OPINIONS

Ας μην υπάρχει "κρίμα" για τον επόμενο Κλάους

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός αρθρογραφεί με αφορμή το κλείσιμο του 20ετούς κύκλου του Στέφανου Αθανασιάδη στον ΠΑΟΚ, αναλύει τα λάθη για τα οποία ο 29χρονος φορ ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο και εξηγεί γιατί πολλά από αυτά χρεώνονται στον οργανισμό ΠΑΟΚ.

Ένα "ευχαριστώ" και ένα "κρίμα". Αυτές οι λέξεις είναι που έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό των περισσότερων οπαδών του ΠΑΟΚ, βλέποντας τον Στέφανο Αθανασιάδη να φορά τη φανέλα της Μακάμπι Χάιφα.

Δεν προσπερνιούνται έτσι απλά 19 χρόνια παρουσίας του στον σύλλογο, συνολικά 106 γκολ και αμέτρητα μεγάλα παιχνίδια (ειδικότερα τα ευρωπαϊκά) ποτισμένα με έντονο ΠΑΟΚτσήδικο συναίσθημα. Ο Κλάους σήκωσε και το τελευταίο Κύπελλο της ομάδας, 14 χρόνια μετά από το αμέσως προηγούμενο, κι ας μην είχε συμμετοχή στην κατάκτησή του. Ίσως έτσι, η μοίρα τού ξεπλήρωσε την κατάκτηση που άξιζε τρία χρόνια πριν όταν πήρε τον ΠΑΟΚ από το χέρι (η απίστευτη κεφαλιά-γκολ στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα είναι το μεγαλύτερο, ίσως, χάι-λάιτ της καριέρας του στον Δικέφαλο) τον πήγε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό, ο ίδιος όμως, ελέω καρτών, εντελώς άδοξα έμεινε με το απωθημένο του “αν είχα παίξει σ’ εκείνο το ματς...”.

Κάνοντας παρένθεση, ο υπογράφων αισθάνεται τυχερός που είχε την τύχη να ζήσει από την αρχή την καριέρα ενός αυθεντικού σκόρερ όπως ήταν ο Κλάους. Θυμάμαι ακόμη όταν, έχοντας εικόνα από το ταλέντο του πιτσιρικά που είχε οδηγήσει την Κ20 του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του τίτλου, πριν αρχίσει το ματς στο Αλκαζάρ με την ΑΕΛ στο φινάλε της σεζόν 2007-2008, έλεγα σε Λαρισαίους συναδέλφους να προσέξουν τον πιτσιρικά στην επίθεση και στο τέλος όλοι συζητούσαν για τις δύο γκολάρες (τις πρώτες του με τον ΠΑΟΚ) που είχε σημειώσει.

Ο παλιός συμπαίκτης του, Δημήτρης Κυριακίδης θα πρέπει να θυμάται ένα απίστευτο γκολ που του είχε βάλει ο Κλάους σε προπόνηση στη Σουρωτή όταν πήρε τη μπάλα από το κέντρο προχώρησε λίγα μέτρα και τη σήκωσε, περνώντας την από πάνω του. Δυστυχώς, δεν υπήρχε PAOK TV με καθημερινά βίντεο από τις προπονήσεις για να το καταγράψει.

Όλα αυτά συνιστούν το “ευχαριστώ”, καθώς ο Κλάους απέδειξε ότι η μήτρα του ΠΑΟΚ μπορεί να γεννά παίκτες πρώτης γραμμής.

ΜΟΝΟ Ο ΜΠΟΛΟΝΙ ΔΟΥΛΕΨΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

Κάπου εδώ, όμως, μπαίνει το "κρίμα". Κρίμα για όσα επιπλέον δεν πέτυχε, ενώ μπορούσε, με την ασπρόμαυρη φανέλα. Κρίμα γιατί δεν δούλεψε πάνω στις αδυναμίες του και επέλεξε να βάλει ταβάνι στην καριέρα του. Κρίμα για διάφορες εξωγηπεδικές ιστορίες που τον έφθειραν και στο αντίο του τον οδήγησαν και σε μία συγνώμη προς τον κόσμο του ΠΑΟΚ για ό,τι δεν έκανε καλά.

Μήπως, όμως, πρέπει και ο οργανισμός ΠΑΟΚ να ζητήσει μία συγνώμη από τον κόσμο της ομάδας γιατί δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τον μεγαλύτερο σκόρερ που είχε την τύχη να “γεννήσει” ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια; Πότε στ' αλήθεια δούλεψαν μεθοδικά και με πλάνο μαζί του; 'Όταν ο Φερνάντο Σάντος... ευαισθητοποιήθηκε στα γκολ που σημείωνε στον ελάχιστο χρόνο που τον χρησιμοποιούσε και τον έστειλε στον Πανσερραϊκό να “ψηθεί”; (Προφανώς στις Σέρρες είχαν μεγαλύτερη τεχνογνωσία για το πώς να βελτιώσουν τη σωματοδομή του...)

Ή όταν ο κόσμος απαίτησε από τον Σαββίδη να του δώσει το τελευταίο του συμβόλαιο με 700.000 ευρώ ετησίως, αλλά ποτέ ο ΠΑΟΚ δεν επένδυσε στο ταλέντο του να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και δεν φρόντισε να φέρει έναν-δύο μεσεοπιθετικούς κλάσης που θα τον εκμεταλλευόταν;

Στην Τούμπα κανείς απ' όσους συνεργάστηκαν με τον Αθανασιάδη όπως και με άλλα Ελληνάκια δεν πρέπει να τα έχει καλά με τη συνείδησή του. Για όσους δεν θυμούνται, αν ο Κλάους δεν είχε σκοράρει αρπάζοντας την ευκαιρία που του έδωσε ο Μάκης Χάβος ως αλλαγή σε ματς πάλι με τη Λάρισα, στα εγκαίνια του AEL FC Arena, το πιθανότερο ήταν ο Αθανασιάδης να μην ξαναφορούσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Και ευτυχώς για εκείνον, την αμέσως επόμενη χρονιά, βρέθηκε στον δρόμο του ο Λάσλο Μπόλονι (ο άνθρωπος που έβγαλε παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ραφαέλ Βαράν και στην Θεσσαλονίκη λοιδορήθηκε από ορισμένους ως τεμπέλης που αργούσε να πάει στην προπόνηση), ο μοναδικός προπονητής που τόσο πολύ πίστεψε στα ταλέντα που διέθετε τότε ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι τυχαίο που ο Κλάους τον έχει ευχαριστήσει δημόσια γιατί του έδωσε την ευκαιρία, μετά τον Πανσερραϊκό να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Προφανώς δεν ξεχνά την προσπάθεια που έκανε ο Ρουμάνος να τον βοηθήσει να βελτιώσει τις αδυναμίες του και χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εντός έδρας αγώνα με την Κέρκυρα,τη σεζόν 2011-2012, όταν έβαλε τον Κλάους εξτρέμ για να του δώσει την ευκαιρία να εξασκηθεί με τη μπάλα στα πόδια.

Φυσικά, μιλάμε για τον προπονητή που προτίμησε να ρίξει από το πουθενά τον Κώστα Σταφυλίδη βασικό στο τερέν του Γουάιτ Χαρτ Λέιν” κόντρα στην Τότεναμ, προτιμώντας τον από τον πολύπειρο Σνάουτσνερ και τώρα ο “Στάφυ' πίνει γερμανική μπύρα στο όνομά του και ο Ζήσης Βρύζας θυμάται το σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ που μπήκε από το πουθενά στο άδειο ταμείο του συλλόγου από την πώλησή του στη Λεβερκούζεν, λίγο πριν έρθει ως σωτήρας ο Ιβάν Σαββίδης.

Μαζί, λοιπόν, με τις ευχές που στέλνουν από την Τούμπα για να πάει καλά ο Αθανασιάδης στο Ισραήλ, ας κάνουν και την αυτοκριτική τους προκειμένου ο επόμενος Κλάους που θα “γεννήσουν” οι Ακαδημίες να μην συγκεντρώνει “κρίμα” μαζί με τα “ευχαριστώ” στο τέλος του κύκλου του στην ομάδα.

Υ.Γ. Είναι φοβερό το γεγονός ότι, ενώ ο μεγάλος πόθος του Σαββίδη είναι, πέρα από μεγάλες μεταγραφές, να δει παιδιά από τις Ακαδημίες να εξελίσσονται σε παίκτες πρώτης γραμμής στην ανδρική ομάδα, ακόμη δεν έχει φέρει στην Τούμπα έναν προπονητή με αυτή τη φιλοσοφία..

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ