OPINIONS

Η επίδραση του κανονικού προπονητή

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πάνος Βόγλης γράφει, με αφορμή και το ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, για την επίδραση των Ουζουνίδη, Χιμένεθ, Λεμονή στις τρεις ομάδες του πρώην "Π.Ο.Κ."

Ο Ουζουνίδης αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μία βασική αρχή του ποδοσφαίρου. Ο καλός προπονητής, με κανονικό και ρεαλιστικό σχέδιο στο μυαλό του, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να σουλουπώσει μία ομάδα, να της δώσει αρχές, ρόλους, να βρει χημεία στην ενδεκάδα και φυσικά να φέρει αποτελέσματα.

Προφανώς είναι καλύτερο να κάνει ο προπονητής την προετοιμασία και εκείνος να θέσει τους όρους και τους κανόνες από την πρώτη ημέρα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορεί να κάνει περίπου την ίδια δουλειά ακόμη και αν αναλάβει μία ομάδα περί τα μέσα της περιόδου.

Και δεν είναι μόνον η ψυχολογική ώθηση που μπορεί να προσδώσει η έλευση ενός προπονητή σε ένα κλαμπ που παραπατάει. Αυτό διαρκεί (αν διαρκεί) για μία - δυο αγωνιστικές. Μετά, αν δεν υπάρχει σχέδιο και σωστή δουλειά, η αλλαγή θα είναι πρόσκαιρη και μη αποτελεσματική.

Ο Ουζουνίδης είναι κανονικός προπονητής. Και δείχνει να επηρεάζει θετικά τους παίκτες του, κάθε μέρα στην προπόνηση, όπως και η παρουσία του Νίκου Λυμπερόπουλου

"ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ"

Στη διακοπή του πρωταθλήματος είχα πάει στο Κορωπί να πάρω συνέντευξη από τον Νίκο Λυμπερόπουλο για το αφιέρωμα στον Κυράστα. Πριν ξεκινήσουμε τον ρωτάω "Τι πρόγραμμα έχει η ομάδα σας, μετά τη διακοπή";

Και μου λέει "ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, μετά εμβόλιμη με Πανιώνιο εντός, την Κυριακή στην Τούμπα με ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα και μετά Τετάρτη εντός με ΠΑΟΚ για κύπελλο".

Του κάνω "ωχ, τι πρόγραμμα είναι αυτό; Ανησυχείτε";

Και μου απαντάει αυθόρμητα "αντιθέτως, μας αρέσει να είμαστε στην τσίτα, με μεγάλα ματς. Όλος ο οργανισμός είναι σε εγρήγορση και αυτό είναι καλό".

Μάλιστα. Καταλαβαίνετε τώρα πόσο σημαντικό είναι για ένα κλαμπ του μεγέθους του Παναθηναϊκού να έχει σε καίρια πόστα ανθρώπους που έχουν ζήσει και διαπρέψει στα ντέρμπι, στα ευρωπαϊκά ματς, έχουν φέρει επιτυχίες; Ουζουνίδης, Λυμπερόπουλος.

Πέρασε για λίγο και ο 48χρονος τεχνικός από το γραφείο όπου κάναμε τη συνέντευξη, χαλαρός, καμία αίσθηση πίεσης και χωρίς άγχος. Προφανώς πριν και κατά τη διάρκεια του ματς ανεβαίνουν οι σφυγμοί, αλλά η προετοιμασία των παικτών παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δουν τον κόουτς αγχωμένο και πρωτάρη σε τέτοιες καταστάσεις επηρεάζονται.

Όταν σου λέει ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας (όχι ως δήλωση, αλλά αυθόρμητα σε χαλαρή κουβέντα), πως "θέλουμε να έχουμε δύσκολο πρόγραμμα", αντιλαμβάνεται κανείς πόσο έτοιμη κατεβαίνει η ομάδα στους αγώνες. Προφανώς δεν θα τους νικά όλους, αλλά θα δείχνει την εικόνα που επιζητούν οι φίλαθλοί της. Μαχητική, οργανωμένη, σε μεγάλο ποσοστό αποτελεσματική.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ

Τον Χιμένεθ τον έχω σε εκτίμηση. Μόνο που στο ντέρμπι πιάστηκε αδιάβαστος. Και στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και στις αλλαγές που έκανε. Συμβαίνει. Το θέμα είναι να μαθαίνεις από αυτά τα λάθη και να προχωράς παρακάτω. Η ΑΕΚ βαδίζει σε καλό δρόμο και επιτέλους έχει κανονικό τεχνικό στον πάγκο, που έχει βάλει στις σωστές ράγες την ομάδα του.

Θα υπάρχουν και εκτροχιασμοί, όμως όλοι είδαν πως η δική του ΑΕΚ, δεν παρατάει παιχνίδια, έχει πάθος και παρ’ ότι δεν είχε το σωστό πλάνο, μπορούσε ακόμη και να πάρει το ματς. Αν απέφευγε την αλλαγή με τον Σιμόες, που σημάδεψε ο Ουζουνίδης και χτύπησε με Λέτο και Λουντ, μπορεί και να τα κατάφερνε.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Σταδιακά μεγαλώνει το επίπεδο του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα. Βελτιώνονται ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, είναι σταθερά καλός εδώ και μία διετία ο Πανιώνιος, ο Ολυμπιακός μένει πρώτος αλλά αρχίζει να πιέζεται και αυτό θα τον βελτιώσει κατά πολύ. Από τον ανταγωνισμό όλοι ευνοημένοι θα βγουν, θα το δείτε. Και όποιος είναι πιο μάγκας και πιο οργανωμένος θα ξεχωρίσει.

Ο ΛΕΜΟΝΗΣ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ακούω και είναι προφανές πως η διοίκηση του Ολυμπιακού ψάχνει στο εξωτερικό για προπονητή. Στην Ιβηρική που θεωρείται μία "ασφαλής περιοχή" για μοντέρνους τεχνικούς. Εγώ αν ήμουν διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού και τεχνικός διευθυντής, θα κρατούσα τον Λεμονή. Όχι αν πάρει το νταμπλ, ακόμη και αν δεν το πάρει. Ναι, εντάξει ξέρω πως αν δεν το πάρει, δεν έχει καμία τύχη. Μόνο που πιστεύω πως πιο έτοιμο, πιο πεινασμένο, πιο κανονικό προπονητή από τον Τάκη Λεμονή, δύσκολα θα βρουν σε λογικά χρήματα στο εξωτερικό.

Ο 57χρονος προπονητής για το ματς με τον Πλατανιά διάβασε, ρώτησε, έψαξε, ασχολήθηκε, είδε ξένους αγώνες, πήρε ιδέες, και γνώριζε τι να πάρει από τον κάθε παίκτη. Δεν εστίασε μόνο στην ψυχολογία, μοίρασε ρόλους, είχε σκεφτεί τις αλλαγές αν στράβωνε το ματς, δεν του ξέφυγε κάτι.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Είχε κάποια άναρχα κομμάτια το παιχνίδι του Ολυμπιακού και λογικά έτσι θα πάει μέχρι τέλους της σεζόν. Ο Λεμονής αν μείνει θα εμφανιστεί απόλυτα έτοιμος για την επόμενη περίοδο και ο Ολυμπιακός θα κερδίσει το χρόνο που έχασε εφέτος με τις αστοχίες στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αν και για τον Μπέντο έχω κάποιες επιφυλάξεις, που δεν είναι της παρούσης.

Προπονητής που δέχεται να έρθει να δουλέψει για δύο μήνες, με πρόγραμμα φωτιά, με την ομάδα σε αγωνιστική σύγχυση, χωρίς δυνατότητα μεταγραφών, σημαίνει πως έχει τεράστια όρεξη. Θα διώχνατε από την επιχείρηση σας έναν τέτοιον εργαζόμενο, χωρίς να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε καλύτερο αντικαταστάτη; Εγώ όχι πάντως, αν φυσικά πίστευα πως έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

ΥΓ Τα πλέι-οφ με τον πρώτο μέσα είναι μονόδρομος. Τελεία. Όμως το πιο δίκαιο είναι να μπαίνουν στη διαδικασία ανάδειξης του πρωταθλητή με τους βαθμούς που τελείωσαν την κανονική περίοδο. Όχι δια του δύο κτλ. Αυτό αφ’ ενός δεν είναι δίκαιο για τον πρώτο που μόχθησε όπως και οι υπόλοιποι, αφ’ ετέρου δεν έχει συγκεκριμένη αριθμητική λογική. Θα μου πεις, αν του χρόνου ο πρωτοπόρος έχει 70 βαθμούς και ο δεύτερος 52, τι νοήμα θα έχουν τα πλέι-οφ; Σόρρυ φίλε μου, ας πρόσεχαν οι δεύτεροι, τρίτοι κτλ. Μόνο που με το νέο σύστημα και όλες τις ομάδες να έχουν κίνητρο, δε νομίζω να ξεφύγει κανείς τόσο πολύ στη βαθμολογία.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ