ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της ιστορίας έχουν να παρουσιάσουν οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Ξεχωρίζει η μεγαλοπρέπειά τους, αλλά και ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Ένα ξεχωριστό πάντα θέμα στις μεγάλες διοργανώσεις, αποτελούν και οι εγκαταστάσεις. Στο Σότσι, οι διοργανωτές υπόσχονται να παρουσιάσουν ό,τι πιο σύγχρονο έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία, με σεβασμό όμως πάντα στο φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα έχουν προβλέψει σχεδόν στις περισσότερες εγκαταστάσεις και μεταολυμπιακή χρήση, ενώ κάποιες θα αποσυναρμολογηθούν και θα μεταφερθούν σε άλλες πόλεις. Ας τις απολαύσουμε...

Ολυμπιακό Στάδιο «Fisht»

Χωρητικότητα: 40.000

Θα φιλοξενήσει: Τελετές έναρξης και λήξης καθώς και απονομές μεταλλίων.

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, όπως ισχυρίζονται οι Ρώσοι, που ουσιαστικά ξεκινά και τελειώνει με σύνδεση στη θάλασσα αλλά και στο ομώνυμο βουνό της περιοχής (Φίσχτ) από το οποίο πήρε και το όνομά του.

Πέρα από την χρηστικότητα του, φημίζεται και για την εκπληκτική θέα προς τα όμορφα τοπία της περιοχής, την οποία θα έχουν οι θεατές εκ των έσω, καθήμενοι στις κερκίδες.

«Σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στην παραλία και παράλληλα στο βουνό. Αυτός ήταν και ο στόχος μας να δημιουργήσουμε μια φυσική αίσθηση» παραδέχτηκε ο βασικός σχεδιαστής Ντέιμον Λαβέλ.

Το Ολυμπιακό Στάδιο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στο Ολυμπιακό πάρκο του Αντλερ και ένα από τα δυνατά του σημεία είναι η μεταλλική του κατασκευή φωτισμένη με LED, που το κάνει ορατό από πολύ μακριά. Θυμίζει κοχύλι το σχήμα του, ενώ μετά τους αγώνες αναμένεται να αποτελεί το προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρωσίας. Η χωρητικότητά του θα μειωθεί σε 25.000 μεταολυμπιακά, αλλά θα εκτοξευτεί στις 45.000 το 2018 καθώς θα είναι ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσει αγώνες για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

«Bolshoi» Ice Dome

Χωρητικότητα: 12.000

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες του χόκεϊ επί πάγου.

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Πρόκειται για μοντέρνο έργο τέχνης που βασίζεται ιδιαίτερα στον εκπληκτικό φωτισμό που έχει και εξωτερικά. Η εξοπλισμένη με LED οροφή του, δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα, μετά τη δύση του ηλίου. Ο εξωτερικός θόλος από αλουμίνιο, επενδυμένος και με ξύλο, έχει 38.000 λαμπάκια LED που δημιουργεί μια μοναδική εικόνα. Οι Ρώσοι δημιουργοί (η εταιρία SIC Mostovic) εμπνεύστηκαν στο σχήμα του από μια παγωμένη σταγόνα νερού.

Στο εσωτερικό του κυριαρχεί το γυαλί στα τοιχώματα, δημιουργώντας μια μοναδική θέα για τους θεατές που κοιτούν έξω προς τα βουνά του Καυκάσου. Οσο για το σύστημα θέρμανσης, είναι από τα τελειότερα, όπου κρατά ζεστούς τους θεατές, αλλά και κρύο το δάπεδο για να μην έχει πρόβλημα ο πάγος.

Μετά τους αγώνες το «Μπολσόι» προβλέπεται να λειτουργεί ως πολυλειτουργικό αθλητικό κέντρο και μάλιστα θα δημιουργηθεί και ομάδα χόκεϊ στην περιοχή.

«Iceberg» Skating Palace

Χωρητικότητα: 12.000

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες καλλιτεχνικού πατινάζ, καθώς και τους αγώνες μικρών αποστάσεων στο πατινάζ ταχύτητας.

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Θυμίζει πολύχρωμο παγόβουνο και αυτός ήταν ο στόχος, ίσως της πιο χρωματιστής εγκατάστασης, να θυμίζει ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου, που να φαίνεται από πολύ μακριά. Για την επιβλητική του παρουσία, χρησιμοποιήθηκαν 15.000 τόνοι χάλυβα, ακριβώς το διπλάσιο βάρος από όσο έχει ο Πύργος του Αïφελ !

Ενώ γύρω γύρω είναι επενδυμένο με δεκάδες χρωματιστά γυάλινα παράθυρα που δίνουν έναν ακόμα εντυπωσιακό χρωματικό συνδυασμό.

Η σφαιρική του κατασκευή, το κάνει ιδανικό και για ποδηλατοδρόμιο, στο οποίο και θα αναμορφωθεί μετά τους αγώνες φιλοξενώντας αγώνες ποδηλασίας.

«Adler» Arena

Χωρητικότητα: 8.000

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες πατινάζ ταχύτητας.

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Ένα ακόμα κομψοτέχνημα, που βασίζεται τόσο στην εξωτερική του οροφή (συνδυάζει το αλουμίνιο με το γυαλί, φωτισμένο από 700 μικρούς προβολείς LED) όσο και στις πλαϊνές πλευρές, όλες με βασικό υλικό το γυαλό, που δίνουν επίσης στους θεατές την ευκαιρία για μια εκπληκτική θέα στην πανέμορφη ρωσική φύση. Το εσωτερικό της οροφής από ειδικά φύλλα αλουμινίου είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να απορροφά έως και πέντε φορές την θερμότητα που δέχεται, διατηρώντας την ιδανική θερμοκρασία εσωτερικά για τους αθλητές αλλά και τους θεατές. Μετά το πέρας των αγώνων, σχεδιάζεται να γίνει το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο στη Νότια Ρωσία.

«Shayba» Arena

Χωρητικότητα: 7.000

Θα φιλοξενήσει: Αγώνες στο χόκεϊ επί πάγου.

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Το «Σχάιμπα» σημαίνει ξωτικό και αυτό ακριβώς είναι που θέλει να θυμίσει η συγκεκριμένη εγκατάσταση η οποία το βράδυ φωτίζεται εξωτερικά από 45.000 λαμπτήρες LED, δίνοντας και εδώ μια φαντασμαγορική εικόνα μετά τη λύση του ηλίου. Θα φιλοξενσει κάποιους αγώνες χόκεϊ, ενώ δεν έχει χαρακτηριστεί άδισκα ως «Μετακινούμενη εγκατάσταση» καθώς μετά τους αγώνες θα διαλυθεί σε κομμάτια και θα μεταφερθεί σε άλλη πόλη της Ρωσίας.

«Ice Cube» Curling Center

Χωρητικότητα: 3.000

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες του Κέρλινγκ

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Μια ακόμα μετακινούμενη εγκατάσταση που μετά τους αγώνες θα διαλυθεί και θα μεταφερθεί σε κομμάτια σε άλλη ρωσική πόλη. Εχει ενδεχομένως τον πιο απλοϊκό σχεδιασμό από όλες τις εγκαταστάσεις του Σότσι, ενώ ο γραφίτης που χρησιμοποιήθηκε για το κέλυφος της εγκατάστασης, με τον συνδυασμό του γκρι και άσπρου χρώματος, το κάνει να θυμίζει πέτρα, σχεδόν όμοια με αυτές που χρησιμοποιούν οι αθλητές στο κέρλινγκ.

Laura Cross-Country Ski & Biathlon Center

Χωρητικότητα: 7500

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες του Διάθλου

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Βρίσκεται στην κορυφή και τις πλαγιές του Psekhako Ridge και το όνομά του το έχει πάρει από τον ποταμό Laura ο οποίος έχει ξεχωριστή ιστορία με ξεχωριστές αναφορές στη λαογραφική παράδοση της περιοχής.

Το αθλητικό κέντρο που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του Διάθλου, ουσιαστικά έχει δύο ξεχωριστά στάδια το κάθε ένα με δική του γραμμή εκκίνησης και τερματισμού, αλλά και ειδικές ζώνες διαμορφωμένες για σκι και δίαθλο.

Rosa Khutor Alpine Center

Χωρητικότητα: 7500

Θα φιλοξενήσει: Τα αγωνίσματα του Αλπικού Σκι.

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Πρόκειται για ένα πανέμορφο χιονοδρομικό θέρετρο, το οποίο θα αφήσει μια εξαιρετική κληρονομιά στην περιοχή προσελκύοντας ιδιαίτερα τον χειμερινό τουρισμό. Θα φιλοξενήσει όλα τα αγωνίσματα του Αλπικού Σκί, μεταξύ των οποίων η εντυπωσιακή κατάβαση και τα ακόμα πιο εντυπωσιακά γιγαντιαίο σλάλομ και σούπερ γιγαντιαίο σλάλομ. Όλα αυτά σε μια γιγάντια πίστα που ξεπερνά τα 12 μίλια στις πλαγιές Aibga Ridge πάνω από τον ποταμό Mzymta δημιουργώντας μια εκπληκτική πανοραμική θέα ακόμα και για τους διαγωνιζόμενους.

Είναι σχεδιασμένο από τον αναγνωρισμένο διεθνώς αρχιτέκτονα του σκι Μπερνάρ Ρούσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για τους θεατές, στην πιο πανοραμική θέση στην Krasnaya Polyana για να απολαμβάνουν τους αγώνες.

RusSki Gorki Jumping Center

Χωρητικότητα: 7500

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες του Ski Jumping

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πλαγιές στην ιστορία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Aibga Ridge του χωριού Esto-Sadok. Περιλαμβάνει δύο πίστες για άλμα σκι (Κ-95 και Κ125) οι οποίες έχουν ειδικά προστατευτικά στις κορυφογραμμές τους, για την προστασία των αθλητών από τους πλευρικούς ανέμους.

Η ονομασία της εγκατάστασης σύμφωνα με τους διοργανωτές έχει διπλό νόημα. Αρχικά θυμίζοντας το περίφημο τρενάκι του λούνα πάρκ (roller coaster) καθώς η πίστα μοιάζει με διαδρομή που έχουν συνήθως τα τρενάκια, ενώ στην αγγλική αργκό το «RusSki» αναφέρεται για να περιγράψει έναν άνθρωπο από τη Ρωσία.

Sanki Olympic Sliding Center

Χωρητικότητα: 5000

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες των ελκήθρων (Μπόμπσλεντ και Λούτζ)

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Ίσως η θεαματικότερη πίστα στην ιστορία των αγώνων, ειδική τοποθεσία για τους θεατές κάτω από την περιοχή του τερματισμού.

Προτεραιότητα των διοργανωτών ήταν η ασφάλεια ιδιαίτερα μετά το τραγικό γεγονός στο Βανκούβερ, πριν από τέσσερα χρόνια με τον θάνατο του Γεωργιανού πρωταθλητή του Λούτζ, Νόνταρ Κουμαριτασβίλι κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Οι αθλητές ξεκινούν μια κάθετη πτώση από ύψος 130 και πλέον μέτρων και μετά από 18 στροφές στον στίβο της διαδρομής τερματίζουν.

Rosa Khutor Extreme Park

Χωρητικότητα: 4000

Θα φιλοξενήσει: Τους αγώνες του σνόουμπορντ και του freestyle σκι.

Οι εγκαταστάσεις του Σότσι

Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά χειμερινά πάρκα, το οποίο μετά τους αγώνες θα μπορεί να φιλοξενεί αφ’ ενός μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αφ’ ετέρου να αποτελέσει ένα χιονοδρομικό πάρκο αναψυχής για τον κόσμο.

Φιλοξενεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αγωνίσματα όπως είναι η σανίδα του χιονιού (Snowboard) και η κατασκευή της πίστας, προδιαθέτει για πολύ θεαματικούς αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ