OPINIONS

Ο αγώνας της σεζόν... Για πολλούς!

Ο αγώνας της σεζόν... Για πολλούς!
INTIME SPORTS

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον Ολυμπιακό, που έχει το μυαλό του στο ματς με την Άντερλεχτ από τη στιγμή που έληξε η αναμέτρηση στο "Παρκ ντε Πρενς" και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κόντρα σε Εργοτέλη και Αστέρα Τρίπολης, ενώ απορεί με την... οργή του ΠΑΟΚ για ένα πέναλτι που ήταν κανονικότατο.

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι Πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός έπαιξε με το διακόπτη σβηστό. Για τρίτο, αν θέλετε, καθώς και με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή συνέβη κάτι ανάλογο πριν από την εκτός έδρας ευρωπαϊκή δοκιμασία με την Παρί Σεν-Ζερμέν. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ίσα-ίσα για να κερδίσει. Και επειδή ο Αστέρας Τρίπολης είναι καλύτερος από τον Εργοτέλη, στάθηκε περισσότερο ανταγωνιστικός και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το μυαλό όλων στον Ολυμπιακό βρίσκεται ξεκάθαρα στον αγώνα με την Άντερλεχτ. Δεν πρέπει να τους... κακίσει κανείς. Το κίνητρο της αναμέτρησης με την Πρωταθλήτρια Βελγίου είναι πολύ μεγάλο. Δεν περιγράφεται με λόγια. Για τέτοιου είδους παιχνίδια "ζουν" όλοι οι ποδοσφαιριστές του κόσμου. Και το βράδυ της Τρίτης, ο διακόπτης θα είναι ξανά στο φουλ. Στο κόκκινο.

Ναι, οι παίκτες είναι επαγγελματίες και πρέπει να σκέφτονται το κάθε ματς ξεχωριστά. Έχουν το "δικαίωμα", όμως, για μία εξαίρεση στον κανόνα. Και η Άντερλεχτ στριφογυρίζει καλώς ή κακώς στο μυαλό τους από τις 27 Νοεμβρίου. Με το σφύριγμα της λήξης στο "Παρκ ντε Πρενς". Αν το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", κάνουν τη δουλειά τους και χαρίσουν στον Ολυμπιακό μία μεγαλειώδη πρόκριση, τότε οι καθαρά επαγγελματικές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος στη Super League θα ξεχαστούν για πάντα... Και όπως είπε ο Μίτσελ μετά το ματς με τους Αρκάδες, στο οποίο η απόδοση της ομάδας του Πειραιά κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα " ... κόντρα στην Άντερλεχτ θα είμαστε φρέσκοι, θα είμαστε επιθετικοί, θα είμαστε γρήγοροι, θα είμαστε νικητές!". Αυτή είναι δέσμευση, σενιόρ!

Δεν είναι ένα απλό ματς αυτό με την Άντερλεχτ. Για μία σειρά από λόγους, την προσεχή Τρίτη, είναι ο αγώνας της σεζόν. Και οι ερυθρόλευκοι μέχρι τώρα έχουν παίξει αρκετούς με το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό να τους συνοδεύει. Μετράω, ήδη, πέντε: Βρυξέλλες, Λισαβόνα, Λεωφόρο, στο Φάληρο με Μπενφίκα και ΠΑΟΚ. Η "ζωή χωρίς τον Μήτρογλου" δεν είναι εύκολη. Και πώς να είναι όταν μία ομάδα δεν μπορεί να υπολογίζει στο σημείο αναφοράς της. Η απουσία του κάνει "μπαμ". Μέχρι και ο... ξεχασμένος Στσέποβιτς έπαιξε στην κορυφή της επίθεσης κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, για πρώτη φορά ως βασικός σε αγώνα Πρωταθλήματος. Έχει κάποια καλά στοιχεία ο Σέρβος επιθετικός, αλλά δεν έχει αγώνες στα πόδια του κι αυτό φαίνεται. Ίσως στο μέλλον βοηθήσει περισσότερο. Ο Μίτσελ δεν ρίσκαρε ενδεχόμενο τραυματισμό του Σαβιόλα και άφησε τον Αργεντινό εκτός αποστολής. Επειδή η κουβέντα από το βράδυ του Σαββάτου έχει επικεντρωθεί στη φάση του πέναλτι, από το οποίο ο Ντομίνγκες άνοιξε το σκορ στο 74ο λεπτό, ας ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο τη θέση μας.

Φτάσαμε τη 14η αγωνιστική για την πρώτη (και καλά) αμφισβητούμενη φάση σε αγώνα του Ολυμπιακού, που είναι υπέρ του. Δεν θα προσπαθήσω να πείσω κανέναν αν είναι πέναλτι ή όχι. Για μένα, πάντως, είναι. Κανονικότατο... Και σε κανονική ροή αγώνα, οι δέκα στους δέκα θα έδιναν την παράβαση. Τώρα αν ο Ζησόπουλος βρίσκει λίγο ή πολύ τον Βάις, μικρή σημασία έχει. Ο Σλοβάκος τσιμπάει την μπάλα και ο στόπερ του Αστέρα πέφτει άγαρμπα πάνω του και τον ανατρέπει. Βγήκαν οι κύκλοι του ΠΑΟΚ και άρχισαν την ανόητη σπέκουλα για τη διαιτησία, εκφράζοντας τη δήθεν οργή τους. Οι... κύκλοι της ομάδας που έχει ευνοηθεί περισσότερο τη φετινή σεζόν από διαιτητικές αποφάσεις στο Πρωτάθλημα. Με τον Ολυμπιακό να έχει εννέα συνεχόμενες νίκες στη Super League, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ σχετικά με την καλύτερη εκκίνηση στο Πρωτάθλημα (με 13 νίκες και μία ισοπαλία σε 14 ματς), που κρατούσε από το μακρινό 1967 και κατείχε η ομάδα του Μπούκοβι (με 12 νίκες και μία ισοπαλία σε 13 αγώνες). Με 43 γκολ ενεργητικό και μόλις 4 παθητικό. Με διαφορά τερμάτων +39. Με μοναδική "γκέλα" την ισοπαλία χωρίς τέρματα με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, στις 22 Σεπτεμβρίου. Έχοντας ρίξει τέσσερα γκολ χωρίς καν να ιδρώσει στον υποτιθέμενο διεκδικητή του τίτλου, μετά από δύο δύσκολα ματς κόντρα σε Παναθηναϊκό και Μπενφίκα. Νικηφόρα και αυτά. Λίγη σοβαρότητα, λοιπόν, δεν βλάπτει... Όταν έχεις δεχθεί τέσσερα γκολ για πλάκα στην έδρα του πρωτοπόρου και καλύτερου, απλά το βουλώνεις. Κλείνει εδώ η παρένθεση με τη "διαιτητολαγνεία", που κορυφώνεται μόνο στα παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Οι αλλαγές του Μίτσελ ήταν πάλι καθοριστικές και έκριναν το αποτέλεσμα. Ο Βάις κέρδισε το πέναλτι μετά την πάσα που δέχθηκε από τον Ολαϊτάν, ενώ ο Νιγηριανός διαμόρφωσε το τελικό 2-0 σε κενή ουσιαστικά εστία, σκοράροντας για δεύτερο συνεχόμενο ματς Πρωταθλήματος. Το ίδιο έκανε και ο Ντομίνγκες από την άσπρη βούλα. Ο Αργεντινός ήταν ο πιο δραστήριος παίκτης του Ολυμπιακού. Κυρίως με ατομικές ενέργειες έκανε αισθητή την παρουσία του. Ο Μασάντο επέστρεψε στην εντεκάδα ύστερα από δυόμιση μήνες και έδειξε επηρεασμένος από την αγωνιστική αποχή του. Εκείνος ο τραυματισμός στο Αγρίνιο, πήγε πίσω τον Πορτογάλο. Η ομάδα δεν είχε ενέργεια και αυτοματισμούς στο παιχνίδι της, αλλά τα ελαφρυντικά είναι αρκετά. Το εκτεταμένο ροτέισον στα τελευταία ματς για να προφυλαχθούν σημαντικοί ποδοσφαιριστές από το ενδεχόμενο τραυματισμού, η απουσία του Μήτρογλου, το μυαλό στον "τελικό" με την Άντερλεχτ... Όλα παίζουν το ρόλο τους. Ο Ολυμπιακός, όμως, διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ και αυτή η ποιότητα και η ποσότητα κάνουν τη διαφορά στη φετινή Super League.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν ένα τεράστιο παιχνίδι μπροστά τους. Εδώ που έφτασαν, ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Champions League θα είναι αποτυχία. Για αυτό και η σκέψη μετά τον αγώνα στο Παρίσι με την Παρί Σεν-Ζερμέν ταξιδεύει από εκείνο το βράδυ στην αναμέτρηση με την Άντερλεχτ. Είναι από τα παιχνίδια όπου η αναμονή "σκοτώνει". Ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να περιμένει δύο εβδομάδες. Μακάρι να ήταν να δυνατόν να παίξουν οι παίκτες του Μίτσελ αυτό το ματς με τους Βέλγους την επόμενη ημέρα από το Παρίσι. Όλοι στον Ολυμπιακό σκέφτονται αυτό το ματς. Ομάδα, κόσμος, διοίκηση. Όλοι... Δεν υπάρχει η "βολική" ισοπαλία, όπως συνέβη στο παρελθόν στις προκρίσεις με τις νίκες επί των Βέρντερ Βρέμης και Άρσεναλ. Ο Ολυμπιακός θέλει μόνο τη νίκη για να μην περιμένει τι θα γίνει στο άλλο ματς του ομίλου. Η Άντερλεχτ δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο, αλλά επιθυμεί να... ξεπλύνει την ντροπή από το 0-3 των Βρυξελλών. Και με το νεανικό ρόστερ που διαθέτει, η άγνοια κινδύνου είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Ολυμπιακό. Ο αγώνας μπορεί να γίνει εύκολος για τους Πειραιώτες. Για την ακρίβεια, μόνο οι ίδιοι μπορούν να τον κάνουν εύκολο.

Αυτό το ματς είναι σημαντικό για πολλούς. Ο Ολυμπιακός ΘΕΛΕΙ να επιστρέψει στη φάση των "16" του Champions League. για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2009/10. Με δέκα βαθμούς, τη φορά αυτή προκρίνεται ό,τι κι αν γίνει στο Μπενφίκα-Παρί. Είναι καλύτερος, αξίζει την πρόκριση, αλλά έμεινε μία τελευταία δοκιμασία. Η ομάδα ΘΕΛΕΙ να δει την επιβράβευση των κόπων της στο φετινό γκρουπ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ΘΕΛΕΙ στην τέταρτη σεζόν του ως διοικητικός ηγέτης της ομάδας να χαρεί μία τέτοια πρόκριση. Ο Μίτσελ ΘΕΛΕΙ στην πρώτη του απόπειρα στο Champions League ως προπονητής να κάνει το βήμα παραπάνω. Να πετύχει ό,τι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοι του την τελευταία τριετία. Η ομάδα ΘΕΛΕΙ να αποδείξει ότι μπορεί και χωρίς τον ηγέτη της, Κώστα Μήτρογλου. Ο Χαβιέρ Σαβιόλα ΘΕΛΕΙ να κάνει ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι στην καριέρα του, το πρώτο του με τον Ολυμπιακό, γιατί ακόμα δεν το έχει πράξει. Ο Ολυμπιακός ΘΕΛΕΙ να παίζει με τους κορυφαίους της Ευρώπης και τον Φεβρουάριο του 2014.

Είναι μεγάλη υπόθεση για τον Ολυμπιακό το γεγονός πως έφτασε στην 6η αγωνιστική και κρατάει αποκλειστικά την τύχη στα χέρια του σε ό,τι αφορά την πρόκριση, αφήνοντας τη φιναλίστ του περυσινού Champions League να... κρέμεται από το αποτέλεσμα της ελληνικής ομάδας. Και όταν έχεις κοιτάξει στα μάτια τον γαλαξία αστέρων της νεόπλουτης Παρί Σεν-Ζερμέν, μετρώντας μόλις δύο ήττες κι αυτές από τους Γάλλους σε σχεδόν τέσσερις μήνες αγωνιστικών υποχρεώσεων, τότε καμία Άντερλεχτ δεν μπορεί να σου φράξει το δρόμο. Αρκεί, να παρουσιαστεί ένας αποφασιστικός Ολυμπιακός στο κατάμεστο γήπεδό του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ