OPINIONS

Last Man-iatis standing

Last Man-iatis standing
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πάουλο Μπέντο και την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στον Γιάννη Μανιάτη.

Μόλις πριν από δύο ημέρες (Τετάρτη, 12/10) τοSport24.grσας ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Γιάννη Μανιάτη. Χθες ήρθε η σειρά του Πάουλο Μπέντο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και με δημόσια τοποθέτησή του να επιβεβαιώσει το σχετικό ρεπορτάζ μέχρι κεραίας.

Ο Πορτογάλος μία ημέρα μετά από τα γενέθλια του διεθνούς μέσου, ο οποίος έκλεισε τα 30 χρόνια του και μας ενημέρωσε (μέσωsocialmedia) ότι νιώθει θαυμάσια, περιστοιχισμένος από φίλους (σ.σ. στη σχετική φωτό δεν υπήρχε κανείς άνθρωπος της ομάδας), ξεκαθάρισε το τοπίο, έστω κι αν δεν φώτισε όλες τις πτυχές της ιστορίας.

"Είναι ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει πριν από την άφιξη μου στην ομάδα και ένα θέμα που έχουμε προσπαθήσει πραγματικά να λύσουμε...",είπε αρχικά ο Πορτογάλος κόουτςκαι παραδέχθηκεότι έχει μιλήσει σχετικά και με τον Ομοσπονδιακό τεχνικό:

"Συζήτησα και με τον προπονητή της Εθνικής ομάδας, τον κ. Σκίμπε. Έχουμε αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να λυθεί αυτό το θέμα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσον αφορά το συμφέρον της ομάδας, το συμφέρον του ποδοσφαιριστή. Είναι δύσκολη η κατάσταση στην οποία έχει έρθει ο Μανιάτης, όπως και η κατάσταση στην ομάδα".

Με λίγα λόγια ο Μπέντο ξεκαθάρισε ότι η καυτή πατάτα Μανιάτη, έπεσε στα χέρια του με το πού ανέλαβε, χωρίς ο ίδιος να έχει την παραμικρή συμμετοχή στις αποφάσεις, αλλά και χωρίς να έχει την παραμικρή συμμετοχή στα όσα προηγήθηκαν. Η απόφαση, άλλωστε, για να απομακρυνθεί ο έμπειρος παίκτης από την ομάδα ήταν –καθαρά- της διοίκησης κι όχι δική του. Ποιο, όμως, είναι το συμφέρον της ομάδας και του ποδοσφαιριστή;

Όπως παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο κόουτς, το συμφέρον της ομάδας, αλλά και του ποδοσφαιριστή είναι να του επιτραπεί να επιστρέψει στις προπονήσεις, ώστε να αυξήσει το βαθμό ετοιμότητάς του, να συνεχίσει να φορά τη φανέλα με το εθνόσημο και να προσελκύσει έτσι μνηστήρες ενόψει Ιανουαρίου... Απλά, λιτά και απολύτως ξεκάθαρα.

Αμέσως μετά, ο 47χρονος τεχνικός φρόντισε να θέσει πολύ ξεκάθαρα όρια. Κι όποιος μεταφράσει σωστά τα λόγια του θα φτάσει και σε χρήσιμα συμπεράσματα:

"Έχουμε 30 ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να έρθει και να βρει ξαφνικά θέση ένας παίκτης μέσα στην ομάδα. Υπάρχει ο μέγιστος σεβασμός στο πρόσωπο του, υπάρχει όμως και ο μέγιστος σεβασμός στο πρόσωπο των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δουλεύουν τόσο καιρό.

Θέλουμε, λοιπόν, να λυθεί αυτό το θέμα, ξεκινάμε με όλη την καλή διάθεση, με γνώμονα το συμφέρον του παίκτη, τι θα είναι καλύτερο για εκείνον, τι θα είναι καλύτερο για την ομάδα και πάντα με όλο το σεβασμό στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε να λυθεί το θέμα αυτό και αυτό θα κάνουμε".

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Πορτογάλος και άφησε τα εννοηθούν τα εξής:

  1. Ο Μανιάτης θα κάνει προπόνηση με την ομάδα (σ.σ. όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε μόνος αρχικά στον Άγιο Κοσμά με τον γυμναστή της Εθνικής και στη συνέχεια στου Ρέντη με τον γυμναστή του Ολυμπιακού), αλλά αυτή τη στιγμή επιστρέφει ως ο... 31, άρα θα τοποθετηθεί στο τελευταίο βαγόνι του τρένου, άρα οι πιθανότητες να αγωνιστεί παραμένουν ελάχιστες.
  2. Αν στο διάστημα της συμμετοχής του στις προπονήσεις της ομάδας, δείξει έλλειψη σεβασμού στον οποιονδήποτε άνθρωπό της, από τα μέλη του τεχνικού τιμ, μέχρι τους συμπαίκτες του θα χάσει και την τελευταία ευκαιρία να φορέσει ξανά σε επίσημο ματς την ερυθρόλευκη φανέλα.
  3. Αν φανεί συνεπής σε όλα και εκμεταλλευθεί την «καλή διάθεση» που του δείχνει η τεχνική ηγεσία και η ομάδα, δεν αποκλείεται να ξαναγίνει ενεργός, πιθανότατα στη διοργάνωση του Κυπέλλου...

Για όσους δεν το γνωρίζουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Μανιάτη δεν ήταν τόσο αγωνιστικό, όσο συμπεριφοράς. Αν ήταν αγωνιστικό θα έμενε στον πάγκο για όσο διάστημα χρειαζόταν και στη συνέχεια θα έπαιζε όταν κι όποτε το έκρινε ο προπονητής. Για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους είχε ζητήσει τον δανεισμό του ο Μάρκο Σίλβα και στο διάστημα της περασμένης σεζόν.

Στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας και στις εγκαταστάσεις του Ρέντη θεωρούν ότι ο Μανιάτης από ένα σημείο και μετά, ίσως και επηρεασμένος από τον τραυματισμό του στο γόνατο στον προπέρσινο ημιτελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, επέστρεψε αλλαγμένος στην ομάδα. Επέδειξε εγωιστική και αλαζονική συμπεριφορά με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει το όποιο έρεισμα, αλλά να δημιουργήσει και αντιπάθειες σε παλιούς και νεότερους συμπαίκτες του.

Από την πλευρά του ο έμπειρος άσος πιστεύει πως έχει δώσει τα πάντα για την ομάδα, πως ως αρχηγός έχει το δικαίωμα και πρέπει να λέει το "κάτι παραπάνω", άρα δεν πιστεύει ότι υπήρξε από την πλευρά του «κατάχρηση εξουσίας». Στην ΠΑΕ, ωστόσο, νιώθουν "προδομένοι" από τη στάση του. Πρώτον επειδή εκτιμούν πως του έδωσαν τα πάντα με διαρκή στήριξη, συνεχείς ανανεώσεις συμβολαίου με παράλληλη αύξηση αποδοχών και δεύτερον ότι ενώ τον επανέφεραν το καλοκαίρι στην ομάδα (σ.σ. αν έμενε ο Μάρκο Σίλβα δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο) εκείνος αντί να «κρατήσει» τα αποδυτήρια, έβαλε το «εγώ» του πάνω απ’ όλους κι από όλα...

Αν αθροίσει κανείς όλα τα παραπάνω, καταλήγει με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι ο Γιάννης Μανιάτης, έστω κι αν έχει χάσει πολλά από τα προνόμια που είχε στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, πήρε την τελευταία ευκαιρία. Έμεινε για εκείνον ανοικτή χαραμάδα, άρα είναι στο χέρι του και στο μυαλό του, το αν θα την ανοίξει ακόμη περισσότερο... Ο Μίχαελ Σκίμπε, πάντως, έβαλε πλάτη και με το παραπάνω.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συμβόλαιο του Μανιάτη με τον Ολυμπιακό, μετά την τελευταία επέκταση, ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2019. Σε κάτι λιγότερο από τρία χρόνια και τα χρήματα που έχει λαμβάνειν προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια. Το να κάθεται και να πληρώνεται είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς, στην ομάδα σίγουρα. Ο ίδιος πάλι θα πρέπει να κοιτάξει για το επόμενο βήμα αρχής γενομένης από τον προσεχή Γενάρη. Μέχρι τώρα, πάντως, οι ομάδες του εξωτερικού που έδειξαν ενδιαφέρον δεν πρόσφεραν ούτε 300.000 ευρώ ανά σεζόν...

Βέβαια, επειδή όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο "ποτέ μη λες ποτέ", όσο ο δυναμικός χαφ βρίσκεται στην ομάδα, τίποτα δεν αποκλείεται. Όχι μόνο το να αγωνιστεί ξανά με την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά και να ξαναεμφανιστεί στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης". Έστω και ως θεατής, καθώς εδώ και αρκετό καιρό, λάμπει δια της απουσίας του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Μπέντο ξεκαθαρίζει για Μανιάτη και Φορτούνη
Το μέλλον του Μανιάτη στα χέρια του Μπέντο!
Φημολογία για άμεσες εξελίξεις με Μανιάτη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ