OPINIONS

Παϊτίμ ή... Στίβι Γουόντερ

Παϊτίμ ή... Στίβι Γουόντερ

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για τον παίκτη που δεν πρέπει να βγαίνει ούτε με γερανό από την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, την φυσιολογική -αγωνιστικά- ισοπαλία στο Αγρίνιο, την Ευρώπη που δεν μπορεί να περιμένει και το "ναι" στον Μήτρογλου με ένα μικρό "αλλά".

Η πρώτη απώλεια βαθμών για τον Ολυμπιακό ήρθε νωρίς στο φετινό πρωτάθλημα. Για την 2η αγωνιστική της Super League οι Πειραιώτες υποχρεώθηκαν σε ισοπαλία με σκορ 1-1 στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό.

Μαζί με το αποτέλεσμα ήρθε και μια σχετική γκρίνια, όμως επί της ουσίας αυτή η ισοπαλία είναι μάλλον φυσιολογική κρίνοντας με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια. Θα μου επιτρέψετε να μην ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο εκτός των όσων συνέβησαν στο χόρτο.

Μια -ακόμη- κουβέντα που αφορά τις προσθαφαιρέσεις του ρόστερ το φετινό καλοκαίρι (σωστές ή μη, ανάλογα την οπτική γωνία που επιλέγει κάποιος να προσεγγίσει το θέμα) ή τα σφυρίγματα του Παππά, είναι από βαρετή μέχρι ανούσια και κατά κανόνα καθόλου εποικοδομητική.

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και αποτελεί την μόνη πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός έχει μια καινούργια ομάδα σε σχέση με αυτή που τελείωσε την περσινή σεζόν. Παίκτες πρωταγωνιστές αναζητούν την επιτυχία σε άλλες πολιτείες και αυτοί που ήρθαν στην θέση τους καλούνται να καλύψουν επιτυχώς τα κενά. Αν θα τα καταφέρουν ή όχι, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.

Ούτε εγώ που κοπανάω με μανία το πληκτρολόγιο στις 5 το πρωί, ούτε κανείς, παρά μόνο ο αγωνιστικός χώρος που είναι καθρέφτης για όλα. Μόνο που για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα χρειάζεται χρόνος για να βρουν ρόλους και χημεία όλοι οι νεοαποκτηθέντες.

Μια κλάση πάνω

Αν υπάρχει ένας παίκτης από όσους αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, που ξεχωρίζει με το καλημέρα, δεν είναι άλλος από τον Παϊτίμ Κασάμι. Ο Ελβετός έχει στόφα σπουδαίου ποδοσφαιριστή και στον Ολυμπιακό θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του. Για την ώρα δεν έχει δείξει ούτε το 60% (πιστέψτε με) των πραγματικών του ικανοτήτων.

Στο Αγρίνιο δεν ξεκίνησε και τα προβλήματα δημιουργίας του Ολυμπιακού στην κουλούρα τα έβλεπε και ο... Στίβι Γουόντερ. Ο Τσόρι αναγκαζόταν να γυρίζει πολλά μέτρα πίσω για να πάρει την μπάλα. Πόσο θα το κάνει; Αντίθετα μόλις μπήκε στο ματς ο Κασάμι, η μπάλα τσούλησε επιτέλους στο χόρτο και εν μέρει απελευθερώθηκε και ο Αργεντίνος.

Αφήστε που επιτέλους ο Ολυμπιακός βρήκε κεντρικό μέσο που δεν βλέπει σαν... ναρκοπέδιο την αντίπαλη περιοχή. Ήδη δύο γκολ έχει ο Παϊτίμ με τα ερυθρόλευκα. Νομίζω πως πολλά είπα. Ο 22χρονος άσος δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την εντεκάδα. Ή καλύτερα, να πάρει την φανέλα σπίτι του.

"Ναι" στον Μήτρογλου με ένα μικρό "αλλά"...

Είναι πράγματι τεράστια η προσπάθεια που κατέβαλε ο Κώστας Μήτρογλου για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό . Μάλλον βιάστηκε να φύγει τον περασμένο Γενάρη ο "πιστολέρο" για μια ομάδα όπως η Φούλαμ. Ήθελε να ζήσει την εμπειρία της Premier League, απόλυτα κατανοητό και σεβαστό, όμως θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύλλογο από τους Cottagers.

Αλλά στάθηκε τυχερός αφού του δίνεται η ευκαιρία να επιστρέψει στην ομάδα όπου διέπρεψε. Τον παίκτη ήθελε πολύ και ο Μίτσελ, κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς υπό τις οδηγίες του ο Μήτρογλου πέταγε και ο Ολυμπιακός είχε το κεφάλι του ήσυχο στην υπόθεση του γκολ. Η αξία του είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται χρόνος προσαρμογής.

Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια που πρέπει να προσεχθεί. Δεν έχει να κάνει τόσο με την κατάσταση του παίκτη (ουσιαστικά έχει να παίξει σε σερί αγώνες από τον Νοέμβριο του 2013) και αν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικός. Αλλά με το να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες.

Ο σκοπός δεν είναι να λειτουργήσει ο Ολυμπιακός για να ξαναβρεί την φόρμα και την χαμένη του αίγλη ο Μήτρογλου, αλλά ο ίδιος ο Έλληνας επιθετικός να βοηθήσει την ομάδα και μέσω αυτής να βγει και πάλι στον αφρό. Όπως έκανε δηλαδή πριν φύγει για την Αγγλία.

Παράλληλα καλό θα είναι να μην χάσει εντελώς την επαφή του με την ενδεκάδα ο Διαμαντάκος, ενώ υπάρχει και ο Μπενίτες (προσωπική επιλογή του Μίτσελ) που αποκτήθηκε ως ένας εξαιρετικά ελπιδοφόρος στράικερ. Θέλει προσοχή ο χειρισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης προκειμένου να βγουν όλοι κερδισμένοι.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Ο Ολυμπιακός είναι τώρα ένα κλαμπ που πουλάει συχνά και μάλιστα ακριβά, στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και καλά κάνει. Εξασφαλίζει τα ταμεία και την οικονομική του υγεία για τα επόμενα χρόνια. Αυτή ήταν και μια από τις βασικές εξαγγελίες -για όσους το έχουν ξεχάσει- του Βαγγέλη Μαρινάκη όταν ανέλαβε τον σύλλογο: να κάνει τον Ολυμπιακό οικονομικά αυτάρκη.

Όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις, καθώς αυτό το γεγονός σε εμποδίζει να έχεις έναν βασικό κορμό και αναγκάζεσαι συνεχώς να χτίζεις από την αρχή. Και για να δέσουν τα υλικά χρειάζεται χρόνος. Αυτή η παράμετρος ωστόσο είναι και η πλέον επίπονη για τον Μίτσελ, όσο και για τους φίλους του Ολυμπιακού.

Παράλληλα οι επίσημες υποχρεώσεις είναι σε εξέλιξη και ειδικά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν περιθώρια για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Οι "ερυθρόλευκοι" στο Αγρίνιο έδειξαν αδυναμίες που είναι δύσκολο να προλάβουν να διορθώσουν ή έστω να καμουφλάρουν μέχρι να ξεκινήσει το Champions League.

Η ισοπαλία κόντρα στον Παναιτωλικό δεν πρέπει να δημιουργεί απορίες. Δεν σημαίνει πως ο Ολυμπιακός είναι κακή ομάδα. Κανείς δεν ξέρει ακόμη τις πραγματικές δυνατότητες αυτού του ρόστερ, που περιμένει έναν φορ (Μήτρογλου) και έναν κεντρικό μέσο.

Ούτε σημαίνει κάτι στην κούρσα του πρωταθλήματος. Αφενός γιατί μιλάμε για 34 αγωνιστικές και είμαστε μόλις στην 2η, αφετέρου γιατί το έμψυχο υλικό των Πειραιωτών είναι κατά πολύ ποιοτικότερο των υπολοίπων ομάδων και έχει πολλές λύσεις. Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί.

Ωστόσο ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα δεν είχε αγωνιστική συνοχή στο Αγρίνιο, ενώ αντιμετώπισε πάρα πολλά προβλήματα στις στημένες φάσεις. Όχι μόνο στο γκολ που δέχθηκε, αλλά από την αρχή έως το τέλος του αγώνα η άμυνα δεν ενέπνεε καμία σιγουριά στον αέρα. Είναι προφανές πως οι παίκτες δεν γνωρίζονται καλά ακόμη μεταξύ τους και αυτό δημιουργεί πρόβλημα τόσο στην επιθετική ανάπτυξη, όσο και στην αμυντική λειτουργία.

Και αν αυτό είναι κάτι που εύκολα ή δύσκολα θα ξεπεραστεί εντός συνόρων, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Το Champions League, των μόλις 6 αγωνιστικών στους ομίλους, ξεκινάει στα μέσα Σεπτεμβρίου και δεν μπορεί να περιμένει πότε θα βρει ρυθμό και χημεία ο Πρωταθλητής Ελλάδας. Θα χρειαστεί πραγματική υπερπροσπάθεια από τον Μίτσελ και τους παίκτες του για να παρουσιαστεί έτοιμος ο Ολυμπιακός στις 16/9, όταν και θα υποδεχθεί την Ατλέτικο Μαδρίτης στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Θεωρώ πως για να έχει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης, η ομάδα του Πειραιά θα πρέπει να πάρει 4 πόντους από τα δύο πρώτα ματς του ομίλου κόντρα στους "ροχιμπλάνκος" και την Μάλμε στην Σουηδία. Αντικειμενικά πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η 3η θέση και το Europa League, όπου μάλλον υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες διάκρισης. Από εκεί και πέρα ακόμη και η 2η θέση θα είναι άθλος, με δεδομένη και την παρουσία της Γιουβέντους στον όμιλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ