OPINIONS

The Manthatis project

The Manthatis project
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ποιος είναι και από πού ήρθε ο αέρινος πιτσιρικάς με το 52 στην πλάτη; Τι σχέση έχουν μαζί του ο Γκαλέτι, ο Αζάρ και η πίτσα; Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το next best thing του Ολυμπιακού.

Είναι από το Καλαμάκι, αλλά το καλάμι δεν θα το καβαλήσει όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά και τον ζουν καθημερινά. Ο Γιώργος Μανθάτης όσο θράσος έχει με τη μπάλα στα πόδια τόσο προσγειωμένος και υπάκουος είναι έξω από το γήπεδο. Παιδί ταπεινό, σεμνό, απογειώνεται όταν το σπρώξεις στο χορτάρι και του πετάξεις μια μπάλα στα πόδια.

Το απέδειξε (και) το βράδυ της Πέμπτης στο μακρινό Καζακστάν ότι δεν μασάει, αλλά μην ξεχνιέστε. Αυτή δεν ήταν η πρώτη του φετινή συμμετοχή στην Ευρώπη, αλλά η τρίτη. Τον είχε επιλέξει και στην παράταση –παρακαλώ- του αγώνα "χωρίς αύριο" με την Αρούκα, σε ένα ματς που αν δεν είχε γίνει η ανατροπή, ο Ολυμπιακός δεν θα μετείχε τώρα στους ομίλους του Εuropa. Ο Πάουλο Μπέντο έχει όση τρέλα, όση πίστη κι όσο τσαγανό χρειάζεται για να σπρώχνει πιτσιρικάδες με περίσσιο ταλέντο στα βαθιά.

Το έχει κάνει στο παρελθόν με παίκτες επιπέδου Κριστιάνο Ρονάλντο και Νάνι όταν τους συνάντησε στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, τους πίστεψε και τους ανέδειξε. Άρα κάτι καλό έχει δει και στα νέα φυντάνια του Θρύλου όπως είναι ο Μανθάτης, ο Ρέτσος, ο Ανδρούτσος.

Λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο 19χρονος εξτρέμ θα έπαιρνε φανέλα βασικού στην "Astana Arena". Μας το κρατούσε για έκπληξη ο Πορτογάλος κόουτς. Δεν το "έδειξε" στο διπλό. Η λογική σκέψη, λοιπόν, ήταν ότι ο πιτσιρικάς θα έμπαινε ως αλλαγή, κάποια στιγμή, στο δεύτερο ημίχρονο για να "φρεσκάρει" τον Ελιουνούσι ενόψει Παναθηναϊκού. Τελικά, η φανέλα με το 52 πάτησε μαζί με τις πρώτες 11 το συνθετικό χορτάρι της πρωταθλήτριας του Καζακστάν και δεν πέρασε απαρατήρητη.

Πρώτοι απ’ όλους την έψαχναν οι παίκτες της Αστάνα όταν άρχισε να "χορεύει" εκεί στα δεξιά, την καλή του πτέρυγα, όπως λένε όσοι τον ζουν στα δέκα χρόνια που έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ρέντη, μαζί με τον κολλητό του Θανάση Ανδρούτσο. Διόσκουροι από τότε που πρωτοπέρασαν το κατώφλι του αθλητικού κέντρου πριν καν σβήσουν 10 κεράκια στη γενέθλια τούρτα.

Σαν καλός μαθητής, ο Γιώργος Μανθάτης πέρασε απ’ όλα τα στάδια της "κόκκινης" σχολής. Ένας από τους πρώτους του προπονητές στον Ολυμπιακό είναι ο Βασίλης Νάνος, ο οποίος πλέον είναι διευθυντής του δικτύου των "ερυθρόλευκων" σχολών.

ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟ

Με τον Θανάση Ανδρούτσο που μπήκε κι αυτός στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού είναι κάτι περισσότερο από "κολλητοί". Αδέρφια. Μέσα κι έξω από το γήπεδο. Πέρυσι ο "Ανδρού" αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Κ20 με 21 γκολ και τα μισά τα πέτυχε από ασίστ του Μανθάτη. Όπως χθες που άφησε στον... τόπο τον προσωπικό του αντίπαλο και με σέντρα-ξυραφιά έκανε μάγκα τον Σεμπά για τον οποίο κάποιοι έλεγαν πέρυσι ότι δεν πηδάει ούτε πετσέτα.

Συμβαίνουν κι αυτά στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Τα συναισθήματα είναι έντονα και ανάμεικτα. Ο Μανθάτης δεν έχει ξεχάσει ακόμη τον χαμένο τελικό της περιόδου 2013-2014 από την Ξάνθη στο Αγρίνιο. Τον πλήγωσε αυτή η ήττα, αλλά του έκανε ένα μεγάλο καλό. Τον πείσμωσε ακόμη πιο πολύ.

Το 2015 και το 2016 με την ομάδα των Νέων του Ολυμπιακού πήρε δυο Πρωταθλήματα βγάζοντας... μάτια. Μεγάλο μερίδιο σε αυτή την επιτυχία έπαιξε και ο προπονητής του Βασίλης Βούζας με τον οποίο δούλεψε τρία χρόνια. Πάντα του φώναζε –και του φωνάζει- να τελειώνει τις φάσεις... Να γίνει περισσότερο απλός και πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι του. Μικρός είναι θα μάθει...

Ο ΓΚΑΛΕΤΙ ΚΙ Ο ΑΖΑΡ

Η καλή του θέση είναι όταν παίζει στο δεξί άκρο της επίθεσης. Από εκεί κάνει... παπάδες, ενώ ποτέ μα ποτέ δεν αφήνει ακάλυπτο τον μπακ που βρίσκεται πίσω του. Όταν χαθεί η μπάλα είναι ο πρώτος που θα τρέξει να καλύψει, να γεμίσει τον χώρο. Έχει μάθει από μικρός να βάζει σε καλούπι το ταλέντο του και την ομάδα πάνω από τον εαυτό του. Πρότυπά του ο Λουτσιάνο Γκαλέτι και ο Εντέν Αζάρ. Παικταράδες από δύο διαφορετικές εποχές. Έχει βάλει ψηλά τον πήχη, αλλά μπορεί να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει...

Παράλληλα με τις υποχρεώσεις του στον Ολυμπιακό που είναι πλέον αυξημένες λόγω και της συμμετοχής του στην πρώτη ομάδα σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ. Οι προπονητές του λένε ότι είναι ένα πολύ ευγενικό παιδί, με ήθος, το οποίο ποτέ μα ποτέ δεν έχει προσβάλει συμπαίκτη. Αποτελεί την ήρεμη δύναμη κάθε ομάδας. Ακούει με σεβασμό κάθε μεγαλύτερο που έχει κάτι χρήσιμο να του πει. Εκρηκτικός στα συναισθήματά του, έβαλε τα κλάματα μετά από τη ρεβάνς με την Αρούκα που έσπασαν καρδιές. Ακόμη και τότε που η αγωνία είχε χτυπήσει κόκκινο έκανε καλή δουλειά.

Τι περιμένει ο Πάουλο Μπέντο για να του δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο συμμετοχής; Ότι και ο προπονητής του στην ομάδα Νέων. Να γίνει πιο απλός, να παίζει ακόμη πιο γρήγορα και με λιγότερες επαφές, να τελειώνει τις φάσεις. Το καλό είναι ότι ο μικρός ακούει, προσπαθεί και βελτιώνεται...

Στη διάρκεια του αγώνα με την Αστάνα, κόντρα στην οποία ο Γιώργος έπαιξε για λίγο και στο πρώτο ματς του Καραϊσκάκη, ο πιο παλιός Αντρέ Μάρτινς του ζήτησε κάποια στιγμή να "κόβει" πιο γρήγορα και να κάνει σέντρες. Κάπως έτσι ήρθε και το συστημένο στον Σεμπά που απλά έβαλε το κεφάλι του και τίναξε τα δίχτυα.

ΓΚΟΛ ΜΕ ΜΠΑΓΕΡΝ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΑΛ

Πρώτο "παράσημο" για τον Γιώργο Μανθάτη ήταν η περσινή του συμμετοχή το Youth League. Πέτυχε γκολ στο Μόναχο με την Μπάγερν και χάρισε τη νίκη στον Ολυμπιακό ενώ σκόραρε εντός κι εκτός στα παιχνίδια με την Άρσεναλ. Παρότι γεννημένος το 1997, ο Αντώνης Νικοπολίδης τον έχει καλέσει ήδη στην Εθνική Νέων.

Αντί επιλόγου, θα αποκαλύψουμε και τη μικρή του αδυναμία. Αγαπημένο του φαγητό είναι η πίτσα, την οποία, όμως, τρώει πλέον όταν και όσο πρέπει. Πάνω απ’ όλα, η δουλειά, η καριέρα και η πίστη στην ερυθρόλευκη φανέλα που υπηρετεί εδώ και τόσα χρόνια...

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ