OPINIONS

Ακυρωθέν γκολ που… εξιτάρει

Ακυρωθέν γκολ που… εξιτάρει
Μπερμπάτοφ INTIME SPORTS

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για την πολυσυζητημένη φάση με πρωταγωνιστή τον Μπερμπάτοφ στη Λιβαδειά, κυρίως όμως για τα ζητήματα που ο ΠΑΟΚ πρέπει και μπορεί (αν το θέλει και ο Τούντορ) να τα λύσει μόνος του.

Με αυτά που βιώνουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την διαιτητολαγνεία που κυριαρχεί στο σκεπτικό των Ελλήνων οπαδών, δεν υπάρχει καλύτερο τηλεοπτικό φινάλε για ένα ματς που ήταν συμπαθητικό, αλλά χωρίς μεγάλες συγκινήσεις. Ακυρωθέν γκολ στο 93', με πρωταγωνιστή της φάσης έναν από τους πλέον δημοφιλείς παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα, τον Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ.

«Ήταν ή δεν ήταν φάουλ;». Το ερώτημα τέθηκε άμεσα στο φινάλε και ακόμη μας απασχολεί. Και έχω την εντύπωση ότι θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. Επιχειρήματα υπάρχουν και για τις καταφατικές και για τις αρνητικές απαντήσεις. Οι μεν λένε « στην Αγγλία δεν σφυρίζονται αυτά» και « αν ήταν ο Ολυμπιακός στη θέση του ΠΑΟΚ και ο Ιντέγιε αντί του Μπερμπάτοφ το γκολ θα μετρούσε σίγουρα». Και οι δε « σκαρφάλωσε ο Βούλγαρος πάνω στον Τριποτσέρη, τι να συζητάμε τώρα». Αν βάλετε και την προϊστορία που θέλει τον Αρετόπουλο να… γέρνει «ερυθρόλευκα», τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πώς έχουμε μπροστά μας το κατάλληλο θέμα για να ανάβουν οι συζητήσεις στα καφενεία και τις ποδοσφαιροπαρέες.

Προσωπικά, θα ήθελα να υπήρχε απ’ όλους η νοοτροπία που έδειξε ο Μπερμπάτοφ με τη μη διαμαρτυρία του μετά το ακυρωθέν γκολ και τις δηλώσεις του στη μικτή ζώνη. « Εγώ έχω αγωνιστεί πολλά χρόνια στην Αγγλία. Για μένα και με βάση την εμπειρία μου από την Αγγλία, δεν υπάρχει κανένα φάουλ στη συγκεκριμένη φάση. Δεν μετράει αυτό όμως. Μετράει αυτό που έδωσε ο διαιτητής. Εγώ επειδή έχω αγωνιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα, λέω ότι ήταν μια διεκδίκηση» είπε συγκεκριμένα ο Βούλγαρος, όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να μην δώσω ένα δίκιο και σ’ αυτούς που φωνάζουν. Που έχουν δει τη φάση με τον Ιντέγιε και τον Κυριακίδη το μεσημέρι της Κυριακής και κάνουν απευθείας τις συγκρίσεις.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαμορφωμένες πλέον απόψεις στη μεγαλύτερη μάζα των φιλάθλων (όχι απαραίτητα οπαδών) για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τους διαιτητές του, που θα αλλάξουν μόνο αν οι ίδιες οι ομάδες πειστούν να διαφοροποιήσουν τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Γι’ αυτό και δεν μένω άλλο στο ακυρωθέν γκολ και πάω κατευθείαν σε πιο απτά ζητήματα για τον ΠΑΟΚ. Θέματα που και προέκυψαν και μέσα από το ματς στη Λιβαδειά.

Οι επιλογές Τούντορ και τα μονοδιάστατα χαφ

Το ένα ζήτημα έχει να κάνει με τις επιλογές του Ίγκορ Τούντορ. Όταν διαθέτεις ένα ρόστερ με πολλούς παίκτες να βρίσκονται πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλο θέμα με το τι τελικά επιλέγεις. Ο Κροάτης τεχνικός του ΠΑΟΚ, για μία ακόμη φορά, επέλεξε τον Λέοβατς και τον Σάμπο και προτίμησε να αφήσει εκτός ενδεκάδας παίκτες όπως ο Κωνσταντινίδης (στην καλύτερη ενδεκάδα της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Europa League) και ο Μυστακίδης (έβγαλε τη μαγική μπαλιά στον Μακ).

Όταν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα, αυτό συνιστά αδικία και μπορεί ο προπονητής να λέει ότι " εγώ επιλέγω αυτούς που θεωρώ καλύτερους", όμως, αν αυτό συνεχιστεί και σε παιχνίδια που θα κρίνουν στόχο, τότε θα βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση. Επιπλέον, ο 37χρονος κόουτς επιμένει να κάνει και κάτι άλλο που δεν του βγαίνει. Επειδή είναι κουρασμένος ο Τζιόλης τον βάζει σε άλλη θέση αντί αυτής του αμυντικού μέσου στην οποία έχει μάθει να προσφέρει ισορροπία στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Το έχει κάνει και με άλλους παίκτες που τους παίρνει από τη θέση που αποδίδουν και τους χρησιμοποιεί αλλού κι αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. Θα πρέπει να το ξανασκεφτεί.

Υπάρχει, όμως, και ένα σημείο στο οποίο, προσωπικά, συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Ο ΠΑΟΚ έχει υπερπληθώρα μέσων, όμως, δεν διαθέτει έναν ακόμη παίκτη πλην του Πέλκα που να μπορεί να «μαγειρέψει» κάτι καλό στην επίθεση και κυρίως να βγάλει τελική πάσα με φαντασία. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τον Γενάρη να αποκτηθεί ένας τέτοιος παίκτης αν θέλει ο ΠΑΟΚ να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες που έχει να τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα και να πάρει το Κύπελλο.

Όπως σημειώσαμε και προηγουμένως, έρχεται ο καιρός που πλέον οι γκέλες δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον ΠΑΟΚ και ο Δικέφαλος θα πρέπει να είναι 100% έτοιμος γι’ αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό και σωστές συμπληρωματικές κινήσεις πρέπει να κάνει τον Γενάρη και ο Τούντορ να αξιολογήσει σωστά τα συμπεράσματα που έχει καταγράψει από την αρχή της σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ