LONGREADS

ΠΑΡΑΝΟΪΕΡ

ΠΑΡΑΝΟΪΕΡ

Η Bayern Munich αποφάσισε να κάνει τον Manuel Neuer τον πιο ακριβοπληρωμένο τερματοφύλακα, προσφέροντας του 15 εκατ. ευρώ το χρόνο έως το 2021. Μετά, ο πρώτος ολοκληρωμένος "sweeper-keeper" του σύγχρονου ποδοσφαίρου... σκέφτεται να γίνει και πρόεδρος των Βαυαρών!

Στο μυαλό του "οι θέσεις δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που δεν σημαίνουν το παραμικρό, στους φωτισμένους ανθρώπους". Φυσικά και δεν αναφέρεται μόνο στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα αναφέρεται και σε αυτό. Ο Manuel Neuer δεν είναι ο πρώτος goalkeeper που έπαιξε ως libero. Είναι όμως, αυτός που εξήγησε κάπως πιο αναλυτικά και ολοκληρωμένα τον όρο "sweeper-keeper", γιατί είχε μια επιθυμία: "Να βοηθώ την ομάδα μου, ακόμα και αν πρέπει να το κάνω με τα πόδια μου". Ο 30χρονος Γερμανός υπέγραψε νέο συμβόλαιο με την Bayern Munich, έως το 2021 που τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο τερματοφύλακα. Και προφανώς υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό.

To Gelsenkirchen βρίσκεται στην πολύ-πληθυσμικότερη περιφέρεια της Γερμανίας (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία), των 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πρωτεύουσα αυτής της περιφέρειας, είναι το Düsseldorf και τώρα που... τελειώσαμε με τη γεωγραφία, να σας πούμε ότι εκεί γεννήθηκε ο Manuel Neuer: στην πόλη των 257.561 κατοίκων, με τη μέτρηση του 2014, που στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε το πιο σημαντικό ανθρακωρυχείο της Ευρώπης. Από τις φλόγες των αερίων του ορυχείου που εμφανίζονταν τη νύχτα, το Gelsenkirchen έγινε γνωστό ως "η πόλη των εκατοντάδων φωτιών". Παρεμπιπτόντως, είναι και η έδρα της FC Schalke 04. Άρα, δεν θα έλεγες πως ως παιδί, ο Nauer προβληματίστηκε για το πού θα πάει να παίξει ποδόσφαιρο.

ΠΑΡΑΝΟΪΕΡ

Του έκαναν δώρο την πρώτη του μπάλα, όταν ήταν δύο ετών. Στα 4 εγγράφηκε στις ακαδημίες και όπως όλα τα παιδάκια σε αυτήν την ηλικία, ήθελε να βάζει γκολ. "Όταν ξεκίνησα, ήθελα να παίζω μπροστά. Με την παρέα, στη γειτονιά ήμουν στο κέντρο. Στην ομάδα ωστόσο, επειδή δεν είχαμε τερματοφύλακα, ο προπονητής με έβαλε στο τέρμα. Οι πρώτες μου εμπειρίες ήταν οδυνηρές. Το χώμα ήταν πολύ σκληρό και κάθε φορά που έπεφτα πονούσα και μου... την έδινε. Το σκληρό έδαφος δεν είναι γενικά εύκολο για έναν goalkeeper. Η μητέρα μου είχε αγκαζέ τις κλωστές και τις βελόνες τις για να ράβει τις τρύπες που έκανα στα παντελόνια μου. Για χρόνια βλέπετε, έπρεπε να αγοράζω ο ίδιος τις εμφανίσεις μου. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που περνούσα και ειλικρινά δεν μπορούσα να φανταστώ τότε πως θα κάνω καριέρα -πόσω μάλλον, ότι θα πάει τόσο καλά". Στα 5 έδωσε το πρώτο παιχνίδι του. Για την ακρίβεια, στις 3/3 του 1991, δηλαδή 24 ημέρες πριν γίνει 5.

Φοίτησε στο Gesamtschule Berger Feld -βρίσκεται δίπλα στο παλαιό γήπεδο της Schalke, το Parkstadion- που για να σου εξηγήσω τι είναι, θα σου πω ότι εκ των 1325 μαθητών που δέχεται κάθε χρόνο από το 1969, οι περισσότεροι γίνονται επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Τα παιδιά κάνουν τα μαθήματα τους, αφού πρώτα χωριστούν σε τάξεις ανάλογα με το επίπεδο τους και όποιο το επιθυμεί, μπορεί να προχωρήσει σε σπουδές. Στην τάξη του Neuer ήταν και οι Mesut Özil, Sebastian Boenisch, Benedikt Höwedes και Joël Matip.

Εκεί λοιπόν, "έβαζα τα κλάματα, κάθε φορά που έτρωγα γκολ. Ένιωθα πως όλο το φταίξιμο ήταν δικό μου, γιατί ήμουν ο τελευταίος παίκτης της ομάδας μου". Για αυτό και αποσυμπιεζόταν, παίζοντας τένις. Εκεί, δεν είχε να απολογείται σε κανέναν για τίποτα. Όταν ήλθε η ώρα να καταλήξει στο τι ήθελε να κάνει, πέταξε τη ρακέτα και έβαλε τα γάντια. Ήταν 14. Ο τότε προπονητής του, Lothar Matuschak είχε ομολογήσει στην Daily Mail ότι "δεν καταλάβαινα γιατί γινόταν τόση φασαρία γύρω από το όνομα του, όταν τον πρωτοείδα. Ήταν ένα μικρόσωμο παιδί, με λεπτή φωνή. Το αντίθετο... από έναν τερματοφύλακα". Μέχρι που σκέφτηκαν να τον αφήσουν να φύγει. Ευτυχώς, ο Matuschak είχε δει αρκετά για να τους πείσει... να μη το κάνουν. Εγγυήθηκε μάλιστα, πως "θα γίνει ο καλύτερος στον κόσμο".

Ο Neuer έγινε κάτι το διαφορετικό, πριν γίνει ο καλύτερος, για τρεις διαδοχικές χρονιές, σύμφωνα με τη ψηφοφορία της International Federation of Football History & Statistics, λαμβάνοντας 188 ψήφους. Προηγήθηκε η αγωνιστική περίοδος που δεν δέχθηκε γκολ σε 25 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις και βοήθησε τα μέγιστα στο να 'χει η Bayern Munich την καλύτερη άμυνα στη Bundesliga (βοήθησε δηλαδή, το γεγονός ότι δέχθηκε οκτώ γκολ σε 17 ματς). Το 2014 ήταν τρίτος στη ψηφοφορία για το Ballon d' Or της FIFA, πίσω από τους Lionel Messi και Cristiano Ronaldo, πήρε το World Cup και το Golden Glove -που δίνεται στον καλύτερο τερματοφύλακα της διοργάνωσης. Στο μυαλό του "κάθε σεζόν ξεκινά από το μηδέν. Ό,τι έχει προηγηθεί, δεν έχει την παραμικρή σημασία". Για αυτό και δεν επαναπαύεται, μολονότι έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα, άλλα τόσα εγχώρια κύπελλα, ένα Champions League, ένα Super Cup της UEFA και φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τη Γερμανία, συν ένα ευρωπαϊκό με την U21.


To οne man show του Neuer, με την Porto

Ναι, αλλά δεν σου είπα πώς έφτασε εκεί. Σε έχω αφήσει στην παιδική ηλικία. Το 2005 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, ναι με τη Schalke, ομάδα με την οποία έκανε και επαγγελματικό ντεμπούτο, στη δεύτερη αγωνιστική της σεζόν 2006-07, κατόπιν σχετικής απόφασης του προπονητή Mirko Slomka. Μετά το 2-2 με την τότε πρωταθλήτρια Bayern, έγινε starter. Από εκείνη την ημέρα, κυκλοφορούσε ως ο διάδοχος του Jens Lehmann.

H Schalke τερμάτισε στη δεύτερη θέση και η συνέχεια αφορούσε το ηρωικό παιχνίδι της 5ης Μαρτίου του 2008, όταν ήταν αυτός που κράτησε την παρέα του στο παιχνίδι με την FC Porto. Το έστειλε στα πέναλτι, εκεί έπιασε τα σουτ των Bruno Alves και Lisandro Lopez, για να ανοίξει το δρόμο των Γερμανών για τα προημιτελικά. Την ίδια σεζόν ήταν ένας από τους μόλις τρεις παίκτες της Bundesliga που δεν έχασαν λεπτό δράσης. Σε 45 συμμετοχές, είχε σταματήσει 127 σουτ και δεν δέχθηκε γκολ σε 19 αγώνες. Εξυπακούεται πως έως τότε είχε αλλάξει και τον τρόπο που διαχειριζόταν τα γκολ που δεχόταν. Ο πρώην διεθνής της Γερμανίας, Mehmet Scholl συνήθιζε να τον αποκαλεί "Icebube Neuer" (παγάκι Neuer), ενώ ο προπονητής του στην εθνική, Andreas Kopke είχε δηλώσει πως "αυτός ο τύπος έχει τη μεγαλύτερη αντοχή νεύρων που έχων δει σε άνθρωπο. Αυτή η ποιότητα είναι που τον κάνει και ξεχωρίζει. Αν πάει κάτι λάθος, σε κάποιο σημείο του ματς, μπορεί και το παραμερίζει. Όταν τελειώνει το παιχνίδι, ασχολείται με την ανάλυση. Δεν είναι μόνο καλός τερματοφύλακας, αλλά και καλός ποδοσφαιριστής, ο οποίος μπορεί και μετέχει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού".

Τη σεζόν 2008-09, η ομάδα του τερμάτισε στην 8η θέση, αλλά εκείνος βρήκε τον τρόπο να κληθεί στο Ευρωπαϊκό U21 και να ανέβει στην κορυφή του βάθρου. Κάπου εκεί, ο Karl-Heinz Rummenigge δήλωσε τον Ιούνιο του 2009 πως "πιστεύω ότι ο Manuel ενδιαφέρεται να έλθει στην FC Bayern. Αν κάνει ένα σήμα η Schalke, θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις". Αυτό το σήμα δεν έγινε ποτέ. Ο νέος προπονητής της ομάδας, Felix Magath διευκρίνισε στη Bild πως "ο παίκτης έχει συμβόλαιο έως το 2012 και του χρόνου θα είναι κοντά μας".

Την αγωνιστική περίοδο 2010-11 έγινε ο αρχηγός της Schalke στην πρώτη του εμπειρία από ημιτελικό του Champions League -αποκλείστηκε από τη Manchester United, την οποία είχε απορρίψει ο παίκτης το καλοκαίρι του 2010. Στις 20 Απριλίου του 2011 ενημέρωσε ότι δεν θα επεκτείνει τη συνεργασία με τη μόνη ομάδα που είχε γνωρίσει έως τότε. Αυτομάτως έγινε μισητός στην πόλη του, όπου τον αποκαλούσαν μόνο "προδότη". Κάπως έτσι βέβαια, τον αποκαλούσαν και στο Μόναχο.

Εκείνος έδωσε συνέντευξη στο Sky Sports και επέμεινε ότι "δεν πρόδωσα κανέναν. Το μόνο που έκανα ήταν να πω στη Schalke ότι δεν θα ανανεώσω, το 2012. Δεν είπα ψέματα, ούτε φάνηκα ασυνεπής σε κάποια δέσμευση μου. Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό, γιατί λατρεύω την ομάδα και από την πρώτη ημέρα της έδινα ό,τι είχα. Αυτός ο σύλλογος είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, κάτι που θα ισχύει για πάντα. Ξέρω πως υπάρχουν πολλοί που μου έχουν βάλει την ταμπέλα του Ιούδα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δέχονται την απόφαση μου. Δεν ζητώ κάτι παραπάνω από το να τη σεβαστούν". Για την ιστορία, οι οπαδοί της Bayern δεν τον αγαπούσαν ακριβώς και του το έδειχναν με τους τρόπους που διέθεταν (πανό, πλακάτ και συνθήματα). Οι διοικούντες τους Βαυαρούς κάλεσαν σε συνάντηση τους οργανωμένους, για να ξεκαθαρίσουν ότι στο εξής θα έπρεπε να θεωρούν δικό τους άνθρωπο τον διεθνή goalkeeper, που για αυτή τη μετακίνηση είχε πάρει το ποσό των 22 εκατ. ευρώ, για πέντε χρόνια συνεργασίας.

Η πραγματικότητα ήθελε να τον αποδοκιμάζουν στο πρώτο του παιχνίδι, με την Gladbach, που έληξε 0-1. Και έφταιγε. Η απόδοση του βελτιώθηκε σταδιακά, σε βαθμό που κάποια στιγμή κέρδισε το χειροκρότημα των ultras. Η αλήθεια είναι πως βοήθησε μια συνάντηση που είχε ο ίδιος μαζί τους, αλλά και ο Jupp Heynckes, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε και τον είδε να κρατά ανέπαφη την εστία του για 1017 λεπτά. Επρόκειτο για ρεκόρ που πήρε από τον Oliver Kahn. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Bayern βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, πριν τη ρίξει η Borussia Dortmund. Το αυτό έγινε και στον τελικό του εγχώριου κυπέλλου. Στο Champions League, κατά το δεύτερο ημιτελικό με τη Real Madrid (25/4/2012) έπιασε εκτελέσεις πέναλτι των Cristiano Ronaldo και Kaká. Μετά αποκάλυψε ότι "ο προπονητής τερματοφυλάκων, Toni Tapalovic (μαθητής του Matuschak) μου είχε δείξει στο laptop πώς εκτελεί ο Ronaldo τα πέναλτι. Είχα διαπιστώσει ότι συνηθίζει να στέλνει την μπάλα στο αριστερό κάτω άκρο". Στον τελικό, οι Βαυαροί συνάντησαν την Chelsea. Ματς που επίσης, κρίθηκε στα πέναλτι. Σκόραρε ένα, έπιασε ένα (του Mata), αλλά όχι και τα υπόλοιπα, με την ομάδα του να παραδίδεται στην Allianz Arena. "Αν έπιανα την κεφαλιά του Drogba, θα ήμασταν πρωταθλητές", είχε σχολιάσει.

Η επόμενη σεζόν (2012-13) τελείωσε για την Bayern με treble. Από τα 60 ματς της χρονιάς, στα 31 δεν δέχθηκε γκολ (ρεκόρ, όπως ρεκόρ ήταν ότι είχε δεχθεί μόλις 8 γκολ, εκτός έδρας). Στο Champions League είπε "όχι" στη Juventus FC και την FC Barcelona, σε διαδοχικά ματς, οι Γερμανοί έφτασαν έως τον τελικό και εκεί έκανε 8 σωτήριες επεμβάσεις, πριν φωτογραφηθεί με το τρόπαιο αγκαλιά. Μετά, εμφανίστηκε ο Pep Guardiola στην πόλη (2013-14), ο Neuer κράτησε "καθαρή" την εστία στα 29 από τα 57 παιχνίδια και η Bayern κατέκτησε το Cup World Cup (πήρε την εκδίκηση του από την Chelsea, όταν έπιασε το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι), τη Bundesliga και το κύπελλο. Α, αναδείχθηκε και "καλύτερος τερματοφύλακας της χρονιάς", στις 7/1 του 2014. Στο Champions League τέθηκαν εκτός από τη Real Madrid, στα ημιτελικά. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το συνέχισε... από εκεί που το είχε αφήσει στην Ευρώπη (σημειωτέον, στις 2/5 υπέγραψε επέκταση έως το 2019, με τους "Die Roten"), με τις γνωστές συνέπειες. Συν του ότι είχε κάνει περισσότερες πάσες, από τον Lionel Messi.

Η αγωνιστική περίοδος 2014-15 δεν ήταν από τις πιο λαμπρές του. Δέχθηκε τέσσερα γκολ στην 18η αγωνιστική της γερμανικής λίγκας, με τη VfL Wolfsburg, κάτι που δεν του είχε ξανασυμβεί ως goalkeeper της Bauern ή... στην Βayern από τις 4/4 του 2009. Στις 28/4 του 2015 ήταν μεταξύ αυτών που έχασαν πέναλτι, στον ημιτελικό κυπέλλου με τη Borussia Dortmund. H παρέα του αρκέστηκε (ας πούμε) στο ένα τρόπαιο, αυτός της Bundesliga. Για φέτος μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τα είπε όλα η Bayern που του έδωσε επέκταση, έως το 2021, κάτι που συνέβη και με τους Jerome Boateng, Thomas Mueller, David Alaba και Javi Martinez. Αυτή η νέα συμφωνία θα του αποφέρει 15 εκατ. ευρώ, το χρόνο, ποσό που τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στη Γερμανία -μαζί με τον Thomas Mueller. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τελείωσαν και τα σενάρια που τον ήθελαν να ακολουθεί τον Guardiola στη Manchester City.

Ο πρώτος σύγχρονος sweeper-keeper

Το πρώτο του είδωλο ήταν ο Jens Lehmann, γιατί έπαιζε στη Schalke "και ήταν προοδευτικός για τη θέση". Σεβόταν απεριόριστα τον Oliver Kahn και εκτός συνόρων λάτρευε τον Edwin van der Sar "γιατί εκμοντέρνισε τη θέση του τερματοφύλακα. Έπαιζε με τον τρόπο που παίζω εγώ, όταν ήταν κάτι το ασυνήθιστο". Αυτό δηλαδή, είχε πει όταν ήταν ακόμα παιδί. Χρόνια πριν γίνει ο ίδιος ο goalkeeper που έκανε την επανάσταση. Το 2014 λοιπόν, στο παιχνίδι της Γερμανίας με την Αλγερία, στις αρχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν πολλοί εκείνοι που κατέκριναν την επιλογή της "Die Mannschaft" να ανεβάσουν ψηλά την αμυντική τους γραμμή και να εμπιστευτούν για το χώρο που... έμενε ελεύθερος τον Neuer. Εκείνος τρελάθηκε στις εξόδους και οι περισσότερες ήταν μακρινές. "Αυτό που ξέρω είναι ότι αν δεν τις έκανα, θα είχαμε αποκλειστεί", είχε σχολιάσει.

Τα αρνητικά σχόλια για τον τρόπο που είχε επιλέξει να λειτουργήσει η Γερμανία, έγιναν περισσότερα, μετά το ματς με τη Γαλλία στην επόμενη φάση. Ο Alan Shearer είχε εκφράσει την έκπληξη του, τονίζοντας ότι τελικά το μόνο που χρειάζονταν οι "τρικολόρ" για να σκοράρουν, ήταν μια μακρινή μπαλιά από την άμυνα. Οι Γάλλοι δεν τον άκουσαν, η Γερμανία προχώρησε και παιχνίδι με το παιχνίδι, η νεανική, γεμάτη ενέργεια ομάδα που συχνά έπαιζε χωρίς ξεκάθαρο επιθετικό, αλλά με πλήθος ταλαντούχων -τεχνικά- ποδοσφαιριστών κέρδιζε την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό περισσότερων.

Κάποια στιγμή, όλοι αντελήφθησαν πως η γενικότερη πρόοδος ήλθε από την εξελιγμένη χρησιμοποίηση του 11ου παίκτη: δηλαδή, του τερματοφύλακα. Τη στιγμή που όλοι οι άλλοι έδιναν τον έναν από τους 11 ρόλους, σε αυτόν που έκανε babysitting στα δίχτυα (όπως έγραψε πολύ εύστοχα η "Guardian") και άρα θυσίαζαν κατ' αυτόν τον τρόπο ένα "πιόνι", η Γερμανία έμαθε να είναι πιο λειτουργική και αποτελεσματική. Ο Neuer έγινε ο "Βασιλιάς", ένα "πιόνι" που χρησιμοποιήθηκε για να αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες νίκης στην κάθε "παρτίδα". Για τους άλλους, ο "Βασιλιάς" ήταν το πιο αδύναμο "πιόνι", αν και το πιο σημαντικό -εξ ου και το προστάτευαν όλοι οι άλλοι.

Ο Joachim Löw έκρινε πως θα ήταν χρήσιμο ο τερματοφύλακας του να μην προστατεύει μόνο το τέρμα, αλλά να μετέχει στην άμυνα, να ξεκινά τη δημιουργία των επιθέσεων και να κρατά την μπάλα. Αυτομάτως, απέκτησε πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων συναδέλφων του που συνέχισαν να εμπιστεύονται την... παράδοση και να βάζουν στο γενικότερο παιχνίδι τον τερματοφύλακα μόνο σε hard core καταστάσεις -όπως την ανηλεή αναζήτηση ενός γκολ στα τελευταία λεπτά. Ο Neuer βέβαια, ήταν εκείνος που επέτρεψε στον Löw να οραματίζεται το μέλλον με αισιοδοξία, αφού διέθετε γρήγορα αντανακλαστικά, εξαιρετική δυνατότητα στο μπλοκάρισμα, καλό κοντρόλ, ικανότητα να στέλνει την μπάλα εκεί που πρέπει, γιατί "βλέπει" γήπεδο, την ώρα που κάνει το libero (και προλαβαίνει το κακό), επιτρέποντας στους αμυντικούς να παίζουν ψηλά. Και κάπως έτσι, έγινε ο sweeper-keeper, μια συνήθεια που ήθελαν αίφνης να αποκτήσουν όλοι. Γιατί όλοι άρχισαν να κοιτούν τους goalkeepers με διαφορετικό μάτι. Aλλά ας δούμε τι... εννοούμε.

Κάπου εδώ, θα ήταν εξόχως χρήσιμο να σου πω ότι αν δεν ήταν ο Pep Guardiola ενδεχομένως ο Löw να συνέχιζε να ακολουθεί την πεπατημένη. Ο Guardiola ήταν εκείνος που από την εκκίνηση της περιόδου 2013-14 δούλευε μυστικά το project "Neuer", με στόχο να τον κάνει από goalkeeper σε έναν ακόμα ποδοσφαιριστή -ώστε να διευκολυνθεί η γενικότερη λατρεία που έχει ως προς το να κρατά την μπάλα η ομάδα του. "Ο κόουτς θέλει κατοχές και οφείλω να συνεισφέρω σε αυτό. Για τερματοφύλακας δε, έχω την αίσθηση ότι εμπλέκομαι σε μεγάλο βαθμό". Η αλήθεια εν τω μεταξύ είναι πως ο παίκτης παρουσίασε αλματώδη πρόοδο μέσα σε λίγους μήνες και έγινε ένα ακόμα μέλος στο passing game της Bayern. Μέσα σε ένα χρόνο, η ακρίβεια στην πάσα του έφτασε από το 35% στο 80%, μείωσε στο ελάχιστο τα μακρινά σουτ και αύξησε κατακόρυφα την επαφή με την μπάλα. Απέκτησε υπομονή και "έκοψε" τις αχρείαστες εξόδους που τον οδηγούσαν σε λάθη.

Εξυπακούεται πως όλο αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλοι -γιατί αν μπορούσαν, προφανώς και θα το έκαναν. Ο Guardiola έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και κάθε παίκτης οφείλει να "εφάπτεται" σε αυτή, ώστε να κάνει καλύτερο το σύνολο. Κάθε ένας παίκτης εξαρτάται απόλυτα από τους συντρόφους του, ώστε να λειτουργήσει το "όλο". Δηλαδή,... μη το δοκιμάσεις σπίτι. Θα είναι μάταιο. Το βέβαιο είναι πως εφόσον και ο τερματοφύλακας απέκτησε περισσότερες από μια ευθύνες, δεν έμεινε μια θέση που να μην εξυπηρετεί περισσότερους από έναν σκοπούς.

Ξέρω πως παίρνω ρίσκα, αλλά... ξέρω και ότι αυτό είναι καλό

Στον ελεύθερο χρόνο του, όπως λέει, απολαμβάνει να παίζει μακριά από το τέρμα. Όταν πιάνει δουλειά, παίρνει ρίσκα "αλλά ξέρω πως αυτό είναι κάτι που ορθώς κάνω, γιατί αν μείνω κοντά στο τέρμα το πιθανότερο είναι να παίξω ένας με έναν με τον επιθετικό και σε αυτές τις καταστάσεις ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Είναι λοιπόν, μέρος του παιχνιδιού μου να ρισκάρω και χάριν αυτών των ρίσκων κάποιες φορές δείχνω... ηλίθιος, όταν η μπάλα περνά από δίπλα μου. Βέβαια, τα ρίσκα μου με βοηθούν και να σώζω πολλές καταστάσεις. Το βέβαιο είναι ότι δεν ρισκάρω για να εντυπωσιάσω τον κόσμο. Το κάνω για την ομάδα μου", είχε τονίσει στο bavarianfootballworks.com.

Έχει συμβιβαστεί με τη μοίρα του goalkeeper, αν και ομολογεί πως "με ενοχλεί ακόμα όταν δεν σώζω σουτ που θα μπορούσα να 'χω σταματήσει. Φροντίζω πάντα να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει λόγος... να μου πω ψέματα. Θέλω να αντιμετωπίζω ό,τι έχει συμβεί, για να μπορώ να προχωρήσω. Δεν "σκοτώνω" τον εαυτό μου, αλλά είμαι ειλικρινής". Διαφωνεί με όσους εστιάζουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, ως τη διοργάνωση που άλλαξε άρδην το παιχνίδι του. "Ανέκαθεν έπαιζα με αυτόν τον τρόπο. Εκεί βέβαια, όλα έγιναν σε άλλο επίπεδο και για αυτό το προσέξατε. Και για αυτό αίφνης ήμουν εκείνος που σύμφωνα με όλους εσάς, επαναπροσδιόρισα τη θέση μου. Αλλά αλήθεια, δεν έκανα κάτι διαφορετικό από ό,τι συνήθιζα να κάνω".

Στις ομάδες που αγωνίζεται "δεν έχουμε 10 παίκτες και 1 τερματοφύλακα. Έχουμε 11 παίκτες, εκ των οποίων μόνο ένας, ο τελευταίος, μπορεί να πιάσει την μπάλα με τα χέρια. Το παιχνίδι έχει εξελιχθεί τόσο, που είμαι περισσότερο ο τελευταίος παίκτης, από ό,τι goalkeeper". Ξέρει πολύ καλά ότι ο κόσμος δύσκολα μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η δουλειά ενός τερματοφύλακα. "Γνωρίζω πολύ καλά πως όποιος πιάνει πέναλτι ή κάνει μια θεαματική απόκρουση, είναι ήρωας και όταν δεν μπλοκάρει ένα φαινομενικά εύκολο σουτ, είναι ηλίθιος. Το δέχομαι. Αυτή είναι η δουλειά μου".

Πάντα θα νιώθει την ανάγκη να διεκδικεί την τελειότητα. Εντός γηπέδου, τουλάχιστον, γιατί όπως λέει "έξω από το γήπεδο επιτρέπω στον εαυτό μου να είναι και λίγο απρόσεχτος. Δεν με ενδιαφέρει, δηλαδή να είναι όλα τα μαξιλάρια του καναπέ στο ίδιο ύψος. Όταν δεν έχω υποχρέωση, παύω να είμαι τερματοφύλακας. Αλλιώς θα τρελαθώ. Έχω ανάγκη από απλές στιγμές, για να ισορροπήσω και να χαλαρώσω". Όταν τώρα, καλείται να αποφασίσει για το επόμενο συμβόλαιο "η προτεραιότητα μου αφορά τις αθλητικές προοπτικές. Επικεντρώνω στο τι μπορώ να επιτύχω σε διακρίσεις, με την ομάδα αυτή". Για αυτό και έμεινε εκεί που ήταν, για χρήματα που φτάνουν για να ζήσουν και τα δισέγγονα του. "Η πραγματική ζωή μου θα ξεκινήσει, όταν τελειώσει η καριέρα μου. Τότε θα πρέπει να βρω μια απασχόληση που να με ενδιαφέρει. Δεν θέλω να γίνω τεμπέλης, να μην κάνω κάτι. Χρειάζομαι κάτι που θα μου επιτρέψει να είμαι όσο φιλόδοξος είμαι τώρα". Ο Karl-Heinz Rummenigge έκρινε πως μπορεί να γίνει ο διάδοχος του, στην προεδρία των Βαυαρών. "Ενδιαφέρουσα ιδέα, που ωστόσο μου φαίνεται πολύ μακρινή στην παρούσα φάση. Θα πρέπει ωστόσο, να πάρω ένα online πτυχίο, σωστά;".

Σύμφωνα με τα οικονομικά sites που ασχολούνται με τις περιουσίες των διάσημων, ο Neuer έχει καθαρή αξία 40 εκατ. ευρώ. Στους χορηγούς του ανήκει η Audi και από το 2012 η Coca-Cola, με το τελευταίο σποτ να τον εμφανίζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο δεν είναι τερματοφύλακας, αλλά δουλεύει σε εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρακολουθεί ποδόσφαιρο, τα σαββατοκύριακα. Στο τέλος, πίνει μια γουλιά από το αναψυκτικό και... βλέπει τον εαυτό του στην πραγματική διάσταση, με το μήνυμα της εταιρίας να είναι "πρέπει να εκμεταλλεύεσαι ό,τι είναι πιθανό". Έχει τρέλα με τα quiz γνώσεων και το 2011 είχε κερδίσει 500.000 ευρώ, τα οποία διέθεσε σε φιλανθρωπικό σκοπό, στη γερμανική έκδοση του "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος". Έχει ίδρυμα για παιδιά (Manuel Neuer Kids Foundation), στηρίζει τις καμπάνιες για την παιδική φτώχεια, ενώ το 2013 είχε "δανείσει" τη φωνή του σε χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων. Γενικά, δεν τον ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός του.

"Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα φωτογραφίζονταν με εσώρουχα. Σιχαίνομαι το κόκκινο χαλί. Προτιμώ το χορτάρι. Ξέρω πως μετά τα ματς, στα highlights βάζουν κυρίως τα γκολ ή τις ασίστ και ο θεατής δυσκολεύεται να θυμηθεί πόσες επιθέσεις ξεκίνησαν από μια κίνηση του τερματοφύλακα ή πόσες σωτήριες επεμβάσεις έχει κάνει. Το κατανοώ" είναι μια από τις καλύτερες ατάκες που έχει πει. Υπάρχει και το "δεδομένου ότι η ζωή σου δίνει διαρκώς προκλήσεις, για να επιβιώσεις χρειάζεσαι θάρρος" ή το "πάρε ό,τι είναι χρήσιμο, βγάλε ό,τι είναι άχρηστο και κάλυψε το κενό με ένα κομμάτι του εαυτού σου".

Τα όσα έχει καταφέρει στην καριέρα του, οδήγησαν την ιστοσελίδα false11.com να ζητήσει από τους αναγνώστες/φίλους στο Facebook να απαντήσουν στο ερώτημα "τι θα μπορούσε να είναι ο Neuer, αν δεν ήταν τερματοφύλακας". Κάποιες από τις καλύτερες ατάκες των χιλιάδων που έσπευσαν να καταθέσουν άποψη, είναι οι εξής:

1) Αν είχε γεννηθεί το 1961, θα ήταν το Τείχος του Βερολίνου.

2) Αν ήταν το YouTube, θα μπλόκαρε όλες τις διαφημίσεις.

3) Αν ήταν στη Gothan City, δεν θα ήταν ο Batman, αλλά ο Alfred, για να σώζει τον Batman από όλα. Και από τον εαυτό του.

4) Αν ήταν εταιρία κινητής τηλεφωνίας, θα μπλόκαρε όλες τις κλήσεις από εταιρίες πωλήσεων υπηρεσιών.

5) Αν ήταν αστυνομικός, θα πίστευα στο μακρύ χέρι του νόμου.

6) Αν ήταν ταινία του Spielberg, θα ήταν το Save Private Ryan.

7) Αν ήταν browser στο internet, θα έσωζε ό,τι έχεις κάνει delete.

8) Αν ήταν στον Τιτανικό, θα το έσωζε από τη βύθιση.

9) Αν ήταν πεπτικό σύστημα, θα σε έσωζε από τη δυσκοιλιότητα.

10) Αν ήταν ο Τom, θα είχε πιάσει τον Jerry, από το πρώτο επεισόδιο του "Τοm και Jerry".

ΠΑΡΑΝΟΪΕΡ

11) Αν ήταν Υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, η χώρα δεν θα "πλήρωνε" ποτέ κανένα penalty.

12) Αν ήταν ο Ivanovic, ο Suarez θα είχε "χάσει" τα δόντια του.

13) Αν ήταν κρέμα αντιγήρανσης, θα έμενες για πάντα νέα.

14) Αν ήταν καλεσμένος στο γάμο σας, θα save the date (συμπαθάτε με, αλλά θα χαθεί στη μετάφραση).

15) Αν ήταν η κοπέλα σου, θα ήταν σίγουρα a keeper.

16) Αν ήταν ο Gordon Ramsay, θα σταματούσε το fuck από το να μπει στην κουζίνα του.

17) Αν έτρεχε σε μαραθώνιο, θα προλάβαινε να επιστρέψει στο γήπεδο και να κάνει και απόκρουση.

18) Αν ήταν φίλτρο νερού, κανείς δεν θα πέθαινε από χολέρα.

19) Αν ήταν point guard στο ΝΒΑ, η αντίπαλη ομάδα θα σκόραρε 10 πόντους σε τέσσερις περιόδους.

20) Αν ήταν στη Βίβλο, θα έσωζε τους πάντες, όχι μόνο δυο από κάθε είδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ