ΣΤΗΛΕΣ

Οι επικές ιστορίες του Νίκου Βαμβακούλα

Οι επικές ιστορίες του Νίκου Βαμβακούλα
INTIME SPORTS

Αν υπήρχαν social media στην εποχή του, θα ήταν το απόλυτο τρολ. Ο Νίκος Βαμβακούλας έχει γενέθλια και το Sport24.gr θυμίζει μερικές από τις αξέχαστες ατάκες του αλλά και πλάκες του που άφησαν εποχή!

Μπορεί να κλείνει σήμερα (31/1) τα 58 του χρόνια, αλλά όσοι είναι δίπλα του δεν παύουν ακόμα και σήμερα να βλέπουν ουσιαστικά ένα παιδί.

Τόσο στην ψυχή όσο και στο αστείρευτο ταλέντο του στο να κάνει απίστευτες πλάκες σε συγγενείς και φίλους αλλά όχι μόνο, ακόμα και στους ανθρώπους που επισκέπτονται την ταβέρνα και μπάρ «Καζίµι» (σημαίνει καλή τύχη) που έχει ανοίξει στην Αργυρούπολη.

Ο Νίκος Βαμβακούλας έχει γενέθλια σήμερα και το SPORT 24 θυμίζει μερικές από τις αξέχαστες ατάκες του αλλά και πλάκες του που έχουν αφήσει εποχή.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αλλιώς ο Νίκος θα είχε μόνιμα γεμάτες τις σελίδες του στοFacebookμε ιστορικό ρεκόρ από ταlikes των ακόλουθών του), ο άσος του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της Εθνικής Ελλάδος αλλά και του Ιωνικού, του ΟΦΗ και των Ιωαννίνων δεν έπαψε να απολαμβάνει αυτό που έκανε. Πολύ απλά διότι ποδόσφαιρο δεν έπαιζε μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τον κόσμο.

Ήταν τόσο χαρακτηριστική φυσιογνωμία (όχι μόνο λόγω της περίφημης χαίτης του) των ελληνικών γηπέδων, πάντα με τις κάλτσες κάτω στον αστράγαλο και τη φανέλα έξω από το σορτσάκι, που ενέπνευσε μέχρι και κινηματογραφική ταινία, με τον τίτλο: «Ο Βαμβακούλος και η γκολάρα του» στην οποία η αείμνηστη Νατάσσα Γερασιμίδου ενσάρκωνε έναν ποδοσφαιριστή τον Τόλη Βαμβακούλο που ήταν «κόπια» φυσικά του Νίκου.

Έγινε ακόμα και…τραγούδι ο Νίκος με τις ατάκες του να είναι μοναδικές αλλά και διαχρονικές όπως αυτή για τη σύσταση της τριμελούς επιτροπής από 5-6 άτομα, την οποία χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ένας φίλος του Ολυμπιακού, ο βουλευτής – τότε – των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ προς τον - τότε -υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Οι επικές ιστορίες του Νίκου Βαμβακούλα

Να μαζευτούμε δυο-τρεις, να κάνουμε μία πενταμελής επιτροπή

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, για το οποίο είναι προφανές ότι ούτε και εσείς είστε βέβαιος ότι θα πετύχει. Γι' αυτό μέσα στη σαστιμάρα και την τρικυμία της ανοργανωσιάς σας, δημιουργείτε μία ακόμα Επιτροπή. Ξέρετε τί μου θυμίζετε; Τον Βαμβακούλα, που για να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα, είχε πει το αμίμητο: "Να μαζευτούμε δυο - τρεις για να κάνουμε μια... Πενταμελή Επιτροπή!". Αυτό θυμίζετε κ. υπουργέ» είχε πει παλαιότερα ο Τέρενς Κουίκ, δείγμα του πόσο αξέχαστες έμεναν κάποιες ατάκες του Νίκου.

«YouFoul;» είχε αναρωτηθεί προς ξένο διαιτητή σε ευρωπαϊκό αγώνα δείχνοντας τον εαυτό του όταν σφύριξε ο ρέφερι εις βάρος του φάουλ, ενώ σε ερώτηση συναδέλφου σε άλλο παιχνίδι, αν του θυμίζουν κάτι αυτά τα δίχτυα (σε γήπεδο που είχε ξαναπαίξει) ήταν πιο απολαυστικός: «Ναι, ξυπνάνε μέσα μου τρομερές αναμνήσεις, από τότε που ήμουν μικρός και πήγαινα για ψάρεμα με τον πατέρα μου» !

Σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές του βραδιές, όπως και του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου οι «Πράσινοι» έχουν ανατρέψει το 5-2 της Βουδαπέστης και επικρατώντας με 5-1 την Χόνβεντ προκρίνονται στον επόμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ (είχαν φτάσει στα προημιτελικά τότε, το 1988), στα αποδυτήρια επικρατεί πανζουρλισμός και όλοι πανηγυρίζουν έξαλλα, εκτός του Βαμβακούλα που είναι κοντά στα αποδυτήρια των Ούγγρων και ψάχνει τον διερμηνέα.

«Νίκο τι έγινε ;» τον ρωτάνε οι συμπαίκτες του και αυτός με σοβαρό ύφος του αφήνει…ξερούς: «Ο Κόβατς που έχει σκίσει τη φανέλα και τον ψάχνω για να τον χρεώσω πέντε χιλιάδες δραχμές».

Ιστορίες με... σφυρίγματα: Από "θύμα", "θύτης"

Την ίδια σεζόν, σε έναν από τους πιο δραματικούς τελικούς κυπέλλου στην ιστορία, όπου ο Παναθηναϊκός παίρνει το κύπελλο στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό (4-3) ο Βαμβακούλας, σε μια φάση που τον μαρκάρει ο Μουστακίδης, πέφτει κάτω στην περιοχή του Παναθηναϊκού και θεωρεί ότι έχει κερδίσει φάουλ, όταν ακούγεται σφύριγμα από την εξέδρα. Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που την πατάει, πιάνοντας τη μπάλα με τα χέρια να εκτελέσει το φάουλ για τον Παναθηναϊκό.

Ο διαιτητής Φασόλης που δεν έχει «σφυρίξει» πριν, δίνει το καταφανέστατο πέναλτι στον Ολυμπιακό το οποίο μετατρέπει σε γκολ ο Φούνες. Από τότε ο Βαμβακούλας δεν την ξαναπάτησε ποτέ, αντίθετα σταμάταγε αυτός το παιχνίδι με το εκπληκτικό σφύριγμα που είχε, όπως έκοψε τετ α τετ του Τσιφούτη σε αγώνα Ιωνικού-ΟΦΗ και όταν ο παίκτης σταμάτησε, του πήρε τη μπάλα και του είπε: «Σε ευχαριστώ πολύ» και στον τερματοφύλακα συμπαίκτη του που τον κοίταζε εκστασιασμένος, πρόσθεσε: «Εσένα θα σου εξηγήσω μετά τι έγινε».

Οι επικές ιστορίες του Νίκου Βαμβακούλα

Το ψάρια, το χαμάμ και τα γιαούρτια σε ρόλο χιονιού!

Ως μέλος του τμήματος σκάουτ του Ολυμπιακού, οι συνάδελφοί του τον είδαν τις πρώτες μέρες να τρώει ψάρι: «Χρειάζεται να τρώμε πολύ για να βλέπουμε καλά τα ταλέντα. Δεν είδες αυτός που ανακάλυψε τον Ντιόγο, που έκανε 10.000.000 θα πρέπει να έτρωγε κάθε μέρα ψάρι, θα έσκασε στο ψάρι ο άνθρωπος»…

Πριν από κάποιο διάστημα, ο καλός συνάδελφός στα «ΝΕΑ» Δημήτρης Μώρος του ζήτησε μια συνέντευξη για τα αφιερώματα που έκανε τότε η εφημερίδα σε άσους του παρελθόντος και ο Νίκος δεν έχασε την ευκαιρία:

«Κοίτα Δημήτρη, να µην κλείσουμε τη συνάντηση τελευταία στιγµή, διότι επιβάλλεται να ξυριστώ, να περιποιθώ το µαλί, να κάνω και χαµάµ» του είπε.

Αργότερα στη συνέντευξη του αποκάλυψε ότι παλαιά στις αποστολές, το Χειμώνα, σηκωνόταν νωρίτερα στο ξενοδοχείο και πασάλειβε τα τζάμια με γιαούρτι, ξυπνώντας στην συνέχεια τους συμπαίκτες του, λέγοντάς τους: «Ελάτε να δείτε παιδιά χιόνισε το βράδυ»…

Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Βαμβακούλας είχε θυμηθεί και άλλες πλάκες του.

«Στον Ολυµπιακό µαζί µε τους Αναστόπουλο, Γαλάκο βάζαµε γράσο στα παπούτσια των συµπαικτών µας, όχι µόνο στις προπονήσεις, αλλά και σε παιχνίδια. Μεγάλη πλάκα έκανα στον µασέρ σε επίσηµους αγώνες. Χωρίς να µε καταλαβαίνει, άνοιγα το κούµπωµα από το βαλιτσάκι του. Όταν λοιπόν έτρεχε στον αγωνιστικό χώρο για τις πρώτες βοήθειες, γέµιζε το τερέν µε τα διάφορα υλικά. Στον Παναθηναϊκό θυµάµαι τον γιαουρτοπόλεµο. Είχε πολλά γιαούρτια στην Παιανία. Αξέχαστα µου έχουν µείνει τα µπουγελώµατα και τα ρούχα των συµπαικτών µου που τα έβαζα στο ψυγείο»

Οι επικές ιστορίες του Νίκου Βαμβακούλα
INTIME SPORTS

Ποδοσφαιρικά "όργια" μπροστά στον Μαρινάκη

Θυμίζει επίσης την πρώτη του συνάντηση με τον πατέρα του νυν προέδρου (και κουμπάρου του) του Ολυμπιακού, Μιλτιάδη Μαρινάκη.

«Είχα ξεκινήσει στη θέση του σέντερ φορ στη Λαυρεωτική; Οταν σηµειώναµε γκολ γύριζα στην άµυνα λίµπερο για να κρατήσουµε το σκορ.

Στη Λαυρεωτική προπονητής µου ήταν ο Θανάσης Μαχούτης. Ηταν και εργολάβος. Έφτιαχνε τη βίλα του Μιλτιάδη Μαρινάκη στο Σούνιο. Ο Μαχούτης έκανε πλύση εγκεφάλου στον γενικό αρχηγό του Ολυµπιακού για να µε τσεκάρει σε ένα παιχνίδι. Πράγµατι ο Μαρινάκης ήρθε στον αγώνα Λαυρεωτική - Πράσινα Πουλιά. Το σκορ έληξε 7-1 και εγώ τα…ξεπουπούλιασα. Σηµείωσα πέντε ή έξι γκολ. Πρώτα όµως υπέγραψα συµβόλαιο στην ΑΕΚ και µετά στον Ολυµπιακό.

Πώς έγινε αυτό; Είχα υπογράψει συµβόλαιο στην ΑΕΚ το 1977. Πρόεδρος ήταν ο Λουκάς Μπάρλος. Μετά µε φώναξε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης στον Ολυµπιακό. Πρόεδρος ήταν ο Σταύρος Νταϊφάς. Πρώτα υπέγραψα συµβόλαιο και µετά είπα στον Μαρινάκη τι είχα κάνει στην ΑΕΚ. Τελικά ο Νταϊφάς µε τον Μπάρλο βρήκαν µία λύση. Ο Βιέρα πήγε στην Ενωση και µέτρησε το συμβόλαιο που είχα υπογράψει στον Ολυµπιακό.

Στον Παναθηναϊκό πήγα μετά. Ο Νταϊφάς ήταν κύριος και µεγάλος πρόεδρος. Μου πρότεινε 13.500.000 δρχ.

Στην τσέπη µου θα έµπαιναν καθαρά 4 εκατ. δρχ. Θα εξοφλούσα το δάνειο για το σπίτι µου στο Παλαιό Φάληρο. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης µε ήθελε πακέτο µε τον «τσαλακωµένο» (Νίκος Σαργκάνης). Εγώ πήρα καθαρά 18 εκατ. δρχ. και ο Ολυµπιακός 36 εκατ. δρχ.

Έτσι βγήκαν τα "Τιραμόλα" και "Τραμπάκουλας"

Οσο για τα περίφημα παρατσούκλια του, «Τιραμόλα» και Τραμπάκουλας, ο Νίκος Βαμβακούλας είχε πει τότε:

Ο Χάρρυ Κλυνν µε βάφτισε «Τραµπάκουλα», γιατί σε ένα µατς Πανιωνίου - Ολυµπιακού είχα κλαδέψει ουκ ολίγες φορές τον Αναστόπουλο. Το παρατσούκλι «Τιραµόλας» µού το έβγαλαν στη Λαυρεωτική γιατί, παιδί, φορούσα 42, 43 νούµερο ποδοσφαιρικών παπουτσιών, όχι επειδή µου άρεσαν αλλά γιατί δεν υπήρχαν άλλα στο νούµερό µου.

Αστείρευτη πηγή γέλιου ακόμα και σήμερα ο Νίκος Βαμβακούλας, χαρίζει ευχάριστες στιγμές στους ανθρώπους που είναι δίπλα του.

Να είσαι καλά Νικόλα και χρόνια πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ