ΣΤΗΛΕΣ

Φασούλας-Αλβέρτης-Μάντζαρης για τον Παπανικολάου

Φασούλας-Αλβέρτης-Μάντζαρης για τον Παπανικολάου

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο άνθρωπος που ένωνε δύο εποχές του ελληνικού μπάσκετ αποχώρησε από την ενεργό δράση με ένα... βιογραφικό που θα ζήλευαν οι πάντες. Δεν είναι μόνο, όμως, οι τίτλοι κι οι πόντοι, αλλά η "υστεροφημία" ενός παίκτη που τον κάνει ξεχωριστό. Κι αυτή θα αποτυπώσουν μέσω του Sport24.gr τρεις παίκτες που έζησαν τον "Παπ" στα τρία διαφορετικά στάδια της καριέρας του.

Ο Παναγιώτης Φασούλας τον είχε πάρει υπό την προστασία του όταν ήταν ο "μικρός" του Ολυμπιακού. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης τον έζησε στα "καλύτερα του χρόνια" στην Εθνική και στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης τον πρόλαβε σαν βετεράνο στο Περιστέρι και έμαθε πολλά από αυτόν.

Οι αριθμοί...

O Δημήτρης Παπανικολάου είναι μέσα στην πρώτη εικοσάδα σε αρκετές στατιστικές κατηγορίες. Ολοκλήρωσε την καριέρα του με 466 συμμετοχές, αριθμός που τον ανέβασε στην πέμπτη θέση στην σχετική λίστα πίσω από τους Μπουντούρη, Αλβέρτη, Σιγάλα και Χατζή.


Συνολικά πέτυχε 3548 πόντους και φέτος ανέβηκε στην 17 θέση στην σχετική λίστα. Πολύ πιο ψηλά είναι στα ριμπάουντ. Συνολικά μάζεψε 1539 και είναι 14, 13 στα αμυντικά ριμπάουντ (1043) και 13 και στα επιθετικά (493).


Πρόλαβε να περάσει τις 500 ασίστ (508 και 30), ενώ έκανε και 248 κλεψίματα (31), αλλά και 151 κοψίματα (18). Συνολικά ολοκλήρωσε την καριέρα του με 7,6 πόντους μέσο όρο, 3,3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 0,53 κλεψίματα και 0,3 κοψίματα ανά αγώνα.

Φασούλας: "Διορατικός, ταπεινός και... προπονητής"

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαϊωάννου

Ο Παναγιώτης Φασούλας είχε πάρει από την αρχή τον Δημήτρη Παπανικολάου υπό την προστασία του στην εποχή του Ολυμπιακού. Έπαιξε μάλιστα καταλυτικό ρόλο στην επιστροφή του "Παπ" από τη Μπολόνια τον Φεβρουάριο του 1998 όταν είχε ξεσπάσει το περίφημο σίριαλ. "Βάζω στοίχημα ότι θα γυρίσει πίσω" είχε πει στο "ΦΩΣ" λίγες βδομάδες πριν - τα Χριστούγεννα του '97- η "αράχνη" του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Παπανικολάου, ωστόσο, δεν τον άκουσε στη σημαντικότερη συμβουλή που του είχε δώσει. "Η Ελλάδα θα υπάρχει πάντα" του είχε πει κι επέμενε: "πήγαινε στο κολέγιο να παίξεις, να γίνεις καλύτερος και να ανοίξει το μάτι σου", με αποτέλεσμα να συγκρουστεί -τότε- με τον Γιάννη Γιαννάκη. Ο "Παπ" ακόμη και τώρα θεωρεί πως η απόφαση του να μείνει στη χώρα μας ήταν λάθος.

"Η γενική αποτίμηση της καριέρας ενός παίκτη σαν τον Παπανικολάου είναι θετική, αν και πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει ακόμη περισσότερα αν ήταν πιο τυχερός" ήταν τα πρώτα λόγια του Φασούλα, που αναφέρθηκε και στο θέμα του κολεγίου λέγοντας: "Θεωρώ -και το ξέρει κι ο ίδιος- ότι θα έπρεπε να παίξει στην Αμερική, όταν είχε τη δυνατότητα. Αυτό ισχύει και για κάθε παιδί που έχει την ευκαιρία".

Για να συνεχίσει: "Θεωρώ πως η καριέρα του ήταν αξιοθαύμαστη και πιστεύω πως αν είχε παραμείνει στον Ολυμπιακό, θα μιλάγαμε για μια πορεία ανάλογη με εκείνη του Φραγκίσκου Αλβέρτη".

Ήταν παίκτης ομάδας κι αυτό ξεχωρίζει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Φασούλας. "Έβαζε πάντα την ομάδα πάνω από όλα, ενώ είχε και μεγάλη διορατικότητα στο παιχνίδι του. Ήταν πάντα ένα θετικό στοιχείο στα αποδυτήρια και στην ατμόσφαιρα της ομάδας. Απλά ήταν ταπεινός και μετριόφρων κι αυτά είναι στοιχεία που πολλές φορές στην Ελλάδα λαμβάνονται ως αδυναμίες και δεν εκτιμούνται" εξήγησε.

Ο "Πάνι" θεωρεί ότι μπορεί να γίνει ένας σπουδαίος προπονητής. "Έκανε μεγάλα παιχνίδια στον Ολυμπιακό και στην Εθνική ομάδα και θα ήθελα πολύ να τον δω να πετυχαίνει σαν προπονητής, γιατί θεωρώ ότι ξέρει το μπάσκετ. Παίκτες τέτοιας πάστας, σαν τον Παπανικολάου, που βλέπουν το παιχνίδι από διαφορετική οπτική γωνία έχουν όλες τις δυνατότητες να ακολουθήσουν μια τέτοια καριέρα.

Κι θεωρώ ότι θα είναι καλό για το μπάσκετ, να δούμε καλούς παίκτες να κάνουν ανάλογη πορεία και στους πάγκους. Βέβαια, θα πρέπει να καταλάβει κανείς ότι κι ο ίδιος, όπως και πολλοί μεγάλοι παίκτες ότι θα πρέπει να γίνει το ίδιο που είχε συμβεί όταν ήταν παίκτες: να ξεκινήσουν από χαμηλά".

Ολοκληρώνοντας ο Φασούλας κατέληξε: "Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω αυτό το όνομα είναι η διάθεση που είχε πάντα να θυσιάζεται για την ομάδα. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει οποιαδήποτε δουλειά στο γήπεδο".

Αλβέρτης: "Νικητής, μαχητής και πλακατζής"

Συνέντευξη στον Κώστα Σωτηρίου

Τη δεκαετία του '90 ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έπαιζε αντίπαλος με τον Δημήτρη Παπανικολάου στο πρωτάθλημα και συμπαίκτης στην Εθνική. Στη συνέχεια έσμιξαν στον Παναθηναϊκό, όπου κατέκτησαν πληθώρα τίτλων, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται στην Ακαδημία μπάσκετ "Triple Crown".

Πάνω από κάθε ιδιότητα, ωστόσο, ακόμη κι αυτή του "κουμπάρου" οι δυο τους είναι καλοί φίλοι, όπως υπογραμμίζει ο άλλοτε αρχηγός του Παναθηναϊκού. Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι ο ιδανικός να μιλήσει για τα "καλύτερα χρόνια" του Παπανικολάου είναι ο ίδιος ο "Φράνκι".

"Ο Δημήτρης είχε καρδιά, ήταν μαχητής και έπαιζε πάντα για την ομάδα" ήταν τα πρώτα λόγια της... ζωντανής ιστορίας του Παναθηναϊκού, που πρόσθεσε: "ήταν παιδί γεννημένο για μεγάλες ομάδες. Ήταν αυτό που χρειαζόταν κάθε προπονητής".

Ο Αλβέρτης στάθηκε και στη σημασία της παρουσίας ενός τέτοιου παίκτη στα αποδυτήρια. "Έκανε πανάξια καριέρα και πιστεύω πως την ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο. Ήταν ιδανικός για να έχει οποιοσδήποτε ομάδα στα αποδυτήρια της".

Ο "Φράνκι" αναφέρθηκε και στον... άνθρωπο Παπανικολάου λέγοντας: "Είναι κουμπάρος και αδελφικός μου φίλος. Μπορώ να βασιστώ πάνω του. Έχει μονίμως ένα χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό του και είναι φοβερός στις πλάκες. Πέρασε δύσκολες καταστάσεις, αλλά βγήκε νικητής. Ουδείς έχει να πει κακή κουβέντα για αυτόν".

Μάντζαρης: "Πραγματικός δάσκαλος"

Συνέντευξη στην Αντωνία Μαραγούσια

Η περσινή ήταν η τελευταία χρονιά του Δημήτρη Παπανικολάου στα ελληνικά γήπεδα. Βοήθησε το Περιστέρι να μπει στα πλέι-οφ και παράλληλα είχε την ευκαιρία να βοηθήσει και νεαρούς παίκτες, όπως ο διεθνής -πλέον- Βαγγέλης Μάντζαρης.

Ο "βενιαμίν" της Εθνικής ομάδας μίλησε για την εμπειρία του δίπλα στον "Παπ", λέγοντας πως είναι ένας πραγματικός δάσκαλος.

"Πιστεύω ότι είναι τύχη για κάθε παίκτη να έχει συμπαίκτη τον Δημήτρη. Αυτό αισθάνομαι εγώ τουλάχιστον που τον έζησα την τελευταία σεζόν. Ήταν ένας πολύ καλός συμπαίκτης και αρχηγός. Ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος για όλους στην ομάδα και κυρίως για εμάς τους νεαρούς.

Αφήνει σίγουρα πίσω του μια μεγάλη προσφορά στο ελληνικό μπάσκετ. Θέλω να του ευχηθώ καλή σταδιοδρομία και καλή επιτυχία σε ότι κάνει από εδώ και πέρα, αν και είμαι σίγουρος ότι θα την έχει" σχολιάζει αρχικά ο 20χρονος γκαρντ.

Και συνέχισε λέγοντας: "Μου έδινε σε καθημερινή βάση πολλές συμβουλές τόσο για το μπάσκετ όσο και για τη ζωή και τις κρατώ όλες σαν κόρη οφθαλμού. Σε καμία δεν έκανε λάθος. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από αυτά που μου είπε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για έναν παίκτη - δάσκαλο με όλη τη σημασία της λέξης. Μας βοήθησε πολύ τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά όταν χρειάστηκε".

Παράλληλα, ο Βαγγέλης Μάντζαρης τόνισε ότι ο Παπανικολάου ήταν ένας παίκτης που μοιράστηκε με τα νεαρά παιδιά τις εμπειρίες του, βοηθώντας σημαντικά το Περιστέρι την προηγούμενη σεζόν: "Η εμπειρία του είναι ανεκτίμητη γιατί έχει δουλέψει κοντά σε πολύ μεγάλους προπονητές και προσπαθούσε να μας μεταδώσει ότι γνώση είχε. Ήταν πολύ φιλικός απέναντί μας, αλλά όταν έπρεπε μας "τσίτωνε" σηκώνοντας και τον τόνο της φωνής του. Γενικότερα ήταν ακριβώς όπως έπρεπε".

Στο τέλος του ζητήσαμε να προσθέσει αν ήθελε κάτι άλλο για το "δάσκαλο" Παπανικολάου όπως τον αποκάλεσε, όμως ο νεαρός ήταν κατηγορηματικός: "Τα λίγα λόγια είναι αρκετά για έναν πραγματικά μεγάλο παίκτη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ