ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σφραγίδα Μεντιλίμπαρ και η επιστροφή του ευρωπαίου Ολυμπιακού

SUPERLEAGUE 2023-2024 / PLAYOFFS /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / PLAYOFFS / - (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε χάρη στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο κανόνας με το άνοιγμα του σκορ που επιβεβαιώθηκε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο Όρτα και το φινάλε με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.

Ο Όρτα είχε απόδοση εναντίον της ΑΕΚ που στρώνει τον δρόμο για μεταγραφή. Και αυτό θα επιδιώξει ο Ολυμπιακός στις διαπραγματεύσεις του με την Μπράγκα.

Δεν είναι μόνο τα δύο γκολ που πέτυχε ο Πορτογάλος κεντρικός επιθετικός μέσος, ήταν η συνολική παρουσία του, οι καίριες πάσες του, η βοήθεια στην οργάνωση του παιχνιδιού, οι ευκαιρίες που δημιούργησε, η συνεργασία που είχε με τον Έσε και τον Τσικίνιο, τα τάκλιν του και ο κομβικός ρόλος του στην ανασταλτική λειτουργία της πειραϊκής ομάδας.

Ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον Όρτα και ο παίκτης από την πλευρά του έχει εκφράσει δημόσια την επιθυμία του να παραμείνει στον Πειραιά. Σχετικά με την οψιόν αγοράς του, το τοπίο είναι θολό, καθώς άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερα και άλλες για έξι εκατομμύρια ευρώ -από την ερυθρόλευκη ΠΑΕ αποφεύγουν να τοποθετούνται περί των οικονομικών για τους παίκτες- αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την πορτογαλική ομάδα.

Ξέχωρα από τον Όρτα, όμως, εξαιρετικός κόντρα στην ΑΕΚ ήταν και ο Έσε. Ο Αργεντικός χαφ έκοβε, μοίραζε την μπάλα, ήταν παντού στο γήπεδο σε άμυνα και επίθεση και πρόσφερε σημαντικές βοήθειες.

Και στην περίπτωση του Έσε, ο Ολυμπιακός έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού, καθώς ο νεαρός μέσος ανεβάζει διαρκώς την χρηματιστηριακή του αξία. Στην περίπτωση του Λατινοαμερικάνου ποδοσφαιριστή, πάντως, οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να είναι πιο ήσυχοι, καθώς έχουν συμβόλαιο μαζί του μέχρι το 2028.

Πέρα από τον Όρτα και τον Έσε, πολύ καλή απόδοση είχαν επίσης οι δύο πλάγιοι επιθετικοί Φορτούνης και Ποντένσε, οι δύο στόπερ Κάρμο και Ντόη, ο νεαρός Αποστολόπουλος, όπως και ο Τζολάκης ο οποίος είχε ορισμένες σημαντικές επεμβάσεις.

Έχει αποδειχθεί επί Μεντιλίμπαρ, πάντως, ότι το μυστικό για τον Ολυμπιακό είναι πετύχει πρώτος γκολ. Όταν το καταφέρνει στις περισσότερες των περιπτώσεων φεύγει νικητής από το γήπεδο. Όταν δέχεται πρώτος τέρμα, δυσκολεύεται πολύ να πάρει βαθμό ή βαθμούς. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν πολύ οι "ερυθρόλευκοι" ενόψει του ντέρμπι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και κυρίως στον τελικό με την Φιορεντίνα.

Ο Ολυμπιακός είχε ευρωπαϊκό αέρα εναντίον της ΑΕΚ και αυτό θέλει να διατηρήσει ο Μεντιλίμπαρ μέχρι τον τελικό του Conference League. Η πειραϊκή ομάδα ήταν κυρίαρχη, πέτυχε δύο γκολ με τον Όρτα, είχε δοκάρι με τον Φορτούνη, αρκετές ακόμη ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα, είχε σαφές επιθετικό πλάνο και οι παίκτες παρουσιάστηκαν σοβαροί, ώριμοι, παθιασμένοι, αποφασισμένοι και αποτελεσματικοί.

Οι "ερυθρόλευκοι" διατηρούν την αγωνιστική ταυτότητά τους ανεξαρτήτου αντιπάλου και έδρας, ή αλλαγών στο αρχικό σχήμα. Ο Βάσκος τεχνικός προχώρησε σε πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα του αγώνα με την ΑΕΚ, σε σχέση με εκείνη που είχε παρατάξει εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, καθώς οι Ντόη, Αποστολόπουλος, Ποντένσε, Φορτούνης και Ελ Κααμπί πήραν τις θέσεις των Ρέτσου, Κίνι, Μαρτίνς, Μασούρα και Ναβάρο.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός κινήθηκε στα ευρωπαϊκά του στάνταρ και ενδεχομένως αυτό να αποτελεί και τον "οδηγό" για την πειραϊκή ομάδα ενόψει της μεγάλης βραδιάς εναντίον της Φιορεντίνα στην OPAP Arena. Ο Μεντιλίμπαρ είδε κόντρα στην ΑΕΚ, αυτό που δεν είχε δει στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Οι παρατηρήσεις του τα τελευταία εικοσιτετράωρα και οι κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του με τους ποδοσφαιριστές έπιασαν τόπο. Η επισήμανση των λαθών και η προτροπή για επιστροφή στις υψηλές στροφές είχαν αποτέλεσμα.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν πανέτοιμοι αγωνιστικά και πνευματικά απέναντι στους "κιτρινόμαυρους", ο ρυθμός των αλλεπάλληλων αγώνων τους βοήθησαν, παρόλο την ομολογουμένως μεγάλη κόπωση αρκετών ποδοσφαιριστών και, ταυτόχρονα, είχαν ισχυρά κίνητρα.

Οι "ερυθρόλευκοι" ήθελαν να πετύχουν την πρώτη τους νίκη κόντρα στην ΑΕΚ στην περίοδο, επιθυμούσαν την κατάκτηση των τριών βαθμών για να ανέβουν στην τρίτη θέση και να μπουν στα ευρωπαϊκά εισιτήρια και να πάνε για δύο αποτελέσματα (νίκη ή ισοπαλία) την Κυριακή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, αλλά και να δώσουν χαρά στον κόσμο τους στο τελευταίο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης για την περίοδο.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός ήθελε να επιστρέψει στις νίκες στο πρωτάθλημα, μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ που τον έθεσε εκτός τίτλου, καθώς οι παίκτες επιθυμούσαν να φτιάξουν την ψυχολογία τους μέσω του αγώνα με την ΑΕΚ (αλλά αυτόν που ακολουθεί με τον Παναθηναϊκό) ενόψει του τελικού με τη Φιορεντίνα.

Επίσης, σε τέτοιους είδους παιχνίδια οι μεγάλες ομάδες θέλουν τη νίκη και για λόγους πρεστίζ. Ο Ολυμπιακός έπαιξε για τον εαυτό του, για τον κόσμο του, για τους βαθμούς και την ιστορία του.

Κι όπως κέρδισε τον Παναθηναϊκό την περασμένη σεζόν στο Καραϊσκάκης με το τέρμα του Ρέαμπτσιουκ, έτσι νίκησε τώρα την ΑΕΚ με τα γκολ του Όρτα. Οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν να υπάρξει και συνέχεια στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ