ΣΤΗΛΕΣ

Τζεμπούρ, 6άρα, Μπέλεκ και άλλα...

Τζεμπούρ, 6άρα, Μπέλεκ και άλλα...

Το Sport24.gr ανατρέχει στο παρελθόν για να θυμίσει χαρακτηριστικές ιστορίες της ταραχώδους περιόδου στην ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ στο τιμόνι της, όταν ο διοικητικός και εταιρικός κατήφορος είχε αρχίσει να συντελείται.

Ήταν η περίοδος της απόλυτης μεταστροφής των κιτρινόμαυρων συναισθημάτων. Εξηγήσιμο και λογικό μετά από τόσα χρόνια καθώς σήμερα, με πιο ψύχραιμο μάτι, συνειδητοποιεί κανείς ότι επρόκειτο για την αρχή του τέλους μιας ομάδας όπως την ξέραμε. Η αρχική του τέλους της κανονικότητας για την ΑΕΚ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ συνέδεσε το όνομά του με το ξεκίνημα της παρακμής. Αυτός που αργότερα αναγορεύτηκε σε «Παπατζή» και «Μάγειρας» από την αθλητική λιβελογραφία, αντιμετώπισε καταστάσεις που σήμερα εξηγούν πολλά για τις τότε αντιδράσεις του και το γεγονός ότι «χάλασε» το μυαλό του. Υπάρχουν κάμποσες πολύ χαρακτηριστικές ιστορίες, κάποιες από τις οποίες σήμερα θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται και ως ανέκδοτες. Ας θυμηθούμε...

Ο ΣΤΗΜΕΝΟΣ (;) ΚΑΒΓΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΕΜΠΟΥΡ

Τζεμπούρ, 6άρα, Μπέλεκ και άλλα...

Είχε ξεκινήσει η περίοδος της απληρωσιάς από τη διοίκηση Αδαμίδης και των α-μετόχων εργοδοτών του. Ο "Τρομοκράτης" ήταν ένας από εκείνους που δεν σήκωναν την κατάσταση και έτσι σε μια προπόνηση που ο Μανόλο έκανε παρατηρήσεις προς όλους, έκανε το λάθος να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποιους:

Μανόλο: " Επί μια ώρα δουλεύαμε σε υψηλή ένταση, αλλά στα τελευταία δέκα λεπτά που παίξαμε δίτερμα, κάποιοι χαλάρωσαν. Σας λέω συνέχεια να είστε πιεστικοί, όμως ειδικά μπροστά ο Μπλάνκο, ο Τζεμπούρ και ο Σκόκο δεν πίεζαν όσο έπρεπε, δεν έτρεχαν".

Ραφίκ: "Γιατί δεν με πιάνεις στο τέλος να μου τα πεις πρόσωπο με πρόσωπο και μου το λες μπροστά στους συμπαίκτες μου; Γιατί με κατηγορείς μπροστά τους και φαίνομαι εγώ ο κακός; Αν δεν με σέβεσαι εσύ, δεν σε σέβομαι και εγώ".

Μανόλο: " Πολλά λες, λίγα κάνεις. Αύριο να μην έρθεις για προπόνηση. Θα μιλήσεις με τον πρόεδρο".

Ραφίκ: " Εγώ θα έρθω! Έχω συμβόλαιο. Θα έρθω και διώξε αν δεν με θες. Κι αν είσαι άντρας, έλα έξω να τα πούμε οι δυο μας".

Η συνέχεια είναι γνωστή... Η αφελής (;) διοίκηση της ομάδας επιχείρησε να "στριμώξει" τον Τζεμπούρ για πειθαρχικό παράπτωμα προκειμένου να του "κόψει" τη γκρίνια για τις οφειλές και εκείνος απάντησε με προσφυγή ώστε να μείνει ελεύθερος. Λίγες εβδομάδες μετά ήταν παίκτης του Ολυμπιακού.

Υπάρχουν πάντως ακόμα και σήμερα πρόσωπα τα οποία υπαινίσσονται και πιστεύουν ότι το επεισόδιο εκείνο ήταν "στημένο" μεταξύ της διοίκησης και του Αλγερινού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη φυγή του, καθώς ο Τρομοκράτης είχε πολύ πριν συμφωνήσει με τους Ερυθρόλευκους στα "κρυφά".

Και έτσι αποχώρησε στοχοποιημένος ως το "κακό παιδί" της ιστορίας από το οποίο η ΑΕΚ ξεφορτώθηκε. Αποσύροντας μάλιστα την προσφυγή του ώστε η ΑΕΚ να επικοινωνήσει ότι έκανε το καλύτερο δυνατό και δεν επιβαρύνθηκε με επιπρόσθετη οικονομική ζημία. Ακούστηκε επίσης ότι κάποιοι εντός διοίκησης είχαν οικονομικά οφέλη από αυτή την εξέλιξη, ελευθερώνοντας δηλαδή το δρόμο του Τζεμπούρ προς την αποχώρηση και ανοίγοντάς τον για τη μετακόμισή του στον Ολυμπιακό.

ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΗΣ 6ΑΡΑΣ

Επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη κι έχοντας κατακτήσει με γκολ του Τραϊανού Δέλλα την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, η ΑΕΚ πίστεψε ότι είχε ψηλώσει πολύ περισσότερο από το ταβάνι της. Αν και είχε περίσσεια ποιότητα παρά τη φυγή του Αλγερινού (υπήρχαν στο ρόστερ παίκτες όπως οι Σκόκο, Μπλάνκο, Μίτσελ, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Καφές, Σάχα, Ντιοπ), δεν είχε πάψει να είναι μια συγχυσμένη ομάδα λόγω των ολοένα και αυξανόμενων διοικητικών προβλημάτων της.

Τζεμπούρ, 6άρα, Μπέλεκ και άλλα...

"γ... τον π... τον Ολυμπιακό" και δίδοντας το ανάλογο σύνθημα στον οπαδικό κόσμο που είχε συρρεύσει στο «Ελ. Βενιζέλος». Οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι στην ομάδα το έβλεπαν να έρχεται το κακό, όμως δεν κατάφεραν να το προλάβουν. Οι Δέλλας και Λυμπερόπουλος επιχείρησαν στα λίγα 24ωρα που απέμεναν μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» να χαμηλώσουν τους τόνους μιλώντας εντός κι εκτός αποδυτηρίων, ωστόσο η μπάλα είχε χαθεί...

Κάποιοι (ξένοι ως επί το πλείστον) πίστεψαν ότι θα έκαναν περίπατο (!) στο εκτός έδρας ντέρμπι ενώ και ο Μανόλο Χιμένεθ είχε παρασυρθεί σε μια κατάσταση για την οποία σήμερα, σίγουρα θα νιώθει βαθιά συνυπεύθυνος. Με βαθύ ροτέισον, τον Κώστα Μανωλά σε θέση δεξιού μπακ και τους Δέλλα - Λύμπε στον πάγκο (στόπερ ξεκίνησαν οι Νασούτι - Ματέος που δεν είχαν ξαναπαίξει μαζί!) και δεκάρι τον αργοκίνητο Γκερέιρο, θεώρησε ότι θα κάνει ματ στον Βαλβέρδε! Ο ήχος από το χαστούκι ήταν εκκωφαντικός.

Κι όμως, με το σκορ στο 3-0 υπέρ των γηπεδούχων, ο Χιμένεθ έδειξε να μην αντιλαμβάνεται, χαμένος σε μια ουτοπία ανατροπής του αποτελέσματος. "Σας πιστεύω, πάμε να βγούμε στο δεύτερο ημίχρονο για να το γυρίσουμε. Το σκορ είναι πλασματικό, μας έχουν στερήσει και ένα καθαρό γκολ. Πάμε να παίξουμε επιθετικά, μπορούμε να πάρουμε το ματς" ήταν τα λόγια του. Σίγουρα ήταν και ο μόνος που το πίστευε.

Στο σημείο εκείνο γύρισε προς τον Λυμπερόπουλο: « Νίκο μπαίνεις, θα βγει ο Γκερέιρο». Ο Λύμπε δεν το θεώρησε καλή ιδέα και προσπάθησε να τον συνετίσει: "Κόουτς μήπως είναι πιο σωστό να μπει ένας αμυντικός και να μαζευτούμε λίγο; Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει" προέβλεψε. Ωστόσο ο Μανόλο είχε λάβει τις αποφάσεις του και η αλλαγή συντελέστηκε. Το 6-0 είχε ήδη διαμορφωθεί στο 69 λεπτό. Ο Ολυμπιακός χαμήλωσε το ρυθμό του, η ΑΕΚ ροκάνισε το χρόνο όσο μπορούσε, όμως πλέον το (μεγάλο) κακό είχε ήδη συντελεστεί.

"ΜΕ ΤΑΞΙ ΦΥΓΑΤΕ, ΜΕ ΤΑΞΙ ΘΑ ΠΑΤΕ"

Τη συντριβή στο "Γ. Καραϊσκάκης" ακολούθησε η αποχώρηση των ποδοσφαιριστών από το γήπεδο με ταξί. Το επέλεξαν για να μην βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τους οπαδούς της ομάδας οι οποίοι τους περίμεναν στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων. Εκεί δηλαδή που είχαν αφήσει τα αυτοκίνητά τους.

Η απόφαση να ντριμπλάρουν τις οπαδικές αντιδράσεις, έφερε τους ίδιους στο κατώφλι της ομάδας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στον Ατρόμητο, στο ΟΑΚΑ.

Ο Χιμένεθ κατέβηκε να μιλήσει με τους οπαδούς, οι οποίοι τον ρώτησαν: "Κόουτς, πως γυρίσατε από το Καραϊσκάκη;".

Μανόλο: "Γυρίσαμε με ταξί"

Οπαδοί: "Ποιος ήταν ο λόγος;"

Μανόλο: "Δεχθήκαμε πληροφορίες ότι υπάρχει κόσμος στο προπονητικό κέντρο και στο ξενοδοχείο. Μας υπέδειξε η Αστυνομία να μην πάμε εκεί επειδή υπήρχε φόβος επεισοδίων"

Οπαδοί: "Ποτέ στην ιστορία της ΑΕΚ δεν έχουμε πειράξει πούλμαν της ομάδας. Αυτά γίνονται σε άλλες ομάδες, όχι στη δική μας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον Παντελή Καφέ που ήταν και στον Ολυμπιακό. Ρωτήστε τον τι θα επακολουθούσε αν όλα αυτά είχαν συμβεί στον Ολυμπιακό. Η απόφασή μας είναι να πάτε με ταξί στο γήπεδο και δεν αλλάζει. Είναι μια ηθική δικαίωση για να νιώσετε στο 1/10 την ντροπή που νιώσαμε εμείς μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη"

Μανόλο: "Αυτό δεν είναι καλό να γίνει για την ομάδα. Δεν είναι καλό για την ιστορία της ΑΕΚ. Δεν είναι καλό για τους παίκτες.Έχω διαβάσει την ιστορία και ξέρω τι σημαίνει ΑΕΚ, αλλά αυτό που θέλετε να γίνει σήμερα δεν θα κάνει καλό στην ομάδα και στην ιστορία της. Οι υπόλοιπες ομάδες θα γελάνε με αυτό που θα γίνει σήμερα. Φανταστείτε τους παίκτες του Ατρομήτου που αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται για τον αγώνα. Θα τρίβουν τα χέρια τους. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα είναι καλό. Ζητώ συγγνώμη από όλους, από τον καθένα προσωπικά, μπορώ να ζητήσω χίλια συγγνώμη. Μην μας αναγκάζετε να το κάνουμε".

Οπαδοί: "Δεν διαπραγματευόμαστε, μας ντροπιάσατε και θα ντροπιαστείτε. Στα ταξί και στο ΟΑΚΑ".

Πολλοί τότε κακοχαρακτήρισαν τον Χιμένεθ επειδή αποδέχθηκε το αίτημα των οπαδών. Λες και μπορούσε να κάνει αλλιώς... Τις στιγμές που η διοίκηση Αδαμίδη απείχε και σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ήταν απόλυτα σύμφωνη με αυτό που συνέβαινε. Ήταν από πριν ενήμερη και στα βουβά επικροτούσε αυτό που ακολούθησε αποφεύγοντας να εμπλακεί ή να πάρει επίσημη θέση. Η αλήθεια είναι ότι σιγοντάριζε και το χαιρόταν...

"ΚΡΥΒΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΙΤΟΝΟΙΚΥΡΑ ΜΟΥ"

Τζεμπούρ, 6άρα, Μπέλεκ και άλλα...

Για τον Στιβ Μπέλεκ και τη δράση του στα παράλια της Ανατολικής Αττικής κυκλοφορούν πολλές ανέκδοτες (αλλά και αστυνομικές!) ιστορίες. Στη μεζονέτα που ενοικίαζε για εκείνον η ΠΑΕ ΑΕΚ φιλοξενούσε περίπου 15 νοματαίους από την πατρίδα του, με τον αδερφό του να είναι ο αρχηγός της "συμμορίας". Μανούρες σε παραλιακά νυχτερινά κέντρα, κοπάνες δίχως να πληρώνουν τα ποτά τους, κυνηγητό μέσα στις νύχτες καθώς "σκοτεινοί" κύκλοι ήταν πλέον στο κατόπι τους.

Από κάποια στιγμή και μετά όμως, η χρηματική ικανότητα του Μπέλεκ στο να "ταίζει" τόσους συγγενείς και φίλους που του είχαν "κατσικωθεί" στο σβέρκο, άρχισε να μειώνεται λόγω της καθυστέρησης πληρωμών. Στην πορεία στέρεψε. Και έφτασε ο καιρός που η μεζονέτα ερήμωσε τόσο που μέχρι και ο ποδοσφαιριστής φοβόταν να μένει πολλές ώρες μέσα σε αυτήν για να τον μη τον εντοπίσει η σπιτονοικυρά του.

Οι φήμες λένε ότι μια μέρα, ο θηριώδης φορ παραπονέθηκε στον Χιμένεθ πως πλέον δεν είχε κουράγιο να παίζει ποδόσφαιρο επειδή υπήρχαν στιγμές που πεινούσε αλλά δεν είχε χρήματα για να τραφεί! Υπερβολές ή όχι, μόνον εκείνος ήξερε την αλήθεια καθώς το μυαλό του ήταν στο πως θα έφευγε από την ΑΕΚ. Και τότε ξεκίνησε η ιστορία των κατ’ εξακολούθηση παραπόνων προς τον προπονητή που είχαν και συνέχεια από έναν δικό του!

" ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΖΑΜΠΑ"

Τζεμπούρ, 6άρα, Μπέλεκ και άλλα...

Την πρώτη σεζόν οι Μίτσελ, Ματέος και Μπαχά, τρεις ποδοσφαιριστές που είχαν προστεθεί στο κιτρινόμαυρο ρόστερ χάρη σε προσωπικούς χειρισμούς του Μανόλο, αποχώρησαν από την ΑΕΚ ικανοποιημένοι, τροπαιούχοι και από τους τελευταίους που πρόλαβαν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους. Αντιθέτως οι επόμενοι που αποκτήθηκαν ξανά χάρη σε ενέργειες του Ισπανού, εισήλθαν πολύ γρήγορα στη μέχρι τότε άγνωστη για εκείνους διαδικασία καθυστέρησης πληρωμών.

Ο κεντρικός αμυντικός Χουάν Κάλα, δέθηκε με την ομάδα και τον κόσμο της πολύ έντονα. Γι αυτό και ήταν ο εύκολος της υπόθεσης, εκείνος που έκανε υπομονή, που αντιμετώπιζε την κατάσταση με χαμόγελο και που πάντοτε έλεγε "μας καθυστερούν αλλά θα τα πάρουμε. Μου αρέσει που είμαι στην ΑΕΚ και θα κάνω υπομονή".

Ο Χοσέ Κάρλος όμως ήταν από άλλο ανέκδοτο... Με τα δίκια του βέβαια ο άνθρωπος, απλήρωτος ήταν. Του φαινόταν ιδιαίτερα περίεργο το ότι έπρεπε να μπαίνει μέσα και όταν οι μήνες έγιναν τρεις, ήταν έτοιμος να σηκωθεί και να φύγει. Μάλιστα κατέστησε τον Χιμένεθ ως υπεύθυνο λέγοντάς του ότι "δέχθηκα να σε ακολουθήσω, όμως μου παρουσίασες μια κατάσταση πολύ διαφορετική από αυτή που βιώνω εδώ. Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να παίζω τζάμπα, ξέρεις καλά ότι απέρριψα προτάσεις από την Πριμέρα για να παίξω στην ΑΕΚ".

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΜΥΑΛΟΥ

Το πόσο άσχημα αισθανόταν ο Χιμένεθ για τη διοικητική ανακολουθία της ΑΕΚ, ως ο κύριος υπεύθυνος απέναντι στους δύο συμπατριώτες του που εκείνος έφερε στην Ελλάδα, ήταν ο βασικός παράγοντας που άρχισε να του "χαλάει" το μυαλό. Τα διαπιστωμένα (το ένα μετά το άλλο) καλοκαιρινά αποπροσανατολιστικά λόγια του Αδαμίδη και των λοιπών παραγόντων της ομάδας προς εκείνον, τον έκαναν περισσότερο ευέξαπτο. Είναι που είναι ευερέθιστος και ολίγον κυκλοθυμικός, ήλθε και η διαμορφωθείσα κατάσταση να τον "αποτρελάνει".

Πλέον ο Χιμένεθ είχε πάψει να είναι προπονητής, τον ενδιέφεραν όλα τα γύρω-γύρω, ακριβώς επειδή όλα αυτά δεν λειτουργούσαν σωστά ώστε να ασχολείται μόνο με τη δουλειά του. Έχασε τα αποδυτήρια, είχε συμπεριφορές που άρχισαν να ενοχλούν τους γηγενείς παίκτες (οι οποίοι ήταν περισσότερο καιρό απλήρωτοι προκειμένου να παίρνουν χρήματα οι ξένοι που απειλούσαν με προσφυγές, δεσμεύοντας έσοδα της ομάδας - Λεονάρντο, Φαμπιάν Βάργκας κ.α.) και έβλεπε παντού εχθρούς και φαντάσματα.

Αποχώρησε μετά τη νίκη επί του Πανιώνίου στο πρωτάθλημα, με τέρμα του Κώστα Μανωλά στο 94’. Τότε ο νεαρός αμυντικός έσπευσε να το πανηγυρίσει μαζί του, προφανώς για του δείξει την ευγνωμοσύνη του καθώς ο Μανόλο ήταν επί της ουσίας εκείνος που τον καθιέρωσε ως βασικό στην ΑΕΚ. Ήταν μία κίνηση που όλοι οι υπόλοιποι ήθελαν να αποφύγουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ