενώ θα βαθμολογούνται οι 15 πρώτοι που θα περνούν από εκεί.

Έτσι λοιπόν, η σημασία του ενδιάμεσου σπριντ αυξάνεται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να προστίθεται ουσιαστικά (τουλάχιστον στα ετάπ ευθείας) ένα δεύτερο μαζικό σπριντ, εκτός από εκείνο του τερματισμού. Μια ακόμα αλλαγή φέτος είναι η αύξηση σε 45 (από 40 πέρυσι) των πόντων που δίνονται για τη βαθμολογία της πράσινης φανέλας στον τερματισμό των ετάπ ευθείας. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του Γύρου, κερδίζει τον τίτλο του πιο σταθερού αθλητή.

γ) Βαθμολογία αναβάσεων – η φανέλα με τα κόκκινα πουά

98ο Tour de France – Παρουσίαση

Για να βγει ο «βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε πέντε τέτοιες κατηγορίες. Αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, έχουμε τα βουνά της τέταρτης κατηγορίας, αυτά της τρίτης, της δεύτερης, της πρώτης και τέλος τα εκτός κατηγορίας. Και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν φέτος αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης.

Καταρχήν, διπλασιάζονται πλέον οι πόντοι μόνο στις τελευταίες αναβάσεις των τεσσάρων ετάπ που τελειώνουν σε ανηφόρα (12, 14, 18 & 19). Παράλληλα, στα σπριντ ανάβασης πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, βαθμολογούνται οι 6 πρώτοι ποδηλάτες, ενώ σε αυτά της τέταρτης κατηγορίας μόνο ο πρώτος. Και εδώ, όποιος στο τέλος του Tour έχει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει το «maillot a pois rouges» και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος αναβάτης της διοργάνωσης.

Υπάρχουν ακόμα δυο κατατάξεις και μια κατηγορία μικρότερης σημασίας και είναι:

- Ο καλύτερος νέος αθλητής. Πρόκειται για την γενική κατάταξη που λαμβάνει υπόψη της τους χρόνους από όσους ποδηλάτες είναι κάτω των 25 ετών την 1 Ιανουαρίου της χρονιάς που διεξάγεται ο Γύρος. Ο νικητής εδώ φοράει άσπρη φανέλα.

- Η καλύτερη ομάδα. Αυτή η κατάταξη βγαίνει προσθέτοντας κάθε μέρα τους χρόνους των τριών καλύτερων αθλητών κάθε ομάδας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της καλύτερης ομάδας είναι οι αριθμοί των αθλητών της που είναι μαύροι πάνω σε κίτρινο φόντο και όχι σε λευκό όπως όλοι οι άλλοι.

- Ο πιο επιθετικός αθλητής. Δίνεται στους ποδηλάτες που επιχειρούν να ξεφύγουν από το πελοτόν εξαπολύοντας επιθέσεις και διανύοντας δεκάδες δεκάδων χιλιομέτρων είτε μόνοι τους είτε σε μικρά γκρουπ. Ο πρώτος σε αυτή την κατηγορία δε φοράει κάποια ειδική φανέλα. Ξεχωρίζει όμως, επειδή το νούμερό του είναι λευκό σε κόκκινο φόντο αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα που είναι μαύρα σε λευκό φόντο.

Την τηλεοπτική κάλυψη του 98ου Tour de France έχει αναλάβει για μια ακόμη χρονιά το κανάλι του Eurosport (NOVA), το οποίο με καθημερινές συνδέσεις θα σας προσφέρει σε ζωντανή μετάδοση τις προσπάθειες των 198 ποδηλατών στους δρόμους της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ