OPINIONS

Champions Αθλέτικ!

Champions Αθλέτικ!

Η Αθλέτικ διεκδικεί απόψε (27/8, 21:45) την είσοδό της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και το Sport24.gr θυμάται τις 4 προηγούμενες συμμετοχές των "λεόντων" στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση (pics & videos)

Η Αθλέτικ υποδέχεται απόψε (27/8, 21:45) την Νάπολη στο "Σαν Μαμές", διεκδικώντας την πρόκρισή της στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν τα καταφέρει, θα είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία των Βάσκων που τα "λιοντάρια" του Μπιλμπάο θα συμμετάσχουν είτε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η μεγάλη στιγμή για την Αθλέτικ έφτασε. Οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε υποδέχονται απόψε την Νάπολη (27/8, 21:45) στο ολοκαίνουργιο, ολοκληρωμένο πλέον "Σαν Μαμές", θέλοντας να συνεχίσουν την υπέρβαση που ξεκίνησαν πέρυσι, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ περνάει μέσα από τη ρεβάνς του 1-1 στο πρώτο παιχνίδι. Οι Βάσκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια την ιστορία τους, αφού αν προκριθούν, θα συμμετάσχουν για πέμπτη φορά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Περιμένοντας να δούμε αν οι "λέοντες" και ο Txingurri θα πετύχουν τον στόχο τους, θα θυμηθούμε τις προηγούμενες 4 φορές που οι Βάσκοι του Μπιλμπάο πήραν μέρος είτε στο Πρωταθλητριών, είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα ξεκινήσουμε από το μακρινό 1956/57 και περνώντας μέσα από τη "χρυσή" διετία 1983-84, θα καταλήξουμε στη σεζόν 1998/99 και το χρυσό ιωβηλαίο του συλλόγου. Είκοσι είναι συνολικά τα παιχνίδια που έχει δώσει η Αθλέτικ στη διοργάνωση, έχοντας αντιμετωπίσει ποδοσφαιρικούς κολοσσούς όπως η Χόνβεντ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Μπορντό και η Γιουβέντους. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

1. ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1956/57

Champions Αθλέτικ!

Η είσοδος της Αθλέτικ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο χιονισμένο "Σαν Μαμές" (16/1/1957)

Η πρώτη συμμετοχή της Αθλέτικ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ήρθε στην δεύτερη μόλις χρονιά της διοργάνωσης, τη σεζόν 1956/57. Στην ομάδα εκείνης της εποχής, πρωταθλήτριας Ισπανίας το 1956, έπαιζαν ιστορικοί παίκτες όπως ο Θεδρούν, ο Καρμέλο, ο Ορούε, ο Γκαράι, ο Κανίτο, ο Μαγκουρέγκι, ο Αρτέτσε και ο Γκαΐνθα. Προπονητής τους ήταν ο Τσεχοσλοβάκος Φέρντιναντ Ντάουτσικ. Στην προκριματική φάση απέκλεισαν με δυο νίκες την Πόρτο και αμέσως μετά έπεσαν πάνω στην ιστορική Χόνβεντ, η οποία είχε τότε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Φέρεντς Πούσκας, ο Λάζλο Μπούνταϊ, ο Σάντορ Κότσις και ο Ζόλταν Τσίμπορ.

Η πρόκριση κρίθηκε μετά από δυο εκπληκτικά παιχνίδια. Στο Μπιλμπάο οι Βάσκοι επιβλήθηκαν 3-2 και στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο "Χέιζελ" των Βρυξελλών προηγήθηκαν 1-3, δέχτηκαν στα τελευταία λεπτά την ισοφάριση, αλλά το τελικό 3-3 τους έδωσε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση, εκεί όπου τους περίμενε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το πρώτο ματς διεξήχθη στις 16 Ιανουαρίου του 1957 στον "Καθεδρικό" του ισπανικού ποδοσφαίρου. Χιόνιζε επί μέρες στο Μπιλμπάο και το "Σαν Μαμές" ήταν κάτασπρο. Πρόκειται για το θρυλικό "ματς του χιονιού" που τελείωσε 5-3 υπέρ της Αθλέτικ. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και η έκταση του σκορ, έδωσαν επικό χαρακτήρα στη συνάντηση.

Champions Αθλέτικ!

Η ομάδα της Αθλέτικ που έπαιξε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1956/57.

Οι Βάσκοι μπήκαν ορεξάτοι μέσα στη χιονοθύελλα και προηγήθηκαν γρήγορα 2-0 με ισάριθμα γκολ του Ουρίμπε (2’ & 28’). Λίγο πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, ο Μαρκάιντα πέτυχε και τρίτο τέρμα για την Αθλέτικ (43’) που πλέον είχε αποκτήσει πολύ σοβαρό προβάδισμα. Το κατάμεστο "Σαν Μαμές" (36.737 εισιτήρια) που δεν καταλάβαινε από παγωνιά, "έσπρωχνε" την Μπιλμπάο σε ένα ιστορικό θρίαμβο. Απέναντι βέβαια βρισκόταν μια από τις πιο προικισμένες ομάδες όχι μόνο της εποχής, αλλά ολόκληρης της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Με το ξεκίνημα της επανάληψης οι Άγγλοι σκόραραν δις (48’ Τέιλορ & 54’ Βάιολετ), μειώνοντας σε 3-2. Η Αθλέτικ συνέχισε κατά κύματα τις επιθέσεις και ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-2 (73’ Μερόδιο & 78’ Αρτέτσε), αποκτώντας και πάλι προβάδισμα τριών τερμάτων. Όμως η Γιουνάιτεντ, πέντε λεπτά πριν ο Γερμανός διαιτητής Ντους σφυρίξει τη λήξη, πέτυχε ένα ακόμα τέρμα με τον Γουίλαν, διαμορφώνοντας το τελικό 5-3.

Ο επαναληπτικός της 6ης Φεβρουαρίου στο Μάντσεστερ δεν διεξήχθη στο "Ολντ Τράφορντ", αλλά στην τότε έδρα της Σίτι, το "Μέιν Ρόουντ". Οι Άγγλοι επικαλέστηκαν τα έργα που γίνονταν στο γήπεδό τους, όμως ο τερματοφύλακας της Μπιλμπάο, Καρμέλο Θεδρούν, μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Mundo Deportivo, υποστήριξε πως επρόκειτο για παγίδα που τους έστησε η Γιουνάιτεντ: "Δεν είχε τίποτα το Ολντ Τράφορντ, απλά αυτοί ήταν πολύ πονηροί, αφού μας έβαλαν να παίξουμε σε ένα γήπεδο σκέτο χωράφι, γεμάτο νερά και λάσπες". Ο Βάιολετ ήταν αυτός που έδωσε προβάδισμα στη Γιουνάιτεντ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (42’), μπροστά σε 70.000 θεατές που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του "Μέιν Ρόουντ". Ο Τέιλορ πέτυχε το 2-0 (70’) και ο Μπέρι ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της Μάντσεστερ στο 85’. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν έτσι την πρόκριση για τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν από την μετέπειτα κάτοχο Ρεάλ Μαδρίτης με συνολικό σκορ 5-3.

Champions Αθλέτικ!

Η είσοδος της Αθλέτικ και της Μάντσεστερ στη χιονοθύελλα του "Σαν Μαμές" από διαφορετική λήψη (16/1/1957) Photo El Correo

Η Αθλέτικ επέστρεψε στο Μπιλμπάο χωρίς το πολυπόθητο θετικό αποτέλεσμα, όμως τα δυο παιχνίδια με την Μάντσεστερ και κυρίως το 5-3 του "Σαν Μαμές", έμειναν ανεξίτηλα τόσο στη μνήμη όσων τα έζησαν όσο και στην ιστορία του συλλόγου. Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη συνάντηση πέρασε στη "μυθολογία" της Μπιλμπάο για έναν ακόμα λόγο. Ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1958, συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα που αφάνισε την χαρισματική ομάδα των "μπέμπηδων" του Μπάσμπι. Επτά από τους παίκτες που είχαν αντιμετωπίσει την Αθλέτικ ένα χρόνο πριν, οι Pegg, Taylor, Whelan, Edwards, Jones, Colman και Byrne, μαζί με τον γυμναστή Tom Curry, ήταν ανάμεσα στα 23 συνολικά θύματα της τραγωδίας της πτήσης 609 της British Airways. Πάντως οι Βάσκοι, 55 χρόνια αργότερα, στο Europa League της σεζόν 2011/12, μπόρεσαν να πάρουν τη ρεβάνς από την Μάντσεστερ, αποκλείοντάς την από τη διοργάνωση με δυο νίκες και μια φοβερή εμφάνιση μέσα στο "Ολντ Τράφορντ" (2-3).

Βίντεο: Το περίφημο «ματς του χιονιού». Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-3 (16-1-1957)

Προκριματική φάση: Αθλέτικ - Πόρτο

- Πόρτο - Αθλέτικ 1-2 (20/9/1956)

Γήπεδο: Estadio das Antas, Πόρτο

Σκόρερ: Matos (54') / Gaínza (8'), Canito (75')

- Αθλέτικ - Πόρτο 3-2 (26/9/1956)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Arteche (14', 73' & 82') / Hernani (4'), Matos (20')

Πρώτη Φάση: Αθλέτικ - Χόνβεντ

- Αθλέτικ - Χόνβεντ 3-2 (22/11/1956)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Arteche (16'), Marcaida (27'), Arieta (82') / Budai II (75'), Kocsis (85')

- Χόνβεντ - Αθλέτικ 3-3 (20/12/1956)

Γήπεδο: Heysel Stadium, Βρυξέλλες

Σκόρερ: Budai II (6' & 82'), Puskas (86') / Merodio (1' & 72'), Arieta (67')

Προημιτελική φάση: Αθλέτικ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

- Αθλέτικ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-3 (16/1/1957)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Uribe (2' & 28'), Marcaida (43'), Merodio (73'), Arteche (78') / Taylor (48'), Viollet (54'), Whelan (85')

- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Αθλέτικ 3-0 (6/2/1957)

Γήπεδο: Maine Road, Μάντσεστερ

Σκόρερ: Viollet (42'),Taylor (70'), Berry (85')

2. ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1983/84

Champions Αθλέτικ!

Ο Ισμαέλ Ουρτούμπι ανάμεσα στους Μαρκ Λόρενσον (4) και Άλαν Χάνσεν, μπροστά στην εστία του Γκρόμπελαρ (2/11/1983) Photo El Correo

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες για να ξαναδούμε την Αθλέτικ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ήταν η σεζόν 1983/84, συνέχεια του εκπληκτικού 1982/83, όταν οι Βάσκοι του Μπιλμπάο διαδέχτηκαν την Ρεάλ Σοθιεδάδ στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης η ομάδα του Κλεμέντε με σημαντικότερους παίκτες τους Θουμπιθαρέτα, Γκοϊκοετσέα, Ουρκιάγα, Νοριέγα και Σαράμπια, αντιμετώπισε την Λεχ Πόζναν. Στο πρώτο ματς, στην Πολωνία, τα "λιοντάρια" δέχτηκαν δυο τέρματα στο πρώτο ημίχρονο και πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές στο δεύτερο, με τον Θούμπι να πραγματοποιεί σωτήριες αποκρούσεις. Σκόρερ του δεύτερου γκολ των Πολωνών ήταν ο Μίροσλαβ Οκόνσκι, μετέπειτα παίκτης της ΑΕΚ.

Στον επαναληπτικό αγώνα, στο Μπιλμπάο, μόλις 4 μέρες μετά το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, στο οποίο ο Γκοϊκοετσέα είχε σακατέψει τον Μαραντόνα, η Αθλέτικ έπιασε μια καταπληκτική απόδοση και εξαφάνισε την Λεχ Πόζναν με το εντυπωσιακό 4-0. Οι Βάσκοι ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα στο ημίχρονο και στην επανάληψη πέτυχαν ακόμα δυο τέρματα, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην πρόκρισή τους. Όμως λίγες ώρες αργότερα, η κλήρωση έφερε απέναντι στους παίκτες του Κλεμέντε την παντοδύναμη Λίβερπουλ. Παρόλα αυτά, η Αθλέτικ κατάφερε να φύγει με πλεονέκτημα από το "Άνφιλντ", όπου κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της παρά την συνεχή πίεση των Άγγλων. Το 0-0 έδινε πολλές ελπίδες ενόψει της ρεβάνς στο "Σαν Μαμές" δυο εβδομάδες αργότερα.

Champions Αθλέτικ!

Ντέιβιντ Χόντγκσον (Λίβερπουλ) και Χοσέ Μαρία Νούνιεθ στο "Σαν Μαμές" (2/11/1983) Photo El Correo

Όμως η αρμάδα του Φάγκαν με πρωταγωνιστές τους Λι, Νιλ, Κένεντι, Σούνες, Νίκολ, Νταλγκλίς και σκόρερ τον Ίαν Ρας, δεν άφησε περιθώρια στους Βάσκους, που υπέκυψαν απέναντι στη σαφή ανωτερότητα τής λίγους μήνες αργότερα Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Οι δυο χαμένες ευκαιρίες των Νοριέγα και Σαράμπια στα πρώτα λεπτά ήταν και οι τελευταίες για την Αθλέτικ, αφού στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη, οι "reds" πήραν την απόλυτη πρωτοβουλία και μαζί και την πρόκριση κάτω από το θερμό χειροκρότημα των 45.000 θεατών που αναγνώρισαν με αυτόν τον τρόπο την δίκαιη επικράτηση των αντιπάλων τους.

Πρώτη Φάση: Αθλέτικ - Λεχ Πόζναν

- Λεχ Πόζναν - Αθλέτικ 2-0 (14/9/1983)

Γήπεδο: Stadion Busgaska, Πόζναν

Σκόρερ: Niewiadomski (35'), Okonski (44')

- Αθλέτικ - Λεχ Πόζναν 4-0 (28/9/1983)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Goikoetxea (11'), Sola (34'), Noriega (53'), Urquiaga (84')

Βίντεο: Αθλέτικ - Λεχ Πόζναν 4-0 (28/9/1983)

Δεύτερη φάση: Αθλέτικ - Λίβερπουλ

- Λίβερπουλ - Αθλέτικ 0-0 (19/10/1983)

Γήπεδο: Anfield, Λίβερπουλ

Σκόρερ: -

- Αθλέτικ - Λίβερπουλ 0-1 (2/11/1983)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Rush (66')

Βίντεο: Αθλέτικ - Λίβερπουλ 0-1 (2/11/1983)

3. ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ 1984/85

Ένα χρόνο αργότερα, η Αθλέτικ πήρε και πάλι το εισιτήριο για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αφού στο μεταξύ κατέκτησε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Η κλήρωση την έφερε απέναντι στη γαλλική Μπορντό των Μπατιστόν, Ζιρές, Λακόμπ, Τιγκανά και του Γερμανού Ντίτερ Μίλερ. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στη Γαλλία και εκεί η Αθλέτικ έχασε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να φύγει νικήτρια και να καθαρίσει την πρόκριση. Όμως η έλλειψη συγκέντρωσης των αμυντικών της σε φαινομενικά ανύποπτες φάσεις, είχε σαν αποτέλεσμα να δεχτεί τρία τέρματα και να φύγει ηττημένη από το γήπεδο. Δυο φορές προηγήθηκε η Μπορντό, ισάριθμες φορές ισοφάρισαν οι Βάσκοι, αλλά δεν κατάφεραν να κρατήσουν τελικά ούτε την ισοπαλία, με τον Λακόμπ να διαμορφώνει το τελικό 3-2 δέκα λεπτά πριν τη λήξη.

Champions Αθλέτικ!

Εντίκα (αριστερά) και Χούλιο Σαλίνας (δεξιά) στην εκτός έδρας ήττα της Αθλέτικ από την Μπορντό με 3-2 (19/9/1984) Photo El Correo

Πριν την έναρξη του επαναληπτικού αγώνα, έγινε η απονομή των τροπαίων του πρωταθλήματος και του ισπανικού Σούπερ Καπ στους παίκτες του Κλεμέντε, όμως τη γιορτή χάλασε ο Βέλγος διαιτητής, Άλεξ Πονέ, ο οποίος διαμόρφωσε με τα σφυρίγματά του το τελικό αποτέλεσμα. Η Αθλέτικ σκόραρε δυο φορές, μια με τον Γκοϊκοετσέα και μια με τον Νοριέγα, όμως ο Πονέ ακύρωσε και τα δυο γκολ προκαλώντας την οργή των θεατών που αρκετές φορές πέταξαν αντικείμενα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αναγκάζοντας τον ρέφερι να διακόψει τον αγώνα. Οι Βάσκοι προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ που θα τους έδινε νίκη και πρόκριση, όμως τελικά δεν το κατάφεραν, το ματς έληξε 0-0 και η Μπορντό ήταν εκείνη που συνέχισε στη διοργάνωση (έφτασε μέχρι τον ημιτελικό όπου αποκλείστηκε από την Γιουβέντους, πριν τον "ματωμένο" τελικό του Χέιζελ).

Πρώτη Φάση: Αθλέτικ - Μπορντό

- Μπορντό - Αθλέτικ 3-2 (19/9/1984)

Γήπεδο: Stade Chaban Delmas, Μπορντό

Σκόρερ: Müller (30'), Battiston (58'), Lacombe (79') / Guarrochena (32'), Salinas (70')

- Αθλέτικ - Μπορντό 0-0 (3/10/1984)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: -

Βίντεο: Μπορντό - Αθλέτικ 3-2 (19/9/1984)

4. CHAMPIONS LEAGUE 1998/99

Η τέταρτη και τελευταία μέχρι φέτος φορά που η Αθλέτικ συμμετείχε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ήταν τη σεζόν 1998/99. Αυτή ήταν και η πρώτη συμμετοχή των Βάσκων στο Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που γιορτάστηκε διπλά αφού συνέπεσε με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Η ομάδα του Λουί Φερναντέζ με παίκτες όπως ο Ετσεμπερία, ο Εθκέρο, ο Αλκίθα, ο σημερινός πρόεδρος Ουρούτια, ο Ουρθάιθ, ο Λαραθάμπαλ και ο Γκερέρο, πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της σεζόν 1997/98 και απέκτησε το δικαίωμα να διεκδικήσει την είσοδό της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, παίρνοντας μέρος στην προκριματική φάση (όπως και φέτος), με αντίπαλο την Ντιναμό Τιφλίδας. Ο αντίπαλος μπορεί να φαινόταν εύκολος, όμως τα "λιοντάρια" υπέφεραν μέχρι να πάρουν την πρόκριση.

Champions Αθλέτικ!

Ο Ισμαέλ Ουρθάιθ στο πρώτο ματς της Αθλέτικ με την Ντιναμό στην Τιφλίδα (12/8/1998)

Στο πρώτο ματς, στην Γεωργία, αιφνιδιάστηκαν τελείως, χάνοντας 2-0 στο μισάωρο, όμως παρά το ότι μείωσαν στο ξεκίνημα της επανάληψης, έφυγαν τελικά ηττημένοι από την Τιφλίδα. Η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου ήταν κάκιστη, αλλά στην επανάληψη υπήρξε βελτίωση και μετά το 2-1 χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για το 2-2, με την προσπάθεια του Σάντι Εθκέρο να σταματάει στο δοκάρι. Στον επαναληπτικό του "Σαν Μαμές", η Αθλέτικ (με τον Ράφα Αλκόρτα στην ενδεκάδα, σημερινό βοηθό του Μίτσελ στον Ολυμπιακό) πίεσε από το ξεκίνημα ψάχνοντας το πολύτιμο γκολ που θα της έδινε την πρόκριση, όμως οι Γεωργιανοί κρατούσαν καλά στην άμυνα. Όλα άλλαξαν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με την αποβολή του Μουτζίρι στο 49'. Τρία λεπτά αργότερα ο Ετσεμπερία άνοιξε το σκορ, προκαλώντας το ντελίριο στις κερκίδες. Η Αθλέτικ έχασε ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα, δεν κινδύνεψε καθόλου και το τελικό 1-0 την έστειλε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Δεύτερη προκριματική φάση: Αθλέτικ - Ντιναμό Τιφλίδας

- Ντιναμό Τιφλίδας - Αθλέτικ 2-1 (12/8/1998)

Γήπεδο: Boris Paichadze Stadium, Τιφλίδα

Σκόρερ: Khomeriki (15'), Tskitishvili (30') / Imaz (46')

- Αθλέτικ - Ντιναμό Τιφλίδας 1-0 (26/8/1998)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Etxeberria (52')

Champions Αθλέτικ!

Το πρώτο, ιστορικό "σεντόνι" που κυμάτισε ποτέ μέσα στο "Σαν Μαμές". Αθλέτικ - Ρόζενμποργκ, για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ (16/9/1998) Photo El Correo

Στον όμιλο οι Βάσκοι κληρώθηκαν μαζί με τις Γιουβέντους, Γαλατάσαραϊ και Ρόζενμποργκ. Πρώτο παιχνίδι στο "Σαν Μαμές" με την θεωρητικά αδύναμη του γκρουπ, την Ρόζενμποργκ, όμως οι Νορβηγοί αποδείχτηκαν σκληρό καρύδι. Η Αθλέτικ προηγήθηκε νωρίς, μόλις στο 5ο λεπτό με τον Γιοσέμπα Ετσεμπερία, πίεσε, έχασε ευκαιρίες αλλά τελικά ήταν οι φιλοξενούμενοι που ισοφάρισαν σε μια αντεπίθεση, στερώντας από την ομάδα του Φερναντέζ το ιδανικό ξεκίνημα.

Champions Αθλέτικ!

Ράφα Αλκόρτα και Τζίκα Χάτζι στο "Ali Sami Yen". Ο Ρουμάνος πέτυχε στο 90' το γκολ που έδωσε τη νίκη στην Γαλατά (30/9/1998) Photo El Correo

Στη δεύτερη αγωνιστική, τα "λιοντάρια" ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσουν την Γαλατά. Οι Τούρκοι άνοιξαν το σκορ με τον Οκάν (16'), όμως ο Ουρθάιθ τους αιφνιδίασε ένα λεπτό αργότερα ισοφαρίζοντας 1-1. Η Αθλέτικ έπαιξε καλύτερα από τους γηπεδούχους, έχασε και πάλι ευκαιρίες και το πλήρωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν ο Χάτζι με ένα αριστερό σουτ πέτυχε το 2-1 δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του και ψαλιδίζοντας τις ελπίδες των Βάσκων για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Champions Αθλέτικ!

Ο Ρομπέρτο Ρίος μαρκάρει τον Ιγκόρ Τούντορ στο ματς της Αθλέτικ με την Γιουβέντους στο "Σαν Μαμές". Αριστερά ο Γκαρμέντια, δεξιά ο Ετσεμπερία και πίσω ο Ινζάγκι (21/10/1998) Photo El Correo

Σειρά είχαν τα δυο ματς με την Γιουβέντους του Λίπι και των Ζιντάν, Ντεσάν, Ντάβιντς, Ντελ Πιέρο και Ινζάγκι. Πρώτη συνάντηση στο "Σαν Μαμές" με την Αθλέτικ να κλέβει τις εντυπώσεις όχι όμως και τη νίκη σε ένα παιχνίδι που και πάλι ήταν καλύτερη, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει με το 0-0 να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Δυο εβδομάδες αργότερα, στο "Ντέλε Άλπι", οι Βάσκοι έκλεισαν τα ατού της Γιούβε, έπαιξαν μυαλωμένα και έφτασαν κοντά στην μεγάλη έκπληξη, όταν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου προηγήθηκαν 0-1 με σκόρερ τον Τζούλεν Γκερέρο. Στην επανάληψη συνέχισαν να προβληματίζουν τους γηπεδούχους με αντεπιθέσεις, όμως ένα αυτογκόλ του Λάσα μετά από άστοχη έξοδο του Ιμανόλ έφερε το ματς στα ίσια. Έχοντας πλέον 3 βαθμούς στα πρώτα 4 παιχνίδια, τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για την Αθλέτικ.

Champions Αθλέτικ!

Ζιντάν και Ουρούτια (ο σημερινός πρόεδρος της Αθλέτικ) στο ματς της Αθλέτικ με την Γιούβε (21/10/1998) Photo El Correo

Οι Βάσκοι ταξίδεψαν στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας για να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί. Εκεί αγωνίστηκαν με θερμοκρασία 6 βαθμών υπό το μηδέν, έκαναν την χειρότερη εμφάνισή τους και έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια 2-1. Δυο τέρματα του Σόρενσεν, από ένα στο ξεκίνημα του κάθε ημιχρόνου, έβγαλαν νοκ άουτ τους παίκτες της Αθλέτικ που μπόρεσαν απλώς να μειώσουν στο τελευταίο λεπτό της συνάντησης. Ο αποκλεισμός από τη συνέχεια ήταν πλέον σίγουρος και απέμενε μόνο το τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο την Γαλατά στο Μπιλμπάο για να αποχαιρετήσουν τη διοργάνωση μπροστά στο κοινό τους.

Champions Αθλέτικ!

Ντάβιντς και Γκερέρο μονομαχούν στο ματς της Γιουβέντους με την Αθλέτικ στο Τορίνο (4/11/1998)

Και το έκαναν με νίκη, την πρώτη τους και μοναδική στον όμιλο, στερώντας από τους Τούρκους την πρόκριση, την οποία θα έπαιρναν ακόμα και με ισοπαλία. Ο Γκερέρο ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος στο παιχνίδι και με αυτόν τρόπο ολοκληρώθηκε η τελευταία μέχρι σήμερα συμμετοχή των Βάσκων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το αν ο Βαλβέρδε και οι παίκτες του θα έχουν θέση στην κληρωτίδα της Πέμπτης, θα το ξέρουμε απόψε τα μεσάνυχτα, όταν θα λήξει ο επαναληπτικός με την Νάπολη στο "Σαν Μαμές".

Champions Αθλέτικ!

Ο Αλκίθα στο ματς της Αθλέτικ με την Ρόζενμποργκ στη Νορβηγία. Πίσω παρακολουθεί ο Λαραθάμπαλ (25/11/1998) Photo El Correo

Φάση ομίλων: Αθλέτικ, Γιουβέντους, Γαλατάσαραϊ, Ρόζενμποργκ

- Αθλέτικ - Ρόζενμποργκ 1-1 (16/9/1998)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Etxeberria (6') / Strand (65')

- Γαλατάσαραϊ - Αθλέτικ 2-1 (30/9/1998)

Γήπεδο: Ali Sami Yen, Κωνσταντινούπολη

Σκόρερ: Okan (16'), Hagi (90') / Urzaiz (17')

Champions Αθλέτικ!

Ο Τζούλεν Γκερέρο στο τελευταίο ματς του ομίλου με αντίπαλο την Γαλατά στο "Σαν Μαμές". Στο βάθος παρακολουθεί ο Σάντι Εθκέρο (9/12/1998)

- Αθλέτικ - Γιουβέντους 0-0 (21/10/1998)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: -

- Γιουβέντους - Αθλέτικ 1-1 (4/11/1998)

Γήπεδο: Stadio delle Alpi, Τορίνο

Σκόρερ: Lasa (45' αυτογκόλ) / Guerrero (45')

Champions Αθλέτικ!

Ο Γκερέρο πανηγυρίζει το 1-0 επί της Γαλατά που έδωσε στην Αθλέτικ την μοναδική της νίκη στον όμιλο (9/12/1998) Photo El Correo

- Ρόζενμποργκ - Αθλέτικ 2-1 (25/11/1998)

Γήπεδο: Lerkendal, Τρόντχαϊμ

Σκόρερ: Sorensen (2' & 50') / Pérez (90')

- Αθλέτικ - Γαλατάσαραϊ 1-0 (9/12/1998)

Γήπεδο: San Mamés, Μπιλμπάο

Σκόρερ: Guerrero (44')

Πηγές: El Correo, Deia, Mundo Deportivo, lfp.es, uefa.com

Βίντεο: Athletic vs Rosenborg 1-1 (16/9/1998)

Βίντεο: Juventus vs Athletic 1-1 (4/11/1998)

Βίντεο: Athletic vs Juve 0-0 (21/10/1998)

Βίντεο: Galatasaray vs Athletic 2-1 (30/9/1998)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ