ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

Πολλές χώρες δεν έχουν ακόμα πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου. Αυτές οι οχτώ χώρες έχουν πολλές πιθανότητες να κάνουν "σεφτέ" το φετινό καλοκαίρι.

Ο Παύλος Κοντίδης κατέλαβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τη δεύτερη θέση στην Ιστιοπλοΐα, στην κλάση Λέιζερ, κατακτώντας έτσι το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της Κύπρου.

Το επίτευγμα της Κύπρου θέλουν να μιμηθούν και πολλές άλλες χώρες, που ακόμα δεν έχουν γευτεί τη χαρά ενός μεταλλίου, και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν "σεφτέ" στη διοργάνωση του Ρίο. Λίγες όμως απ' αυτές τις χώρες έχουν αρκετές πιθανότητες να δουν αθλητή τους ή ομάδα τους, να ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών. Οι οχτώ παρακάτω χώρες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αισιόδοξες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Κόσοβο

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

" Ονειρευόμουν πολύ καιρό αυτή τη στιγμή και επιτέλους ήρθε" δήλωσε πριν ένα χρόνο στο CNN για το γεγονός πως η στολής της θα γράφει πλέον KOS και όχι IJF, EJU ή ALB όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η Κελμέντι είναι η σημαιοφόρος του Κοσόβου στην τελετή έναρξη του Ρίο και διεκδικεί με αξιώσεις να γίνει η πρώτη νικήτρια Ολυμπιακού μεταλλίου για τη χώρα της.

Φίτζι

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

Τόσο η γυναικεία ομάδα όσο και η ανδρική συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν στο βάθρο των νικητών. Η εθνική ομάδα γυναικών έχει τη δυνατότητα να φέρει το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της χώρας στις 8 Αυγούστου, όταν και διεξάγονται τα ματς που δίνουν μετάλλιο. Τρεις μέρες αργότερα η Εθνική ομάδα των Ανδρών θα διεκδικεί, εφόσον περάσει από ομίλους και προημιτελικά, το δικό της μετάλλιο. Οι Φιτζιανοί, οι οποίοι έχουν στεφθεί δύο φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και κατέλαβαν την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας το 2013, είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Ρίο. Η Εθνική ομάδα των Ανδρών των Νήσων Φίτζι ακόμα και αν δεν πάρει το χρυσό μετάλλιο, πολύ δύσκολα δεν θα βρίσκεται στο βάθρο των νικητών στις 11 Αυγούστου.

Βοσνία/Ερζεγοβίνη

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

Ο Αμέλ Τούκα κατέκτησε πέρυσι το πρώτο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου για τη χώρα του, όταν τερμάτισε τρίτος στον τελικό των 800 μέτρων και ευελπιστεί να επαναλάβει το επίτευγμα του και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να γίνει ο μεγάλος ήρωας της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης . Συγκεκριμένα ο Βόσνιος πρωταθλητής αναμένεται να αγωνιστεί στις 15 Αυγούστου στον τελικό των 800μ. αλλά το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι καθώς το αγώνισμα έχει πολύ μεγάλο ανταγωνισμό.

Η έτερη ελπίδα των Βόσνιων για κατάκτηση μεταλλίου στους Ολυμπιακούς του Ρίο ακούει στο όνομα Λαρίσα Τσέριτς και θα αγωνιστεί στην κατηγορία των +78 κιλών, που διεξάγεται την τελευταία μέρα του αθλήματος, την 12η Αυγούστου. Η μεγαλύτερη διάκριση της Τσέριτς είναι η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014.

Αγιος Χριστόφορος και Νέβις

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

Ο Κιμ Κόλινς είναι, μακράν του δευτέρου, ο πιο πετυχημένος αθλητής της χώρας του, έχοντας δώσει το όνομα του σε μέρα (η 25η Αυγούστου είναι καθιερωμένη στη χώρα του ως μέρα Κιμ Κόλινς) αλλά και σε στάδιο. Ο 40χρονος σπρίντερ έχει βαλθεί να αποδείξει ότι " η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός", όπως έχει πει ο ίδιος, και έτρεξε τα 100μ. σε 9,93 (ο πρώτος που κάνει την απόσταση σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα σε ηλικία 40 ετών), σημειώνοντας την καλύτερη του επίδοση, πριν λίγους μήνες στο Βερολίνο. Ο Κόλινς θέλει να χαρίσει το πρώτο μετάλλιο στον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις στις 14 Αυγούστου τρέχοντας στον τελικό των 100μ. Σε μια κούρσα που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιουσέιν Μπολτ, Τζάστιν Γκάτλιν και Γιόχαν Μπλέικ είναι βέβαιο ότι το έργο του είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Σαν Μαρίνο

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

Η αδερφή της Αριάννα Περίλλι στα 38 της χρόνια πήρε για πρώτη φορά το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχοντας κατακτήσει πέρυσι το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ελπίζει πως θα ανέβει στο βάθρο των νικητών στην παρθενική της συμμετοχή. Η μεγάλη αδερφή Περίλλι θα κρατά τη σημαία του Σαν Μαρίνο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που στο Λονδίνο έκανε η αδερφή της.

Ρουάντα

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο
nyira.jpg

Φέτος μάλιστα από τις 10 καλύτερες επιδόσεις οι 9 έχουν σημειωθεί από αθλήτριες από την Αιθιοπία και μια από Κενυάτισσα. Η νεαρή Νγιραρουκούντο έκανε φέτος την εμφάνιση της, όταν σημείωσε πρώτα εθνικό εφηβικό ρεκόρ στα 5.000μ. και μετά εθνικό ρεκόρ γυναικών στα 10.000μ. Οι πιθανότητες να κατακτήσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο ένα μετάλλιο είναι πάρα πολύ λίγες, οι άνθρωποι της Ρουάντα ωστόσο δείχνουν να την πιστεύουν πολύ και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κάνει την έκπληξη και να βρεθεί τελικά στο βάθρο των νικητών. Ανεξαρτήτου απόδοσης στους φετινούς Ολυμπιακού Αγώνες, η Σαλόμ Νγιραρουκούντο θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον.

Ιορδανία

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

Η Ιορδανία συμμετέχει ανελλιπώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1980 και έφτασε πολύ κοντά στο βάθρο τέσσερα χρόνια πριν, όταν ο Ιμπραχίμ Καμάλ ηττήθηκε στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο στο Τάεκβοντό. Φέτος ευελπιστούν πως ο Ishaish θα τους χαρίσει το πρώτο Ολυμπιακό τους μετάλλιο και η αλήθεια είναι ότι έχει πολλές πιθανότητες να το πράξει.

Ονδούρα

"Κυνηγώντας" το πρώτο μετάλλιο στο Ρίο

Ο 20χρονος επιθετικός της Ντεπορτίβο Ολίμπια θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης της ομάδας του Χόρχε Λουίς Πίντο, που θα αντιμετωπίσει στη φάση των ομίλων τις Αλγερία, Πορτογαλία και Αργεντινή. Μπορεί σε επίπεδο ανδρών η Ονδούρα να μην έχει διαγράψει κάποια αξιόλογη πορεία μέχρι σήμερα, στις μικρές κατηγορίες ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει καλή παρουσία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τερμάτισε έβδομη ενώ στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20, πέτυχε μια νίκη στη φάση των ομίλων, χωρίς εντούτοις να πάρει την πρόκριση για τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Η Ονδούρα δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα, στις 10 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, να πάρει ένα μετάλλιο, πιστεύει όμως ότι μπορεί στο ποδόσφαιρο να κάνει την έκπληξη και να βρεθεί στο βάθρο των νικητών. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει πρώτα να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της 17ης Αυγούστου και εν συνεχεία να αγωνιστεί σε μεγάλο ή μικρό τελικό τρεις μέρες μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ