ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Κύματα ελληνικής υπερηφάνειας

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα 470, οι ιστιοπλόοι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής μας μυούν στο μαγικό κόσμο του αθλήματος τους. Οι κορυφαίοι στον κόσμο βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Δεν υπάρχει πιο υπερήφανη εικόνα από το να βλέπεις τα ελληνικά πανιά να ανεμίζουν υπερήφανα στον ελληνικό ουρανό μέσα στο καλοκαίρι. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα πανιά ανήκουν στην κατηγορία 470, την... εθνική μας κατηγορία στην ιστιοπλοΐα. Ιστορικά είναι η κατηγορία που μας προσφέρει τις περισσότερες επιτυχίες από διαφορετικά πληρώματα.

Τα κορυφαία πληρώματα της Ευρώπης και ορισμένοι επίλεκτοι από ολόκληρο τον κόσμο αγωνίζονται αυτές τις μέρες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 470 στην Αττική με οικοδεσπότη τον Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών (Ν.Ο.Τ.Κ).

Ένα από τα καλύτερα πληρώματα στον κόσμο μιλάει ελληνικά. Είναι ο Παναγιώτης Μάντης με τον Παύλο Καγιαλή, τρίτοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2013 και νικητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κίελο πριν από περίπου δέκα μέρες.

" Το Πανευρωπαϊκό αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους για αυτή τη χρονιά. Οποιοδήποτε χρώμα μεταλλίου είναι καλοδεχούμενο αλλά βάσει των αποτελεσμάτων μας το 2014 προσδοκούμε να ανέβουμε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου", εξηγεί στο Sport24.gr ο 33χρονος Παναγιώτης που διδάχθηκε τα μυστικά της ιστιοπλοΐας στον ΝΟΤΚ σε ηλικία 8 ετών.

Οι δύο ιστιοπλόοι συμφωνούν πως το να αγωνίζεσαι σε γνώριμα νερά υπό το βλέμμα των δικών σου ανθρώπων δεν δημιουργεί άγχος, αλλά "δ ίνει τη δυνατότητα στους φίλους και υποστηρικτές μας να βρεθούν πιο κοντά στις προσπάθειές μας και αυτό μας δίνει επιπλέον δύναμη, αλλά αυξάνει και την ευθύνη που νιώθουμε για το αποτέλεσμα".

Κι αν ο Παναγιώτης υπογραμμίζει πως η γνώση του τόπου και των καιρικών φαινομένων που τον χαρακτηρίζουν, τους δίνουν πλεονέκτημα, ο 29χρονος Παύλος που θα θέλει σίγουρα να γιορτάσει τα γενέθλια του (14/7) με ένα μετάλλιο, αναφέρει μια παράμετρο που όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονται έξω από το χορό δεν σκεφτόμαστε: " Θα υπογράμμιζα την έλλειψη πίεσης που σχετίζεται με το κομμάτι της μεταφοράς, διαμονής και διατροφής. Τα μεγάλα ταξίδια σε φορτίζουν με επιπλέον κούραση και κάποιες φορές παίζει και αυτό το ρόλο του ως προς το αποτέλεσμα. Τώρα αξιοποιήσαμε το χρόνο αυτό πιο ουσιαστικά με την προετοιμασία μας".

Ο Παύλος Καγιαλής που προέρχεται από την ιστιοπλοϊκή παράδοση της Θεσσαλονίκης προσθέτει " πλέον έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε την πίεση του αποτελέσματος αφού έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στις 5 πρώτες θέσεις σχεδόν σε όλους τους αγώνες μας. Νομίζουμε όμως ότι τώρα υπάρχει μια επιπλέον πίεση για το αποτέλεσμα επειδή θέλουμε πολύ να πανηγυρίσουμε μέσα στην Αθήνα κοντά στους φίλους μας. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε αυτήν την πίεση σε έξτρα ενέργεια και σε αυτό το κομμάτι μας βοηθάει πολύ και ο προπονητής μας (Θανάσης Παχούμας)".

Φέτος συμπλήρωσαν έξι χρόνια κοινής πορείας. Δύο άνθρωποι συνυπάρχουν σε μια βάρκα, συντονίζουν τις κινήσεις τους, επιτυγχάνουν και αποτυγχάνουν μαζί.

Η βάση είναι η φιλία και ο Παναγιώτης εξηγεί " η χημεία μεταξύ του πληρώματος είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά της επιτυχίας. Με τον Παύλο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι η αλληλοκατανόηση μπορεί να μας οδηγήσει ψηλά. Μοιραζόμασταν τα ίδια όνειρα, τους ίδιους στόχους και την ίδια τρέλα για ιστιοπλοΐα οπότε είπαμε να δοκιμάσουμε τη φιλία μας και στις δύσκολες συνθήκες του νερού" .

Ο Παύλος αναφέρεται στις δυσκολίες και στο πως έχουν μάθει να τις ξεπερνούν " δύσκολες στιγμές υπάρχουν πάντα και παντού. Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι βρίσκουμε τα ψυχικά αποθέματα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Πάντα είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την κριτική του ενός προς τον άλλο και αυτό μας βοηθάει να εξελιχθούμε ακόμη περισσότερο. Φόβος ως προς τη συνεργασία μας δεν υπήρξε ποτέ γιατί πάντα ξέραμε τι να προσδοκούμε".

Η ιστιοπλοΐα δεν διεξάγεται σε στάδιο, ο τηλεοπτικός φακός δεν μπορεί να εστιάσει για να δούμε την έκφραση των αθλητών. Έτσι ζητήσαμε από τους παγκόσμιους πρωταθλητές, τον Παύλο Καγιαλή και τον Παναγιώτη Μάντη να περιγράψουν ο ένας τον άλλον.

Παναγιώτης: "Ο Παύλος είναι γνωστός για τη δύναμη της ψυχής του, την επιμονή του και την εργατικότητα. Πάντα ενθουσιώδης δίνει ενέργεια και είναι πάντα πρόθυμος να κρατήσει τις ισορροπίες".

Παύλος: " Ο Τάκης αποτελεί την ήρεμη δύναμη. Οξυδερκής, αποφασιστικός με τρομερή ικανότητα προσαρμογής σε όλες τις καταστάσεις. Καταφέρνει να μετατρέπει τα άγχη του σε ενέργεια, ενώ γνωρίζει τη δύναμη της ομάδας και της συνέργειας".

Δεν συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, οπότε ο στόχος για τον οποίο πολεμούν είναι το Ρίο ντε Τζανέιρο. Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο σημαίνει " εκπλήρωση του βασικού στόχου" για τον Παναγιώτη και "ελπίδα για ολυμπιακή διάκριση" για τον Παύλο.

Η ιστιοπλοΐα είναι ακριβή επιλογή έτσι κι αλλιώς. Το κυνήγι των Ολυμπιακών Αγώνων ανεβάζει το κόστος. Σε τι ύψος; " μια προσγειωμένη προσέγγιση θα λέγαμε ότι προσεγγίζει τα 200.000€. To budget αυτό περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα έξοδα για συμμετοχή στους σημαντικότερους αγώνες για την προετοιμασία μας. Όπως καταλαβαίνετε στην Ελλάδα της κρίσης το ποσό αυτό είναι δύσκολο να βρεθεί. Προσπαθούμε να συνυφαστούμε με την ιδέα του περιορισμένου προϋπολογισμού αλλά μας είναι πολύ δύσκολο", τονίζει ο Παναγιώτης.

Ο Παύλος λέει από τη δική του πλευρά "αυτή τη στιγμή καλούμαστε να ανταγωνιστούμε με πληρώματα που διαθέτουν το 5 πλάσιο budget. Καλώς ή κακώς τα χρήματα επηρεάζουν το βαθμό ετοιμότητας και αυτό είναι κάτι που μας στεναχωρεί και μας δυσκολεύει".

Τουλάχιστον δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια: " Μέγας Χορηγός μας είναι η STARBULK. Πραγματικά εκτιμούμε ιδιαίτερα την στήριξη και εμπιστοσύνη τους, καθώς είναι δίπλα μας ουσιαστικά. Απολαμβάνουμε επίσης την στήριξη των χορηγών μας Salty bag και SIRIOS SHIPMANAGMENT CO LTD οι οποίοι είναι και αυτοί κοντά μας με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Τέλος, οι ANEK LINES, GUL και ALPHA ROPES υποστηρίζουν την προσπάθεια μας. Η στήριξη όλων είναι πολύ σημαντική για εμάς και τους ευχαριστούμε".

Μετά το ευρωπαϊκό θα ακολουθήσει ξεκούραση και επιστροφή στις προπονήσεις για το μεγάλο στόχο της χρονιάς, το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Σανταντέρ στο οποίο θα μοιραστούν τα πρώτα εισιτήρια για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι Μάντης-Καγιαλής έχουν κάνει ήδη αρκετούς αγώνες φέτος, αρκετά ταξίδια και όπως υποστηρίζει ο Παναγιώτης " δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια όπως οι αντίπαλοί μας να ασχολούμαστε μόνο με το 470 και έτσι πρέπει να ισορροπούμε τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις με τον αγωνιστικό μας χρόνο".

Στα 470 υπάρχουν αρκετά καλά ελληνικά πληρώματα. Χάρη στο συναγωνισμό γίνονται καλύτεροι. Ο Παναγιώτης αναλύει "η ιστιοπλοΐα είναι ένα δυναμικό άθλημα το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του αθλητισμού: από δύναμη, αντοχή και τεχνική έως στρατηγική και λήψη αποφάσεων σε περιορισμένο χρόνο. Πέρα από ένα επίπεδο ανταγωνισμού η εξέλιξη του κάθε αθλητή εξαρτάται από το βαθμό συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών. Επομένως η συνύπαρξη καλών αθλητών είναι αναγκαία για την εξέλιξη. Νομίζω ότι το πρίσμα του ανταγωνισμού δε βοηθάει σε καμία περίπτωση και θα πρέπει να κοιτάμε όλοι μαζί το μέλλον του αθλήματος. Η κατηγορία μας έχει φέρει σπουδαίες διακρίσεις στη χώρα μας και εμείς με τη σειρά μας θέλουμε να δούμε και άλλα ελληνικά πληρώματα στις κορυφαίες θέσεις".

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από τους ίδιους τους ιστιοπλόους να... εκπαιδεύσουν το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Συμμετέχουν στην προσπάθεια γιατί όπως υποστηρίζει ο Παύλος " κάθε ιστιοπλόος θα ήθελε να δει το άθλημα να αναπτύσσεται και να αγκαλιάζεται από όλα τα μέσα όπως του αρμόζει. Αυτό απαιτεί χρόνο ώστε να εκπαιδευτεί το κοινό και προσπάθεια από όλους".

Τι καλύτερο από μια επίσκεψη σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης μας, όχι πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Ίσως "γεννηθούν" νέοι ιστιοπλόοι. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου στο Φάληρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ