OPINIONS

Η πιο μεγάλη ώρα (Γκρίνουιτς) είναι τώρα

Η πιο μεγάλη ώρα (Γκρίνουιτς) είναι τώρα

Το ραντεβού με την ιστορία δόθηκε στο Βόρειο Γκρίνουιτς. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος γράφει για τα βήματα (του ημιτελικού) που πρέπει να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός για να κάνει το ιστορικό repeat στην πιο μεγάλη του ώρα...

Τα υλικά μπορεί να έχουν αλλάξει, αφού απέναντι του βρίσκεται μια ομάδα τελείως διαφορετική από την ΤΣΣΚΑ, ωστόσο ο Ολυμπιακός αναζητά την ίδια συνταγή της επιτυχίας. Θέλει, δηλαδή, να κάνει και την Κυριακή όσα έκανε και την Παρασκευή, βήματα που θα τον οδηγήσουν ακόμη πιο κοντά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ποια είναι αυτά τα βήματα;

  • Άμυνα, άμυνα, άμυνα... Μετά το "σεμινάριο" απέναντι στην ομάδα του Μεσίνα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πρέπει να βγάλουν την ίδια ενέργεια και να έχουν ανάλογη αποτελεσματικότητα στις συνεργασίες. Με τη διαφορά, όμως, ότι οι Μαδριλένοι έχουν διαφορετικές μορφές δημιουργίες (παιχνίδια με πολλά σκριν, τρεις δημιουργούς στην πεντάδα) και χρησιμοποιούν μεγαλύτερο rotation από την ΤΣΣΚΑ, που από τη μεριά της είχε εντονότερο σημείο αναφοράς στο low-post, επιλογής που στερείται η Ρεάλ.

Αν ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού ήταν ο Τεόντοσιτς (και εν συνεχεία οι Κρστιτς και Ουίμς), στον τελικό θα είναι ο περιορισμός του Ρούντι Φερνάντεθ και του Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Το τεχνικό τιμ των Πειραιωτών υπολογίζει πολύ τον τελευταίο, ο οποίος άλλωστε ήταν και ο παίκτης που άλλαξε το ρυθμό του ισπανικού ημιτελικού, μοιράζοντας 9 ασίστ και παίζοντας πολύ καλή άμυνα στον Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Συνολικά οι περιφερειακοί της είναι το "Α και το Ω", παίζοντας πολύ ώρα με τη μπάλα στα χέρια και παίζοντας αρκετά ελεύθερα (3η σε κερδισμένα φάουλ). Το αντίθετο, δηλαδή, από ότι κάνει η κοντρολαρισμένη ΤΣΣΚΑ. Παράλληλα συνολικά σουτάρουν πολλές φορές από το τρίποντο, ευστοχώντας 8 φορές ανά παιχνίδι: κατέχουν δηλαδή την πρωτιά σε εύστοχα σουτ τριών πόντων μεταξύ των ομάδων που μετέχουν στο φάιναλ-φορ.

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το πως επιτίθεται η ομάδα του Πάμπλο Λάσο:

Παιχνίδι με σκριν για τον Τζέισι Κάρολ

Post-up παιχνίδια για το 3άρι (Κάρλος Σουάρες)

Pick-n-roll παιχνίδι

  • Έλεγχος των ριμπάουντ. Η Ρεάλ είναι η πιο κυρίαρχη ομάδα στα ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα. Πρώτη στα συνολικά ριμπάουντ (36.9) και πρώτη στα επιθετικά ριμπάουντ (12.5), καθώς διαθέτει ψηλούς με αθλητικά προσόντα. Παράλληλα οι Ισπανοί δεν συνηθίζουν να αφήνουν δεύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλο. Σε όλη την Ευρωλίγκα μόνο δύο ομάδες δίνουν λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ στον αντίπαλο τους, από τα 8.8 της "βασίλισσας".

Και μην ξεχνάμε ότι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του Ολυμπιακού είναι ότι νίκησε κατά κράτος στη μάχη των ριμπάουντ (41-29) απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, οπότε και πάλι το ποιος θα πάει πρώτος στη μπάλα θα είναι ένα σημείο καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα.

  • "Όποιος ελέγχει τα ριμπάουντ, ελέγχει και τον ρυθμό" λέει το αρχαίο ελληνικό γνωμικό. Και είναι αν μη τι άλλο ζητούμενο ο Ολυμπιακός να επιβάλει το δικό του τέμπο και να μην επιτρέψει στη Ρεάλ να παίξει με την ταχύτητα που παίζει συνήθως. "Να τρέξουμε έξυπνα και όχι παλαβά, γιατί το run-n-gun ευνοεί τον αντίπαλο μας" όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Σπανούλης.
  • Να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να αναγκάσει τους παίκτες της Ρεάλ να αντιμετωπίσουν πολλές συνεργασίες και διαφορετικές καταστάσεις σε κάθε κατοχή. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο δεν είναι μόνο ποιοτική στην επίθεση (3η στο ranking με 87.9 και 3η καλύτερη επίθεση), αλλά είναι αποτελεσματική στην άμυνα της: 3ο καλύτερο παθητικό με 71.4 πόντους (πίσω από Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό), 4η στο ranking αντιπάλου (69.2), 3η στις λιγότερες ασίστ αντιπάλου (12.6), 5η σε λάθη αντιπάλου (14.5), 2η σε ποσοστό αντιπάλου από το τρίποντο (32%), 4η στον συντελεστή ασίστ/λάθη αντιπάλου (87%).

Πρέπει, δηλαδή, να κάνει τον αντίπαλο να δουλέψει. Να "χτυπήσει" με διαφορετικούς τρόπους και να βάλει πολλά προβλήματα στην άμυνα των Ισπανών. Στο τελευταίο ματς είδαμε τον Πάμπλο Λάσο να καταφεύγει σε μια άμυνα "ένας man-to-man και τέσσερις ζώνη", παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησε ο Οκτάι Μαχμουτί στη σειρά με την Εφές. Η διάταξη της ζώνης ήταν μεν διαφορετική, ωστόσο, ο στόχος ήταν και πάλι να μην ακουμπήσει τη μπάλα ο πρωταγωνιστής. Την Παρασκευή αυτός ήταν ο Ναβάρο, την Κυριακή θα είναι ενδεχομένως ο Σπανούλης.

Όπως έλεγε και ο Λάσο στη συνέντευξη Τύπου "οι ομάδες προπονούνται από τον Αύγουστο για να παίξουν όπως παίζουν τώρα. Δεν μπορούν να αλλάξουν πολύ μέσα σε λίγες ώρες". Οπότε το κομμάτι της τακτικής λίγο μπορεί να διαφοροποιηθεί. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός ενέργειας και ψυχραιμίας που θα έχουν οι ομάδες του τελικού. Που θα κάτσει η μπίλια της κάθε λεπτομέρειας: των ριμπάουντ, των φάουλ, των κατοχών.

Για το κίνητρο ούτε λόγος... Το repeat είναι μια τεράστια υπόθεση για τον Ολυμπιακό. Ένα ηχηρό μήνυμα σε συνέχεια του περσινού και μια επιβλητική σφραγίδα που αφορά τη διάρκεια. Το ραντεβού του Ολυμπιακού με την ιστορία έχει δοθεί στην O2 Arena στο Βόρειο Γκρίνουιτς, στις όχθες του Τάμεση, του Thames που λένε και στο Λονδίνο. "Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα". Ή στο αγγλικότερο: "The Thames is now".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ