OPINIONS

Μήπως δεν ξέρουμε τι θέλουμε;

Μήπως δεν ξέρουμε τι θέλουμε;
Λούκας

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την ακατανόητη γκρίνια που συνοδεύει την λευκή ισοπαλία του απλώς υποφερτού ΠΑΟΚ στη Χάιφα και καταθέτει τον προβληματισμό του στη διαχείριση της ομάδας από τον Στέφενς.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που ο ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών έχει κερδίσει με το σπαθί του είναι η εμπιστοσύνη ότι τα καταφέρνει καλά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Καλός, μέτριος ή κακός ο “Δικέφαλος” έχει, πολύ συχνά, τον τρόπο να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει και να σημειώνει διαδοχικές επιτυχίες στοEuropa League.

Προσωπικά, δεν έχω καμία επιφύλαξη ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς, μετά τη λευκή ισοπαλία στη Χάιφα κόντρα στη Μακάμπι, είναι μία ανάσα από την πρόκριση στους “32' της δεύτερης της τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης και το μόνο ζήτημα που μένει ανοιχτό είναι αν θα πάρει ή όχι την πρωτιά του ομίλου της.

Ως εκ τούτου, αδυνατώ να κατανοήσω γιατί από την ώρα που ο Γερμανός διαιτητής της αναμέτρησης στο “Κιριάτ Ελιεζέρ”, Φέλιξ Τσβάιερ, σφύριξε τη λήξη του αγώνα, υπάρχει τόσο μεγάλη γκρίνια για την εμφάνιση των παικτών του ΠΑΟΚ.

Για να μην παρεξηγούμαι, διευκρινίζω, πώς και προσωπικά, έχω πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις από ΑΥΤΟΝ του ΠΑΟΚ που σε αρκετά παιχνίδια, έστω και κατά διαστήματα, με έχει πείσει πώς μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο υψηλών προδιαγραφών.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όμως, το να περιμένουμε τη σούπερ απόδοση από τους παίκτες του ΠΑΟΚ στο ματς με τη Μακάμπι, παραμονές ενός τόσο σπουδαίου αγώνα για το πρωτάθλημα, είναι σα να μιμούμαστε την στρουθοκάμηλο που βάζει το κεφάλι της στην άμμο και νομίζει ότι χάνει την επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ας προσπαθήσω να γίνω πιο κατανοητός θέτοντας κάποια ρητορικά ερωτήματα:

Πριν το παιχνίδι του Ισραήλ, δεν ήταν αρκετοί εκείνοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ που προέτρεπαν τον Στέφενς να το... κάψει (αφού ούτως ή άλλως ο “Δικέφαλο” θα προκριθεί στην επόμενη φάση τουEuropa League) για να προστατεύσει σχεδόν όλους τους βασικούς εν όψει Ολυμπιακού;

Οι ίδιοι δεν επεσήμαναν, μάλιστα, την ανάγκη, ο ΠΑΟΚ να ακολουθήσει ένα τέτοιο στυλ παιχνιδιού που θα του επέτρεπε να συντηρήσει δυνάμεις;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το δικό μας σινάφι (το δημοσιογραφικό) δεν ήταν που... εννιά στις δέκα ερωτήσεις που έθετε από το περασμένο Σάββατο στο Στέφενς και τους παίκτες αφορούσαν στο ντέρμπι με τους “'ερυθρόλευκους” και όχι στα ματς με Εργοτέλη και Μακάμπι;

Όλοι, λοιπόν, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ και ο Τύπος “θυσίαζαν” ένα θετικό αποτέλεσμα με την Μακάμπι για να δουν την ομάδα τους να φεύγει αλώβητη από το “Καραϊσκάκης” και χθες μας ενόχλησε το γεγονός πώς οι παίκτες έπαιξαν ίσα-ίσα για να πάρουν τον πόντο και να πάνε όσο πιο γεμάτοι από δυνάμεις γίνεται στην κόντρα κορυφής της Κυριακής;

Ο σχεδιασμός έγινε για το Χ

Αν υπάρχει αντίλογος στην παραπάνω άποψη αυτός στηρίζεται στις δηλώσεις του Στέφενς στη συνέντευξη Τύπου. Ο Ολλανδός τεχνικός δήλωσε απογοητευμένος από την εμφάνιση, καυτηρίασε τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών του που δεν άρμοζε σε επαγγελματίες και σημείωσε πώς μία τέτοια εικόνα δεν θα είναι αρκετή για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Συμφωνώ με τα λεγόμενα του 60χρονου κόουτς και κυρίως με την επισήμανσή του για το ντέρμπι, αλλά δεν πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι με τη διαχείριση του αγώνα που έκανε ουσιαστικά προκάλεσε τη... μίζερη εμφάνιση;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αν ο Στέφενς επιθυμούσε διακαώς τη νίκη και δεν σκεφτόταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, προφανώς δεν θα επέλεγε να βάλει στα άκρα της άμυνας δύο συντηρητικού στυλ μπακ, τον Σκόνδρα και τον Τζαβέλλα, αφήνοντας εκτός μάχης τον Κίτσιου και το Λίνο (τα τέσσερα λεπτά που αγωνίστηκε κρίνονται ως μη γενόμενα) βασικά γρανάζια στην επιθετική λειτουργία του ΠΑΟΚ, ούτε να κρατήσει για μία ώρα στον πάγκο τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

Ουσιαστικά, και ο ίδιος πέρασε το μήνυμα ότι το σημαντικό ήταν να μη χάσει ο ΠΑΟΚ από τη Μακάμπι και αυτή η σκέψη συντρόφευε επί 93 λεπτά του παίκτες του. Απόδειξη και οι δηλώσεις που έκαναν όσοι μίλησαν μετά τον αγώνα. Μπορεί να συμφώνησαν στην άποψη ότι ο ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός επιθετικά, όμως υπογράμμισαν την επίτευξη του βασικού στόχου.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Τζιόλης: “Η πρώτη σκέψη μας ήταν να διαφυλάξουμε τα μετόπισθεν”.

Σκόνδρας: “Ο πόντος εκτός έδρας είναι σημαντικός”.

Τζαβέλλας: “Από την ισοπαλία θέλαμε να ξεκινήσουμε και το πετύχαμε”.

Ακόμη και ο Χουμπ Στέφενς που γκρίνιαξε σημείωσε: “Η ισοπαλία είναι καλό αποτέλεσμα, αν και μπορούμε να παίξουμε πολύ καλύτερα”.

Και φυσικά στο πίσω μέρος του μυαλού όλων υπήρχε και ο Ολυμπιακός, γι' αυτό και στις δηλώσεις γίνονταν και διάφορες επισημάνσεις του στυλ “να δείξουμε θράσος στο Καραϊσκάκης”, “το ματς να είναι ευρωπαϊκού χαρακτήρα” (σ.σ. σπόντα για τη διαιτησία) κ.α.

Συνοψίζοντας, ο ΠΑΟΚ έπαιξε όσο χρειαζόταν για να μη χάσει στο Ισραήλ και ο Στέφενς δικαιούται να έχει σοβαρά παράπονα μόνο από την τριάδα των μεσοεπιθετικών Λούκας-Νίνη-Στοχ, που δεν έκαναν σωστά τη δική τους δουλειά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καλό, όμως, είναι να μην ξεχνά κανείς ότι ο ΠΑΟΚ έχει ουσιαστικά προκριθεί στους “32” τουEuropa League,παραμένει αήττητος στη φάση των ομίλων και άρα οφείλει να πάει με ανεβασμένη ψυχολογία στη μετωπική με τον Ολυμπιακό, εκεί που άπαντες είναι υποχρεωμένοι να τα δώσουν όλα.

Κλείνοντας, θέλω να αποκαλύψω και τον προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο ο Στέφενς μιλά για τους παίκτες του δημοσίως.

Το “ρωτήστε τους παίκτες μου γιατί έκαναν τόσα λάθη”, “θα δούμε στο ματς με τη Μακάμπι αν σκέφτονται τον Ολυμπιακό” και ορισμένες άλλες ατάκες που κατά καιρούς χρησιμοποιεί, φανερώνουν μία απόσταση μεταξύ παικτών και προπονητή, που δεν ξέρω που θα καταλήξει κι αν τελικά είναι... το ένα κλικ παραπάνω στην πειθαρχία που είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ