LONGREADS

Ο "ανεπιθύμητος" που δεν άκουσε κανέναν

Ο "ανεπιθύμητος" που δεν άκουσε κανέναν

Το 70% των φίλων της Ρεάλ ήταν αντίθετο με την πρόσληψή του, το 2011! Πέρυσι, ο Φλορεντίνο Πέρεθ βρέθηκε ένα βήμα, από το να τον στείλει σπίτι του. Η αποζημίωση (1.6 εκατ. ευρώ) τον κράτησε στη θέση του και οκτώ μήνες μετά, ο Πάμπλο Λάσο οδήγησε τη "βασίλισσα" στην κορυφή της Ευρώπης. Πλέον διασκεδάζει με όσους συνεχίζουν να τον αμφισβητούν (PHOTOs, VIDEO)!

Τον Ιούνιο του 2011, η απόφαση της διοίκησης της Ρεάλ Μαδρίτης να προσλάβει τον Πάμπλο Λάσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ψηφοφορία που διεξήχθη στην ηλεκτρονική έκδοση της ''Αs'', το 70% των φίλων της ''Βασίλισσας'' δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την επιλογή του Βάσκου κόουτς της Λαγκούν Άρο!

Κι όλα αυτά λίγους μήνες μετά την ξαφνική παραίτηση του Μεσίνα, ο οποίος αποχώρησε από τον πάγκο των Μαδριλένων έπειτα από μια εξαιρετική πορεία στην Euroleague εκείνης της σεζόν και την άνετη πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης. Η ήττα στο αδιάφορο παιχνίδι με τη Σιένα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της… υπομονής του Ιταλού. Ο ''Έκτορας'' φαινόταν έντονα προβληματισμένος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τον αγώνα με την Μοντεπάσκι, δεν δέχθηκε ερωτήσεις και εν συνεχεία ενημέρωσε τους ανθρώπους της ''Βασίλισσας'' για τις προθέσεις του.

Γενναίοι είναι αυτοί που παίρνουν σπουδαίες αποφάσεις. Δειλοί είναι εκείνοι που αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους

Ο κόουτς Μεσίνα πήρε μια γενναία και πολύ δύσκολη απόφαση. Το ίδιο δύσκολη με την απόφασή του να δεχτεί την πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης!'' θα εξηγήσει έπειτα από αρκετό καιρό ο Πάμπλο Λάσο που πλέον κοουτσάρει τη ''δική'' του Ρεάλ που επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια και το Final Four της Σαραγόσα, κόντρα στον Ολυμπιακό.

Κι όμως, το περασμένο καλοκαίρι ήταν το χειρότερο όσων ασχολούνται με το τμήμα μπάσκετ της Ρεάλ. Μετά το κάζο στο Μιλάνο και την ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ακολούθησε η απώλεια του τίτλου στην ACB από την Μπαρτσελόνα. Ειρήσθω εν παρόδω, ο προπονητής της "Βασίλισσας" τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του Game 1 με τους Καταλανούς και στη συνέχεια της σειράς εμφανίστηκε με καροτσάκι αφού υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα! Πάμε παρακάτω. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ σκέφτηκε να αλλάξει προπονητή αλλά τα 1.6 εκατομμύρια ευρώ που υπολείπονταν στο συμβόλαιο του Λάσο μετά την ανανέωση ως το 2016 ήταν πολλά για να του δοθούν ως αποζημίωση. Στο μεσοδιάστημα, οι μέχρι πρότινος βοηθοί του, Χούγκο Λόπεζ και Χότα Κουσπινέρα, ενημερώθηκαν πως δεν θα συνέχιζαν στο τεχνικό τιμ! Εν τέλει, στον πάγκο έμεινε ο τύπος που οδήγησε την ομάδα στο πρώτο ευρωπαϊκό, έπειτα από το 1995.

Όλοι θα έλεγαν πως οι της Ρεάλ κάνουν ό,τι μπορούν για να τον ωθήσουν στην παραίτηση -και ήταν αλήθεια, καθώς υπήρχε ένας Έλληνας κόουτς που είχε ταξιδέψει στη Μαδρίτη, για να συζητήσει για τη θέση. Εκείνος, έκανε πως δεν καταλάβαινε. Γιατί δεν ήταν αυτή η δουλειά του. Η δουλειά του ήταν να δώσει απαντήσεις. Και έδωσε. Η ομάδα που επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, έπειτα από 20 χρόνια, ήταν δικό του δημιούργημα. Ο τρόπος που έφτασε εκεί, ήταν δική του έμπνευση. Ουκ ολίγοι κόουτς στην Ευρώπη έχουν αντιγράψει τα επιθετικά του συστήματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει -σε πείσμα πολλών. Δική του... δημιουργία ήταν ο τρόπος "καταστολής" του Σπανούλη, το βράδυ της Κυριακής (17/5). Όπως θα έλεγε όταν όλα είχαν τελειώσει " Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα. Οι παίκτες μου έκαναν πολύ καλή δουλειά στο να μην τον αφήσουν να βρει ρυθμό. Ακολουθήσαμε πολλές και διαφορετικές στρατηγικές, αν και δεν ειναι θέμα ένας-εναντίον-ενός, αλλά ομαδικό, γιατί μην ξεχνάμε ότι παίζει pick-n-roll, οπότε η άμυνα περιλαμβάνει και τους ψηλούς. " Τίποτα από αυτά όμως, δεν θα 'χε συμβεί, αν έστω μια φορά καθόταν να ακούσει τι έλεγαν οι άλλοι για αυτόν.

Ο "ανεπιθύμητος" που δεν άκουσε κανέναν

Ως παίκτης της Μπασκόνια (νυν Λαμποράλ Κούτσα), κόντρα στη Ρεάλ του Ντράζεν Πέτροβιτς, τη σεζόν 1988-89

Πάμε λοιπόν, πίσω στο χρόνο. Τότε που υπέγραψε στη "βασίλισσα". Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Πάμπλο Λάσο ξεκαθάριζε πως ''ο προπονητής που έρχεται στη Ρεάλ αναλαμβάνει τεράστιες προκλήσεις και ευθύνες ωστόσο έχει εκπληρώσει ήδη ένα όνειρο, αφού αυτή η ομάδα σημαίνει πάρα πολλά. Η συμφωνία μου με τη Ρεάλ ήταν το πρώτο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Σκοπεύω να απολαύσω κάθε ημέρα στη Μαδρίτη και έχω ξεκάθαρες ιδέες για το μέλλον. Δεν σκοπεύω να αλλάξω τη φιλοσοφία μου, ασχέτως με το αν η ομάδα κερδίζει η χάνει''.

Ο… υποτιμημένος κόουτς Λάσο, λοιπόν, έχει ήδη κατακτήσει οκτώ τίτλους με τη Ρεάλ.

Το πρωτάθλημα στην ACB (2012-13), το Copa del Rey (2012, 2014, 2015) και τρία ισπανικά Super Copa, το 2012, το 2013, το 2014 και τη Euroleague. Συγκριτικά με τους προκατόχους του, αξίζει να αναφέρουμε πως από το 2006 και τον Ζοάν Πλάθα ως το 2011 και τους Έτορε Μεσίνα, Εμανουέλ Μολίν η Ρεάλ είχε κατακτήσει μόλις δύο τίτλους (πρωτάθλημα και Uleb Cup, το 2007) μέσα σε διάστημα πέντε ετών! Η προσωπική επιβράβευση ήρθε με την ανάδειξή του σε Κόουτς της Σεζόν στην ACB, τη σεζόν 2012-13.

Στο δίλημμα Μάτζικ Τζόνσον ή Μάικλ Τζόρνταν, ο 47χρονος κόουτς εξήγησε πως… προτιμά τον Τζον Στόκτον! Ίσως έτσι εξηγείται ότι το όνομά του φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ (2.896) και τα περισσότερα κλεψίματα (1.219) στην ιστορία της ACB, έπειτα από 19 χρόνια επαγγελματικής καριέρας! Για να γίνουν κατανοητά τα μεγέθη, ο κορυφαίος εν ενεργεία παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στην ACB είναι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, στη 10η θέση της σχετικής λίστας με 1486 ασίστ. Όσον αφορά τα κλεψίματα, ο Φελίπε Ρέγιες είναι ο κορυφαίος εν ενεργεία ''κλέφτης'' στην ACB, μόλις στην 19η θέση της σχετικής λίστας με 649κλεψίματα!

Ο γιος του σπουδαίου προπονητή Πέπε Λάσο, Πάμπλο, έμαθε τα βασικά του μπάσκετ σε high-school της Pennsylvania.

Ένα γκαρντ που δεν γέμιζε το μάτι, με ύψος 1μ.78 και αρκετά αδύναμο κορμί, ο Λάσο έκανε το ντεμπούτο του στην ACB τη σεζόν 1984-85 με την Σάσκι Μπασκόνια σε ηλικία 16 ετών!

Ο "ανεπιθύμητος" που δεν άκουσε κανέναν

Ο Πάμπλο Λάσο ακολούθησε το παράδειγμα του πατέρα του, Πέπε, και ασχολήθηκε με την προπονητική

Ο νυν κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίστηκε στους Βάσκους ως το 1995 κατακτώντας έναν τίτλο, αυτόν του Copa del Rey στην τελευταία του σεζόν με την Σάσκι Μπασκόνια. Μάλιστα αναδείχθηκε MVP εκείνου του τουρνουά! Στο μεσοδιάστημα, απέκτησε την φήμη ενός από τους πιο αλτρουιστές παίκτες στην ACB αφού ήταν πρώτος στις ασίστ για πέντε σεζόν, με αποκορύφωμα την αγωνιστική περίοδο 1993-'94, όταν τελείωσε τη χρονιά με 8.9 ασίστ μ.ό.! Λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τους 9.9 πόντους ανά αγώνα που είχε εκείνη τη σεζόν με το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων. Οι επιδόσεις του με την Σάσκι Μπασκόνια είχαν ως αποτέλεσμα την κλήση του στην Εθνική Ισπανίας, με την οποία είχε 61 συμμετοχές.

Το 1995 έγινε για πρώτη φορά μέλος της Ρεάλ όμως το πέρασμά του από τη Μαδρίτη δεν ήταν πετυχημένο σε προσωπικό επίπεδο, έστω κι αν στους Μαδριλένους αγωνιζόταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ, ο Τζο Αρλάουκας. Οι δυο τους αγωνίστηκαν στην Τάου την περίοδο 1990-'93 ενώ οι δρόμοι τους έσμιξαν ξανά στη Μαδρίτη. Με τη φανέλα της Ρεάλ ο Λάσο κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο της καριέρας του, το Κύπελλο Σαπόρτα της σεζόν 1996-'97 υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! ''Ήρθα στη Μαδρίτη με προπονητή τον Ζέλικο και μπορώ να πω ότι τα πρώτα δύο χρόνια ήμουν πολύ χαρούμενος στη Ρεάλ. Ήμασταν ομάδα με σπουδαίους παίκτες, με καλές και άσχημες στιγμές. Την τρίτη χρονιά ήλθε ένας άλλος προπονητής (σ.σ. Μιχέλ Άνχελ Μαρτίν) που… προσπάθησε όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να διαλύσει την ομάδα!''.

Το 1998 φόρεσε τη φανέλα της Κάθερες για να ακολουθήσουν η ιταλική Τριέστε (1998-99), η Μάλαγα (1999), η Τζιρόνα (1999-02), η Γέιδα και η Βαγιαδολίδ (2002-03). Το καλοκαίρι του 2003 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έπειτα από 623 αγώνες, 17.362 λεπτά, 4.585 πόντους και 2.896 ασίστ. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε αμέσως! Το 2003 ο Πάμπλο Λάσο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καστεγιόν στην LEB -2. Το 2004 έκανε το προπονητικό ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία με τη Βαλένθια, το 2006-'07 έκατσε στον πάγκο της Καντάμπρια (LEB Oro) ενώ το 2007 ήταν κόουτς της Λαγκούν Άρο, την οποία ανέβασε στην ACB.

Ο "ανεπιθύμητος" που δεν άκουσε κανέναν

Αντίπαλος με τον Ράφα Γιοφρέσα, σε ματς με την Μπανταλόνα

Στο Σαν Σεμπαστιάν έμεινε για τέσσερα χρόνια ώσπου δέχτηκε ξανά την κρούση της Ρεάλ έπειτα από 14 χρόνια, αυτή τη φορά για τη θέση του χεντ-κόουτς. Υπό τις οδηγίες του Λάσο οι Μαδριλένοι κατέκτησαν το Copa del Rey του 2012 για πρώτη φορά μετά από 19 ολόκληρα χρόνια!

O Σέρχιο Ροντρίγκεθ αποτελεί βασικό κομμάτι στη μηχανή της Ρεάλ Μαδρίτης, τελειώνοντας τη σεζόν με 11.1 πόντους, 5.1 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 28 αγώνες στην Euroleague 2014-15. Τον Ιανουάριο του 2012 δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι ο προτιμάει τον Πάμπλο Λάσο από τον Έτορε Μεσίνα! " Νιώθω περισσότερο άνετα με τον Λάσο απ' ότι με τον Μεσίνα. Ταιριάζει περισσότερο στο στιλ μου. Νιώθω πιο άνετα στον τρόπο που παίζω και πλέον διασκεδάζω στα παιχνίδια'' ξεκαθάρισε ο κινητήριος μοχλός των Μαδριλένων.

Υπό τις οδηγίες του Λάσο, λοιπόν, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι απλώς μια ομάδα που κερδίζει αλλά έχει προωθήσει ένα ελκυστικό μοντέλο μπάσκετ που στηρίζεται στην ταχύτητα, τα αθλητικά προσόντα και τη δημιουργία των παικτών που έχουν σκοράρει περισσότερους πόντους από οποιαδήποτε άλλη ομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Euroleague. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στο jotdown.es, ο Βάσκος κόουτς κλήθηκε να συγκρίνει τη δική του Ρεάλ με την πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1993, Λιμόζ, του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. "Όλοι οι προπονητές εργάζονται για να κερδίζουν. Δεν γνωρίζω κάποιον που να έχει διαφορετική αντίληψη, άσχετα με το στιλ παιχνιδιού που εφαρμόζει. Στο τέλος της ημέρας, είσαι χαρούμενος με τη νίκη. Τώρα, το να καταστρέφεις είναι πολύ πιο εύκολο από το να χτίζεις. Σε κάθε πτυχή της ζωής. Το ίδιο ισχύει και στο μπάσκετ. Η ιδέα του να δημιουργήσεις ένα σύνολο που να στηρίζεται στην άμυνα είναι εύκολη όμως δεν βλέπω έτσι το μπάσκετ. Θέλω οι ομάδες μου να βγάζουν ενέργεια και να τρέχουν στο γήπεδο. Για την ακρίβεια, δεν το θέλω μόνο εγώ. Το θέλει και ο κόσμος".

Ο 47χρονος κόουτς γεννήθηκε στην ''καρδιά'' της Χώρας των Βάσκων, τη Βιτόρια, εδώ και τέσσερα χρόνια κοουτσάρει στη Μαδρίτη ενώ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία δεν τον αφήνουν αδιάφορο.

Αν ακολουθούσαμε τα στερεότυπα, οι Καταλανοί, οι Καστιγιάνοι και οι Βάσκοι θα παίζαμε μπουνιές!

Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα στη ζωή μας. Αν οι πολιτικοί έλεγαν λιγότερα κι έκαναν περισσότερα, τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα για όλους μας. Αν ρίξεις μια ματιά εκεί έξω, θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά... Θα ήθελα να ήξερα αν όλοι αυτοί δουλεύουν για να βελτιώσουν τη ζωή μας ή για να εκλεγούν ξανά! Ξέρω ότι ζω σε μια χώρα με πολλές ταυτότητες. Σκεφτόμαστε διαφορετικά στην Ανδαλουσία, το Μπιλμπάο και τη Βαλένθια''.

-Τελικά, τι είναι αυτό που κάνει τη Ρεάλ Μαδρίτης τόσο αποτελεσματική; Δείτε το παρακάτω VIDEO του Piti Hurtado στο Kia en Zona για το πώς γύρισε το -17 στο ματς με την Εφές και θα καταλάβετε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ