ΣΤΗΛΕΣ

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι

Το 2016 θα είναι η πρώτη χρονιά χωρίς τον Ροζέριο Σένι στα γήπεδα, χωρίς τον καλύτερο τερματοφύλακα-σκόρερ στην ιστορία. Η λατρεία για την Σάο Πάουλο, τα τρόπαια, η εθνική Βραζιλίας, αλλά και ποιοι του έμοιαζαν... από τον Τσιλαβέρτ μέχρι τον Σάχα (videos)

Το 2016 δεν θα είναι το ίδιο ποδοσφαιρικά με το 2015 και τις προηγούμενες χρονιές της σύγχρονης εποχής.

Θα λείπει ένα στοιχείο, ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο, καθώς ο πιο σπουδαίος σκόρερ-τερματοφύλακας στα τέλη του 2015 τερμάτισε την καριέρα του.

Σε ηλικία 42 ετών ο Ροζέριο Σένι πήρε την απόφαση να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και γάντια, καθώς δεν τον βοηθούσε πια το σώμα του.

Άλλωστε δεν κατάφερε να αποχαιρετήσει τους φιλάθλους της Σάο Πάουλο παίζοντας, καθώς από τον Οκτώβριο ήταν τραυματίας.

Είχε την ελπίδα πως στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Βραζιλίας θα τα κατάφερνε, αλλά δεν ήταν έτοιμος.

Πήγε όμως με τους συμπαίκτες του στην Γκοϊάνα και πανηγύρισε μαζί τους την πρόκριση στα προκριματικά του Copa Libertadores με το "διπλό" επί της Γκοϊάς που ήρθε με γκολ στο 93'.

Περίπου μία εβδομάδα μετά ήρθε το "αντίο" με ένα φιλικό στο "Μορουμπί", το γήπεδο που λάτρεψε και στο οποίο λατρεύτηκε. Έπαιξε στο 1ο ημίχρονο τερματοφύλακας και στο 2ο επιθετικός. Άλλωστε είναι ο 10ος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του!

Για να τον τιμήσει, η Σάο Πάουλο απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 1, ενώ ο ίδιος ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας ζήτησε μετά το θάνατό του να διασκορπιστούν οι στάχτες του στο γήπεδο του "Μορουμπί". Θυμίζουμε και στα 25 χρόνια καριέρας του έπαιξε μόνο στην "τρικολόρ", σε κανέναν άλλο σύλλογο.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια όσοι ασχολούνται με το διεθνές ποδόσφαιρο δεν θα έχουν στο μυαλό τους την περιέργεια/απορία αν αυτήν την εβδομάδα, αυτήν την αγωνιστική στο πρωτάθλημα Βραζιλίας ή στο Libertadores θα σκοράρει Ροζέριο Σένι.

Ο κορυφαίος στο είδος του

Ο Ροζέριο Σένι ποτέ δεν ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του πλανήτη, ποτέ δεν ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας της Βραζιλίας.

Ταφαρέλ και Ντίντα ήταν μία κλάση πάνω ως τερματοφύλακες, αν και αμφότεροι γκαφατζήδες, αλλά βέβαια μερικές κλάσεις πάνω από όλους ήταν ο Ζούλιο Σέζαρ που διέπρεψε με εθνική και Ίντερ, ενώ... κολλάει τα τελευταία ένσημα στην Μπενφίκα.

Ο Σένι ήταν ένας καλός τερματοφύλακας, ένας σπουδαίος αρχηγός και πολύ απλά, ο καλύτερος τερματοφύλακας-σκόρερ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Καλύτερος και από τον Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, ο οποίος είχε πετύχει 62 γκολ στην καριέρα του, με τον Βραζιλιάνο να είναι ο μόνος με περισσότερα από 100.

Έχει 131 γκολ. 61 ήταν από απευθείας εκτέλεση φάουλ, 69 με πέναλτι κι ένα με σουτ εν κινήσει.

Τα 131 γκολ Ροζέριο Σένι σε ένα video

Το 100ό γκολ του Ρόζεριο Σένι

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι

Δύσκολη η εθνική και η Ευρώπη

Ως τερματοφύλακας, το επίπεδό του δεν ήταν τέτοιο έτσι ώστε να τον αποκτήσει μία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, να επενδύσει σε αυτόν.

Ομάδες όπως η Μίλαν, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, είχαν παίκτες που εκτελούσαν τα φάουλ και τα πέναλτι, δεν χρειαζόντουσαν έναν τερματοφύλακα να το κάνει.

Το κυριότερο στοιχείο του, αυτό που τον έκανε ξεχωριστό, δεν ενδιέφερε τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, καθώς δεν θα έπαιρναν εύκολα το ρίσκο σε μεγάλα ματς να δεχτούν γκολ στην αντεπίθεση αν το πενάλτι χανόταν ή στο φάουλ η μπάλα χτυπούσε στο τείχος, στο δοκάρι ή έκανε την απέκρουσε ο αντίπαλος τερματοφύλακες.

Το ίδιο ίσχυε και για την εθνική Βραζιλίας, με την οποία είχε 16 συμμετοχές, έχει πάει σε δύο Μουντιάλ και μάλιστα είναι παγκόσμιος πρωταθλητής του 2002, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 1997.

Στον τελικό του 1997 στο 6-0 επί της Αυστραλίας με τους Ρομάριο και Ρονάλντο να πετυχαίνουν χατ-τρικ αμφότεροι, ο Ντίντα ήταν βασικός, ενώ στον τελικό του Μουντιάλ 2002, στο 2-0 επί της Γερμανίας με τα γκολ του Ρονάλντο, ο Μάρκος της Παλμέιρας ήταν βασικός.

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι

Μεγάλος αρχηγός με πολλά τρόπαια

Μπορεί να μην ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον πλανήτη, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι άλλωστε, ήταν όμως αρκετά καλός για να είναι η "σημαία" μια εκ των σπουδαιότερων ομάδων της Βραζιλίας και της Νοτίου Αμερικής.

Εκτός των δύο τίτλων με την εθνική ομάδα, έχει κατακτήσει και άλλους 18 με την Σάο Πάουλο (υπάρχουν και μερικοί ακόμη που δεν υπολογίζονται). Τρία σερί πρωταθλήματα Βραζιλίας (2006, 2007, 2008), δύο Copa Libertadores (1993, 2005) και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2005) να είναι σημαντικότεροι εξ αυτών.

Κατά τη διάρκεια της 25ετούς καριέρας του, ο Ροζέριο Σένι φόρεσε τη φανέλα της Σάο Πάουλο και της εθνικής Βραζιλίας σε 1.237 επίσημα ματς, μετρώντας 110.639 λεπτά συμμετοχής.

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι
Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι

Το Top-10 των σκόρερς (τερματοφύλακες)

1. Ροζέριο Σένι (Βραζιλία) 131

2. Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ (Παραγουάη) 62

3. Ντιμίταρ Ιβάνκοφ (Βουλγαρία) 42

4. Ρενέ Ιγκίτα (Κολομβία) 41

5. Χόνι Βέγκας Φερνάντες (Περού) 39

6. Μάρσιο (Βραζιλία) 34

7. Χόρχε Κάμπος (Μεξικό) 34

8. Χανς-Γεργκ Μπουτ (Γερμανία) 32

9. Μισαέλ Αλφάρο (Ελ Σαλβαδόρ) 31

10. Μάρκο Μπαλότα (Ιταλία) 30

JEONJU - JUNE 7:  Goalkeeper Jose Luis Chilavert of Paraguay takes a speciality free-kick during the FIFA World Cup Finals 2002 Group B match between Spain and Paraguay played at the Jeonju World Cup Stadium, in Jeonju, South Korea on June 7, 2002. Spain won the match 3-1. DIGITAL IMAGE. (Photo by Brian Bahr/Getty Images)
JEONJU - JUNE 7: Goalkeeper Jose Luis Chilavert of Paraguay takes a speciality free-kick during the FIFA World Cup Finals 2002 Group B match between Spain and Paraguay played at the Jeonju World Cup Stadium, in Jeonju, South Korea on June 7, 2002. Spain won the match 3-1. DIGITAL IMAGE. (Photo by Brian Bahr/Getty Images) GETTY IMAGES

Στοιχεία και Σεμπαστιάν Σάχα

Ο Σένι φυσικά έχει τα περισσότερα με πέναλτι (69) και τα περισσότερα με φάουλ (61). Ο Τσιλαβέρτ έχει τα περισσότερα με εθνική ομάδα (9) και είναι ο μόνος που έχει κάνει χατ-τρικ.

Ο Ιβάνκοφ είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος και ακολουθεί ο Μπουτ που έχει τα περισσότερα στο Champions League (3). Ο Μπαλότα που είναι τρίτος είναι και ο γηραιότερος στον πλανήτη που έχει σκοράρει (50 ετών).

Στην 13η θέση είναι ο άλλοτε τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Σεμπαστιάν Σάχα, ο οποίος έχει 25 γκολ και εξακολουθεί να αγωνίζεται στην Ράσινγκ Κλουμπ. Ο Πέτερ Σμάιχελ έχει πετύχει 13 γκολ καριέρα του.

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι

Σαργκάνης, Παγούδης και Ξενοδόχοφ

Μία μικρή αναφορά και στην Ελλάδα: Ο Νίκος Σαργκάνης έχει πετύχει 6 γκολ. Τα 4 με τον Ολυμπιακό και τα 2 με τον Παναθηναϊκό. Τα 5 είναι με πέναλτι και το ένα είναι σε επαναφορά από εκτέλεση πέναλτι (σε ήττα του Ολυμπιακού από την Παναχαϊκή στην Πάτρα με 1-3 το 1985).

Μία φορά έχει σκοράρει ο Ηλίας Ατματσίδης με πέναλτι (ΑΕΚ). Όσον αφορά στα τελευταία χρόνια, δεν χρειάστηκε πέναλτι για να σκοράρει με την φανέλα του Εθνικού ο Μιχάλης Παγούδης το 2009, ούτε ο Αλέξανδρος Κασμερίδης το 2013 (Αστέρας Μαγούλας), ούτε ο Γεννάδιος Ξενοδόχοφ το 2015 (ΑΕΛ).

Φτωχότερο το ποδόσφαιρο χωρίς Ροζέριο Σένι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ