ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σάριτς "έσβησε τα φώτα" και... μπουμ!

Ο Σάριτς "έσβησε τα φώτα" και... μπουμ!

Μία Κροατία... made in Turin έκανε την έκπληξη στην πρεμιέρα του ολυμπιακού τουρνουά, κερδίζοντας την Ισπανία (72-70). Ήρωας της τελευταίας στιγμής ο Ντάριο Σάριτς που "έσβησε τα φώτα" στον Πάου Γκασόλ στην εκπνοή. Εύκολη νίκη για την Αργεντινή. (VIDEO).

Αν νομίζει κανείς ότι η Κροατία έκανε την υπέρβαση στο Τορίνο, πριν από ένα μήνα, κάνει λάθος. Η ομάδα του Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς παραμένει σε εξαιρετική κατάσταση θυμάται το... "πλάβι" παρελθόν της και χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνιση που σημείωσαν οι περισσότεροι παίκτες της, πήρε τη νίκη απέναντι στην Ισπανία (72-70), στον πρώτο της αγώνα στο Ρίο.

Τι κι αν βρέθηκε πίσω στο σκορ με διψήφιες διαφορές στο πρώτο ημίχρονο; Η "χρβάτσκα" έκανε την ανατροπή, ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς πήρε το "όπλο" του και με άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον Ντάριο Σάριτς πανηγύρισε μία τεράστια νίκη. Τι έκανε ο φόργουορντ των Φιλαδέλφεια Σίξερς; Πρώτα ευστόχησε σε μία βολή στα 10.8'' κι ακολούθως "έσβησε τα φώτα" στον Πάου Γκασόλ, που επιχείρησε να ισοφαρίσει στην εκπνοή.

Ο ηγέτης της "φούρια ρόχα" είχε την ευκαιρία να στείλει το παιχνίδι στην παράταση, αλλά το δεξί χουκ που επιχείρησε δεν κατέληξε στον στόχο αφού... εμφανίστηκε από το πουθενά ο Ντάριο Σάριτς, για να "υπογράψει" τη νίκη της Κροατίας!

Ο αγώνας

Η Ισπανία, το φαβορί για τον τελικό, ξεκίνησε πολύ καλύτερα την αναμέτρηση, έχοντας ως όπλο την ηρεμία στο παιχνίδι της, την ώρα που η Κροατία έμοιαζε... πανικόβλητη. Το +8 (21-13) με το οποίο προηγήθηκε η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο ήταν ενδεικτικό της κατάστασης, ειδικά από τη στιγμή που ο Πάου Γκασόλ έκανε ό,τι ήθελε κοντά και μακριά από το καλάθι.

Σταδιακά πάντως η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε, με τη "χρβάτσκα" να βγάζει προσωπικότητα στο παρκέ. Αυτό ήταν που της έλειπε άλλωστε τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ξεχωρίσει. Μόλις λοιπόν ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς ευστόχησε σε μερικά δύσκολα σουτ και έδωσε ψυχολογία στην ομάδα του, όλα ήρθαν... τούμπα. Το -6 (38-32) της Κροατίας στην ανάπαυλα δεν έλεγε όλη την αλήθεια, ειδικά από τη στιγμή που η "φούρια ρόχα" είχε κατέβει αρκετά σε παραγωγικότητα σε σχέση με αυτά που (μας) έχει συνηθίσει.

Το δεύτερο ημίχρονο λοιπόν εξελίχθηκε σε μια πραγματική μάχη σώμα με σώμα, με την Ισπανία να επιχειρεί να "σκοτώσει" την Κροατία από μακριά, αλλά να μην τα καταφέρνει. Από τη στιγμή άλλωστε που οι Ρούντι Φερνάντεθ και Χουάν Κάρλος Ναβάρο δεν έβρισκαν τον στόχο από την περιφέρεια, ήταν λογικό να υπάρξει... πρόβλημα. Από την άλλη, ο Ντάρκο Πλάνινιτς αποδεικνυόταν εξαιρετικά χρήσιμος (είχε 9/10 βολές) αφού "καθάριζε" τα ριμπάουντ, βγάζοντας παράλληλα τον Γκασόλ από το "βαμμένο".

Κι όταν ο Μπόγιαν Μπογκντάνβιτς έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του, φαινόταν όλο και πιο έντονα πως η Κροατία θα τα καταφέρει. Προηγήθηκε μάλιστα με +4 (71-67) στα 17'', αλλά ένα γρήγορο τρίποντο του Νίκολα Μίροτιτς έφερε το παιχνίδι στον πόντο (71-70 στα 12''). Ο Αλεκσάνταρ Πέτροβιτς πήρε τάιμ άουτ, με την μπάλα -μετά την επαναφορά- να καταλήγει στα χέρια του Ντάριο Σάριτς, ο οποίος είχε 1/2 βολές.

Το +2 (72-70) έδινε τον πρώτο λόγο στη "χρβάτσκα" αλλά και το δικαίωμα στην ελπίδα στην Ισπανία, που είχε την τελευταία επίθεση. Ο Σέρχιο Γιουλ προσπάθησε να δώσει την μπάλα στον Πάου Γκασόλ με πλάτη στο καλάθι, αλλά τα κροατικά χέρια έβγαλαν την μπάλα εκτός παρκέ, με 1.8'' να μένει. Η "φούρια ρόχα" έκανε την επαναφορά κάτω από το καλάθι των αντιπάλων της, οι αλλαγές στα μαρκαρίσματα (μετά τα σκριν) έφεραν τον σούπερ σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς (πλέον) στο ένα μέτρο από το καλάθι της ισοφάρισης, αλλά ο Ντάριο Σάριτς έκανε την εμφάνισή του και με ένα μεγαλοπρεπέστατο μπλοκ είπε "όχι", χαρίζοντας τη νίκη στην Κροατία!

Τα δεκάλεπτα: 13-21, 32-38, 47-52, 72-70.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς, Στίπτσεβιτς, Σιμόν 10, Χεζόνια 5 (1), Σάριτς 5 (1/7 σουτ, 7 ριμπ., 5 ασ.), Ούκιτς 8 (2), Πλάνινιτς 11 (9/10 βολ.), Μπιλάν 6, Σάκιτς, Μπογκντάνοβιτς 23 (4).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Σκαριόλο): Γκασόλ 26 (3 τρίπ., 9 ριμπ.), Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10 (2 τρίπ., 7 ασ.), Ναβάρο, Ρέγιες 5 (1), Κλαβέρ 1, Ερνανγκόμεθ, Γιουλ 9 (1), Μίροτιτς 19 (4), Ρούμπιο.

Στο ρελαντί η Αργεντινή

Χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα, η Αργεντινή ξεκίνησε με νίκη στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ανδρών. Η... παλιοπαρέα των Τζινόμπιλι, Σκόλα, Νοτσιόνι επικράτησε άνετα 94-66 της Νιγηρίας στην πρεμιέρα του Β' Ομίλου της διοργάνωσης. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές, ο Φακούντο Καμπάτσο με 19 πόντους και 5/7 τρίποντα.

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 31-50, 50-72, 66-94

Η τάπα στον Γκασόλ από τον Σάριτς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ