OPINIONS

Όλοι στην πρίζα μέχρι την μετωπική

Όλοι στην πρίζα μέχρι την μετωπική

Τα ψέματα τελείωσαν, ο Ιβάν Σαββίδης με το σούπερ μεταγραφικό φινάλε έβαλε τον ΠΑΟΚ σε ρότα πρωταθλητισμού και ο Κώστας Πετρωτός γράφει γι' αυτά που ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μέχρι το πρώτο crash test τίτλου με τον Ολυμπιακό μέσα στον Οκτώβριο.

Σε μία μικρή, αλλά τόσο "ζουμερή" σε μηνύματα, ατάκα του Ιβάν Σαββίδη προς τον Ραζβάν Λουτσέσκου κρύβεται όλη η αλήθεια για το πώς βλέπει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ την φετινή κούρσα του Δικεφάλου στο πρωτάθλημα.

"Δεν βλέπω ποια άλλη ομάδα μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα", είπε ο μεγαλομέτοχος της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ στον Ρουμάνο τεχνικό και τον... ανάγκασε με το καλημέρα να αντιληφθεί πόσο μεγάλες είναι οι απαιτήσεις φέτος.

Ο 58χρονος επιχειρηματίας, όχι άδικα, αισθάνεται ότι έχει προσφέρει στον 48χρονο κόουτς ένα πλήρες ρόστερ για να ανέβει-επιτέλους - και η μεγάλη κούπα (μετά από αυτή του Κυπέλλου) στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει ένα μόνο ερωτηματικό κι αυτό αφορά στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα, εκεί που ο Λέοβατς (λόγω της ανασταλτικής αδυναμίας του) και ο Λεβέκ (λόγω της ευπάθειας του σε τραυματισμούς) δεν δημιουργούν αίσθηση σιγουριάς στους φίλους του ΠΑΟΚ.

Ο υπογράφων έχει καταθέσει την άποψή του ότι ο Δεληγιαννίδης θα μπορούσε να είχε ήδη καθιερωθεί ως αριστερός μπακ και όλοι να μιλούν για τοnextbigthingτου ΠΑΟΚ, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να το ασπάζονται οι προπονητές της ομάδας, οπότε οποιαδήποτε άλλη κουβέντα σταματά εδώ.

Από την άλλη, δεν συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις πίσω από τον Πρίγιοβιτς στη θέση του φορ. Ο Κουλούρης είναι από τους λίγους Έλληνες φορ της ηλικίας του σε καλό επίπεδο και αξίζει να πάρει ευκαιρίες με την "ασπίδα" της παρουσίας του Πρίγιοβιτς (σε λιγότερο πιεστικό κλίμα απ’ ότι υπήρχε όταν είχε μπροστά του τον άσφαιρο Κλάους). Κι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο Μακ που ως φορ σημείωσε 20 γκολ στην τελευταία του σεζόν στον Δικέφαλο.

Από εκεί και πέρα, με Σαμπράνο στην άμυνα, Μαουρίσιο και Ελ Καντουρί να του προσφέρουν ολικό λίφτινγκ στην μεσαία γραμμή, τον Βιεϊρίνια ως εξτρέμ και ό,τι άλλο χρειαστεί, αφού μιλάμε για το απόλυτο πολυεργαλείο, ο Λουτσέσκου έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται τις μέρες που θα πονοκεφαλιάζει ποιους παίκτες θα αφήνει εκτός ενδεκάδας, αλλά ακόμη και εκτός αποστολής.

Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΟΝΤΑΡΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "4"

Μέχρι να έρθει εκείνη η περίοδος, όμως, μεσολαβεί μία άλλη, ιδιαίτερα κρίσιμη. Ίσως η πιο κρίσιμη στη σεζόν. Η πιο κομβική, θα λέγαμε καλύτερα, αφού ο ΠΑΟΚ χωρίς να έχει τους νέους μεγάλους αστέρες του σε φουλ φόρμα είναι υποχρεωμένος να κερδίζει παντού, σε κάθε έδρα, κόντρα σε κάθε αντίπαλο.

Ο Λουτσέσκου γνωρίζει πολύ καλά ότι μέχρι την επόμενη διακοπή στο πρωτάθλημα δεν πρέπει να υπάρχει καμία βαθμολογική απώλεια. Απόλλωνας Σμύρνης στη Ριζούπολη, Παναιτωλικός και Γιάννινα στην Τούμπα, ΑΕΛ στο AEL FC Arena ισοδυναμούν για τον ΠΑΟΚ μόνο με το 4X3=12. Πόσο θα προλάβουν να παίξουν σ’ αυτά τα παιχνίδια οι νέοι και, κυρίως, αν παίξουν σε τι κατάσταση θα βρίσκονται;

Ο Ελ Καντουρί προορίζεται για βασικός στο ματς της Δευτέρας, πιθανότητες έχει και ο Σαμπράνο που ήρθε έτοιμος από το μακρινό Καζάν και δεν χρειάζεται κανενός είδους προετοιμασία. Ο Μαουρίσιο εκτιμάται ότι θα παίξει κόντρα στον Παναιτωλικό και ίσως βρίσκεται στην αποστολή για το ματς με τον Απόλλωνα. Ο Βιεϊρίνια, λόγω του τραυματισμού που είχε, έμεινε λίγο πίσω και χρειάζεται λίγο χρόνο παραπάνω.

ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣ

Όσοι από τους "4" αγωνιστούν, θα βρίσκονται στο επίπεδο ετοιμότητας που θα τους επιτρέψει να βγάλουν την δεδομένη ποιότητα που διαθέτουν; Απάντηση θα δοθεί μόνο στο χορτάρι, καθώς κανείς δεν μπορεί να παραλείψει τον παράγοντα "προσαρμογή" που δεν απασχολεί μόνο τον Βιεϊρίνια που επέστρεψε σε πολύ οικεία μέρη. Οι υπόλοιποι τρεις είναι λογικό να θέλουν τον χρόνο τους.

Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικοί αυτή την περίοδο παίκτες όπως ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, ο Τζάλμα Κάμπος, αλλά και οι Πέλκας, Μαλεζάς, Βαρέλα, Τσίμιροτ, Σάχοβ. Και ας μην ξεχνάμε και τον Λημνιό που από την ώρα που ο Λουτσέσκου διόρθωσε το λάθος του Στανόγεβιτς που πήγε να τον εξαφανίσει, έχει δώσει δείγματα άκρως ελπιδοφόρα.

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει αντιληφθεί από την εμπειρία των προηγούμενων ετών πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα.

Δεν ήταν τυχαία η δυσφορία που έδειξε στην πλειοψηφία του, για παράδειγμα, όταν πληροφορήθηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Μπίσεσβαρ να φύγει στην Τουρκία. Τον 29χρονο Ολλανδό μέσο τον έχει ζήσει μία ολόκληρη χρονιά, ξέρει τι μπορεί να προσφέρει και είναι από εκείνους που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΟΚ αν κάτι δεν πάει καλά στο αρχικό πλάνο των επόμενων αγώνων.

Ο Κάμπος, από την άλλη, μέχρι να πάρει μπρος ο Βιεϊρίνια (ο οποίος μπορεί να συνυπάρξει με τον Ανγκολέζο, αν ο Λουτσέσκου επιλέξει να τον χρησιμοποιήσει ως μπακ) θα είναι ο βασικός εξτρέμ της ομάδας. Και φέτος μέχρι τώρα έχει προσφέρει πολύ καλά παιχνίδια στην ομάδα του, οπότε δεν μπορείς να τον προσπεράσεις.

Πώς επίσης να ξεχάσει ο Ρουμάνος κόουτς ότι έχει πίσω του παίκτες σαν τον Πέλκα, τον Τσίμιροτ, ακόμη τον Βαρέλα και τον Μαλεζά. Σ’ αυτούς θα προστρέξει για λύσεις μέχρι να πάρουν μπρος οι αστέρες που ήρθαν την τελευταία στιγμή στην ομάδα.

Αυτό είναι το σκηνικό που θα στηθεί μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη, στην επόμενη διακοπή λόγω εθνικών ομάδων. Αν μέχρι εκεί ο ΠΑΟΚ φθάσει χωρίς απώλειες, τότε θα μπορεί, κόντρα στη Λαμία στην 7η αγωνιστική να κάνει την πρόβα τζενεράλε, προκειμένου να αντιμετωπίσει με όλα τα μεγάλα όπλα του σε πλήρη φόρμα στην αμέσως επόμενη τον-μεγάλο αντίπαλο για τον τίτλο-Ολυμπιακό στην έδρα του και να στείλει μήνυμα ισχύος.

Θα ήταν λάθος, όμως, να μένουμε μόνο στην αξία των μονάδων. Το μεγάλο στοίχημα του Λουτσέσκου είναι να ξανακάνει ομάδα τον ΠΑΟΚ (σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων, τακτικής συμπεριφοράς, συνοχής μέσα στον αγωνιστικό χώρο), κάτι που από την αρχή της σεζόν φέτος το έχει χάσει.

Για το τέλος, αν και πάω πολύ μακριά και πολλά μπορεί να συμβούν ως τότε που να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα, παραθέτω δύο πιθανές ενδεκάδες με τις οποίες μπορεί να... φτάσει ο ΠΑΟΚ στο "Καραϊσκάκης". Η πρώτη μοιάζει η πιο λογική, θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω τη δεύτερη ως πιο ψαγμένη επιλογή.

Όλοι στην πρίζα μέχρι την μετωπική
Όλοι στην πρίζα μέχρι την μετωπική
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ