ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Έτοιμοι για νέες διακρίσεις

Έτοιμοι για νέες διακρίσεις

Οι Έλληνες γυμναστές ρίχνονται στη μάχη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Βέρνη έχοντας υψηλούς στόχους.

Μπορεί η πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής ανδρών - εφήβων να ανήκει στους «μικρούς», που αγωνίζονται σήμερα (Τετάρτη 25/05), ταυτόχρονα όμως οι αθλητές της κατηγορίας ανδρών δηλώνουν πανέτοιμοι για την αυριανή συμμετοχή στον αντίστοιχο δικό τους προκριματικό (Πέμπτη 26/05).

Η ελληνική πεντάδα ( Λευτέρης Πετρούνιας, Βλάσης Μάρας, Νίκος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Μαρκούσης, Γιώργος Χατζηευσταθίου) έχει τοποθετηθεί στον 2ο από τους τρεις Ομίλους του προκριματικού (15:00 - 17:15 ώρα Ελλάδας) και θα διεκδικήσει από δύο έως και τέσσερα εισιτήρια για τους τελικούς οργάνων, παράλληλα με ένα καλό πλασάρισμα σε ομαδικό επίπεδο.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, ως κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλου στους κρίκους, καθώς και του παγκόσμιου, αναμένεται να προκριθεί χωρίς άγχος στον τελικό του αγαπημένου του οργάνου, του μοναδικού στο οποίο θα αγωνιστεί. Ο πραγματικός στόχος θα είναι να μπει στην οκτάδα με την υψηλότερη βαθμολογία, στέλνοντας μήνυμα ενόψει τελικού.

Ο Βλάσης Μάρας είναι επίσης φαβορί για πρόκριση στο μονόζυγο, στο οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μέτριας δυσκολίας (6,50) για τα δικά του δεδομένα, επιδιώκοντας μία σωστή εκτέλεση που θα τον βάλει στην οκτάδα. Ο 33χρονος πρωταθλητής είναι άλλωστε ο πολυνίκης του θεσμού στο μονόζυγο, μετρώντας πέντε χρυσά (Πάτρα 2002, Λιουμπλιάνα 2004, Βόλος 2006, Μιλάνο 2009, Μπέρμιγχαμ 2010) και συνολικά οκτώ μετάλλια (ασημένιο: Λοζάνη 2008, χάλκινα: Μονπελιέ 2012, Μονπελιέ 2015), στις συνολικά 11 προηγούμενες παρουσίες του σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών.

Ο Μάρας θα αγωνιστεί αύριο σε δύο επιπλέον όργανα, στον πλάγιο ίππο και το άλμα, ενισχύοντας την προσπάθεια της Εθνικής ανδρών στο ομαδικό.

Από τέσσερα όργανα θα κάνουν ο Δημήτρης Μαρκούσης (έδαφος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο) και ο Γιώργος Χατζηευσταθίου (έδαφος, πλάγιος ίππος, δίζυγο, μονόζυγο), θέτοντας παράλληλα υποψηφιότητα για τους τελικούς οργάνων, ο Μαρκούσης στο έδαφος και ο Χατζηευσταθίου στον πλάγιο ίππο, αφού αμφότεροι έχουν προγράμματα με συντελεστή δυσκολίας 6,60.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ηλιόπουλος θα αγωνιστεί και στα έξι όργανα του σύνθετου ατομικού, αλλά μοιάζει να έχει τις μικρότερες πιθανότητες ατομικής διάκρισης, αφενός επειδή η φετινή διοργάνωση δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της το σύνθετο ως ξεχωριστό αγώνισμα, αφετέρου επειδή προέρχεται από τραυματισμό στο δάχτυλο και δεν θα μπορέσει να κάνει το καλύτερο δυνατό στο δίζυγο.

Σε ομαδικό επίπεδο, ο αγώνας θα διεξαχθεί με το σύστημα «5-3-3» (5 αθλητές ανά ομάδα, 3 εκτελέσεις ανά όργανο, όλες οι βαθμολογίες λαμβάνονται υπόψη), πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται σταθερές εκτελέσεις, χωρίς πτώσεις, αφού κάθε λάθος πληρώνεται.

ΣΤΟ... ΒΑΘΡΟ ΤΩΝ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Ο ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ

Από τους «βενιαμίν» της διοργάνωσης είναι ο Γιώργος Κελεσίδης, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε ηλικία μόλις 13,5 ετών! Ο γεννημένος στις 30 Νοεμβρίου 2002 αθλητής από την Αλεξανδρούπολη είναι ο δεύτερος μικρότερος σε ηλικία, μεταξύ των συνολικά 156 αθλητών που έχουν δηλωθεί στην κατηγορία εφήβων. Το... «χρυσό μετάλλιο» κερδίζει ο Πολωνός Κάσπερ Γκαρντσάρεκ, που έχει γεννηθεί στις 27 Δεκεμβρίου 2002.

- Το χόκεϊ σε πάγο είναι το άθλημα για το οποίο ζουν και αναπνέουν οι κάτοικοι της Βέρνης, οι οποίοι γεμίζουν την αχανή “PostFinance Arena” των 17.031 θέσεων σε όλους τους αγώνες της τοπικής ομάδας (SC Bern), που φέτος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελβετίας. Το παγοδρόμιο χτίστηκε το 1967 αλλά ανακαινίστηκε ριζικά το 2009 για να αποτελέσει την κεντρική αρένα του παγκοσμίου πρωταθλήματος χόκεϊ σε πάγο, που είχε φιλοξενηθεί στην Ελβετία.

Φέτος, για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης, η χωρητικότητα της “PostFinance Arena” έχει «πέσει» κάτω από το 1/3. Ωστόσο, τα περίπου 5.200 εισιτήρια που έχουν κυκλοφορήσει για κάθε ημέρα αγώνων -και έχουν ήδη εξαντληθεί για τους τελικούς οργάνων της Κυριακής (29/05)- μόνο λίγα δεν μπορούν να θεωρηθούν.

- Εντύπωση προκαλούν και τα επιμέρους στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης: Για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών - εφήβων, αλλά και του αντίστοιχου των γυναικών - νεανίδων που θα ακολουθήσει, θα τοποθετηθούν στο κυρίως στάδιο και στους χώρους προθέρμανσης συνολικά 4.200 τετραγωνικά μέτρα μοκέτας, ενώ θα προσφερθούν 16.500 λίτρα νερού και 20.500 κύπελλα καφέ στις αποστολές, στις υπηρεσίες των οποίων θα βρίσκονται 650 εθελοντές από 14 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ