ΣΤΗΛΕΣ

Όταν η μπάλα γύριζε στον τερματοφύλακα

Όταν η μπάλα γύριζε στον τερματοφύλακα

O Guardian έκανε φλας μπακ και επαναφέρει μνήμες του παρελθόντος, όταν οι παίκτες γυρνούσαν την μπάλα στον τερματοφύλακα και εκείνος μπορούσε να την πιάσει με τα χέρια. Ο Βίνι Τζόουνς, ο Γκρέιαμ Σούνες και άλλα θρυλικά παραδείγματα (VIDEOS).

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που άλλαξε ο κανόνας του ποδοσφαίρου που επέτρεπε σε έναν ποδοσφαιριστή να επιστρέψει την μπάλα στον τερματοφύλακα με το πόδι και εκείνος να έχει την δυνατότητα να την πιάσει με τα χέρια χωρίς να υπάρχει παράβαση.

Αυτό βοηθούσε πολύ τους παίκτες που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση και ήταν υπό πίεση, να βρουν τη λύση στον γκολκίπερ, ο οποίος είχε την δυνατότητα να γραπώσει την μπάλα και να μπει τέλος στον όποιο κίνδυνο υπήρχε ή θα μπορούσε να υπάρξει.

Το 1993, άλλαξε ο κανόνας αυτός και οι ποδοσφαιριστές μπορούν μόνο με το κεφάλι ή το στήθος να γυρίσουν την μπάλα στον τερματοφύλακα και εκείνος να την πιάσει με τα χέρια. Αν την υποδεχτεί με τα πόδια, οφείλει να την διώξει με τα πόδια, αλλιώς δίνεται έμμεσο φάουλ.

Ο "Guardian" αποφάσισε να κάνει φλας μπακ και να θυμίσει χαρακτηριστικές περιπτώσεις του παρελθόντος (1863-1993), όπου οι παίκτες επέστρεφαν την μπάλα στον τερματοφύλακά τους. Βέβαια, δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις επιτυχημένες και κάποιες εξ αυτών αρκετά... επεισοδιακές.

Γκρέιαμ Σούνες στον Κρις Γουντς (1987)

Η Ρέιντζερς έπαιζε με την Ντινάμο Κιέβου για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την σεζόν 1987-88 και στον πρώτο αγώνα οι Ουκρανοί είχαν επικρατήσει στο Κίεβο με 1-0. Στη ρεβάνς του "Άιμπροξ", οι Σκωτσέζοι ήταν μπροστά με 2-0 και ο αγώνας όδευε στο τέλος. Οι παίκτες της Ντινάμο έψαχνα το γκολ που θα τους έδινε την πρόκριση και η μπάλα ήταν στα πόδια του Γκρέιαμ Σούνες κάτω από το κέντρο. Εκείνος, αντί να επιτεθεί ή να βρει συμπαίκτη του κοντά, αποφάσισε με ένα σουτ-βολέ να την γυρίσει πίσω στον τερματοφύλακά του, Κρις Γουντς.

Βίνι Τζόουνς στον Ντέιβ Μπίσαντ (1988)

Η Γουίμπλεντον έπαιζε με την Γουόντφορντ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας και έχανε 1-0 στο ημίχρονο. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, από την σέντρα κιόλας ο θρυλικός Βίνι Τζόουνς επέστρεψε την μπάλα στον τερματοφύλακά του, Ντέιβ Μπίσαντ, ο οποίος με τη μια έκανε βολέ χωρίς να χάσει χρόνο. Για την ιστορία, οι Λονδρέζοι, αν και έπαιζαν με δέκα παίκτες, κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 2-1 και να προκριθούν στην 4άδα.

Στιβ ΜακΜάχον στον Μπρους Γκρόμπελαρ (1989)

Η Λίβερπουλ ήταν ένα λεπτό από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και έπαιζε με την Άρσεναλ. Η μπάλα ήταν στα πόδια του Στιβ ΜακΜάχον, ο οποίος δεν είχε καμία διάθεση να επιτεθεί και γύρισε την μπάλα στον Μπρους Γκρόμπελαρ. Μάλιστα, έπρεπε να κάνει και κίνηση για να αποφύγει παίκτη των Λονδρέζων, ο οποίος "κάλυπτε" τον Γκρόμπελαρ. Μπροστά στην σκοπιμότητα...

Κλάους Άουγκενταλερ στον Μπόντο Ίλγκνερ (1990)

Η Γερμανία νικούσε 1-0 την Αργεντινή στον τελικό του Μουντιάλ της Ιταλίας χάρη σε (ανύπαρκτο) πέναλτι του Αντρεάς Μπρέμε. Βέβαια, η "νατσιονάλμανσαφτ" έπαιζε με δέκα παίκτες και προσπαθούσε να ροκανίσει τον χρόνο. Κοντά στο κέντρο του γηπέδου, η μπάλα ήταν στα πόδια του Κλάους Άουγκενταλερ, ο οποίος την γύρισε για ασφάλεια πίσω στον Μπόντο Ίλγκντερ. Φυσικά, κέρδισε και λίγο χρόνο, που ήταν το ζητούμενο.

Λι Ντίξον στον Ντέιβιντ Σιμάν (1991)

Η Άρσεναλ έπαιζε με την Κόβεντρι και ο Λι Ντίξον είχε την φαεινή ιδέα να γυρίσει ψηλοκρεμαστά την μπάλα πίσω στον Ντέιβιντ Σίμαν. Αυτός ήταν εκτός εστίας, τον κρέμασε και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Επικό αυτογκόλ και ο Κέβιν Γκάλαχερ πανηγύρισε το γκολ σα να το είχε πετύχει ο ίδιος. Άλλωστε, το ίδιο μετρούσε.

Αμυντικός της Τζίλιγχαμ στον Σκοτ Μπάρετ (1993)

Μόλις είχε αλλάξει ο κανονισμός και δεν τον είχαν συνηθίσει όλοι. Η μπάλα επέστρεψε στον τερματοφύλακα της Τζίλιγχαμ, Σκοτ Μπάρετ, αυτός έδιωξε σωστά με το πόδι και συμπαίκτης του αποφάσισε να του την επιστρέψει με... αεροπλάνικό, λες και μπορούσε να την πιάσει με τα χέρια. Ο Μπάρετ δεν έχασε την ψυχραιμία του, δεν πτοήθηκε, έκανε βήματα προς τα πίσω και έδιωξε εντυπωσιακά με το κεφάλι, προτού η μπάλα καταλήξει στο βάθος της εστίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ