OPINIONS

Άβυσσος η ψυχή του Ιβάν;

Άβυσσος η ψυχή του Ιβάν;

Ο Κώστας Πετρωτός παίρνει αφορμή από το πρόσφατο ταξίδι του Σαββίδη και των συνεργατών του στα "στρατηγεία" της Τότεναμ και της Τσέλσι και προσπαθεί να ψυχογραφήσει τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη και το έργο που αφήνει στον ιστορικό σύλλογο.

"Να το ξέρετε. Η μεγάλη... τρέλα του Σαββίδη.είναι να φτιάξει ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο και να στεγάσει εκεί μία Ακαδημία που θα έχει 1000 παιδάκια που θα φοράνε παραδοσιακές στολές. Πιο πολύ απ' οτιδήποτε άλλο τον... φτιάχνει αυτό".

Βράδυ Σαββάτου, τον περασμένο Οκτώβρη, μόλις έχει ολοκληρωθεί και το... τρίτο ημίχρονο του αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ και σιγά-σιγά η Τούμπα αδειάζει.

Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, μία μικρή παρέα ΠΑΟΚτσήδων έχει στήσει “πηγαδάκι” με ένα κύριο άνω των 50 που περιμένει μπροστά από μία Mercedes. Παρακινούμενος από τη δημοσιογραφική περιέργεια, ο υπογράφων μπαίνει σιγά-σιγά στην κουβέντα και λίγα λεπτά αργότερα βρίσκεται να συζητά μόνος του με τον καλοντυμένο κύριο που περίμενε τον Ιβάν Σαββίδη να αποχωρήσει από τα γραφεία της Τούμπας.

Επιχειρηματίας, ταξίδευε συχνά στο Ροστόφ και έχει αναπτύξει καλή επιχειρηματική σχέση με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, άρχισε να αναλύει το προφίλ του Σαββίδη και τις σκέψεις του για τον "Δικέφαλο".

Ειπώθηκαν πολλά που δεν είναι της παρούσης να τα αναλύσουμε-ίσως γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον-ωστόσο δύο πράγματα μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Το πρώτο είναι αυτό που διαβάσατε στην αρχή του κειμένου και το δεύτερο πώς "ο Ιβάν, όπως και εγώ είμαστε άνθρωποι άλλης εποχή. Ίσως να θεωρούμαστε παλιομοδίτες σήμερα, αλλά έχουμε μάθει να ζούμε πάνω σε κάποιες αρχές". Δεν έκρυψε, μάλιστα, πώς ο ίδιος ήταν από εκείνους που είχαν παρακινήσει τον Σαββίδη να μην μπλέξει με το ελληνικό ποδόσφαιρο "γιατί μπορεί να του κάνει ζημιά στην δημόσια εικόνα του. Ήταν, όμως αποφασισμένος...".

Πέρασε ένα χρόνος από τότε, όμως, ήταν αρκετές οι φορές που θυμήθηκα εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μου. Όσα είχα ακούσει με βοήθησαν αρκετές φορές να καταλάβω το "γιατί" ορισμένων κινήσεων του Ιβάν Σαββίδη, που με τη συνηθισμένη στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και την κοινωνία μας κατ' επέκταση) λογική δεν... στέκουν.

"Θα μας τρελάνει ο Πόντιος;"

Η τελευταία φορά που ανακάλεσα στη μνήμη το βράδυ εκείνο της 20ης Οκτώβρη ήταν πριν λίγες μέρες όταν ο Σαββίδης, παρέα με τους συνεργάτες του, βρέθηκε στο Λονδίνο για να δει τα υπερσύγχρονα προπονητικά κέντρα της Τσέλσι και της Τότεναμ.

"Καλά, θα μας τρελάνει ο Πόντιος; Κάνει ολόκληρο παζάρι, για να γλιτώσει μερικές χιλιάδες ευρώ με τον Τζαβέλα και σκέφτεται να κάνει κέντρο εφάμιλλο της Τότεναμ και της Τσέλσι;" μου 'λεγε , καλός φίλος μόλις έγινε γνωστή η είδηση του ταξιδιού. "Έτσι λειτουργεί ο Ιβάν... Δεν τον πιάνεις" σκέφτηκα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σαββίδης θεωρεί πώς στο ποδόσφαιρο δίνονται υπερβολικά χρήματα. Παλιότερα είχε αναφέρει δημόσια πώς "επιστήμονες που κάνουν σπουδαία δουλειά για όλη την ανθρωπότητα, παίρνουν ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τους επαγγελματίες αθλητές-ειδικά τους ποδοσφαιριστές-κι αυτό είναι άδικο".

Αυτό, δε σημαίνει, όμως, ότι δεν αντιλαμβάνεται τους νόμους της αγοράς και το πώς λειτουργεί ο σύγχρονος επαγγελματικός αθλητισμός. Επιχειρηματίας είναι, άλλωστε, και παράλληλα πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά πόσο μπορεί να εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του μία ενδεχόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ.

Απρόβλεπτος, όχι αδιάφορος

Γι' αυτό μπαίνει στη διαδικασία να φέρνει στην Τούμπα παίκτες όπως ο Στοχ (με 1,2 εκ. ευρώ συμβόλαιο και 5 εκ. ευρώ οψιόν αγοράς) και να ψάχνει και συνέχεια στις "ηχηρές" μεταγραφές με παίκτες από τους κορυφαίους συλλόγους της Αγγλίας. Την ίδια ώρα, όμως, φέρνει για δοκιμή ένα νεαρό Γεωργιανό, με το όνομα Αλέκο Χαρβελάντζε... Αυτό είναι το άλλο πρόσωπό του.

Ο χαρακτήρας του Σαββίδη είναι απρόβλεπτος, σίγουρα, όμως, όχι αδιάφορος. Ο 54χρονος επιχειρηματίας εκπέμπει μία δυναμική που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ακολουθεί, όμως, το δικό του τρόπο που άλλοτε αρέσει κι άλλοτε όχι και πολλές φορές είναι ακατανόητος.

Που θα βγάλει τον ΠΑΟΚ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως, οι προοπτικές δείχνουν καλές και, συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει καμία αξιόλογη εναλλακτική λύση. Ας μην ξεχνάμε πώς το καλοκαίρι του 2012 ο ομογενής επιχειρηματίας έβγαλε τον ΠΑΟΚ από τέλμα που θα μπορούσε να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τον ιστορικό σύλλογο.

Είναι, βέβαιο, πώς ο κόσμος του "Δικεφάλου" θα ζεσταθεί ακόμη περισσότερο με τον Σαββίδη όταν θα κλείσει οριστικά το θέμα των χρεών προς το Δημόσιο. Όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι και στην ενασχόλησή του με τη Ροστόφ ο Σαββίδης, παρότι δεν εξελίχθηκε όπως ο ίδιος θα ήθελε, δεν άφησε χρέη πίσω του και παράλληλα δημιούργησε και υποδομές. Και στον ΠΑΟΚ αυτό ήταν πάντα ένα πρόβλημα που φαίνεται επιτέλους να βρίσκει λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ