OPINIONS

Η Εθνική λυτρώνει (και) τον ΠΑΟΚ

Η Εθνική λυτρώνει (και) τον ΠΑΟΚ
Σαλπιγγίδης Μήτρογλου

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την ευεργετική επίδραση της μεγάλης πρόκρισης στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και την ευκαιρία που δίνει στο “Δικέφαλο” να κάνει επανεκκίνηση μετά την ψυχρολουσία του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

“Όαση” στη μιζέρια που επικρατεί παντού γύρω μας είναι η άνετη πρόκριση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Έστω και για μερικές ώρες οι Έλληνες ξεχνούν χαράτσια, πετρέλαια, φορολογήσεις ακινήτων και όλο αυτό το ανελέητο σφυροκόπημα αρνητικών ειδήσεων που δέχονται κάθε φορά που έρχεται η ώρα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο Μήτρογλου, ο Σαλπιγγίδης και τα άλλα παιδιά της παρέας που ξεκίνησε από την εποχή Ρεχάγκελ και ανανεώνει με θαυμαστή συνέπεια ο Σάντος έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν τα χείλη όλων να γελούν κι αυτό είναι δώρο πιο... πολύτιμο και από το πριμ που θα πάρουν από την ΕΠΟ.

Τις ευεργετικές συνέπειες της πορείας της Εθνικής ποδοσφαίρου τις βιώνει ακόμη και ο ΠΑΟΚ που σε μία περίοδο που λογικά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω της βαριάς ήττας από τον Ολυμπιακό στο πρόσφατο ντέρμπι, έχει καταφέρει να βρει λόγους για να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον.

Καταρχήν διαθέτει παίκτες, τους ουκ ολίγους διεθνείς τους, που έχουν την ψυχολογία στα ύψη, παρότι το βράδυ της προπερασμένης Κυριακής είχαν φύγει με σκυμμένα τα κεφάλια από το στάδιο Καραϊσκάκη.

Με την πρόκριση στη Βραζιλία, μάλιστα, έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου που έχει ακόμη μία απτή απόδειξη στα χέρια του ότι στην ομάδα του υπάρχουν παίκτες νικητές, φτιαγμένοι για τα μεγάλα κι ας μην το έδειξαν στο πιο σημαντικό ματς, μέχρι σήμερα, στη σεζόν κόντρα στον Ολυμπιακό.

Φυσικά, η Τούμπα δεν θα είναι κατάμεστη κόντρα στον Άρη την ερχόμενη Κυριακή, ούτε οι ΠΑΟΚτσήδες θα πετούν από τη χαρά τους, φανταστείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχε μεσολαβήσει το διπλό πάρτι της Εθνικής με τους Ρουμάνους.

Αυτή η πρόκριση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον Ιβάν Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ το βράδυ του ντέρμπι, όταν έμπαινε με τη σύζυγό του στο αυτοκίνητο για να αποχωρήσει από το Καραϊσκάκη, δεν ήθελε να πει κουβέντα “σκασμένος” από τη βαριά ήττα. Χθες το πρωί, όμως, μοίραζε μπράβο στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας και υπενθύμιζε την συμβολή των παικτών του ΠΑΟΚ στην μεγάλη επιτυχία.

Ακόμη κι ο Στέφενς που έμοιαζε με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί πριν σχεδόν δύο εβδομάδες και ήθελε τόσα πολλά να πει στους παίκτες τους για την εμφάνισή τους στον Πειραιά, χθες έκανε την κριτική του μέσα σε ένα δεκάλεπτο.

Τώρα ο Στέφενς πρέπει να βάλει στοιχήματα

Κοντολογίς, ελέω Εθνικής, ο ΠΑΟΚ ξεπερνά το σοκ του ντέρμπι με τον πλέον ανώδυνο τρόπο και το ζητούμενο πλέον είναι πώς θα μπορέσει το πάθημα να του γίνει μάθημα και να μην το προσπεράσει έτσι απλά. Το λόγο γι' αυτό έχει ο Χουμπ Στέφενς που θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εκμεταλλευτεί το κίνητρο των διεθνών. Τόσο αυτών που αγωνίζονται σε σταθερή ή συχνή βάση, όσο και εκείνων που περιμένουν την ευκαιρία καθιέρωσής τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όπως ο Αθανασιάδης. Ο 25χρονος φορ σίγουρα ζήλεψε κάτι από τη δόξα του Μήτρογλου και θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος να βροντοφωνάξει πώς κι αυτός είναι “παρών” στις επιλογές για τη Βραζιλία.

Από 'κει και πέρα, τα πάντα είναι ζήτημα βελτίωσης των αδυναμιών της ομάδας:

- Η άμυνα να αποκτήσει-επιτέλους-σταθερότητα και να μην γίνεται ευάλωτη σε κάθε ομάδα που διαθέτει γρήγορους επιθετικούς

- Επιθετικά να αρχίσουν να βγαίνουν αυτοματισμοί με μεγαλύτερη συχνότητα απ' ότι μέχρι τώρα και ο ΠΑΟΚ να μη στηρίζεται μόνο στις στημένες φάσεις και στις ατομικές εξάρσεις,

- Κυρίως, όμως να αποκτήσει σταθερές στο παιχνίδι του. Παίκτες που ακόμη και στην κακή τους μέρα θα πιάνουν ένα στάνταρ απόδοσης που θα γγυάται και μία καλή ομαδική λειτουργία Ασανσέρ τύπου Στοχ, Λούκας και Λάζαρ πρέπει να εκλείψουν.

Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα και από την κατάκτηση νικών, διότι ο ΠΑΟΚ, όπως και κάθε ομάδας κορυφής είναι αναγκασμένος να ζει με την πίεση του αποτελέσματος.

Και τα παιχνίδια που ακολουθούν τόσο στο πρωτάθλημα (αρχής γενομένης από το τοπικό ντέρμπι με τον Άρη), όσο και στοEuropa Leagueπου ακολουθούν δίνουν την ευκαιρίαγια να ξεκινήσει ένα νικηφόρο σερί που θα “ζεστάνει” και πάλι τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ