ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο αέρινος Ίμπι!

Ο αέρινος Ίμπι!

Το Sport24.gr παρουσιάζει το προφίλ του Ιμπραΐμ Αφελάι, του Ολλανδού εξτρέμ της Μπαρτσελόνα, που ήρθε στον Ολυμπιακό. Το αγωνιστικό στιλ, το μεγάλο προσωπικό στοίχημα, οι αριθμοί και 27 φωτογραφικά κλικ από την πορεία του στο ποδόσφαιρο (pics & videos)

Ο Ιμπραΐμ Αφελάι έφτασε σήμερα στην Ελλάδα για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο στον Ολυμπιακό .

Ο πρώην πλέον παίκτης της Μπαρτσελόνα έχει μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα: την επιστροφή του σε υψηλό επίπεδο αγωνιστικής δράσης.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού προχωράει σε μια ακόμα εντυπωσιακή μεταγραφική κίνηση με την απόκτηση του Ιμπραΐμ Αφελάι, του χαρισματικού εξτρέμ της Μπαρτσελόνα που στο παρελθόν αγωνίστηκε και στις Αϊντχόφεν και Σάλκε. Η προσθήκη του Ολλανδού στο ρόστερ των «ερυθρόλευκων» είναι πολύ σημαντική, αφού είναι απόλυτος κυρίαρχος στην αριστερή πλευρά, ενώ μπορεί να δώσει λύσεις και στη θέση του δεύτερου επιθετικού. Ο Αφελάι διαθέτει ικανότητες, τεχνική και μεγάλη εμπειρία και αν μείνει μακριά από τραυματισμούς, τότε είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει τα μέγιστα στην επιθετική γραμμή των Πειραιωτών.

Διαβάστε εδώ για την μέχρι σήμερα πορεία του Αφελάι στο ποδόσφαιρο .

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να γράψουμε το αυτονόητο. Ο Αφελάι έχει μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα. Να αφήσει πίσω του τα δυόμιση τελευταία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και να ξεδιπλώσει το μεγάλο του ταλέντο μέσα στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι πριν ενάμιση χρόνο σκεφτόταν ακόμα και να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Όπως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2013 στην ιστοσελίδα της Sportpromotion, της ολλανδικής εταιρείας που τον εκπροσωπεί, ένιωθε συναισθηματικά και ψυχολογικά ράκος: "Ξέρω ότι πρέπει να συνεχίσω την σκληρή δουλειά για να επανέλθω, αλλά υπάρχουν στιγμές στις οποίες αμφιβάλλω για τα πάντα και μου είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσω"...

Ο αέρινος Ίμπι!

Η διορθωτική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πριν ένα χρόνο, έφερε αποτελέσματα, αφού από τότε ο Αφελάι είναι και πάλι δυνατός, κάτι που φάνηκε και στην σκληρή προετοιμασία της Μπαρτσελόνα, την οποία ακολούθησε χωρίς προβλήματα. Ένας παίκτης, τον οποίον είχαν "χρυσώσει" το 2011 ομάδες όπως η Σεβίγια, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η μισή Serie A και φυσικά η Μπαρτσελόνα, δεν μπορεί να είναι και δεν είναι τυχαίος. Ο Ολυμπιακός περισσότερο ποντάρει πάνω του, παρά ρισκάρει. Γιατί η αξία του είναι δεδομένη, η ηλικία του ιδανική, οι παραστάσεις του αμέτρητες, η εμπειρία του πολύτιμη και η συγκυρία ιδανική. Ένας υγιής Αφελάι θα κάνει "πλάκα" στην Ελλάδα και - πιθανότατα - τη διαφορά στην Ευρώπη. Και αν τελικά ο Μίτσελ χρησιμοποιήσει τον Αμπιντάλ ως αριστερό μπακ, τότε εκείνη η πλευρά των "ερυθρόλευκων", με Άμπι και Ίμπι, είναι ικανή να κάνει θαύματα.

Ο Ολλανδός με την μαροκινή καταγωγή είναι εκπληκτικός στο ένας εναντίον ενός και η ταχύτητά του βρίσκεται σίγουρα ένα σκαλί πάνω από την συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που αγωνίζονται στην Super League. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η τεχνική του και το ξεπέταγμά του βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό των παικτών του Τσάμπιονς Λιγκ. Όποιος έχει αμφιβολίες, μπορεί να περιμένει τα παιχνίδια των ομίλων για να το διαπιστώσει. Το καλό του πόδι είναι το δεξί, αλλά χρησιμοποιεί με άνεση και το αριστερό. Στο 4-3-3 αγωνίζεται ως εξτρέμ, αλλά μπορεί να παίξει και πιο πίσω. Στην Εθνική Ολλανδίας άλλωστε, έπαιζε κυρίως στην τριάδα των χαφ. Ας δούμε όμως ποιο είναι το αγωνιστικό του στιλ.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΙΛ ΤΟΥ AFELLAY

Ο αέρινος Ίμπι!

Ιμπραΐμ Αφελάι και Λιονέλ Μέσι (26/1/2014)

Αν θέλουμε να κλείσουμε σε μερικές φράσεις τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Αφελάι, θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής: Είναι ένας εξαιρετικός χαφ, ένας πολύ καλός δημιουργός παιχνιδιού, που μπορεί να παίξει εκτός από τη θέση του εξτρέμ και αυτή του δεύτερου επιθετικού (mediapunta). Έχει ταλέντο, διαθέτει τεχνική υψηλού επιπέδου, σωστή σωματοδομή, δύναμη, ντρίπλα, διεισδυτικότητα, είναι δεξιοπόδαρος και οι τελικές του πάσες είναι αρκετά καλές. Καλύπτει πολλούς χώρους στο κέντρο του γηπέδου, ενώ διαθέτει ποιότητα και αποφασιστικότητα για να είναι η "κινητήρια μηχανή" της ομάδας, αλλά και ο ηγέτης της αν αυτό χρειαστεί.

Είναι άριστος επαγγελματίας και πολύ ήσυχος σαν χαρακτήρας. Συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να εγκλιματιστεί άμεσα στην ομάδα και να προσαρμοστεί εύκολα στο σύστημα του Μίτσελ. Πολλοί μπορεί να μην το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά εδώ μιλάμε για έναν παίκτη μεγάλης κλάσης, έναν πραγματικό μπαλαδόρο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως "έναν ηγέτη, με ταχύτητα και πρωτοβουλίες μέσα στο γήπεδο". Δεν "στραβώνει" αν ο προπονητής του τον βάλει να παίξει σε διαφορετική θέση, αντίθετα, όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, "κάθε εντολή του κόουτς, είναι για μένα μια πρόκληση, την οποία θέλω να ολοκληρώσω με επιτυχία".

Ο Αφελάι κινείται με άνεση στο γήπεδο, διαβάζει το παιχνίδι, ανεβαίνει τη γραμμή, αλλά συγκλίνει και προς την περιοχή ψάχνοντας το ένας εναντίον ενός, είτε για να σεντράρει, είτε για να πασάρει, είτε για να δοκιμάσει μακρινά σουτ. Συνήθως αντιμετωπίζεται με σύνθετες άμυνες και βοήθειες, πράγμα που δίνει στους συμπαίκτες του την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα κενά που δημιουργούνται στην αντίπαλη περιοχή. Είναι ομαδικός και δεν κάνει κατάχρηση της ντρίπλας. Είναι πεισματάρης και δεν αφήνει τις διεκδικήσεις. Τέλος, του αρέσει να παίζει χαμηλά τη μπάλα και να την αλλάζει γρήγορα με τους συμπαίκτες του.

ΠΑΛΙΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ, ΠΑΛΙΟΙ ΓΝΩΡΙΜΟΙ

Ο αέρινος Ίμπι!

Τοροσίδης και Αφελάι διεκδικούν τη μπάλα στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Σάλκε για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (18/9/2012)

Ο Αφελάι δεν έρχεται για πρώτη φορά στον Πειραιά. Ίσως να μην το θυμούνται πολλοί, αλλά ο νέος παίκτης των "ερυθρόλευκων" είχε τεθεί αντιμέτωπος πριν δυο χρόνια του Ολυμπιακού και μάλιστα μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης". Ήταν η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2012/13 και οι παίκτες του Λεονάρντο Ζαρντίμ είχαν υποδεχτεί στο Φάληρο την Σάλκε, από την οποία ηττήθηκαν τελικά 1-2, αποτέλεσμα που στοίχισε την πρόκριση στην επόμενη φάση, όπως αποδείχτηκε στο τέλος. Ο Αφελάι είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο 79' στη θέση του Μπαρνέτα, όταν το τελικό σκορ είχε ήδη διαμορφωθεί.

Ο αέρινος Ίμπι!

Αμπιντάλ και Αφελάι, συμπαίκτες τότε στην Μπαρτσελόνα, συμπαίκτες και τώρα στον Ολυμπιακό (5/1/2011)

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική "γνωριμία" του Αφελάι με τον Ολυμπιακό. Υπάρχει ακόμα μία, η οποία πάντως προέρχεται από την Μπαρτσελόνα. Ο Ολλανδός υπήρξε συμπαίκτης του Ερίκ Αμπιντάλ στους "μπλαουγκράνα" και η συνάντησή τους στου Ρέντη θα είναι σίγουρα ευχάριστη και για τους δυο. Ο Άμπι ήταν παρών στο επίσημο ντεμπούτο του Αφελάι με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, στον επαναληπτικό αγώνα Κυπέλλου στη φάση των "16" με αντίπαλο την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο "Σαν Μαμές". Εκεί ο Αφελάι είχε περάσει ως αλλαγή στο 89' της συνάντησης αντικαθιστώντας τον Βίγια, ενώ 15 λεπτά νωρίτερα ο Γάλλος είχε πετύχει το ένα από τα μοναδικά δυο γκολ στο πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα, τέρμα που χάρισε την πρόκριση στους Καταλανούς!

Ο IBRAHIM AFELLAY ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο αέρινος Ίμπι!

Ο Αφελάι στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα στο "Μπερναμπέου", δευτερόλεπτα πριν βγάλει την ασίστ στον Μέσι για το 0-1 (27/4/2011)

1. Ο Ιμπραΐμ Αφελάι είναι 28 ετών, έχει ύψος 1.81, βάρος 68 κιλά και το καλό του πόδι είναι το δεξί.

2. Ο Αφελάι έχει αγωνιστεί μέχρι σήμερα επαγγελματικά σε 3 ομάδες: PSV Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα και Σάλκε.

3. Ο Αφελάι έχει αγωνιστεί σε 3 διαφορετικά πρωταθλήματα: στην ολλανδική Eredivisie με την PSV, στην Πριμέρα με την Μπαρτσελόνα και στην Bundesliga με την Σάλκε.

4. Έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 8 Ιανουαρίου του 2011 με αντίπαλο την Ντεπορτίβο στο Ριαθόρ.

5. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν στις 25 Μαΐου του 2011 εναντίον της Μάλαγα στην τελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.

6. Έχει αγωνιστεί σε 262 επίσημα παιχνίδια, εκ των οποίων τα 209 σε εγχώριες διοργανώσεις: 159 στο ολλανδικό πρωτάθλημα, 21 στην Πριμέρα Ντιβισιόν, 10 στην Μπουντεσλίγκα, 8 στο ολλανδικό Κύπελλο, 7 στο ισπανικό Κύπελλο, 1 στο γερμανικό Κύπελλο και 3 στο ολλανδικό Σούπερ Καπ.

7. Επίσης έχει αγωνιστεί σε 53 ευρωπαϊκά παιχνίδια: 31 στο Τσάμπιονς Λιγκ, 17 στο Europa League και 5 στο Κύπελλο UEFA.

8. Στην καριέρα του έχει συγκεντρώσει συνολικά 18.723 αγωνιστικά λεπτά. Από αυτά, τα 15.053 σε εγχώριες διοργανώσεις και τα 3.670 σε ευρωπαϊκές.

9. Έχει πετύχει 45 τέρματα στη διάρκεια της καριέρας του: 37 στην Ολλανδία, 2 στην Ισπανία, 3 στη Γερμανία και 3 στην Ευρώπη. Παράλληλα, έχει "μοιράσει" και 26 ασίστ.

10. Μέχρι σήμερα στην καριέρα του, έχει δεχτεί 34 κίτρινες κάρτες και δεν έχει αποβληθεί ποτέ.

11. Ο Αφελάι έχει 44 συμμετοχές στην Εθνική Ολλανδίας και έχει πετύχει 5 τέρματα.

12. Έχει κατακτήσει 13 τίτλους στην καριέρα του, 6 με την PSV (4 πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ) και 7 με την Μπαρτσελόνα (ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, δυο ισπανικά Σούπερ Καπ, ένα Μουντιάλ συλλόγων και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ). Με την Εθνική Ολλανδίας έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση στο Μουντιάλ του 2010.

Ο IBRAHIM AFELLAY ΣΕ 27 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΛΙΚ

Ο αέρινος Ίμπι!

1. Ο Αφελάι ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της USV Elinkwijk. Εκεί αγωνίστηκε από το 1990 μέχρι το 1995.

Ο αέρινος Ίμπι!

2. Το 1996, σε ηλικία 10 ετών, μετακινήθηκε στην PSV Αϊντχόφεν. Πέρασε 7 χρόνια στις ακαδημίες του συλλόγου και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα (2004-10).

Ο αέρινος Ίμπι!

3. Το 2007 έπαιξε για πρώτη φορά με την πορτοκαλί φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας. Εδώ πανηγυρίζει ένα δικό του γκολ σε φιλικό προετοιμασίας με την Βόρεια Ιρλανδία, λίγο πριν το ξεκίνημα του EURO (2/6/2012)

Ο αέρινος Ίμπι!

4. Η επίσημη παρουσίασή του από τη Μπαρτσελόνα (23/12/2010)

Ο αέρινος Ίμπι!

5. Από την επίσημη παρουσίασή του στο "Καμπ Νόου" (23/12/2010)

Ο αέρινος Ίμπι!

6. Στο επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε αγώνα Κυπέλλου με την Αθλέτικ στο "Σαν Μαμές" (5/1/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

7. Σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Μαγιόρκα (26/2/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

8. Σε προπόνηση της Μπαρτσελόνα μαζί με τους Βαλδές, Τσάβι και Μπουσκέτς (31/1/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

9. Με τον Ελισέου σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Μάλαγα (16/1/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

10. Σε αγώνα του ισπανικού Κυπέλλου με αντίπαλο την Μπέτις (13/1/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

11. Μαζί με τους Πικέ και Πουγιόλ στην πρώτη του επίσκεψη στο "Καμπ Νόου" ως παίκτης της Μπαρτσελόνα (2/1/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

12. Στην πρώτη του προπόνηση με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (29/12/2010)

Ο αέρινος Ίμπι!

13. Μετά τη νίκη με 5-1 επί της Σαχτάρ Ντόνετσκ στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (6/4/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

14. Ο Αφελάι δίνει την ασίστ στον Μέσι για να ανοίξει το σκορ στον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στο "Μπερναμπέου" (27/4/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

15. Με το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2010/11, δίπλα στον Μέσι και πίσω από τον Ινιέστα (28/5/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

16. Σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Ράγιο στο Βαγέκας (29/4/2012)

Ο αέρινος Ίμπι!

17. Ακούει τις οδηγίες του Τίτο Βιλανόβα, ενώ δίπλα τους κάθεται ο Πεπ Γουαρδιόλα (29/4/2012)

Ο αέρινος Ίμπι!

18. Οι γιατροί της Μπαρτσελόνα, Κουγάτ και Προύνα σε συνέντευξη Τύπου για την χειρουργική επέμβαση στον Αφελάι μετά τον σοβαρό του τραυματισμό στο γόνατο (28/4/2011)

Ο αέρινος Ίμπι!

19. Στην επίσημη φωτογράφηση της αποστολής της Εθνικής Ολλανδίας για το EURO του 2012 (31/5/2012)

Ο αέρινος Ίμπι!

20. Μαζί με τον Λουίς Φαν Χάαλ (8/10/2012)

Ο αέρινος Ίμπι!

21. Άψογο στιλ με τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας (2012)

Ο αέρινος Ίμπι!

22. Τη σεζόν 2012/13, ο Αφελάι δόθηκε δανεικός στην γερμανική Σάλκε.

Ο αέρινος Ίμπι!

23. Σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Λεβάντε στο "Καμπ Νόου" (30/1/2014)

Ο αέρινος Ίμπι!

24. Σε αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Μάλαγα στο "Καμπ Νόου" (26/1/2014)

Ο αέρινος Ίμπι!

25. Εύθυμες στιγμές μαζί με τους συμπαίκτες του σε προπόνηση της Μπαρτσελόνα (1/3/2014)

Ο αέρινος Ίμπι!

26. Από προπόνηση της Μπαρτσελόνα (25/1/2014)

Ο αέρινος Ίμπι!

27. Τα πρωτοσέλιδα της Mundo Deportivo στις 24 και 25 Δεκεμβρίου του 2010. "Απόλαυσα το 5-0" και "Χριστουγεννιάτικο δώρο" οι δυο τίτλοι. Πλέον το κεφάλαιο Μπαρτσελόνα κλείνει για τον Αφελάι και ανοίγει ένα καινούργιο, αυτό του Ολυμπιακού.

Πηγές: Marca, As, Opinion de Malaga, Mundo Deportivo, lfp.es, Deia

Βίντεο: Highlights από την καριέρα του Αφελάι 1

Βίντεο: Highlights από την καριέρα του Αφελάι 2

Βίντεο: Τα γκολ του Αφελάι με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 0-2. Ο Αφελάι δίνει την ασίστ στον Μέσι για το 0-1. Πρώτος ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ σεζόν 2010/11 ("Μπερναμπέου", 27/4/2011)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ