ΣΤΗΛΕΣ

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner
BRANDON SULLIVAN

Από θύμα του bullying, έγινε ηρωίδα στο Τέξας, κάτοχος και ανδρικού ρεκόρ στο NCAA, Νο1 στο ντραφτ του 2013, τρεις φορές πρωταθλήτρια και υπέρμαχος των ανθρώπων που θέλουν να ζουν τη ζωή τους, όπως εκείνοι επιθυμούν. Γνωρίστε την απίθανη Brittney Griner.

Έχει χαρακτηριστεί "θαύμα της φύσης". Του τύπου που ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Μαρκ Κιούμπαν ήταν έτοιμος να την επιλέξει στο β' γύρο του ντραφτ, το 2013. Την κάλεσε μάλιστα, για προπονήσεις. Όχι. Το "την" δίπλα στο "κάλεσε" δεν ήταν εκ παραδρομής. Μια στιγμή. Θα καταλάβετε.

Η Brittney Griner, ηγέτιδα των ΗΠΑ στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Τουρκίας, αντιλήφθηκε πολύ νωρίς ήταν διαφορετική από το σύνολο. " Ήμουν αταίριαστη. Το σώμα μου ήταν flat και αδύνατο, η φωνή μου μπάσα". Και επειδή στην Αμερική όποιος διαφέρει είναι και ο πρώτος στόχος για να ξεσπούν επάνω τους τα όποια κόμπλεξ τους οι δήθεν φυσιολογική, έγινε θύμα του bullying. "Μεγαλώνοντας, πέρασα πολύ δύσκολα με αυτούς που με ενοχλούσαν, που με κορόιδευαν γιατί ήμουν πιο ψηλή από τα άλλα παιδιά, γιατί δεν ήμουν όσο καλοί ήτα άλλοι στα μαθήματα. Έμαθα από νωρίς πώς είναι να σου "σκοτώνουν" την αυτοπεποίθηση, να σε μειώνουν. Πώς είναι να νιώθεις ότι αυτό δεν θα περάσει ποτέ. Ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς κάποιος να σε κατακρίνει".

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

και όχι όπως ήθελαν οι άλλοι να ντύνομαι. Είχα κουραστεί να ζω στο ψέμα". Παρεμπιπτόντως, ήταν με ένα skateboard στο χέρι και όταν το άφηνε ασχολείτο με τα αυτοκίνητα." Δεν ερωτεύτηκα το μπάσκετ πριν το γυμνάσιο. Τα αυτοκίνητα μου άρεσαν απ' όταν φορούσα πάνες και όσο μεγάλωνα καταλάβαινα καλύτερα τα μέρη του, μαζί και τη χρησιμότητα των εργαλείων. Ήμουν το κορίτσι του μπαμπά -ήταν στρατιωτικός. Κάναμε μαζί τις επιδιορθώσεις. Μετά, σκαρφάλωνα σε δέντρα, έκανα βόλτες με το go kart και έπαιζα με το σκυλί μου. Δεν ήμουν ποτέ στο σπίτι και δεν έπαιζα ποτέ με την αδελφή μου και τις κούκλες της. Αργότερα, ήθελα να γίνω επαγγελματίας skateboarder".

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

που έχεις την αίσθηση ότι έχεις γίνει ενήλικας" αποφάσισε να αλλάξει ρότα. "Ήθελα να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου". Και όσο περνούσε ο καιρός και πλησίαζε η ώρα να πάει στο κολέγιο " ήξερα πως είχε έλθει η ώρα να αποκαλυφθώ. Όλοι όσοι ήταν κοντά μου, οι φίλοι μου, όλοι στην οικογένεια μου, ήξεραν. Δεν το είχα πει, αλλά... το ήξεραν. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου επέμεναν πως θα έπρεπε να είμαι ο εαυτός μου. Σκέφτηκα "ΟΚ, θέλω να το κάνω" και το έκανε. Τι; Ομολόγησε πως είναι gay.

Από παράταιρη, ήρωας του Τέξας

Στο μεσοδιάστημα, βέβαια όλοι όσοι την έστηναν στη γωνία και τη λιθοβολούσαν ως "διαφορετική", ως "παράταιρη" είχαν αρχίσει να την αποθεώνουν. Γιατί η Griner είχε γίνει ήδη η σταρ του σχολείου της στο μπάσκετ. Αρχικά ξεκίνησε τον αθλητισμό με το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο. Όταν έφτασε το 1.83, με την παρότρυνση των προπονητών του σχολείου, στράφηκε προς το μπάσκετ. " Μου άρεσε να πηδάω ψηλά και για αυτό ξεκίνησα με το βόλεϊ, ώσπου μια ημέρα ο ψυκτικός του σχολείου μου συνέστησε να καρφώσω την μπάλα. Το έκανα και όλοι τρελάθηκαν! Οπότε σκέφτηκα πως ναι, θα έδινα μια ευκαιρία στο μπάσκετ".

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση

Της αποκάλυψης διαδέχθηκε μια περίοδος ακραίων επιλογών. " Υπερέβαλα σε όλα. Ντυνόμουν πολύ αγορίστικα, σκεφτόμουν πως είχε έλθει η ώρα να γίνω extreme. Δεν φορούσα στενά τζιν, γιατί πίστευα ότι ο μόνος λόγος που τα φορούν τα κορίτσια, είναι για να βρουν γκόμενο. Τώρα, φοράω ό,τι αναδεικνύει το σώμα μου. Τελείωσα με τα παπιγιόν, τα γιλέκα, τα μπλέιζερ, τις περίεργες κάλτσες και τα tattoos".

Jun. 10, 2013; Phoenix, AZ, USA: Phoenix Mercury center Brittney Griner shows off a tattoo inside the Golden Rule Tattoo shop in downtown Phoenix. Mandatory Credit: Mark J. Rebilas-
Jun. 10, 2013; Phoenix, AZ, USA: Phoenix Mercury center Brittney Griner shows off a tattoo inside the Golden Rule Tattoo shop in downtown Phoenix. Mandatory Credit: Mark J. Rebilas- MARK J. REBILAS

Στην πρώτη συζήτηση που είχε με την προπονητή Kim Mulkey, την ενημέρωσε πως είναι λεσβία. "Big girl, δεν με νοιάζει τι είσαι" ήταν η απάντηση της κόουτς , "μπορεί να είσαι μαύρη, άσπρη, μπλε, μοβ, ό,τι θες. Όσο έρχεσαι εδώ και κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις, δεν με νοιάζει". Η πραγματικότητα θα ήταν λίγο διαφορετική. Μεταξύ άλλων, θα της ζητούσαν να φορά μπλούζα με μανίκι, κάτω από τη φανέλα, για να κρύβει τα tattoo της.

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner
Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

δεν έχω κάτι να κρύψω, ούτε έχω κάτι να αποδείξω. Σκέφτομαι πως αν κάνω αυτό το τεστ, ίσως να σκάσουν όλοι"). Ένα μήνα αργότερα, έσπασε τον καρπό, ενώ έκανε skateboard και η σεζόν 2012-13 τελείωσε για εκείνη στη φάση Sweet 16.

Οι δυο όψεις του νομίσματος

Η ζωή της, εντός παρκέ, ουδεμία σχέση είχε με αυτή όταν πατούσε το πόδι της έξω από τις τέσσερις γραμμές. Πέρυσι, θα έγραφε στο βιβλίο της "My Skin" ότι "θ α ήθελα να γίνω πρεσβευτής του Baylor, να δείξω την υπερηφάνεια του σχολείου μου, αλλά αναγνωρίζω πως είναι δύσκολο. Πέρασα πολλά χρόνια από τη ζωή μου, νιώθοντας πως κάτι πάει στραβά με εμένα. Όση στήριξη και αν είχα, ως παίκτρια μπάσκετ εκεί, δεν "σβήνει" τον πόνο που ένιωθα".

Baylor head coach Kim Mulkey, left, is lifted off her feet by Brittney Griner as Griner leaves the court in the second half of a second-round game in the women's NCAA college basketball tournament against Florida State, Tuesday, March 26, 2013, in Waco, Texas. Baylor won 85-47. (AP Photo/Tony Gutierrez)
Baylor head coach Kim Mulkey, left, is lifted off her feet by Brittney Griner as Griner leaves the court in the second half of a second-round game in the women's NCAA college basketball tournament against Florida State, Tuesday, March 26, 2013, in Waco, Texas. Baylor won 85-47. (AP Photo/Tony Gutierrez) AP

Τι συνέβαινε; " Δεν γινόταν καν να φιλήσω την κοπέλα μου, σε αίθουσα κινηματογράφου που είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, χωρίς κάποιος να ενημερώσει σχετικά την προπονήτρια μου". Αυτή θα της έλεγε να μην εκφράζεται δημοσίως. Να κρατά τις υποθέσεις της, πίσω από κλειστές πόρτες. "Όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο ένιωθα ότι οι υπεύθυνοι του κολεγίου τα ήθελαν όλα δικά τους. Να μείνουν πιστοί στις συνήθειες τους, ώστε να συνεχίσουν να "πουλούν" το Baylor ως χριστιανικό πανεπιστήμιο, αλλά να λαμβάνουν και τα οφέλη από την επιτυχία μιας gay αθλήτριας τους".

Γιατί όμως, βιάστηκε να γράψει βιβλίο; Άλλωστε ήταν μόλις 22. " Δεν ήθελα να περιμένω έως το τέλος της καριέρας μου, για να πω την ιστορία μου".

Το Baylor θα μιλούσε -επισήμως- για προδοσία -εκ μέρους της. " Αυτό είναι λάθος. Υπάρχει παράγραφος στους κανονισμούς του κολεγίου -για τον οποίον ενημερώθηκα αργότερα- που λέει πως αν είσαι "ανοιχτά" gay, υπάρχει το ενδεχόμενο να αποβληθείς. Αυτό είναι άδικο και πιστεύω πως πρέπει να αλλάξει". Αν τη ρωτάτε αν θα πήγαινε αλλού, αν γύριζε το χρόνο πίσω, σας απαντά "όχι. Εκεί πήρα πρωτάθλημα, ωρίμασα ως άνθρωπος και ως αθλήτρια. Εκεί έμαθα πολλά από την κόουτς, εκεί γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Βρέθηκα εκεί που έπρεπε να βρεθώ".

Το πρώτο μανικιούρ και... το πρώτο νούμερο στο ντραφτ

Στις 16 Απριλίου του 2013 έκανε για πρώτη φορά στη ζωή της μανικιούρ. Διάλεξε το πορτοκαλί. Όλοι ήξεραν πως θα επιλεγεί στο Νο1 του ντραφτ. Εκείνη έλεγε " είναι όλα τόσο νέα για εμένα. Δεν έχω συνηθίσει σε αυτά, να κάνω ώρες για να ετοιμαστώ. Μάλλον είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που βάφω τα νύχια μου".

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

"Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Νιώθω πως είμαι μικρό παιδί που το πήγαν στο Disney World". ΄

Δεν μίλησε μόνο για το bullying-έκανε κάτι

Σε συνέντευξη που έδωσε την ίδια ημέρα στη USA Today θυμήθηκε τα παιδικά της χρόνια. Τότε που έζησε στο πετσί της το bullying. Εξήγησε ότι "κ άθε φορά που σκέφτομαι το ποσοστό αυτοκτονιών, εξαιτίας αυτής της λεκτικής βίας σε νεαρές ηλικίες, κλαίω. Ξέρω πολύ καλά τι ζουν αυτά τα παιδιά". Και για να βοηθήσει την κατάσταση, έκανε κάτι. Τι; Ένα application: το ΒG:BU. " Είναι ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να μιλά ανοιχτά για αυτά που ζει, χωρίς να τον κρίνει κανείς. Νιώθω υπερήφανη που βοήθησα στη δημιουργία του". Αν σκεφτείτε πως στις ΗΠΑ ένα στα έξι παιδιά γίνονται θύματα του bullying σε καθημερινή βάση, ενώ 160.000 μαθητές κάνουν κοπάνες, για να μην υποστούν την καθημερινή δόση βίας, αντιλαμβάνεστε για τη χρησιμότητα αυτού του app.

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

Ότι βρέθηκα εκεί που ανήκω, αφού είμαι άνδρας και έχω πουλί. Μου τα γράφουν και στο Twitter. Δεν τους κάνω block, εκτός και αν συνεχίσουν για μέρες αυτά τα ηλίθια σχόλια. Αν τους μπλοκάρεις, τους δίνεις προσοχή. Είναι αυτό που θέλουν. Δεν θα τους κάνω τη χάρη". Για την ιστορία, οι κυρίες που επελέγησαν αμέσως μετά από εκείνη στο ντραφτ την αποθέωσαν. " Είναι ο εαυτός της και δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει στη ζωή της. Δεν μας νοιάζει οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με το πώς παίζει μπάσκετ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουν όλοι", εξήγησε η Skylar Diggins, με την Εlena Delle Donne να προσθέτει " σταματήστε να αναφέρεστε στην Brittney, για θέματα που δεν αφορούν το μπάσκετ. Είναι δική μας. Άλλαξε το παιχνίδι μας"! Σημείωση: στο τέλος της περασμένης σεζόν, η Donne αναδείχθηκε "καλύτερη ρούκι", η Grinner "καλύτερη αμυντική παίκτρια" και η Diggins "η πιο βελτιωμένη παίκτρια".

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

είμαι πάρα πολύ υπερήφανος" μαζί και πως " δεν την έχω δει ποτέ άλλοτε τόσο ευτυχισμένη". Η βραδιά έληξε με εκείνη να λέει "αν αποτύχω, τουλάχιστον θα ξέρω πως προσπάθησα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα αποτύχω".

Εκκίνηση με ρεκόρ, τίτλο και... τελικό στο Παγκόσμιο

Το καλοκαίρι πριν την ρούκι σεζόν της στο WNBA, πετάχτηκε μέχρι την Κίνα για να δουλέψει το παιχνίδι της, να το κατανοήσει καλύτερα πριν γίνει επαγγελματίας. Εκεί έμαθε πως στα καλά σε αποθεώνουν, στα κακά είσαι η αιτία της... καταστροφής. Έμαθε να κουβαλά και τα δυο βάρη, να είναι πιο σκληρή. Έτσι, στο πρώτο της ματς, ισοφάρισε το ρεκόρ καρφωμάτων στο WNBA -ήταν δύο και τα είχε κάνει η Candace Parker, σε μια σεζόν. Οπότε έγινε η πρώτη που κάρφωσε δυο φορές στο ίδιο ματς.

Μαθήματα ζωής: Brittney Griner

Οι ΗΠΑ δεν γνώριζαν αν θα μπορούσαν να την επιστρατεύσουν στο Παγκόσμιο, λόγω του θέματος με τον αμφιβληστροειδή. Ώσπου έδωσε το ΟΚ και έγινε η ηγέτιδα της πορείας έως τον τελικό. Έγινε και η πρώτη που κάρφωσε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, γυναικών.

Η πρόταση γάμου, ανήμερα της επετείου

Στις 16 Απριλίου του 2013 ήταν που έγινε Νο1 στο ντραφτ, σ τις 16/4 του 2014 έκανε πρόταση γάμου στην κοπέλα της (επίσης παίκτρια στο WNBA), Glory Johnson. Και όπως κάνει κάθε ευτυχισμένος άνθρωπος, μοιράστηκε τη στιγμή με τους followers της στο Instagram.

Φόρτωση...

To my lovely #WCW @missvol25 Just want to point out that my baby is amazing! How much she supports me and is there for me and still gets her stuff done ripping and running back and forth! Your more than a WCW your my SuperWoman!

Φόρτωση...

Last Night was a Night to Remember

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ