OPINIONS

"Πνίγεται" με ένα κουτάκι μπύρα

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έγραψε άλλη μία "μαύρη" σελίδα στη Λεωφόρο και ο Κώστας Πετρωτός σημειώνει την ανάγκη να αναδειχθούν θετικές συμπεριφορές και να υπάρξει μία ηχηρή παρέμβαση στο κομμάτι της διαιτησίας.

Δεν χρειάστηκε πολύ. Ήπιε μια γουλιά μπύρα ( δεν μου φάνηκε άδειο Βασίλη Κωνσταντίνου...), σημάδεψε τον Βλάνταν Ίβιτς και τον πέτυχε στον κρόταφο, σωριάζοντάς τον στον έδαφος.

Ένας από τους γνωστούς... δάγκες των ελληνικών γηπέδων έδρασε χθες στη Λεωφόρο και έβαλε μπουρλότο όχι απλά σε ένα παιχνίδι, αλλά σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο (για πολλοστή φορά). Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με... χωράφια άλλων, όμως δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι για το επεισόδιο η ευθύνη βαραίνει την διοίκηση του Παναθηναϊκού που καλλιέργησε ένα κλίμα έντασης όλες τις προηγούμενες μέρες.

Όπως βαραίνει και τον Μπεργκ που ήταν αυτός που άναψε το φιτίλι στη γενικευμένη ένταση μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων ένα-δύο λεπτά πριν φάει το κουτάκι στο κεφάλι ο Ίβιτς. Προφανώς στον Παναθηναϊκό πρέπει να νουθετήσουν τον Σουηδό-παικταρά κατά τα λοιπά-κι αν ήμουν ο Ουζουνίδης θα ένιωθα διπλά ενοχλημένος που όλο αυτό συνέβη σε ένα σημείο που η ομάδα μου είχε επανακτήσει την αριθμητική ισορροπία στο ματς και ήταν και μπροστά στο σκορ.

Είναι προφανές ότι ο ιστορικός αυτός σύλλογος έχει σοβαρά εσωτερικά θέματα και αυτά δεν λύνονται όταν οι παράγοντές του προσπαθούν να παραστήσουν τους γιατρούς για να διαπιστώσουν αν ο Ίβιτς χτύπησε λίγο η πολύ. Μειώνουν αν μη τι άλλο το μέγεθος του συλλόγου που εκπροσωπούν.

Αυτά για τον Παναθηναϊκό με την υποσημείωση πως, προσωπικά νιώθω ότι δεν χαρακτηρίζομαι από οπαδισμό ή μεροληψία, αφού έχω "καυτηριάσει" κακώς κείμενα και του ΠΑΟΚ όταν αυτά συμβαίνουν.

Ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Και επειδή με τον ΠΑΟΚ ασχολούμαι καθημερινά επί πολλές ώρες, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η στάση του ΠΑΟΚ συνολικά σε ό,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο της χώρας μας τελευταία.

Σωστά ο Ιβάν Σαββίδης διαμηνύει πώς θα κυνηγήσει με όλα τα ένδικα μέσα την τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της "κωμωδίας", όπως τη χαρακτηρίζει. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμωρηθεί το 2014 η ομάδα του. Οι νομικοί της υποστήριξαν την ΕΠΟ (που μέχρι τότε κατήγγειλαν...) στην αντιδικία της με τον ΠΑΟΚ στο CAS και έτσι ο Δικέφαλος τιμωρήθημε με -3 από τα πλέι οφ. Ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του. Μόνο που το μεγαλύτερο συμφέρον δημιουργείται μέσα από ένα αναβαθμισμένο προϊόν. Και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο με συμπεριφορές που θα αλλάξουν την συνολική εικόνα.

Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη που έχει την διάθεση και τη δυνατότητα να ρίχνει 6 εκατ. ευρώ για να διαφημίσει τις εταιρίες του σε ένα απαξιωμένο πρωτάθλημα όπως το ελληνικό, οφείλει να είναι μπροστάρης σε μία τέτοια κίνηση. Είναι και αισθάνεται δυνατός, έχει λύσει τα εσωτερικά του ζητήματα και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο από το οποίο θα καρπωθεί και ο ίδιος τα οφέλη.

Για τον ΠΑΟΚ, λοιπόν, είναι σημαντικό:

-Η σούπερ εικόνα της Τούμπας σε ματς όπως με τη Σάλκε και τον Ολυμπιακό φέτος να παγιωθεί. Να μην εμφανιστεί ξανά κανείς ανεγκέφαλος τον οποίο δεν θέλει με τίποτα, πλέον, να βλέπει και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του. "Το πόσο μαλ... είσαστε" που ακούγεται εν χορώ όταν δύο-τρεις ανεγκέφαλοι (εξαίρεση ο τελικός Κυπέλλου που ήταν αρκετοί περισσότεροι-και πάλι συντριπτική μειοψηφία όμως) εμφανίζονται πού και πού τελευταία, αποτελεί το μεγαλύτερο δείγμα υγείας.

-Οι τοποθετήσεις και η δημόσια εικόνα των στελεχών του (όπως οι θέσεις που εκφράζει ο Μάκης Γκαγκάτσης στη Λίγκα για τρόπαια που δεν θέλει στα χαρτιά ο ΠΑΟΚ ή ο υπεύθυνος επικοινωνίας Κυριάκος Κυριάκος που κόντρα στις συνήθειες της εποχής "απάντησε" στις δηλώσεις Λυμπερόπουλου με το πολύ ψύχραιμο και πολιτισμένο "κι εγώ τιμώ και σέβομαι τον Νίκο Λυμπερόπουλο και ξέρω ότι είναι αρκετά άνδρας για να ζητήσει συγγνώμη μόλις ηρεμήσει και συνειδητοποιήσει τι είπε...") πρέπει να είναι τέτοιες που να ανταποκρίνονται στο μέγεθος του συλλόγου που εκπροσωπούν.

-Όταν ο αντίπαλος παίζει καλύτερα να βγαίνει ο γιος του μεγαλομετόχου, Γιώργος Σαββίδης και να λέει "δεν αξίζαμε τη νίκη, συγχαρητήρια στην ΑΕΚ", όπως έκανε την περασμένη Κυριακή. Στην περίπτωσή του, προφανώς, το "Σπείρατε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες...ο εχθρός που διαλέξατε δεν είναι στα κυβικά σας !!" που έγραψε χθες στο instagram ήταν σε εντελώς αντίθετο ύφος. Στα αυτιά των οπαδών ηχεί όμορφα, όμως, ένα μέλος της διοίκησης και εν δυνάμει μεγαλομέτοχος πρέπει να λειτουργεί λιγότερο συναισθηματικά και να σκέφτεται λίγο παραπάνω τον αντίκτυπο που έχουν οι δημόσιες τοποθετήσεις του. Αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία, προφανώς θα σκέφτεται κι άλλες παραμέτρους πριν ποστάρει πάνω στον... κακό χαμό.

-Η συνεχώς αυξανόμενη ισχύς του να εκφράζεται μέσα από την ποιοτική βελτίωση της ομάδας του. Κάνοντας μία μικρή παρένθεση θα παρατηρήσω ότι χθες, αγωνιστικά, φάνηκε για μία ακόμη φορά πως η μεγαλύτερη αδυναμία του ΠΑΟΚ είναι η απουσία παικτών που να μπορούν να κάνουν παιχνίδι από πίσω.

ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΑ;

Και κάτι τελευταίο. Ο Λούμπος Μίχελ έχει ωραίες ιστορίες να διηγηθεί για το πώς ο Κολίνα βοήθησε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την διαιτησία στην Ουκρανία. Μήπως θα πρέπει ο Σαββίδης επιτακτικά να θέσεις θέμα έλευσής του ως αρχιδιαιτητή (ενεργού και όχι μαριονέτα όπως ήταν ο Χιού Ντάλας) για να βάλει μία τάξη στο διαιτητικό χάλι της χώρας μας;

Φάνηκε και χθες με τον Κομίνη πόσο εύκολα χάνουν τον έλεγχο οι διαιτητές. Έχοντας αποβάλει τον Βλαχοδήμο στο πρώτο μέρος (για μένα σωστά γιατί ήταν σκληρό το μαρκάρισμα, αλλά αν το έκανε με την αιτιολογία της προφανούς θέσης για γκολ τότε το εκτίμησε λάθος), μπήκε στο δεύτερο με διάθεση να... ανταποδώσει.

Απέβαλε χωρίς λόγο τον Ουάρντα και τα έχασε τελείως στο γενικευμένο επεισόδιο στο 53'. Τα όσα γράφει στο φύλλο αγώνα είναι πραγματικά... μνημείο και καθρέφτης του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά. Και μιλάμε για τον κορυφαίο, κατά πολλούς, Έλληνα διαιτητή φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ