ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καπράλος εναντίον Κούβελου με φόντο τους "αθανάτους" της ΔΟΕ

Καπράλος εναντίον Κούβελου με φόντο τους "αθανάτους" της ΔΟΕ

Το νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα γνωρίζουμε το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από τις εκλογές με υποψήφιους τους Καπράλο και Κούβελο. Τα προβλήματα και τα δεδομένα της ψηφοφορίας.

Για το απόγευμα της Δευτέρας (6/2, 17.00) είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν οι εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρεία είναι γνωστοί εδώ και καιρό με τους Σπύρο Καπράλο και Ισίδωρο Κούβελο να διεκδικούν την ψήφο των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών.

Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι εάν τελικά θα υπάρξουν εκλογές ή εάν υπάρξουν τι θα συμβεί με το αποτέλεσμα αφού σε αρκετές Ομοσπονδίες εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω στο κείμενο.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονο πολιτικό και οπαδικό παρασκήνιο ενόψει των εκλογών αφού πέρα από τον προεδρικό θώκο της ΕΟΕ θα κριθεί και η ελληνική θέση ανάμεσα στους αθανάτους της ΔΟΕ όπου και εκεί υπάρχει μάχη των δύο υποψηφίων. Οι ισορροπίες είναι λεπτές με τον Καπράλο να εμφανίζεται να έχει ισχνό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του αν και όλα θα κριθούν την ώρα της κάλπης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Καπράλος εναντίον Κούβελου με φόντο τους "αθανάτους" της ΔΟΕ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σπύρος Καπράλος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πήρε Μεταπτυχιακό Τίτλο Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο INSEAD της Γαλλίας. Ως αθλητής συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984, ενώ υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση από το 1969 έως το 1975. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τον Φεβρουάριο του 2009, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακού Πολιτισμού και Εκπαίδευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών. Μετείχε στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής την περίοδο 1992-1996 και διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Επιπλέον, διετέλεσε Διευθυντής Αθλητισμού της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», καθώς και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ κατείχε και τη θέση του Αναπληρωτή Επικεφαλής Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγώνων.

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού με απόφαση του Πρωθυπουργού και ορίστηκε City Manager κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης είναι Το Ιούνιο του 2008 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, ενώ στις 25 Οκτωβρίου 2004 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνοντος Συμβούλου των εταιριών του ομίλου της ΕΧΑΕ, θέσεις στις οποίες παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2010, όταν και παραιτήθηκε. Aπό τον Φεβρουάριο του 2010 είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ναυτιλιακής Εταιρείας Star Bulk Carriers, ενώ έχει αναλάβει Πρόεδρος της Ευρωκλινικής, μέλος του ομίλου της Global Finance. Έχει διατελέσει Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Β.Α., Πρόεδρος της Ασφαλιστικής Εταιρείας Αστήρ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε., Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Balkan Investments και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αθηνών, μετά από μία δεκαετή τραπεζική σταδιοδρομία ως Αντιπρόεδρος της Bankers Trust Company (Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Μιλάνο, Λονδίνο). Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Καπράλος εναντίον Κούβελου με φόντο τους "αθανάτους" της ΔΟΕ

Ο Ισίδωρος Κούβελος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και φοίτησε στο Α’ Γυμνάσιο Πλάκας. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον στίβο και το μπάσκετ ως αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Το 1972 αναχώρησε στο Λονδίνο για σπουδές στα ναυτιλιακά όπου φοίτησε στη Σχολή Εξωτερικού Εμπορίου του Λονδίνου (Diploma in Shipping) αλλά και αργότερα στο Πολυτεχνείο Λονδίνου (CITY OF LONDON POLYTECHNIC, Certificate in Shipping and Shipbroking) όπου ειδικεύτηκε στη ναυλομεσιτεία και διαχείρηση πλοίων. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλεψε στο Λονδίνο σε Ελληνική εφοπλιστική εταιρεία μέσω της οποίας υπεδείχθη και έγινε αποδεκτός στο Διεθνές Κέντρο Ναυλώσεων του Λονδίνου (BALTIC EXCHANGE) κατά την διάρκεια των ετών 1974 με 1976. Στο τέλος του 1976 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και παράλληλα ίδρυσε συνεταιρικά ναυτιλιακή εταιρεία επ’ ονόματι SOUGERKA MARITIME CO. LTD., ασχολούμενη με ναυλώσεις και αγοραπωλησίες καθώς και διαχείρηση πλοίων μέχρι το έτος 1998.

Το 1998 απεχώρησε οικιοθελώς και ίδρυσε δική του ναυτιλιακή εταιρεία στο ίδιο αντικείμενο, στον Πειραιά, επ’ ονόματι ISK SHIPPING LTD., την οποία διευθύνει μέχρι και σήμερα. Κατά την διάρκεια των ετών 1981 – 1984 ασχολήθηκε σαν Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος με την ερασιτεχνική ποδοσφαιρική ομάδα ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ στον Πειραιά. Το 1985 μαζί με φίλους ίδρυσε στην γειτονιά του (Θησείο) την ομάδα μπάσκετ ΓΣ ΘΗΣΕΑΣ η οποία μέχρι το 1989 κέρδισε την άνοδο της σε πέντε κατηγορίες. Από το 1989 εώς το 1995 ασχολήθηκε ενεργά με το τμήμα μπάσκετ του ΓΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ στην θέση του γενικού Αρχηγού αλλά και Αντιπροέδρου ΤΑΚ τον οποίο ευτύχησε να οδηγήσει στην κατάκτηση κυπέλλου Ελλάδος το 1991, πρόκριση στους τέσσερις του κυπέλλου ΚΟΡΑΤΣ, πρόκριση στην EUROLEGA κτλ. Η ενασχόληση του υιού Σπυρίδωνα με το άθλημα της ιππασίας από ηλικίας 9 ετών τον ώθησε να ασχοληθεί με τα δρώμενα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας όπου πρώτο ασχολήθηκε τον Μάιο του 2001 και τον Αύγουστο του ίδιου έτους εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Το 2005 εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ως Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Α. πέτυχε να δημιουργήσει τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Ι. Λάτση .Το τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών πρόκειται να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2009 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία και στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε με εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης την προεδρία της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 για την Ελλάδα (Βόλος – Λάρισα). Ένα χρόνο μετά, στις 27 Οκτωβρίου 2007 η Επιτροπή ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, στη Γενική Συνέλευση της Δ.Ε.Μ.Α., στη Πεσκάρα της Ιταλίας, κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών και μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής των χωρών της Μεσογείου επικράτησε με ψήφους 37 – 34 της Κροατίας (Rijeka) η οποία διεκδικούσε για 4η φορά τους αγώνες και ανέθεσε στην Ελλάδα (Βόλος – Λάρισα) την διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013. Το 2006 εξελέγη από την ολομέλεια της Ε.Ο.Ε. Αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2008, ενώ ήταν Αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012 Τον Οκτώβριο του 2008 επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε.Ο.Ι. και τον Ιανουάριου του 2009 μέλος της Ε.Ο.Ε. για μια νέα θητεία ως εκπρόσωπος της Ιππασίας , γεγονός που επαναλήφθηκε και το 2013. Τον Φεβρουάριο του 2009 στις εκλογές της Ε.Ο.Ε. εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ λίγους μήνες αργότερα , τον Ιούνιο του 2009 εξελέγη ομόφωνα Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Μεσογειακών Αγώνων. Εξελέγη επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Τον Φεβρουάριο του 2013 επανεξελέγη στη θέση του Προέδρου της ΔΟΑ.

* Τα στοιχεία τους είναι από την επίσημη σελίδα της Ε.Ο.Ε.

Καπράλος εναντίον Κούβελου με φόντο τους "αθανάτους" της ΔΟΕ

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ "ΤΙΝΑΞΟΥΝ" ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το ποιοι θα ψηφίσουν τελικά σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να κριθεί την τελευταία στιγμή αφού το πρωί της Δευτέρας (6/2) αναμένεται να εκδικαστούν δύο υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαμε άλλες δύο που τελεσιδίκησαν.

Η Ομοσπονδία Τζούντο δεν θα ψηφίσει αφού η Γ.Σ. της Ομοσπονδίας κρίθηκε παράνομη και θα έχουμε επανάληψη των εκλογών, ενώ το πρωτοδικείο απέρριψε τα ασφαλιστικά κατά της διοίκησης Γαζή στην πυγμαχία, οπότε θα ψηφίσει κανονικά αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κανελλόπουλος.

Το πρωί της Δευτέρας θα παρθούν αποφάσεις για το ποιος και εάν θα ψηφίσει από την Ομοσπονδία του στίβου και από εκείνη της ποδηλασίας. Εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ ήταν ο εκλιπών Γιάννης Σταματόπουλος και τη θέση του αναμενόταν να πάρει η Ξένια Αργειτάκη η οποία ήταν αναπληρωματική. Ωστόσο, ο τρίτος της ψηφοφορίας Νίκος Τσώνης προσέφυγε στα δικαστήρια και ζητά να μην εκπροσωπήσει η Αργειτάκη την Ομοσπονδία με το ενδεχόμενο να μην υπάρχει εκπρόσωπος του στίβου στις εκλογές να είναι ορατό.

Μία από τα ίδια έχουμε και στην υπόθεση της ποδηλασίας. Ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θάνος Τερζής, έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του εκπρόσωπου της Ομοσπονδίας στην ΕΟΕ, Ιάκωβου Φιλιππούση. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Τερζής έχει εκλεγεί αναπληρωματικός στις πρόσφατες εκλογές και ζητά να ψηφίσει εκείνος.

Το θέμα βέβαια είναι, ότι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα παρθούν το πρωί της Δευτέρας, όπως συνηθίζεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν στην καλύτερη την Άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει θα μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των εκλογών και να ζητήσει την επανάληψη τους.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης: Γιώργος Βασιλακόπουλος (πρόεδρος)

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία: Βαγγέλης Γραμμένος

ΣΕΓΑΣ: Ξένια Αργειτάκη

Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία: Θανάσης Βασιλειάδης (πρόεδρος)

Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος: Δημήτρης Διαθεσόπουλος (πρόεδρος)

Ελληνικής Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας: Αριστείδης Αδαμόπουλος (αντιπρόεδρος)

Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας: Μανώλης Κατσιαδάκης (πρόεδρος)

Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης: Σπύρος Καπράλος

Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας: Ισίδωρος Κούβελος

Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών: Γιάννης Σγουρός

Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας: Αθανάσιος Κανελλόπουλος (αντιπρόεδρος)

Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης: Μανώλης Κολυμπάδης (πρόεδρος)

Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας: Γιάννης Καρράς (πρόεδρος)

Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας: Ιάκωβος Φιλιππούσης

Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας: Πέτρος Συναδινός (πρόεδρος)

Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος: Στέλιος Αγγελούδης

Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε Καγιάκ: Αντώνιος Νικολόπουλος (πρόεδρος)

Ελληνική Ομοσπονδία Τάε Κβον Ντο: Μιχάλη Φυσεντζίδη (Γενικός Γραμματέας)

Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης: Γιώργος Καραμπέτσος (πρόεδρος)

Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πένταθλου: Γιώργος Αλικάκος (Γενικός Γραμματέας)

Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων: Βασίλειος Κατσώρας

Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος: Παύλος Κανελλάκης (πρώην πρόεδρος ΣΚΟΕ)

Ελληνική Ομοσπονδία Γκολφ: Θεόδωρος Βασιλάκης

Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης: Ξενοφών Αθανασίου (Γενικός Γραμματέας)

Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε: Γ. Γερόλυμπος

Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας: Δ. Γεωργούλης

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ

Πρόεδρος: Καπράλος (Μπάντμιντον)- Κούβελος (Ιππασία)

Α’ Αντιπρόεδρος: Κανελλάκης (Σκοποβολή)- Διαθεσόπουλος (ΚΟΕ)

Β΄ Αντιπρόεδρος: Κατσώρας (Χιονοδρομία), Αλικάκος (Μοντέρνο Πένταθλο), Γερόλυμπος (Καράτε)

Ταμίας: Νικολόπουλος (Κανό Καγιάκ)- Αθανασίου (Πάλη)

ΔΟΑ: Φυσετζίδης (Ταε Κβο Ντο)- Συνοδινός (Τοξοβολία)

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ