ΣΤΗΛΕΣ

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Ο Ράφα Μπενίτεθ επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί από όπου ξεκίνησε ως παίκτης και ως προπονητής (pics & videos)

Πέρασαν είκοσι χρόνια από το καλοκαίρι του 1995, όταν ο Ράφα Μπενίτεθ άφησε τη Ρεάλ Μαδρίτης για να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στο ισπανικό και πιο μετά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η σχέση του με τους "μερένγκες" είχε αρχίσει πάντως πολύ πιο πριν, από το μακρινό 1973, όταν σε ηλικία 13 ετών, ο μικρός Ράφα γράφτηκε στις ακαδημίες της Ρεάλ, κάνοντας τα πρώτα του βήματα ως παίκτης. Με αφορμή την επίσημη παρουσίασή του ως νέου τεχνικού της Ρεάλ Μαδρίτης, θα γυρίσουμε τέσσερις δεκαετίες πίσω και θα θυμηθούμε το ξεκίνημα της καριέρας του, τόσο ως ποδοσφαιριστή όσο και ως προπονητή, αφού αμφότερα συνέβησαν με τους "μπλάνκος", ενώ αμέσως μετά θα ανοίξουμε το άλμπουμ των εννέα συνολικά ομάδων, στους πάγκους των οποίων έχει καθίσει μέχρι σήμερα.

Ο Ράφα Μπενίτεθ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960 στη Μαδρίτη. Οι γονείς του ήταν "μοιρασμένοι" ποδοσφαιρικά, ο πατέρας φίλαθλος της Ατλέτικο, η μητέρα της Ρεάλ. Ο γιος, από μικρός έδειξε την κλίση του στη μπάλα και στα 13 του χρόνια γράφτηκε στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης. Όμως του άρεσαν και άλλα σπορ και στην εφηβεία του ασχολήθηκε ενεργά με την κολύμβηση, το μπάσκετ, το τζούντο και το χάντμπολ. Στον ελεύθερο χρόνο, τού άρεσε να παίζει σκάκι και "Στρατέγκο", ένα επιτραπέζιο στρατηγικής. Όμως, όπως λέει ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα, αυτό που τον ικανοποιούσε, ήταν να κερδίζει, σε ότι και αν αγωνιζόταν. Πριν πάει στους "μερένγκες", έπαιζε ήδη μπάλα στην ομάδα του σχολείου του, με την οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στο σχολικό πρωτάθλημα της Μαδρίτης, όταν ήταν 12 ετών.

ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΩΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Ο Ράφα Μπενίτεθ (μπροστά, πρώτος από αριστερά) με την ομάδα του σχολείου του

Η πρώτη του επαφή με την Ρεάλ ήρθε έναν χρόνο αργότερα, όταν έπαιξε με την ομάδα των Παίδων σε μια εσωτερική διοργάνωση με την ονομασία "Torneo Social". Αμέσως μετά πέρασε στην παιδική ομάδα της Καστίγια (της Real Madrid B), υπέγραψε το πρώτο του δελτίο στην Ομοσπονδία και τρία χρόνια αργότερα πέρασε στους Νέους, με τους οποίους κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ισπανίας στην κατηγορία, αγωνιζόμενος είτε ως αμυντικός, είτε ως αμυντικό χαφ. Όταν τελείωσε το σχολείο, συνέχισε τις σπουδές του στην Γυμναστική Ακαδημία. Διηγείται ο ίδιος ότι με τις 2.000 πεσέτες που ήταν ο μηνιαίος μισθός του από τη Ρεάλ (περίπου 12 ευρώ), πλήρωνε καθημερινά το μετρό που τον πήγαινε από την Πανεπιστημιούπολη στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ: "Έτρεχα επί 45 λεπτά στους υπόγειους διαδρόμους για να αλλάξω τραίνα, έτσι όταν έφτανα στην προπόνηση, δεν χρειαζόταν να κάνω προθέρμανση, ήμουν έτοιμος"!

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Στην ομάδα των Νέων της Ρεάλ Μαδρίτης, στην πίσω σειρά, τρίτος από δεξιά, με την αφάνα!

Από τους Νέους, ο Ράφα πέρασε στην Real Madrid Aficionado, όπως λεγόταν τότε η Real Madrid C, ένα σκαλοπάτι δηλαδή πριν την Καστίγια, την δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Ήταν 19 ετών όταν κλήθηκε στην Εθνική Πανεπιστημιακή ομάδα της Ισπανίας για να πάρει μέρος στην Πανεπιστημιάδα του 1979 που διοργανώθηκε στο Μεξικό. Εκεί, στον αγώνα με την Μαδαγασκάρη, τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και έμεινε έξι μήνες εκτός γηπέδων. Επανήλθε, όμως ο ίδιος ένιωθε ότι δεν είχε αποθεραπευτεί πλήρως, συνειδητοποιώντας ότι δεν είχε μέλλον ως παίκτης, τουλάχιστον όχι σε υψηλό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 1981 η Ρεάλ τον έδωσε δανεικό στην AD Parla, την ομάδα της Πάρλα, μιας πόλης 20 χιλιόμετρα έξω από την ισπανική πρωτεύουσα, η οποία τότε αγωνιζόταν στην Tercera División (τέταρτη εθνική κατηγορία). Εκεί ο Μπενίτεθ έμεινε τέσσερα χρόνια (1981-1985) και στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα και πανηγύρισε την άνοδο στην Segunda B.

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Με τη φανέλα της Real Madrid C

Το γόνατο δεν έπαψε να τον ταλαιπωρεί και το καλοκαίρι του 1985 η Ρεάλ Μαδρίτης τον άφησε ελεύθερο να διαπραγματευτεί τον επόμενο προορισμό του. Ο Ράφα υπέγραψε συμβόλαιο με την Linares CF, ομάδα της Ανδαλουσίας στην επαρχία της Χαέν, που βρισκόταν στην Segunda B. Μια σοβαρή όμως υποτροπή στο παλιό του γνωστό πρόβλημα με το γόνατο, τον έκανε να πάρει την μεγάλη απόφαση και στο τέλος εκείνης της περιόδου (1985/86), ο Μπενίτεθ κρέμασε τα παπούτσια του ολοκληρώνοντας την καριέρα του ως παίκτης. Σε όλα αυτά τα χρόνια που έπαιξε ποδόσφαιρο, κυρίως στις ακαδημίες της Ρεάλ, αλλά και στην ομάδα του πανεπιστημίου, του άρεσε να κάνει τον παίκτη-προπονητή. Το πραγματικό του ταλέντο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται χωρίς ο ίδιος να το καταλάβει, από την εφηβεία του, από τα διπλά που έπαιζε με τους φίλους του τα καλοκαίρια. Έτσι λοιπόν, με το που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική.

ΣΤΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Με τη φανέλα της AD Parla, στην μπροστά σειρά, πρώτος από δεξιά, με την γνωστή αφάνα

Ήδη στα 22 του είχε πάρει το πτυχίο από την Γυμναστική Ακαδημία και είχε ολοκληρώσει την πρακτική του με θέμα την διδασκαλία του ποδοσφαίρου σε μικρά παιδιά. Από το 1986 και μετά, εργάστηκε ως καθηγητής φυσικής αγωγής σε σχολεία της Μαδρίτης και στη συνέχεια στο Λινάρες. Όταν επέστρεψε στην πρωτεύουσα, εργάστηκε για πέντε χρόνια ως τεχνικός διευθυντής σε διάφορα γυμναστήρια, αλλά παράλληλα, είχε ξεκινήσει να κάνει πραγματικότητα το επόμενο μεγάλο του όνειρο. Το 1986, όταν προπονητής της Ρεάλ ήταν ο Λουίς Μολόουνι και υπεύθυνος των ακαδημιών ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο Μπενίτεθ ανέλαβε την δεύτερη ομάδα των Νέων της Καστίγια (Real Madrid B). Εκεί έμεινε τρεις σεζόν (1986-1989) και στη συνέχεια προπόνησε για μια χρονιά (1989/90) την δεύτερη ομάδα Νέων της Ρεάλ Μαδρίτης. Η επόμενη σεζόν (1990/91) τον βρήκε αρχικά στον πάγκο της πρώτης ομάδας Νέων της Ρεάλ, όμως στα μισά της περιόδου έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της ομάδας U19 των "μερένγκες".

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Προπονητής της ομάδας U19 της Ρεάλ Μαδρίτης. Στη μεσαία σειρά, τρίτος από αριστερά, δίπλα στον τότε πρόεδρο του συλλόγου, Λορένθο Σανθ

Στους κάτω των 19 της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μπενίτεθ έμεινε τρία χρόνια (1991-1993), κατακτώντας δυο Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα (όλα απέναντι στη Μπαρτσελόνα), με αποτέλεσμα να έρθει το δεύτερο μεγάλο άλμα, η προώθησή του δηλαδή στη θέση του προπονητή της Καστίγια (Real Madrid B) που αγωνιζόταν στην Segunda División (δεύτερη εθνική κατηγορία). Στη διάρκεια της πρώτης του σεζόν στην Καστίγια, ο Μπενίτεθ έφτασε μέχρι τον πάγκο της πρώτης ομάδας. Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε που αντικατέστησε τον Μπενίτο Φλόρο και ανέλαβε υπηρεσιακός μέχρι το τέλος της χρονιάς, πήρε κοντά του τον Ράφα, του οποίου την εξέλιξη παρακολουθούσε στενά επί χρόνια και εμπιστευόταν την κρίση του σε τεχνικά θέματα, ως βοηθό του. Η περίοδος 1994/95 ήταν και η τελευταία του Μπενίτεθ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Έχοντας πάρει μια έκτη και μια όγδοη θέση στο πρωτάθλημα της Σεγούντα, ήταν πλέον έτοιμος να δοκιμάσει νέους στόχους, αφήνοντας την ασφάλεια του Τσαμαρτίν για ένα καινούργιο ξεκίνημα στην προπονητική του καριέρα.

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Με τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε στον πάγκο της πρώτης ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης

Πριν περάσουμε στις ομάδες που προπόνησε ο Μπενίτεθ από το 1995 μέχρι και σήμερα, να προσθέσουμε κάτι πολύ σημαντικό, σχετικό με το πέρασμά του από τον πάγκο των μικρών ομάδων της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ράφα ανέδειξε μέσα από τη δουλειά του στα τμήματα υποδομής των "μερένγκες", μεγάλους παίκτες που στη συνέχεια πρωταγωνίστησαν τόσο στη Ρεάλ, όσο και σε άλλους συλλόγους. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο Ραούλ, ο Γκούτι, ο Κοντρέρας, ο Ιβάν Πέρεθ, ο Άλβαρο Μπενίτο, ο Φερνάντο Σανθ, ο Γκαρθία Κάλβο, αλλά και τρεις ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τη χώρα μας, οι Ντάνι Γκαρθία Λάρα, Βίκτορ Σάντσεθ ντελ Άμο και Μανουέλ Ρόκα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μόλις ακούστηκαν οι πρώτες φήμες για ενδεχόμενη συνεργασία της Ρεάλ με τον Μπενίτεθ, ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, ο άνθρωπος που όπως είπαμε και παραπάνω, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της δουλειάς του συμπατριώτη του, δήλωσε απερίφραστα ότι η επιλογή του Ράφα θα είναι ιδανική για τους "μπλάνκος".

ΕΝΝΕΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Με τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε σε προπόνηση της Ρεάλ Μαδρίτης

Εννέα είναι οι ομάδες που έχει προπονήσει ο Ράφα Μπενίτεθ στα είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν από το 1995 που έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι το 2015 που επιστρέφει σε αυτήν. Οι πρώτες πέντε ήταν ισπανικές, ενώ οι τέσσερις τελευταίες ευρωπαϊκές, εκτός συνόρων. Στη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας, ο νέος τεχνικός των "μερένγκες" κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Την συλλογή του κοσμούν ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Κύπελλο UEFA, ένα Europa League, δυο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Κύπελλο Αγγλίας, ένα Κύπελλο Ιταλίας, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα Μουντιάλ Συλλόγων, ένα Community Shield και δυο ιταλικά Σούπερ Καπ! Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους προπονητές της χώρας του, τον τελευταίο Ισπανό που μπόρεσε να σπάσει το δίπολο Ρεάλ/Μπαρτσελόνα, τερματίζοντας δυο φορές στην πρώτη θέση της Πριμέρα Ντιβισιόν με τη Βαλένθια. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ του 2005 με την Λίβερπουλ, στην μεγαλύτερη ανατροπή που έχει γνωρίσει ποτέ ο θεσμός σε όλη του την ιστορία. Ας δούμε όμως έναν-έναν τους σταθμούς της προπονητικής του πορείας.

1. Βαγιαδολίδ (1995-1996)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Η υποβιβασμένη στην Σεγούντα Ντιβισιόν, Βαγιαδολίδ, υπήρξε η πρώτη ομάδα του Μπενίτεθ. Λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα με στόχο φυσικά την άνοδο, δυο ομάδες της Πριμέρα υποβιβάστηκαν επειδή δεν είχαν πληρώσει τα χρέη τους. Η Βαγιαδολίδ βρέθηκε έτσι ξανά στην πρώτη κατηγορία, όμως ο σχεδιασμός είχε γίνει για να αντιμετωπίσουν οι "πουθελάνος" ομάδες της Σεγούντα και όχι τα "θηρία" της Πριμέρα. Τα αποτελέσματα δεν βοήθησαν και λίγο αργότερα η διοίκηση απέλυσε τον Μπενίτεθ.

2. Οσασούνα (1996)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Κάτι ανάλογο έγινε και με την Οσασούνα. Λίγο πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Σεγούντα και ενώ η διοίκηση είχε προσλάβει τον Μπενίτεθ ζητώντας του την παραμονή και μια αξιοπρεπή πορεία, η άνοδος έγινε ξαφνικά ο πρώτος στόχος, αποκτήθηκαν παίκτες αμφιβόλου αξίας και τελικά την πλήρωσε και πάλι ο προπονητής, ο οποίος απολύθηκε με την δικαιολογία ότι ήταν "νέος και άπειρος". Το ξεκίνημα της προπονητικής καριέρας του Μπενίτεθ, όπως βλέπουμε, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, με δυο απολύσεις μέσα σε έναν χρόνο. Όμως ο Ράφα δεν το έβαλε κάτω και δικαιώθηκε.

3. Εξτρεμαδούρα (1997-1999)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Επόμενος σταθμός το Αλμεντραλέχο και η Εξτρεμαδούρα. Η ομάδα είχε υποβιβαστεί αμέσως μετά την πρώτη άνοδο στην ιστορία της στην Πριμέρα και η διοίκηση εμπιστεύτηκε στον Μπενίτεθ το δύσκολο έργο της επιστροφής στην πρώτη κατηγορία. Η Εξτρεμαδούρα πραγματοποίησε μια καταπληκτική πορεία, τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από την Αλαβές και επανήλθε στην Πριμέρα. Στην επόμενη σεζόν όμως, κατέλαβε την 17η θέση στη Λίγκα και υποβιβάστηκε ξανά, με αποτέλεσμα ο Μπενίτεθ να παραιτηθεί.

4. Τενερίφε (2000-2001)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Η καινούργια πρόκληση για τον Μπενίτεθ ήταν η Τενερίφε, μια ακόμα ομάδα που βρισκόταν στην Σεγούντα και ήθελε να επιστρέψει στην Πριμέρα. Στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα της Segunda στην ιστορία της κατηγορίας με ομάδες όπως η Ατλέτικο, η Σεβίγια, η Μπέτις, η Αλμπαθέτε, η Ρεκρεατίβο, η Σπόρτινγκ Χιχόν, η Λεβάντε, η Χετάφε, η Εξτρεμαδούρα και η Σαλαμάνκα, η Τενερίφε έφτασε τελικά στην άνοδο παίρνοντας την τρίτη προνομιούχο θέση (πίσω από τις Σεβίγια και Μπέτις) μόλις στην τελευταία αγωνιστική μετά από ένα επικό ματς στην έδρα της Λεγανές. Οι "νησιώτες" ισοβάθμισαν με την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά ανέβηκαν αυτοί κατηγορία λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων στα ματς με τους "ροχιμπλάνκος".

5. Βαλένθια (2001-2004)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Μετά την μεγάλη επιτυχία με την Τενερίφε, μαζί με την αναγνώριση, ήρθε και η πρώτη μεγάλη πρόταση για τον Μπενίτεθ. Η Βαλένθια τον προσέλαβε το καλοκαίρι του 2001 ως αντικαταστάτη του Κούπερ, ο οποίος είχε οδηγήσει την ομάδα σε δυο σερί τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Η κληρονομιά ήταν πολύ βαριά, αλλά ο Ράφα πέτυχε και με το παραπάνω. Στην πρώτη του σεζόν πήρε το πρωτάθλημα - το πρώτο των "νυχτερίδων" μετά από 31 ολόκληρα χρόνια - αφήνοντας πίσω του τους "γκαλάκτικος" της Ρεάλ, την Μπάρτσα, την Σούπερ Ντέπορ και τις ισχυρές Σεβίγια και Ατλέτικο. Η δεύτερη χρονιά δεν είχε τίτλους, όμως η τρίτη και τελευταία του (2003/04) υπήρξε η πιο πετυχημένη: ξανά πρωτάθλημα Ισπανίας αλλά και το Κύπελλο UEFA με 10 νίκες σε 13 αγώνες και το 2-0 στον τελικό επί της Μαρσέιγ στο "Ούλεβι" του Γκέτεμποργκ.

6. Λίβερπουλ (2004-2010)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Μετά την θριαμβευτική τριετία στη Βαλένθια, σειρά είχε ένα καινούργιο, ακόμα μεγαλύτερο στοίχημα. Μια ομάδα εκτός συνόρων. Η Λίβερπουλ ήταν εκείνη που τον επέλεξε ως τον διάδοχο του Ζεράρ Ουγιέ και ο Μπενίτεθ έγινε ο πρώτος Ισπανός προπονητής στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Στην πρώτη του σεζόν (2004/05), ο Ράφα έζησε την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του, οδηγώντας τους "reds" στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν με την επική ανατροπή του 0-3 στο ημίχρονο και τη νίκη στα πέναλτι. Λίγους μήνες αργότερα η Λίβερπουλ πήρε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (3-1 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας), ενώ στην επόμενη σεζόν ήρθαν το Κύπελλο Αγγλίας (3-3 και 3-1 στα πέναλτι την Γουέστ Χαμ) και το Community Shield με το 2-1 απέναντι στην Τσέλσι. Η επόμενη τετραετία δεν είχε την ανάλογη επιτυχία σε συγκομιδή τίτλων, ενώ διάφορα προβλήματα και κόντρες με τους ιδιοκτήτες του συλλόγου, έφεραν το διαζύγιο το καλοκαίρι του 2010.

7. Ίντερ (2010)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Λίγες μέρες μετά την αναχώρησή του από την Αγγλία, ο Μπενίτεθ έγινε ο νέος προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ίντερ, διαδεχόμενος τον Μουρίνιο. Δυο μήνες αργότερα κέρδισε το ιταλικό Σούπερ Καπ (3-1 τη Ρόμα), αλλά έχασε από την Ατλέτικο το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (0-2). Στο πρωτάθλημα η πορεία ήταν απογοητευτική, όμως τον Δεκέμβριο του 2010 η Ίντερ κατέκτησε το Μουντιάλ Συλλόγων (3-0 την Μαζεμπέ του Κογκό). Επιστρέφοντας στο Μιλάνο, ο Μπενίτεθ απαίτησε μεταγραφές από τη διοίκηση, όμως ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Μάσιμο Μοράτι τον απέλυσε, αντικαθιστώντας τον με τον Βραζιλιάνο Λεονάρντο.

8. Τσέλσι (2012-2013)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Μετά την Ίντερ, ο Μπενίτεθ έμεινε σχεδόν δυο χρόνια μακριά από τους πάγκους. Τον Νοέμβριο του 2012, η Τσέλσι, μετά την απομάκρυνση του Ρομπέρτο ντι Ματέο, προσέλαβε τον Ισπανό για το υπόλοιπο της σεζόν. Έναν μήνα αργότερα, οι "blues" ηττήθηκαν 1-0 από την Κορίνθιανς στον τελικό του Μουντιάλ Συλλόγων, όμως στο Europa League απέκλεισαν στα νοκ άουτ κατά σειρά τις Σπάρτα Πράγας, Στεάουα Βουκουρεστίου, Ρουμπίν Καζάν και Βασιλεία, φτάνοντας στον τελικό του Άμστερνταμ, όπου κέρδισαν 2-1 την Μπενφίκα και κατέκτησαν το τρόπαιο. Στο πρωτάθλημα η Τσέλσι τερμάτισε στην τρίτη θέση και εξασφάλισε την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ.

9. Νάπολι (2013-2015)

Πέρασαν 20 χρόνια, Ράφα...

Τον Μάιο του 2013, η Νάπολι ανακοίνωσε την συμφωνία της με τον Μπενίτεθ για τα επόμενα δυο χρόνια. Στην πρώτη του σεζόν με τους "παρτενοπέι", η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας κερδίζοντας στον τελικό 3-1 την Φιορεντίνα και τερμάτισε στην τρίτη θέση της Serie A. Στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και συνέχισε στο Europa League. Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, ο Μπενίτεθ οδήγησε την Νάπολι στην κατάκτηση του ιταλικού Σούπερ Καπ (το οποίο διεξήχθη στην Ντόχα του Κατάρ), κερδίζοντας στα πέναλτι την Γιουβέντους. Στο φετινό πρωτάθλημα η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση, παίρνοντας το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League της ερχόμενης σεζόν. Στις 28 Μαΐου, ο Μπενίτεθ αποχαιρέτησε την Νάπολι σε συνέντευξη Τύπου και στις 3 Ιουνίου, ο Φλορεντίνο Πέρεθ ανακοίνωσε την απόκτησή του, 20 χρόνια μετά την αναχώρησή του από τους "μερένγκες".

Πηγές: As, Marca, rafabenitez.com, lfp.es, uefa.com, wiki

Βίντεο: Η μεγαλύτερη στιγμή στην προπονητική καριέρα του Ράφα Μπενίτεθ. Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2005, Λίβερπουλ - Μίλαν 3-3 (3-2 π.)

Βίντεο: Το πρώτο πρωτάθλημα Ισπανίας για τον Μπενίτεθ με την Βαλένθια (2001/02)

Βίντεο: Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Μπενίτεθ. Τελικός Κυπέλλου UEFA 2004, Βαλένθια - Μαρσέιγ 2-0

Βίντεο: Ο τρίτος ευρωπαϊκός τίτλος του Μπενίτεθ. Τελικός Europa League 2013, Τσέλσι - Μπενφίκα 2-1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ