OPINIONS

Δηλαδή τι ακριβώς να σκεφτεί ο Ολυμπιακός;

Δηλαδή τι ακριβώς να σκεφτεί ο Ολυμπιακός;
INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Περπερίδης βλέπει τόσο ρίσκο στην περίπτωση του Αφελάι, όσο αυτό που παίρνεις με κλειστά μάτια σε μια παρτίδα poker κάνοντας auto-call σε all in μετά το flop, έχοντας δικά σου 17 outs.

Λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις βρίσκεται η μεταγραφή του Ιμπραχίμ Αφελάι στον Ολυμπιακό. Τι να κάνουμε, αφού αυτοί οι αλήτες Μέσι, Βίγια, Πέδρο και λοιποί σταρ την έχουν δει κάπως και δεν καταδέχονται να έρθουν στην Ελλάδα, θα την βγάλουμε με την δευτεράντζα τον Ολλανδό. Όχι δεν με πείραξε η ζέστη καλοκαιριάτικα...

Είναι το συμπέρασμα που βγάζω βλέποντας/ακούγοντας/διαβάζοντας κάποιες αντιδράσεις, στην είδηση της επικείμενης απόκτησης του Αφελάι (οι επίσημες ανακοινώσεις απομένουν) από τον Ολυμπιακό. Σίγουρα δεν πρόκειται για την πλειοψηφία, αλλά παραμένει αν μην τι άλλο οξύμωρο να υπάρχουν κάμποσες φωνές αντίρρησης στην πραγματοποίηση μιας τέτοιας μεταγραφής.

Μην βιάζεστε. Θα μιλήσουμε και για το παρελθόν τραυματισμών του παίκτη, που επί της ουσίας μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και ΤΙΠΟΤΑ απολύτως. Όταν η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Ολλανδό εξτρέμ από την Αϊντχόφεν, το έκανε διότι ήθελε μια λύση πρώτης γραμμής πίσω από τους Βίγια, Μέσι και Πέδρο, παίκτες που αποτελούσαν την βασική επιθετική τριάδα των "μπλαουγκράνα".

Πίσω από αυτούς δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής με παρόμοια χαρακτηριστικά, παρά μόνο οι νεαροί Κρκιτς και Γεφρέν που ουδέποτε κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες των ανθρώπων της καταλανικής ομάδας. Πάμε άλλη μια;

Η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Ιμπραχίμ Αφελάι σαν μια έτοιμη λύση πρώτης γραμμής, πίσω από τους Μέσι, Πέδρο και Βίγια. Επομένως αν αυτός ο παίκτης κακώς ήρθε στον Ολυμπιακό, τότε η επόμενη λύση για τους Πειραιώτες είναι παίκτες του επιπέδου Μέσι, Πέδρο και Βίγια. Και επανέρχομαι: έλα που οι αλήτες την έχουν δει κάπως και δεν έρχονται Ελλάδα...

Ας πάμε και σε αυτό που καίει κάποιους φίλους του Ολυμπιακού (...και όχι μόνο): ο ιατρικός φάκελος του παίκτη. Σαφέστατα και είναι αλήθεια πως από την στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Βαρκελώνη, ο Αφελάι συνάντησε μια σειρά τραυματισμών. Δύο από αυτούς ήταν πιο σοβαροί (ρήξη χιαστών και μια επέμβαση σε μυ του ποδιού προκειμένου να ξεπεράσει οριστικά ένα πρόβλημα θλάσεων και υποτροπών), άλλοι δύο λιγότερο σοβαροί (σπάσιμο δακτύλου στο πόδι).

Μ' αυτά και μ' αυτά, πράγματι ο 28χρονος σήμερα άσος, είχε συνολικά μικρή αγωνιστική παρουσία από το καλοκαίρι του 2011 μέχρι και σήμερα. Μόλις 22 συμμετοχές (σε Μπαρτσελόνα και Σάλκε ως δανεικός) με 4 γκολ και 2 ασίστ σε 1055 αγωνιστικά λεπτά. Λεπτομέρεια που πολλοί περνάνε στο ντούκου;

Ότι ο παίκτης το φετινό καλοκαίρι ακολούθησε κανονικά όλη την προετοιμασία της Μπαρτσελόνα, δίχως να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα. Επαναλαμβάνω, την προετοιμασία της Μπαρτσελόνα και όχι της Ασπροβάλτας Κάτω Νεοχωρίου.

Ούτως ή άλλως ο Μίτσελ πήρε τις διαβεβαιώσεις των ανθρώπων της καταλανικής ομάδας πως την δεδομένη στιγμή ο Αφελάι είναι σε καλή κατάσταση. Όπως επίσης είναι δεδομένο πως η ταλαιπωρία του παίκτη στην Βαρκελώνη τον άφησε πίσω την τελευταία διετία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ξανά σε τόσο υψηλό επίπεδο, όσο αυτό που απαιτείται για να παίξεις στους "μπλαουγκράνα".

Πέρασε τα ιατρικά και υπογράφει ο Αφελάι

Αυτό λοιπόν τι σημαίνει; Πως ξέχασε ο Ολλανδός την μπάλα; Ή ότι δεν είναι μια σούπερ μεταγραφή για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα; Ο Ολυμπιακός αποκτά τώρα που μιλάμε έναν παίκτη που είναι απολύτως καλά (πήγε στο Metropolitan εξάλλου και πέρασε "αέρα" τα ιατρικά), που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το τι μπορεί να συμβεί στην πορεία είναι εντελώς άλλη υπόθεση.

"Ναι, οκ όλα αυτά, αλλά δεν εξακολουθεί να εμπεριέχει ρίσκο η απόκτηση του;" θα ρωτήσει εύλογα κάποιος. Θα απαντήσω με μια ερώτηση. Ας υποθέσουμε πως ο Αφελάι ερχόταν από μια διετία γεμάτη, όσον αφορά τις συμμετοχές του και δίχως τραυματισμούς. Καλά μέχρι εδώ; Ωραία.

Εγγυάται κανείς ότι ο παίκτης δεν θα τραυματιζόταν παίζοντας με την φανέλα του Ολυμπιακού; Ξέρει κανείς αν στο 4ο, 5ο, 6ο παιχνίδι του με τον Ολυμπιακό έτρωγε μια κλωτσιά στον αστράγαλο και έμενε ένα τρίμηνο έξω; Προφανώς και όχι!

Θυμάστε τι έγινε με τον Ζιοβάνι και τον Σέμο; Πάρε την καρατιά στο κέντρο (...) του γηπέδου, πάρε την ρήξη χιαστών και κάτσε 6-7 μήνες έξω. Είχε ο Ζιοβάνι κάτι πριν έρθει στον Ολυμπιακό; Όχι. Αντίθετα ο Μπεργκ του Παναθηναϊκού ήρθε πέρσι στην Ελλάδα μετά από μια σειρά σημαντικών τραυματισμών τα προηγούμενα χρόνια και ήταν μια χαρά ο άνθρωπος. Και μπαλίτσα ωραία έπαιξε και προβλήματα ιδιαίτερα δεν έβγαλε.

Δυστυχώς για όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, το πρωτάθλημα μας είναι δεύτερης ταχύτητας. Την ίδια στιγμή βεβαίως αυτό είναι καλό για περιπτώσεις παικτών όπως ο Αφελάι: έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε μια λίγκα με λιγότερη ένταση και λιγότερο απαιτητική, γεγονός που τους βοηθάει στην πιο ομαλή "μετάβαση" τους από την αγωνιστική τρόπον τινά απραξία, στην αγωνιστική υπερδιέγερση.

Το προφίλ του Ιμπραχίμ Αφελάι: Ο αέρινος Ίμπι!

Και στην συγκεκριμένη ιστορία, ο Ολλανδός αντιλαμβάνεται πως μέσω του Ολυμπιακού και της συμμετοχής του στο Champions League, έχει την ευκαιρία να βγάλει και πάλι στον αφρό το αδιαμφισβήτητο ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Παράλληλα είναι ο τύπος ποδοσφαιριστή που λύνει τα χέρια του Μίτσελ.

Σκοράρει, δημιουργεί, είναι απρόβλεπτος καθώς πασάρει και ντριμπλάρει εξίσου καλά τόσο με το δεξί, όσο και το αριστερό αλλά το μεγαλύτερο του προσόν είναι άλλο: προκαλεί ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Αν οι συμπαίκτες του είναι μάγκες και εκμεταλλευθούν αυτή την ικανότητα του 28χρονου άσου, τότε θα βγάλουν τσάμπα μεροκάματο φέτος.

Σίγουρα όλα αυτά είναι στην θεωρία για την ώρα. Ο Αφελάι ασφαλώς και τα έχει πράξει στο παρελθόν, με την φανέλα της Αϊντχόφεν ή της Εθνικής Ολλανδίας. Μένει να κάνει το ίδιο φορώντας τα "ερυθρόλευκα". Γιατί ωραία τα μπλα μπλα, οι υποθετικές συζητήσεις, τα χαμόγελα ή οι ανησυχίες, αλλά καθρέφτης για όλους είναι το χόρτο. Εκεί δίνονται όλες οι απαντήσεις.

Και ο Ιμπραχίμ Αφελάι μπορεί εύκολα, πολύ εύκολα, να κόψει τα... χασμουρητά σε οποιοδήποτε γήπεδο βρεθεί φίλαθλο ελληνικό κοινό να τον παρακολουθήσε ι. Ο Ολυμπιακός πήρε έναν παίκτη πρώτης γραμμής που πριν από μόλις 2-2,5 χρόνια θα ερχόταν στην Ελλάδα μόνο για καλοκαιρινές διακοπές.

Και με τέτοια συμφωνία (1+2) που υπογραμμίζει την ορθότητα της επιλογής του. Γιατί απλά, ο Ιμπραχίμ Αφελάι είναι 100% το ρίσκο που αξίζει να πάρεις. Όπως όταν σε μια παρτίδα poker θα κάνεις auto-call σε all in μετά το flop, έχοντας δικά σου 17 outs...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ