OPINIONS

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα μέλη της Εθνικής Νέων που τις επόμενες ημέρες θα ριχτεί στη μάχη του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Κρήτη.

Διαβάστε την παρουσίαση των 14 παικτών που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεση του ο Κώστας Μίσσας, από τους οποίους θα προκύψει η τελική 12άδα για το Πανευρωπαϊκό που γίνεται στη χώρα μας, με την Εθνική ομάδα να αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Πρόκειται για μια ομάδα με πολύ ταλέντο και πλούσια αθλητικά προσόντα, που έχει στις τάξεις της παίκτες με εμπειρία από την Euroleague (Παπαπέτρου, Αγραβάνης), την Α1 (Διαμαντάκος, Μποχωρίδης, Σπυριδωνίδης, Χριστοδούλου, Φακοπουλίδης), με ρόλο στην Α2 (Καμπερίδης, Σιόλογκας), θητεία στo NCAA (Μαραγκός), αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στα πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων (Κουζέλογλου, Λιάπης, Πουλιανίτης, Σπυρόπουλος).

Μια ομάδα με παίκτες για όλα τα γούστα, που στοχεύει στο χρυσό μετάλλιο, παρά την απουσία του μεγάλου της αστεριού, του NBAer, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Γιώργος Διαμαντάκος

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1995
Ύψος: 2.14
Θέση: σέντερ
Ομάδα: Παναθηναϊκός

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Σπαρτιατικό και από το 2012 φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Έκανε το ντεμπούτο του την περασμένη σεζόν (2 παιχνίδια). Φέτος έπαιξε σε άλλα δύο (6.51 στην κανονική περίοδο), κάνοντας την καλύτερη του εμφάνιση στα πλέι-οφ με 9 πόντους (3/7 δίποντα, 3/3 βολές, 1 κόψιμο) σε 15 λεπτά συμμετοχής απέναντι στον Απόλλωνα Πατρών.

Είναι η βασική κολόνα των εθνικών ομάδων, εδώ και αρκετά χρόνια, κερδίζοντας πέρσι μια θέση στην καλύτερη 5άδα της διοργάνωσης. Έχει ακόμη επιλεχτεί και στη All-Star ομάδα Νέων Αθλητών της Fiba Europe. Έχει παίξει 13 ματς με την Εφήβων έχοντας 16.5 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ μετράει και 19 αγώνες με την Παίδων (8,8 πόντους).

Το μέγεθος (2.15), η δύναμη και η ικανότητα να βάζει τη μπάλα στο καλάθι τον έχουν αναδείξει ως έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην ηλικία του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει τα χαρακτηριστικά των σέντερ που έχουν εκλείψει τα τελευταία χρόνια από το μπάσκετ και παρότι συνηθίζεται να λέγεται ότι τέτοιοι ψηλοί "ωριμάζουν" καθυστερημένα, έχει σημειώσει τεράστια βήματα προόδου.

Μιχάλης Καμπερίδης

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1994
Ύψος: 2.05
Θέση: Φόργουορντ
Ομάδα: Φιλαθλητικός

Το πληθωρικός είναι το επίθετο που τον χαρακτηρίζει, καθώς είναι από τους λίγους παίκτες που μπορούν να παίξουν αρκετές θέσεις και να κάνουν τα πάντα μες στο γήπεδο. Παίζει με πρόσωπο, είναι εξαιρετικός ριμπάουντερ και αμυντικός, μπορεί να σουτάρει από μακριά... Δεν είναι τυχαίο ότι είχε συμμετοχή στις πρώτες θέσεις αρκετών στατιστικών κατηγοριών της Α2 όπως τα ριμπάουντ (4ος με 199), τα κερδισμένα φάουλ (13ος με 112), τα κλεψίματα (16ος με 29) και στα κοψίματα (9ος με 14).

Έχει παίξει 2 παιχνίδια με την εθνική Παίδων (12.0 πόντοι μ.ο) και 11 με την εθνική Νέων (4.7 πόντοι ανά παιχνίδι). Ξεκίνησε την καριέρα του στον Μανδραϊκό και τα τελευταία τρία χρόνια παίζει στον Φιλαθλητικό, με τον οποίο πρόπερσι έφτασε ένα βήμα πριν την άνοδο στην Α1.

Γιάννης Κουζέλογλου

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Παίκτης με μεγάλη προοπτική λόγω σωματικών και τεχνικών χαρακτηριστικών. Παίζει τόσο στο "3", όσο και στο "4" και είναι πληθωρικός στο παιχνίδι του. Μπορεί να σουτάρει, να παίξει 1on1, να περάσει με πρόσωπο τον αντίπαλο του, ακόμη και να κατεβάσει τη μπάλα.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του πέρσι ήταν πρώτος σκόρερ του Μαντουλίδη με 18.0 πόντους ανά παιχνίδι. Έχει εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις, έχοντας αγωνιστεί σε 14 ματς με την Εφήβων (6.4 πόντοι).

Έτος Γέννησης: 1995
Ύψος: 2.04
Θέση: Φόργουορντ
Ομάδα: Μαντουλίδης

Μιχάλης Λιάπης

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1995
Ύψος: 1.88
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: ΠΑΟΚ

Ξεκίνησε την καριέρα του στον ΕΟ Σταυρόπολης και από το 2009 αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ, φορώντας τη φανέλα όλων των τμημάτων υποδομής ως και αυτή του ανδρικού. Φέτος έπαιξε σε 18 παιχνίδια σκοράροντας συνολικά 17 πόντους με 2/6 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 4/8 βολές.

Παίζει κυρίως στο "2" και κουβαλάει τη φήμη του φονικού σουτέρ. Μάλιστα το στυλ του μοιάζει πολύ με αυτό του Ισπανού σούπερ-σταρ Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τόσο στον τρόπο εκτέλεσης, όσο και στον τρόπο που αγωνίζεται παίζοντας με τη μπάλα, ή μακριά από αυτή. Έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής Παίδων συνολικά 19 φορές (12.3 πόντους ανά παιχνίδι) και της Εφήβων 14 (4.5 πόντοι).

Πάρης Μαραγκός

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1994
Ύψος: 2.06
Θέση: σέντερ
Ομάδα: Αμέρικαν

Ο "Αμερικάνος" της ομάδας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίστηκε στο κολέγιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ενώ φέτος το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για το γειτονικό Αμέρικαν. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, κάνοντας το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα το 2011 (δύο παιχνίδια και 4.51').

Από μικρή ηλικία είχε ξεχωρίσει ως ο καλύτερος ψηλός της φουρνιάς του "1994" κάνοντας θραύση με την παιδική ομάδα του "τριφυλλιού" (πρωταθλητές Ελλάδος τη σεζόν 2009-2010). Είναι χαρακτηριστικό ότι με την Παίδων έχει 50 συμμετοχές έχοντας 6.5 πόντους ανά παιχνίδι. Μόλις τέσσερις παίκτες έχουν περισσότερες συμμετοχές από αυτόν στην ιστορία της Παίδων (Πέττας, Ρώσσης, Λιώδης και Άνθης).

Λευτέρης Μποχωρίδης

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1994
Ύψος: 1.96
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: Άρης

Παρότι είναι 20 ετών κουβαλάει ένα πλούσιο βιογραφικό, έχοντας διακρίσεις και τίτλους με την παιδική και την εφηβική ομάδα του Άρη με πρωταθλήματα το 2011 και το 2013. Έκανε ντεμπούτο στην εθνική Παίδων το 2010 (2 ματς - 4 πόντοι), ενώ πέρσι ήταν ο βασικός πλέι-μέικερ της εθνικής Νέων έχοντας 12.1 πόντους μέσο όρο στο τελικό τουρνουά.

Είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες αυτής της ομάδας, καθώς αγωνίζεται σε ανδρικό επίπεδο από το 2011 με την ομάδα του Άρη. Πέρσι είχε 7 πόντους μέσο όρο με 45% στα δίποντα, 29% στα τρίποντα και 68% στις βολές, μοιραζοντας παράλληλα 1.4 ασίστ σε 21 λεπτά συμμετοχής.

Είναι ένα ψηλό γκαρντ που παίζει και στις δύο θέσεις, αποτελώντας έναν γκαρντ που ξέρει να δημιουργεί φάσεις για τους συμπαίκτες και τον εαυτό του. Είναι αριστερόχειρας και διακρίνεται για την επιθετική του δεινότητα, κυρίως μετά από πικ-εν-ρολ.

Στέλιος Πουλιανίτης

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος γέννησης: 1995
Ύψος: 1.87
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: Άρης

Θεωρείται από τους πιο έτοιμους σωματικά παίκτες της ηλικίας του, καθώς είναι ένας πολύ δυνατός γκαρντ, με καλό πρώτο βήμα και προσωπικότητα, την οποία δείχνει τόσα χρόνια στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Φέτος αγωνίστηκε και στην ανδρική ομάδα του Άρη, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα.

Αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Παίδων, έχοντας 12 συμμετοχές (2.17 πόντους μέσο όρο). Ξεκίνησε την καριέρα του από τα "Αστέρια", την ακαδημία μπάσκετ του Θόδωρου Ροδόπουλου.

Δημήτρης Σιόλογκας

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1994
Ύψος: 2.00
Θέση: Φόργουορντ
Ομάδα: Ηρακλής

Ένας φόργουορντ με πλούσια αθλητικά προσόντα, που βγάζει μεγάλη ενέργεια στο παρκέ και διακρίνεται τόσο για αμυντικούς ρόλους, όσο και για την έφεση του στο transition. Τουλάχιστον για αυτά τα δύο ξεχώριζε την περασμένη σεζόν στην Α2, όπου αγωνίστηκε με τη φανέλα του Ηρακλή. Είχε 5.2 πόντους (56% στις βολές, 63% στα δίποντα, 28% στα τρίποντα), 1.6 ριμπάουντ σε 12' συμμετοχής, κάνοντας το καλύτερο του παιχνίδι απέναντι στους Ίκαρους Σερρών (19 πόντοι με 0.901 στο tendex).

Ο δίμετρος αριστερόχειρας φόργουορντ ξεκίνησε την καριέρα του στον Μαντουλίδη, πριν πάει αυτό το καλοκαίρι στον "γηραιό". Μετράει τρεις συμμετοχές με την Παίδων έχοντας 8.0 πόντους ανά παιχνίδι.

Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1995
Ύψος: 1.82
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: ΚΑΟΔ

Αν και είναι μόλις 19 ετών είναι από τους "ψημένους" παίκτες αυτής της γενιάς με εμπειρία από την Α1, τόσο με τον Ηλυσιακό, όσο και με τον ΚΑΟΔ. Πέρσι έπαιξε 20 παιχνίδια με 8 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο και 1.7 πόντους (6/18 τρίποντα, 8/12 βολές), έχοντας σημαντική συμμετοχή σε μερικά από αυτά, όπως σε εκείνο με το Ρέθυμνο, όπου είχε 5 πόντους (σε 17') σε κρίσιμο μάλιστα σημείο της αναμέτρησης.

Αγωνίζεται στο "1", φημίζεται για τα γρήγορα πόδια του τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, αλλά και για το αγωνιστικό του θράσος. Έχει ένα ιδιαίτερο στυλ στο σουτ (εκτελεί από χαμηλά), το οποίο όμως είναι αρκετά αποτελεσματικό εν στάση. Είναι από τους παίκτες που έχουν γράψει... χιλιόμετρα με τις μικρές Εθνικές έχοντας 15 ματς με την Παίδων (48 πόντοι) και 14 με την Εφήβων (7,3 μ.ο).

Αναστάσιος Σπυρόπουλος

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1995
Ύψος:
2.05
Θέση:
Φόργουορντ
Ομάδα: Πανιώνιος

Ξεκίνησε την καριέρα του στο ΓΣ Νίκαιας Λάρισας, πέρασε από τον ΠΑΟΚ και από πέρσι αγωνίζεται στον Πανιώνιο, με τη φανέλα του οποίου κατέκτησε το πρωτάθλημα Εφήβων. Είναι αριστερόχειρας και αγωνίζεται στη φροντ-λάιν, κυρίως ως "4". Διακρίνεται για το σουτ από μέση απόσταση και μπορεί να σκοράρει τόσο με πρόσωπο, όσο και με πλάτη.

Έχει διατελέσει αρχηγός της εθνικής παίδων και μετράει 30 διεθνείς συμμετοχές: 16 με την Παίδων (6.4 πόντους μέσο όρο) και 14 με την Εφήβων (3.1)

Κώστας Φακοπουλίδης

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1995
Ύψος: 1.92
Θέση: 1
Ομάδα: Ηλυσιακός

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Πιερικό/Αρχέλαο και από πέρσι είναι κάτοικος Αθηνών, συνδυάζοντας το μπάσκετ με τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ και κυρίως στο "1". Διακρίνεται για τη δύναμη, την εκρηκτικότητα και την επιθετικότητα στο παιχνίδι του, καθώς είναι από τους παίκτες που "κοιτούν" το καλάθι και εκτελούν σε καταστάσεις pick-n-roll.

Έχει παίξει τρία ματς με την Εθνική Παίδων.

Δημήτρης Αγραβάνης

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1994
Ύψος: 2.08
Θέση: Φόργουορντ
Ομάδα: Ολυμπιακός

Ένας από τους παίκτες της ομάδας που στα 20 τους χρόνια κουβαλούν αρκετές παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Έπαιξε από μικρή ηλικία στην Α1 με το Μαρούσι, εν συνεχεία είχε ρόλο στο Μαρούσι και πέρσι φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού, παίζοντας ακόμη και πεντάδα σε αγώνα της Euroleague.

Με τους "ερυθρολεύκους" είχε συμμετοχή στο πρωτάθλημα σε 13 αγώνες (2.6 πόντοι μέσο όρο), με 41% στα δίποντα και 80% στις βολές και 8 λεπτά συμμετοχής και στην Euroleague σε 8 παιχνίδια (τα 4 ως βασικός), έχοντας 4 πόντους και 12 ριμπάουντ σε σύνολο 58 λεπτών.

Παίζει στο "4" (και στο "5" υπό προϋποθέσεις σε επίπεδο Νέων), διακρίνεται για τη μαχητικότητα του, την έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, αλλά και την ταχύτητα για το ύψος και το μέγεθος του. Έπαιξε για πρώτη φορά με την Εθνική ομάδα στο περσινό τουρνουά Νέων έχοντας 10.8 πόντους σε 8 παιχνίδια.

Ανδρέας Χριστοδούλου

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1995
Ύψος: 1.96
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: Ολυμπιακός

Γεννήθηκε στην Κύπρο και πήρε φέτος την ελληνική υπηκοότητα. Έχει παίξει στην ΑΕΛ, στον ΑΠΟΕΛ και στον Μαντουλίδη, πριν δέσει στο Λιμάνι έχοντας τον τίτλο του Βενιαμίν της ομάδας. Έπαιξε 6 παιχνίδια (6 λεπτά ανά ματς) έχοντας συνολικά 9 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Είναι ένας scoring γκαρντ με μέγεθος για τη θέση του, καλό διάβασμα στο pick-n-roll και την ικανότητα να δημιουργεί για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του με μεγάλη άνεση. Θα είναι η πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική.

Γιάννης Παπαπέτρου

Η παρουσίαση της Εθνικής Νέων

Έτος Γέννησης: 1994
Ύψος: 2.06
Θέση: Φόργουορντ
Ομάδα: Ολυμπιακός

Αν μη τι άλλο είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει, λόγω προσόντων και βιογραφικού. Μεγάλωσε "μπασκετικά" στον Ηλυσιακό και από μικρή ηλικία μετακόμισε στην Αμερική, παίζοντας στο κολέγιο του Τέξας με μεγάλη επιτυχία. Το καλοκαίρι που μας πέρασε πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπου κατόρθωσε να καθιερωθεί παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα (σπασμένη μύτη, γαστρεντερίτιδα) στο ξεκίνημα της σεζόν.

Αν και είχε μπροστά του παίκτες όπως ο Περπέρογλου κι ο Λοτζέσκι ο Παπαπέτρου κέρδισε τη θέση του στους "ερυθρολεύκους", οι οποίο την επόμενη σεζόν φιλοδοξούν να του δώσουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, καθώς δεν αντικατέστησαν τον Περπέρογλου που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Εφές.

Ο Παπαπέτρου έπαιξε 12 παιχνίδια στην Euroleague, ξεκινώντας τα 6 ως βασικός. Είχε 4.6 πόντους μέσο όρο με 71% στα δίποντα και 48% στα τρίποντα. Έκανε το καλύτερο του παιχνίδι κόντρα στην Λαμποράλ Κούτσα στο Top-16 με 13 πόντους και απόλυτη ευστοχία (2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα). Στο ελληνικό πρωτάθλημα είχε 120 πόντους (4.8) σε 25 παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παίξει τόσο στην Παίδων (12 ματς) και την Εφήβων (1 ματς), όσο και στη Νέων. Πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 14.8 πόντους. Αγωνιστικά διαθέτει μέγεθος για τη θέση "3", μεγάλη έφεση στο transition κι ένα πολύ αξιόπιστο σουτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ