ΣΤΗΛΕΣ

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Ο Andrea Stramaccioni τον είχε χαρακτηρίσει ως "το πιο ενδιαφέρον project των Βραζιλιάνων" στη γενιά του. Ο Lucas Evangelista έχει ευχαριστήσει ήδη τον Ιταλό "για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Ελπίζω να τον δικαιώσω". Προφανώς, αυτό θα ισχύσει και στον Παναθηναϊκό.

Αν θέλετε να γνωρίσετε τον Lucas Evangelista, μια καλή περίπτωση είναι να επισκεφτείτε το λογαριασμό του στο Instagram (lucasevangelista95). Μια άλλη επιλογή, είναι να διαβάσετε όσα βρήκε και σας αποκαλύπτει το Sport24.gr, για το νέο παίκτη του Παναθηναϊκού.

Ο Andrea Stramaccioni τον είχε χαρακτηρίσει ως "το πιο ενδιαφέρον project των Βραζιλιάνων", σε ό,τι αφορούσε τους παίκτες της U20. Για αυτό και τον είχε πάρει στην Udinese, έναντι του ουδόλως ευτελούς ποσού (δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών) των 4 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 60% πήγε στη São Paulo και το υπόλοιπο στην πρώτη του ομάδα, την Desportivo Brasil. Για την ακρίβεια, ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού έκλεψε την... επόμενη μεταγραφή των "πρασίνων" από την Verona, ομάδα που ακουγόταν ως ο προορισμός του 20χρονου μέσου όλο το καλοκαίρι του 2014. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Αλλά πριν ασχοληθούμε μαζί της, ας ξεκινήσουμε από την αρχή της ζωής του Lucas Evangelista Santana de Oliveira, συμπαίκτη του Mamute στην U21 της Βραζιλίας -που μεταξύ άλλων, πήρε το διεθνές τουρνουά στην Κίνα.

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Oι Evangelista και Mamute, στην κάτω σειρά, δεξιά

Απ' όταν ήταν 10 χρόνων, ήταν στη μέση μιας "διαμάχης" της Desportivo Brasil και της São Paulo -πήγαινε από τη μία στην άλλη και τούμπαλιν. Στην τελευταία μετακόμιση (το 2013), είχε πει πως "θέλω να μείνω εδώ, να εξελιχθώ ως παίκτης. Η ομάδα μου έχει δώσει ό,τι χρειάζομαι, με εκτιμά", με τους διοικούντες να εξηγούν πως αυτό που θέλουν είναι να τον κάνουν 100% δικό τους. Αυτό δεν έγινε. Τι είχε όμως, προηγηθεί; " Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, όταν ήμουν 8 χρόνων, στο σχολείο των ανθρακωρύχων, στο Limeiro και ένα χρόνο μετά, με κάλεσε η São Paulo για προπονήσεις. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή μου σε τουρνουά για μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. Δεν πήγα, αλλά λίγο αργότερα, στα 11, μου δόθηκε νέα ευκαιρία και αυτή τη φορά -να 'ναι καλά ο Θεός- ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα. Ήμουν πολύ μικρός και δεν μπορούσα να μείνω στην Cotia (το προπονητικό κέντρο της ομάδας). Για αυτό έκανα προπονήσεις από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Με πήγαινε με το αυτοκίνητο του, ένας φίλος ο οποίος επίσης έπαιζε εκεί και ήταν πολύ καλύτερος από εμένα. Ακολούθησα αυτό το πρόγραμμα για τρία χρόνια".

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Ο δεύτερος από αριστερά

Έφτασε λοιπόν, στα 14 και " ενώ μπορούσα να μείνω πια στην Cotia, η São Paulo είπε "όχι". Τότε εμφανίστηκε η Desportivo, με στήριξε και μου έδωσε μια ευκαιρία. Μετά το Votorantim Cup (το 2010), οι Tricolor εμφανίστηκαν και πάλι μπροστά μου. Αυτή τη φορά, μου πρότειναν ένα πολύ ωραίο συμβόλαιο και κάπως έτσι αποφάσισα να επιστρέψω και να υπογράψω. Ανήμερα της συμφωνίας μου, η Desportivo με κάλεσε να συζητήσουμε μια νέα πρόταση που είχαν για εμένα και αφορούσε και την Manchester United. Μου άρεσε περισσότερο από εκείνη της São Paulo, άλλαξα λοιπόν, γνώμη και μια εβδομάδα αργότερα άρχισα προπονήσεις στο Porto Feliz".

Κάπου εδώ, θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε ότι το 2005 η Traffic Group (εταιρία διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σχετικών με το ποδόσφαιρο στην Αμερική (σε επίπεδο εθνικών ομάδων και συλλόγων, που φυσικά έχει και τμήμα management) αποφάσισε να δημιουργήσει ομάδα ποδοσφαίρου στο Porto Feliz: την Desportivo Brazil (ακολούθησαν οι Estoril Praia, στην Πορτογαλία και η Fort Lauderdale Strikers, στην Αμερική). Στις 27 Νοεμβρίου του 2008 ανακοινώθηκε πως στο project της Desportivo μετείχαν πέντε ομάδες, με πρώτη τη Manchester United (και άλλες δυο τις Miami FC και FC Twente). Τα ρόστερ αφορούσαν νέους παίκτες και στόχος ήταν η παραγωγή παικτών. Μάλιστα, ο Sir Alex Ferguson είχε ταξιδέψει για να επιβλέψει το πρόγραμμα και τις εγκαταστάσεις. Στα συμβόλαια, υπήρχε όρος εχεμύθειας, σε ό,τι αφορά τα ονόματα των παικτών που είχαν υπογράψει προσύμφωνα με τη United, αλλά η Sportsmail αποκάλυψε τα του Evangelista.

"Έμπνευση μου ο Ganso, είδωλο μου ο Ronaldo"

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το 2012 είχε προσκληθεί από την Manchester United, για να δοκιμαστεί για δυο εβδομάδες -μαζί με τους Bruno Gomes και Aguilar. Πήγε, έκανε ό,τι είχε να κάνει και προφανώς άρεσε (είχαν ενθουσιαστεί από τη δυνατότητα του να ντριμπλάρει, το πόσο πολύ δούλευε και την ικανότητα του να παίζει ως δημιουργικός ή αμυντικός μέσος), για αυτό και οι "Κόκκινοι διάβολοι" είχαν ζητήσει και να 'χουν την πρώτη επιλογή, όταν ο παίκτης θα ενηλικιωνόταν (τον Φλεβάρη του 2013). Του είχαν προτείνει να μείνει στην Αγγλία και να προπονείται εκεί, με τους εφήβους της United, ενώ υπήρχε και το ενδεχόμενο να πάει στην FC Twente (στην Ολλανδία) με δανεισμό, πριν εγκατασταθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Η εμπειρία του άρεσε, μαζί και το γεγονός ότι " κάναμε κάποιες προπονήσεις και με τους επαγγελματίες. Το γεγονός ότι ήμουν ο μόνος που είχε επιλεγεί, αφότου είχε πάει στην Desportivo, δεν ήταν στα υπέρ ή στα κατά μου. Ήταν απλά ένα γεγονός". Του είχαν ζητήσει να περιγράψει τον εαυτό του και είχε εξηγήσει πως " είμαι έξυπνος παίκτης, μου αρέσει να ντριμπλάρω με ταχύτητα και όλοι οι προπονητές με τους οποίους έχω δουλέψει, μου έχουν πει ότι έχω μεγάλη ένταση στο παιχνίδι μου. Το ποδοσφαιρικό όραμα του Ganso ήταν αυτό που με ενέπνευσε".

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Το είδωλό του, ωστόσο, ήταν άλλος: " Ο Ronaldo. Πέραν του ότι παραμένει ταπεινός, είχε πάρα πολλούς τραυματισμούς και πάντα επέστρεφε. Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που χτύπησα στον αστράγαλο και έχασα ένα από τα δοκιμαστικά στο Manchester. Ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία, που με έκανε να καταλάβω πόσο δυνατός ήταν ο Ronaldo εκτός των γηπέδων, ενώ παράλληλα παρήγαγε μαγεία εντός των τεσσάρων γραμμών". Εκείνος αποφάσισε να μείνει στη Βραζιλία (έκανε ένα δοκιμαστικό στην Anderlecht, ενώ φήμες τον ήθελαν να είναι στο στόχαστρο της Fluminense). Βέβαια, οι Άγγλοι είχαν προλάβει να του φτιάξουν video παρουσίασης.

Σε αυτά που απολαμβάνει να κάνει είναι να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, να 'χει δίπλα του την οικογένεια του και τα σκυλιά του (τυγχάνει και ζωόφιλος). Όπως είχε πει, τους είχα επιθυμήσει πολύ την περίοδο που ήταν στο São Paulo -και εκείνοι ζούσαν στην Limeira. Μόλις πήρε το δίπλωμα οδήγησης, αισθάνθηκε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος " γιατί θα μπορώ πια να πηγαίνω όπου θέλω: στην παραλία και τους γονείς μου".

Στις 12 Μαΐου του 2013 έγινε ένας από τους επτά παίκτες που προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα των Tricolor paulista, (βλ. São Paulo), μετά τον αποκλεισμό από το Copa Libertadores και το Copa São Paulo (και στα δυο, στην πρώτη φάση) το 2013. Ο πρόεδρος Juvenal Juvêncio και ο προπονητής, Ney Franco είχαν διώξει επτά παίκτες και κάλυψαν τα κενά με εφήβους. Ο Evangelista έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 22/5, στο φιλικό 2-1 επί της Londrina, η πρώτη επίσημη εμφάνιση ήταν στο 0-0 με την Atlético Mineiro και τον Ιούνιο και στις 11/8 σκόραρε το πρώτο του γκολ (στο 1-2 από την Portuguesa de Desportos), με "λόμπα". Το αφιέρωσε στον πατέρα του, Jesus, ως δώρο για την "ημέρα του πατέρα". Στο τέλος της σεζόν, ομολόγησε πως " όταν μου είπαν να πάω στην πρώτη ομάδα, είχα πάθει σοκ. Σιγά σιγά όμως, προσαρμόστηκα στο στιλ του παιχνιδιού. Δυστυχώς, δεν είχαμε καλή χρονιά, αλλά ήταν παραγωγική σε προσωπικό επίπεδο". Ήταν τόσο παραγωγική που έπαιξε με την εθνική U21, τον είδαν ομάδες από όλον τον κόσμο και ενδιαφέρθηκαν δυο από την Ιταλία. Η Verona και η Udinese του Andrea Strammacioni.

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Η πώληση του στην Udinese ολοκληρώθηκε δυο ημέρες (28/8) μετά την πώληση του Douglas από τη São Paulo στην Barcelona FC, για 10.8 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, είχε προκύψει και ένα θεματάκι, νομικής φύσεως μεταξύ του παίκτη και της Desportivo. Ποια ήταν η ρίζα του; Η São Paulo είχε πάρει το 30% του παίκτη και την option να πάρει άλλο ένα 30%, αν έδινε 270.000 ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Desportivo. Στις διαπραγματεύσεις με τους τελευταίους, είχαν συμφωνηθεί τα πάντα, μαζί και ο μισθός του παίκτη, αλλά εκείνος αρνήθηκε να υπογράψει, γιατί δεν συμφωνούσε με το αρχικό deal. Όπως είχε πει ο εκπρόσωπος του παίκτη, ο Evangelista δεν ήξερε πως έχει πάει στη São Paulo ως δανεικός και δεν ήθελε να δώσει ένα σεντ στους "πρώην" που διεκδικούσαν. Ακολούθησε τη νομική οδό και μέχρι να βγει η απόφαση, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε ματς και προπονήσεις. Έως τότε, είχε μετρήσει 33 συμμετοχές και είχε σκοράρει δυο φορές.

Την ημέρα που παρουσιάστηκε, είχε εξηγήσει πως "το να παίζεις στην SerieA είναι όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από τη μεταγραφή μου. Είμαι ευγνώμων στην Udinese για ό,τι έχει κάνει έως τώρα και για όλη τη στήριξη. Θα έχω ήρεμη προσαρμογή. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό, για να βρω τη θέση μου σε μια δυνατή ομάδα". Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη São Paulo " για την ευκαιρία που μου έδωσε να παίξω σε μεγάλο σύλλογο. Έμαθα πολλά. Τώρα θα συνεχίσω να κάνω δυνατές προπονήσεις, όπως περιμένω για την ευκαιρία μου. Ανυπομονώ για το ντεμπούτο μου. Θέλω να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου, οι οποίοι με έχουν αγκαλιάσει".

"Ήμουν μέσος και έγινα επιθετικός"

Μέχρι τις 28/11 του 2014 είχε δώσει με την Udinese μόλις δυο παιχνίδια -από τον Αύγουστο που έδωσαν οι Ιταλοί 4 εκατ. δολ. για εκείνον. Παρ' όλα αυτά, ήταν στα προσκλητήρια του Alexandre Gallo, για το South American U20 που επρόκειτο να διεξαχθεί τον ερχόμενο Γενάρη. Τον είχαν ρωτήσει αν έπραξε ορθώς που έφυγε από την πατρίδα του, στα 19 του. " Στην αρχή ένιωθα ανασφαλής, δεν ήμουν σίγουρος ότι πήρα τη σωστή απόφαση, γιατί είναι δύσκολο να αφήνεις τη χώρα σου, πριν γίνεις ένα "δυνατό" όνομα. Όταν όμως, διαπίστωσα πως η Udinese είχε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά που μπορούσα να προσφέρω και να γίνω, κατάλαβα πως δεν υπήρχε λόγος να μετανιώνω για κάτι. Από τους πρώτους μήνες της συνεργασίας κατάλαβα πως έχω ωριμάσει ως παίκτης -από τεχνικής απόψεως και από αυτή της φυσικής κατάστασης- και ως άνθρωπος".

Η "globoesporte.globo.com", επισήμανε πως όλοι χρειάζονται έναν καλύτερο Evangelista, δεδομένης της αποτυχίας που είχε ζήσει η U20 στο South American του 2013 -τερμάτισε τελευταία στον όμιλο. Εκείνος εξηγούσε πως " δεν έχει κάποιο νόημα να στεκόμαστε στο παρελθόν, πολύ περισσότερο όταν αυτό είναι αποτυχημένο. Πήραμε το μάθημα μας και τώρα ξέρουμε πώς να παίξουμε. Οφείλουμε να είμαστε πιο έτοιμοι, πιο ομαδικοί, πιο επιθετικοί και όλα θα έλθουν". Είχε παίξει στο τουρνουά της Κίνας. Ήξερε τους παίκτες; " Οι περισσότεροι ήμασταν μαζί στο τουρνουά της Toulon. Αυτό είναι το καλό με τον κόουτς Gallo και τους συνεργάτες του: δημιουργούν οικογενειακό κλίμα και το αισθάνεσαι, είτε παίζεις για πρώτη φορά, είτε είναι η δέκατη συμμετοχή σου".

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Στην Ιταλία πήγε μόνος του -οι γονείς του δεν μετακόμισαν μαζί του και εκείνος αισθάνθηκε τυχερός που είχε μαζί του τον Guilherme -μοιράζονταν το ίδιο σπίτι και τον φώναζε "μπαμπά". Τον βοήθησε να προσαρμοστεί, να μάθει την πόλη και την ομάδα και αμφότεροι ευνοήθηκαν από το γεγονός ότι παραδοσιακά η Udinese ψωνίζει από τη Βραζιλία. " Μέσα στα χρόνια, ήταν πολλοί οι Βραζιλιάνοι που κέρδιζαν τις θέσεις τους εδώ, ο Zico, ο Amoroso, ο O Danilo. Λένε πως όλοι οι Βραζιλιάνοι έχουν... φωτιά στα μάτια τους και αρκεί απλά να τους δώσεις μια φανέλα, για να μπουν να παίξουν".

Γιατί όμως, δεν έπαιζε; " Είμαι εδώ τρεις μήνες και προσπαθώ να προσαρμοστώ στο στιλ παιχνιδιού. Στην εθνική και στις προηγούμενες ομάδες μου είμαι περισσότερο μέσος. Εδώ είμαι πιο "ανοιχτός", παίζω ως επιθετικός. Η αλλαγή είναι λίγο περίπλοκη. Μου μιλούν πολύ και μου λένε πως θα χρειαστεί να δουλέψω σκληρά και να έχω υπομονή. Νιώθω ωστόσο, πως εμπιστεύονται τις ικανότητες μου". Μέχρι εκείνο το σημείο, είχε παίξει ως επιθετικός, ως αριστερό εξτρέμ, ως κεντρικός μέσος και σε ένα ματς είχε δοκιμαστεί και ως αριστερό μπακ.

Το κατά Lucas ευαγγέλιο

Άρχισα να φορώ κολάν και μπλούζα με μακριά μανίκια. Η πόλη είναι πιο ήρεμη και όλα σε βοηθούν να επικεντρωθείς στο ποδόσφαιρο. Έχω πολλά να μάθω και υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να με διδάξουν. Όλα αυτά θα με βοηθήσουν να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες". Στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, μετείχε στο ματς με την Cesena, για τον ιταλικό Κύπελλο και σκόραρε το πρώτο γκολ, με τη φανέλα της Udinese -εξ ου και η αγκαλιά με τον Stramaccioni, ο οποίος είχε δηλώσει ένα μήνα νωρίτερα ότι " το πιο ενδιαφέρον project των Βραζιλιάνων, ο Evangelista είναι έτοιμος και σύντομα θα παίξει". Παρεμπιπτόντως, είχε πει και ότι ο Καρνέζης προσφέρει ασφάλεια -αυτό, έτσι, για την ιστορία. Τι είπε όμως, ο Evangelista για την πρώτη εμφάνιση; " Ήταν το ντεμπούτο των ονείρων μου. Τώρα πρέπει να δουλέψω πιο σκληρά, για να εκμεταλλευτώ κατάλληλα κάθε άλλη ευκαιρία που θα μου δοθεί. Θέλω να αγωνίζομαι και να βοηθώ και ελπίζω να ικανοποιώ τον προπονητή μου, τον οποίον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει". Κάτι ανάλογο αναμένεται να πει και όταν ανακοινωθεί από τον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ