OPINIONS

Ένα διαφορετικό ντέρμπι

Ένα διαφορετικό ντέρμπι
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει τις διαφορές μεταξύ "αιωνίων" από εκείνο το ματς του κυπέλλου. Οι on-ball defenders, οι αλλαγές προσώπων σε πάγκο και παρκέ, καθώς και όλοι οι παράγοντες που θα κρίνουν το ντέρμπι του Σαββάτου.

Οι κάτι περισσότερο από δύο μήνες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκου, δεν είναι μεγάλο διάστημα. Είναι ωστόσο αρκετός καιρός για να έχουν αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στο στρατόπεδο των δύο "αιωνίων". Με άλλα λόγια το παιχνίδι που θα δούμε το Σάββατο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είδαμε στο ΟΑΚΑ.

Εκτός από τα προφανή ότι δηλαδη (διαφορετική έδρα, διαφορετική διοργάνωση), υπάρχει μεγάλη αγωνιστική διαφορά σε σχέση με τον Ολυμπιακό του Οκτωβρίου και τον Παναθηναϊκό του Οκτωβρίου.

Αναλυτικά:

Οι on-ball defenders: Τόσο ο Τραμέλ Ντάρντεν, όσο και ο Ντεμάρκους Νέλσον απουσίασαν από το ματς του κυπέλλου. Μπορεί να μην αγωνίζονται στην ίδια θέση, αλλά αποτελούν εξίσου σημαντικά γρανάζια για τις δύο μηχανές. Ο Ντάρντεν είναι μαζί με τον Μάντζαρη, ο καλύτερος αμυντικός του Ολυμπιακού πάνω στη μπάλα, κάτι που τον αναγάγει αυτόματα στον παίκτη που θα μαρκάρει τον Διαμαντίδη, ρόλο που στο ΟΑΚΑ είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Μάντζαρης (για αυτο είχε παίξει τόσο πολύ χρόνο).

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Νέλσον. Ο Αμερικανός γκαρντ ξεχωρίζει για την αμυντική του ικανότητα (με διαφορά ο καλύτερος αμυντικός περιφερειακός του Ολυμπιακού) οπότε το καμπανάκι (μαρκάρισμα Σπανούλη) χτυπάει και για αυτόν.

Post-up παιχνίδι: Ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και στο ματς του κυπέλλου είχε στηρίξει την επίθεση με πλάτη στο καλάθι στον Γιώργο Πρίντεζη, που δεν έχει αγωνιστεί από εκείνο το ματς (κάνει αγώνα δρόμου να προλάβει το ντέρμπι, αλλά σίγουρα δεν θα είναι 100% έτοιμος). Χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις οι Πειραιώτες έβαλαν τη μπάλα στα δικά του χέρια.

Χωρίς τον Πρίντεζη οι "ερυθρόλευκοι" έχουν χάσει αυτόν τον επιθετικό πόλο και προσπαθούν να τον αντικαταστήσουν με τον Ντάρντεν και τους Χάντερ-Ντάνστον, λόγω θέσης και όχι τόσο λόγω ικανότητας.

Οι επιστροφές του Παναθηναϊκού: Στο ματς του ΟΑΚΑ δεν είχε μόνο ο Ολυμπιακός απουσίες (Παπαπέτρου, Ντάρντεν), είχε και ο Παναθηναϊκός (Γκιστ, Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης), που αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει και τον Διαμαντάκο, που έκτοτε είχε πολύ μικρό χρόνο συμμετοχής.

Τώρα οι "πράσινοι" θα έχουν ως μοναδική απουσία τον Μποχωρίδη, ενώ θα υπολογίζουν εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες και τον Τζούλιαν Ράιτ που έχει πάρει θέση στο ρόστερ.

Η αλλαγή προπονητή: Αυτό θα είναι το πρώτο αιώνιο ντέρμπι του Γιάννη Σφαιροπουλου. Η αλλαγή προσώπου στον πάγκο, έχει επιφέρει και αλλαγή στην αγωνιστική ταυτότητα του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες εξακολουθούν να είναι μια ομάδα που περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργική ικανότητα του Βασίλη Σπανούλη, αλλά σε σχεση με την εποχή-Μπαρτζώκα, έχουν διαφοροποιήσει τον τρόπο επίθεσης, ρίχνοντας την ταχύτητα τους στο μισό γήπεδο. Ο νέος προπονητής προτιμά το αργό τέμπο και τις λιγότερες κατοχές στο παιχνίδι.

Η ψυχολογική προσέγγιση: Πέρα από την έδρα που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε τέτοια παιχνίδια και η οποία δίνει ώθηση στον Ολυμπιακό, το παιχνίδι έχει διαφορετικό βαθμό πίεσης. Στο κύπελλο οι "ερυθρόλευκοι" δεν επιτρεπόταν να χάσουν, ενώ τώρα τα πράγματα ειναι διαφορετικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι η πίεση δεν είναι με το μέρος τους. Κι αυτό γιατί με ήττα ουσιαστικά αποχαιρετούν το πλεονέκτημα έδρας, ενώ αντίθετα οι "πράσινοι" ακόμη και με αρνητικό αποτέλεσμα δεν χάνονται.

Η φόρμα: Τότε ήταν το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς. Τώρα ο Παναθηναϊκός προέρχεται από τρεις συνεχόμενες ευρωπαϊκές ήττες (Φενέρ, Μιλάνο και Μπαρτσελόνα) και ο Ολυμπιακός από μέτριες εμφανίσεις, σαν να έχει πατήσει φρένο. Τουλάχιστον το κέρδος για τις δύο ομάδες είναι ότι είχαν όλον τον χρόνο στη διάθεση τους για να προετοιμαστούν για αυτό το ματς, μετά την αναβολή του ημιτελικού του κυπέλλου.

Τα πεπραγμένα της έδρας: Επιστροφή στον συγκεκριμένο παράγοντα, ο οποίος πριν το τζάμπολ παίζει ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει δείξει ιδιαίτερη δυναμική στο γήπεδο του κερδίζοντας και τα πέντε ματς που έδωσε στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας, εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό που αν πήρε σε κάτι κάτω απο τη βαση ήταν η εκτός έδρας απόδοση του: οι "πρασινοι" που πετούσαν... φλόγες στο ΟΑΚΑ, μακριά από αυτο κέρδισαν μόνο την Τουρόφ. Οπότε θα πρέπει να αποδείξουν σε αυτό το ντέρμπι ότι μπορούν να κερδίσουν και μακριά από το γήπεδο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ