ΣΤΗΛΕΣ

Παίζεις στο Παγκόσμιο; Γίνεσαι σούπερ σταρ!

Παίζεις στο Παγκόσμιο; Γίνεσαι σούπερ σταρ!

Μία και σήμερα (25/6) για την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων, στο οποίο θα συμμετάσχουν μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Παρεμπιπτόντως, κρατήστε τα ονόματά τους γιατί αναμένεται να κυριαρχούν την επόμενη δεκαετία. Δεν το λέμε εμείς, αλλά η προϊστορία (video).

Η έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων σηματοδοτεί την παρουσία των καλύτερων 96άρηδων και 97άρηδων του πλανήτη στην Κρήτη. Σε αυτούς προσθέστε και μερικούς ακόμη 98άρηδες, όπως ο Μιχάλης Λούντζης που θα ενισχύουν (αν τελικά μπει στη δωδεκάδα) τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας τους, κι έχετε τον χάρτη του παγκόσμιου μπάσκετ. Έχετε τους παίκτες που μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αποτελούν τα αστέρια των συλλόγων, σε Ευρώπη και Αμερική.

"Βιάζεσαι" μπορεί να πει κάποιος. Κι ενδεχομένως να εκλαμβάνεται ως... βιασύνη η πεποίθηση πως κάποια από τα παιδιά που θα αγωνιστούν στα "Δύο Αοράκια" τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι σούπερ σταρ στο μέλλον. Το κατά πόσο θα φτάσουν εκεί που μπορούν, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός εξ αυτών. Το πόσο ταλέντο όμως έχουν είναι καταφανές. Κι αν, λέμε, τώρα δεν σας λένε κάτι τα ονόματά τους, ενδεχομένως σε δέκα χρόνια να σας λένε πολλά.

Για να καταλάβετε το μέγεθος των ταλέντων που αγωνίζονται κάθε φορά στη διοργάνωση, θα πούμε απλά ότι ο Στίφεν Κάρι έχει περάσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Όπως επίσης ο "Splash Brother" του, Κλέι Τόμσον, που στέρησε από την Εθνική ομάδα το χρυσό μετάλλιο το 2009, στη Νέα Ζηλανδία. Τότε που η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα μακριά από την κορυφή του κόσμου, λίγο πριν κατακτήσει το Πανευρωπαϊκό στη Ρόδο.

Ψάχνοντας κανείς τους παίκτες που συμμετείχαν στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις (από τη νέα χιλιετία κι έπειτα), θα διαπιστώσει πως βρίσκουμε αρκετούς που έχουν περάσει από τη χώρα μας. Όπως για παράδειγμα τον Άλεκς Μάριτς και τον Μπραντ Νιούλεϊ, που φόρεσαν τη φανέλα της Αυστραλίας το 2003 (στη Θεσσαλονίκη). Ή τον Ματέο Κέτζο, που τη νέα αγωνιστική περίοδο θα αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία με τα χρώματα της Δόξας Λευκάδας (ομοίως ο Γιούρε Μότσνικ, που έχει φορέσει τη φανέλα του Περιστερίου).

Θυμάται κανείς μήπως τη μονομαχία των Λίνας Κλέιζα - Γιόνας Ματσιούλις με τον Ρόκο Λένι Ούκιτς, την ίδια χρονιά; Ή το γεγονός πως από την ομάδα που είχαν οι ΗΠΑ το 2003 μόλις ένας (!) έκανε καλή καριέρα στο ΝΒΑ. Το όνομα αυτού: Ντερόν Ουίλιαμς. Πρόκειται άλλωστε για "μαύρο" καλοκαίρι για την "Αστερόεσσα", η οποία τερμάτισε στην πέμπτη θέση.

Παίζεις στο Παγκόσμιο; Γίνεσαι σούπερ σταρ!

Το 2011, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος (23 πόντοι, 13.9 ριμπάουντ, 3.2 τάπες) οδηγώντας τη Λιθουανία στο χρυσό μετάλλιο. Η Σερβία των Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Λούκα Μίτροβιτς περιορίστηκε στη δεύτερη θέση, ενώ οι ΗΠΑ αρκέστηκαν (ξανά) στην πέμπτη θέση, παρά το γεγονός πως είχαν το ίδιο ρεκόρ (7-2) με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές.

Όσο για την τελευταία διοργάνωση (2013); Ο Ντάριο Σάριτς ήταν απολαυστικός (20.3 πόντοι, 11.2 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ) αλλά δεν κατάφερε να δώσει στην Κροατία κάτι περισσότερο από την όγδοη θέση. Από την άλλη, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην κορυφή -μετά από διάλειμμα τεσσάρων ετών- έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Άαρον Γκόρντον, την ώρα που ο Τζαλίλ Όκαφορ και ο Τζάστις Ουίνσλοου συστήνονταν για πρώτη φορά στο κοινό. Οι δύο τελευταίοι θα συμμετέχουν στο φετινό NBA Draft, με τις προβλέψεις να τους τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα.

ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΑ ΟΝΟΜΑ
2003 Αυστραλία Άντριου Μπόγκουτ, Άλεκς Μάριτς, Μπραντ Νιούλεϊ
Λιθουανία Λίνας Κλέιζα, Γιόνας Ματσιούλις, Παούλιους Γιανκούνας
Κροατία Ματέο Κέτζο, Μάρκο Τόμας, Ρόκο Λένι Ούκιτς, Μάρκο Μπάνιτς, Νταμίρ Μάρκοτα
ΗΠΑ Ντερόν Ουίλιαμς
Σλοβενία Έραζεμ Λόρμπεκ, Ντόμεν Λόρμπεκ, Γιούρε Μότσνικ
Πουέρτο Ρίκο Τζέι Τζέι Μπαρέα
2007 Σερβία Μάρκο Κέσελ, Μίλαν Μάτσβαν, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς
ΗΠΑ Στίφεν Κάρι, Πάτρικ Μπέβερλι, Ρέιμαρ Μόργκαν, Μάικλ Μπίσλεϊ, ΝτεΆντρε Τζόρνταν
Γαλλία Νικολά Μπατούμ
2009 Αυστραλία Μάθιου Ντελαβεντόβα
Κροατία Λέον Ραντόσεβιτς
ΗΠΑ Κλέι Τόμσον, Γκόρντον Χέιγουορντ
2011 Λιθουανία Γιόνας Βαλαντσιούνας
Σερβία Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Λούκα Μίτροβιτς
ΗΠΑ Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ, Πάτρικ Γιάνγκ, Νταγκ ΜακΝτέρμοτ
2013 Κροατία Ντάριο Σάριτς
Αυστραλία Ντάντε Έξαμ
Σερβία Βασίλιε Μίσιτς
Λιθουανία Λούκας Λεκαβίτσιους, Τόμας Ντίμσα, Μάριους Γκριγκόνις
ΗΠΑ Άαρον Γκόρντον, Τζαλίλ Όκαφορ, Μάρκους Σμαρτ, Έλφριντ Πέιτον, Τζάστις Ουίνσλοου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ